Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Huurverhoging 2013 Informatieavond bewonerscommissies De Key.
Advertisements

Hoofdstuk 14 Prijsbeleid.
Vakwerk 26 april 2011 Els van Betten netwerkmanager
Ontwikkelplan MFC De Kreek Visie en rendement Presentatie Commissie Samenleving en Financiën Gemeente Maasdriel, 21 augustus 2012 door Leendert de Jonge.
SVK Laarne Wetteren Wichelen
Huurwaarborgen Brecht Vermeulen Directeur De Mandel.
Marktwerking in het Vlaamse zorglandschap: een verkenning ‘The question is,’ said Alice, ‘whether you can make words mean so many different things.’ Dr.
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
Econoom en Woonbonddirecteur
Vrouwen en wonen in Vlaanderen. Een reactie Hilde Heynen KU Leuven, Departement Architectuur.
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
Onderzoek naar de mogelijkheden voor de integratie van de particuliere huurmarkt in het Vlaams Woonbeleid Sociaal huren en privaat huren.
Prestatiemeting en coachen van commerciële medewerkers.
25 Extra WWS-punten = € 120 Presentatie: 25 Extra WWS-punten HV Zuideramstel, 31 maart 2011.
Groot huurprijsdebat tussen corporaties en huurders 18 november 2008 Mozes en Aäronkerk.
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
Zowel voor de particulier als voor alle zelfstandige ondernemers, zoals zzp-ers, eenmanszaken, dga's en freelancers:
Huursubsidies Kimberly Deseure.
Welzijn in de huisvesting Verslag van een ronde-tafel gesprek.
Welzijn in de huisvesting
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
Kenmerken van de huurmarkt in Vlaanderen
Sien Winters. Een kleiner wordende markt in handen van vele kleine verhuurders Een diverse groep met gemiddeld zwak en zwakker wordend profiel De private.
Heylen K., Tratsaert K., Winters S. Verbrugghe Eva 1 BaSW C Informatievaardigheden.
Naar een aanbod voor de vlaamse private huurmarkt.
Wonen in Zuid-Oost-Vlaanderen Enkele kenmerken Informatievergadering Streekoverleg 5 maart 2015 Jeroen Van Pottelberge.
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Hou wonen betaalbaar, vooral in armoedesituaties Enkele bijkomende gegevens in reactie op de USAB-paper.
Passend toewijzen en woningwaarderingsstelsel II
Huurbeleid Woningstichting Nieuwkoop
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Een eigen huis, een plek onder de zon? Recht op wonen voor iedereen Vanuit de onderzoekswereld Sien Winters.
Hoofdstuk 6 Prijs- en inkomsten- management. 1Wat zijn de belangrijkste methoden voor prijszetting? 2Waarom is het vaststellen van de kostprijs zo moeilijk.
De toekomst van de sociale huisvesting in Vlaanderen – 21 juni De resultaten van het onderzoek ter voorbereiding van het Kaderbesluit Sociale huur.
Vastgoedvennootschap met uitgesproken sociale ambities Presentatie Vlaamse Woonraad – 8 maart 2016.
Visie woonruimteverdeling gezamenlijke woningcorporaties HR Presentatie Gemeenteraad Teylingen, 19 april 2011 Te Huur Regio Holland Rijnland Tom Horn,
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
AH WOON WONINGWET WOONVISIE. Algemene Huurdersvereniging WOON Algemene Huurdersvereniging WOON sinds belangenbehartiging voor de huurders van.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ Pagina 1 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
Wonen in Vlaanderen: gegevens en mogelijkheden SILC 1 Kristof Heylen en Sien Winters Wonen in Vlaanderen: gegevens en mogelijkheden van EU SILC.
Drie perspectieven: geïntegreerd of gesplitst? Johan Conijn, ASRE/UvA en Ortec Finance IPD/aeDex Marktpresentatie, 26 april 2012.
De toekomst van de sociale huisvesting in Vlaanderen – 21 juni De resultaten van het onderzoek ter voorbereiding van het Kaderbesluit Sociale huur.
Challenge the future Delft University of Technology Huurregulering in perspectief van woonbeleid Woonbeleid in diverse landen Prof. Marja Elsinga, Housing.
Naar een aanbodbeleid op de Vlaamse private huurmarkt? Erik Buyst Steunpunt Ruimte en Wonen.
Van Woningwet naar Prestatie-afspraken WONEN IN HAREN.
Presentatie HBO 14 oktober 2015
Sociaal wonen, woonkosten en betaalbaarheid Wat vertelt het Grote Woononderzoek 2013 ons over de betaalbaarheid in de sociale huur in Vlaanderen? Dr.
Overleg Alert en Eigen Haard
Asset Management & Twee voorbeelden
Workshop Berekening van Sociale Huurprijs
Kosten en lasten in de sociale huur
Huurverhoging 2017.
GROTE LIJN HUURPLANNEN DEKKER
Infosessie lokaal woonbeleid Sociaal Woonaanbod
GROTE LIJN HUURPLANNEN DEKKER
Hoofdstuk 14 Prijsbeleid.
Welkom Havo 5..
29/11/2017 SVK MEETJESLAND vzw.
Kristof Heylen en Sien Winters 18 maart 2014
Sien Winters Katrien Tratsaert Frank Vastmans Paul de Vries
Werken in een woningcorporatie
Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?
SIGNAALNOTA LOP MIDDELKERKE.
Een huurprijsindex voor Vlaanderen
Sien Winters - Inleiding op debat
De private huurmarkt: een van de pijlers voor goed en betaalbaar wonen
Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
De evolutie van de woonsituatie in Vlaanderen in de periode
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
VLAAMSE REGERING 29/6/2018 Eerste principiële goedkeuring
Transcript van de presentatie:

Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument? Sien Winters Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument? Sien Winters, HIVA – KU Leuven

Verwarring troef! richthuurprijzen… … geobjectiveerde huurprijzen Sien Winters richthuurprijzen… … geobjectiveerde huurprijzen huurprijsomkadering… … huurprijsrooster … maatstaf van huurprijzen referentiehuren… Zelden helder gedefinieerd Zeer uiteenlopende standpunten 31-12-2018

Doel van dit onderzoek Sien Winters Begrippen uitklaren en varianten bespreken Zo bijdragen tot een genuanceerde discussie over de wenselijkheid van richthuurprijzen En haalbare voorstellen voor het Vlaamse woonbeleid formuleren 31-12-2018

Definitie richthuurprijzen Sien Winters Richthuurprijzen leggen een objectieve relatie tussen kenmerken en kwaliteit van de woning enerzijds prijs van de woningen anderzijds met als functie onredelijke huurprijzen te voorkomen 31-12-2018 Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?

Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument? Objectieve relatie (1) Sien Winters Op normatieve basis Beoordeling door de klant, bv via enquêtes Beoordeling door de overheid, bv. op basis van norm voor betaalbaarheid of volgens punten (cfr Nederland) Beoordeling in overleg tussen huurders en verhuurders (cfr Zweden)  Risico: verhuurder krijgt onvoldoende rendement en is niet geïnteresseerd in investering 31-12-2018 Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?

Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument? Objectieve relatie (2) Sien Winters 2. Op basis van kostprijzen (cfr Luxemburg): Schatting van investeringskosten (bouw en renovatie) Waardevermindering, belastingen, verzekeringen, administratiekosten… Gewenst rendement Risico: woning is niet betaalbaar voor huurder Administratief omslachtig 31-12-2018 Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?

Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument? Objectieve relatie (3) Sien Winters 3. Op basis van marktprijzen Marktwaarden van gelijkaardige woningen op vergelijkbare locaties (cfr. Duitsland) Kan zowel boven als onder kostprijs zijn Minst marktverstorend Correcties voor onredelijke prijzen mogelijk Moeilijkheid: Uitgebreide databank nodig  Hedonische prijsanalyse kan oplossing bieden Duitse Mietspiegel: databank met gegevens van alle huurcontracten afgelopen vier jaar in de regio Wetenschappelijke Mietspiegel gebaseerd op representatieve steekproef en volgens wetenschappelijke methode bepaald 31-12-2018 Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?

Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument? Functies (1) Sien Winters Bindend voor de huurprijs Cfr Nederland en Zweden Houdt de huurprijzen laag Risico op te laag rendement voor verhuurders en krimp van de markt Zo wordt in het Nederlandse ‘woningwaarderingsstelsel’ de maximale huurprijs bepaald op basis van een puntensysteem dat kenmerken van de woning en de woningomgeving in rekening brengt. Het is de overheid die deze punten normatief oplegt. In Zweden mogen huurprijzen voor private woningen niet meer dan 5% hoger liggen dan de prijzen van vergelijkbare woningen in de publieke sector. Deze laatste zijn het resultaat van lokaal overleg tussen bewonersorganisaties en de sociale huisvestingsmaatschappij. 31-12-2018 Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?

Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument? Functies (2) Sien Winters 2. Toepassing in beleidsinstrumenten bv. geldt als maximum huurprijs indien huurder / verhuurder subsidie genieten Cfr Engeland: local reference rent Invloed op de ruimere markt is afhankelijk van omvang subsidiesysteem Vlaanderen: mogelijkheid tot toepassing bij huursubsidie, renovatiepremie… Engeland, waar de private huurmarkt sedert 1997 gedereguleerd is, maar waar de ‘local reference rent’ uit het systeem huursubsidie de facto fungeert als een huurprijsrooster met invloed op de prijszetting in de private huurmarkt. De invloed is er zo sterk omdat een grote groep van de private huurders een huursubsidie ontvangt. De invoering van richt­huurprijzen die Minister Van den Bossche voor ogen heeft in haar beleidsnota, leunt aan bij dit Engelse systeem. 31-12-2018 Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?

Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument? Functies (3) Sien Winters 3. Transparantie van de markt verbeteren doel: efficiëntie van de markt verhogen en uitwassen tegengaan Cfr Duitsland Vlaanderen: Mogelijkheden via software tool gebaseerd op hedonische prijsanalyse Toepassing mogelijk bij verhuring SVK’s / SHM’s Duitsland, waar de Mietspiegel vooral een informatieve functie heeft naar huurders en verhuurders en het systeem tot doel heeft zo marktconform mogelijk te zijn. De Mietspiegel is voor concrete contracten enkel bindend ingeval de verhuurder hoge huurstijgingen (meer dan 20%) wil doorvoeren of wanneer woekerhuren worden gevraagd bij nieuwe verhuringen. 31-12-2018 Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?