Kortdurende dynamische psychotherapie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheidonderzoek Maatjesproject
Advertisements

Kwetsbaarheid bij ouderen frailty
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Overdracht Barthel Index(v 1.0)
Titel voorbeeld titel Gecombineerde visuele en gehoorbeperkingen Ontwikkeling behandelprotocol Waarom deze behandeling? Door verouderingsprocessen zoals.
Verloskundige Studies
Clinic Sportpsychologie
Beroerte en vermoeidheid Beroerte en depressie
Intensive care In de geestelijke gezondheidszorg
Anorexia en Boulimia Nervosa
Verloskundige Studies. Aanleiding (1) Alhoewel veel behandelingen in de geneeskunde dagelijks worden toegepast, is er vaak geen duidelijk bewijs dat zo'n.
Diseasemanagement in de praktijk
Nazorgpoli Intensive Care Ikazia ziekenhuis
Dossier Empowerment Roos Delahaij
De dienst klinische psychologie in een psychiatrisch ziekenhuis
Synthese Artikel Onderwerpsverkenning
Narcisme en zinervarng
Van De Leemkolk, L. (15 oktober 2012). Coming of the ancestors. Geraadpleegd op 24 december 2012, op Ünzüle Saglam.
Premeting LSCI-onderzoek
Als ik jou een reddingsboei toewerp, kun jij jezelf dan redden?
Carrousel, een schat aan hulpverleningsmogelijkheden
Psychotherapie bij persoonlijkheidsstoornissen: bewezen effectief?
Dementie Omgaan met de gevolgen van dementie .
Kernprocessen van de Act methodiek
Is participatie te meten?
Inleiding parallelprocessen.
Auteur: Wilmar Schaufeli Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum.
Autismespectrumstoornis
Focus op motivatie en communicatie
Pijn en bewegen in relatie tot cognitie en gedrag bij dementie
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
Behandeling (RA) 1. Langdurend intensief bewegingsprogramma is gunstig voor functionele mogelijkheden en emotioneel welbevinden en niet ongunstig voor.
Angststoornissen.
Dossier Empowerment.
Reproductie van partnergeweld. Inleiding Nazorg is belangrijk binnen preventie Behandeling zorgt ervoor dat ouders en kinderen normaal kunnen functioneren.
Psychotherapie bij depressie Frans de Jonghe – Pien Wijn
Welke psychotherapie is het meest effectief bij een depressie ? Het oordeel van Dodo Pim Cuijpers.
Praktische aanpak disbalans “Evenwichtig en dynamisch omgaan met disbalans” Nascholing bedrijfsartsen NVAB Kring Noord 16 april 2015 Erik Schuurman, relatiemanager/projectmanager.
Psychiatrie Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd
Ronald Rijnders NIFP - PBC
Minder moe door verbetering van het lichaamsbewustzijn?
Inleiding Het doel is het onderzoeken van de effectiviteit en de haalbaarheid van het invoeren van FIT-Stroke in een eerstelijns fysiotherapie- praktijk.
Doelrealisatie in de praktijk
Verpleegkundig redeneren
Op Koers groepscursussen psycho-educatie en vaardigheidstrainingen voor chronisch zieke kinderen Emma Kinderziekenhuis AMC - Amsterdam.
Naam: Siri Kruit med.hro.nl/krusr
Van de regen in de drup? Over het opnemen van suïcidale adolescenten met borderline persoonlijkheidsproblematiek Rosanne de Bruin.
VISIE op automutilatie bij borderlinepersoonlijkheidstoornis
invloed van psychologische factoren op revalidatie en adaptatie
Doel Inzicht verkrijgen in de bruikbaarheid van de WHODAS voor het op betekenisvolle en betrouwbare wijze evalueren van behandeling en behandelbeloop van.
Zorg op maat voor depressieve ouderen van levensbelang. Hannie Comijs.
‘Anorexia nervosa en vrouwenhulpverlening’ Tijdschrift voor psychotherapie Auteur: Greta Noordenbos Bron illustratie:
Medicijnverstrekking: patiëntontrouw of patiëntonvriendelijk UMCG Woensdag 12 november 2008 Pauline Calkoen.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
Conflicthantering Drie dagdelen van 120 minuten. Doelstellingen: -Kennis over conflicthantering (een theoretisch kader) -Inzicht in eigen conflictstijlen.
Stoebel Daphne..  Inleiding  Begrip verlegenheid en de kenmerkende aspecten  De verschillende aspecten van verlegenheid 1. Situatie 2. Gedrag 3. Gedachten.
Albert Schweitzer ziekenhuis Nazorgpoli
Onderzoeken en Ontwerpen met Kunst
E.F. Taminiau-Bloem, M. Locadia, M.A.G. Sprangers
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
Implementatieplan Telemonitoring Hartfalen
Hoofdstuk “Cognities” Medische Psychologie
Het voorspellen van agressie tijdens de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten a.d.h.v. DE hcr-20.
Coaching.
Premeting LSCI-onderzoek
VAARDIGHEDEN 1 Afleidingstechnieken
Interpersoonlijke psychotherapie in een groep
Gedragsproblemen en stoornissen
Gedragsproblemen en stoornissen
drs. Marije van Dalen Promovenda/psycholoog-onderzoeker
Transcript van de presentatie:

Kortdurende dynamische psychotherapie De klinische toepassing van ISTDP in groepen

Inhoudstafel 1 Inleiding 121 2 Methode 124 3 Resultaten 126 4 Discussie 131

1. Inleiding In het onderzoek naar behandelresultaten is, om verbetering bij de patiënt te kunnen vaststellen => via Symptom Checklist-90 Patiënten tussen opname en ontslag aanzienlijk vooruitgegaan Onderzoek => 93 patiënten => Persoonlijkheidsstoornis resultaat meerderheid voelt zicht beter of heel beter De onderzoeksgegevens => duidelijke verbetering zien v/e symptomen en het functioneren van de patiënt => kostenbesparing => afname van hulpconsumptie.

Winston (2 RCT’S OVER DE EFFECTIVITEIT VAN 2 VORMEN VAN KORTDURENDE PSYCHOTHERAPIE) ISTDP en Brief Adaptational Psychotherapy (BAP). Beide therapievormen => actieve therapeut => confrontatie als techniek => psychodynamische oriëntatie ISTDP (verduidelijking en confrontatie) Door middel van druk en uitdaging Hun manier van omgaan met angst om aldus de schrijnende herinneringen en vooral de herbelevingen aan pijnlijke gevoelens te vermijden Doel: Verwerken van deze onderdrukte conflicten en trauma’s Dit gebeurt in de context van een geïntegreerd raamwerk van affect en cognitie.

Winston (2 RCT’S OVER DE EFFECTIVITEIT VAN 2 VORMEN VAN KORTDURENDE PSYCHOTHERAPIE) 2. BAP (Brief Adaptational Psychotherapy) Ontwikkeld uit verschillende psychodynamische modellen voor kortdurende psychotherapie Richt zich op het identificeren van onaangepaste patronen, het verduidelijken ervan in het heden en verleden en op de verstandhouding met de therapeut Door het zich bewust worden van deze patronen – geworteld in de gedachten, gevoelens en gedragingen en die in interpersoonlijke situaties naar voren komen – en door het inzicht dat daaruit ontstaat, kan de patiënt verandering aanbrengen.

2. Methode STEP (Standaard Evaluatie Project) Bestaat uit vragenlijsten & cliënttevredenheidlijst vragenlijst waarbij aan de patiënt gevraagd wordt om zijn gezondheidstoestand te waarderen aan de hand van vijf verschillende dimensies. -de eigen mobiliteit -het kunnen uitoefenen van zelfzorg - het kunnen uitvoeren van gewone dagelijkse taken en activiteiten - de mate van pijn en ongemak die men ervaart, - de ervaren angst en depressie.

2.1 Meetinstrumenten Gebruikmakend van de Symptom Checklist-90 Interpersoonlijk functioneren => behulp van een subschaal van de NVL => om verbetering te kunnen constateren op drie vlakken: coping, welbevinden (geestelijk en lichamelijk) en interpersoonlijke relaties. afgenomen voor en na de behandeling

3. Resultaten Tussen opname en ontslag een opmerkelijke verbetering Het waargenomen effect is stabiel met het verstrijken van de tijd, zoals blijkt uit beide follow-ups. De verbetering voor de patiënt substantieel De effecten constant zijn Kwaliteit van het effect stabiel 36% van de patiënten geen beroep op hulp 6% van de patiënten bij een instituut voor dagbehandeling Duidelijke afname van de hulpvraag te constateren Na behandeling met IKDP verbetert de kwaliteit van leven voor de patiënt met ruim 25%. Interpersoonlijk functioneren iets is verbeterd aan het eind van de behandeling.

4. Discussie Gepresenteerde materiaal in zijn historische perspectief te plaatsen. term therapeutische gemeenschap vervangen door de term klinische psychotherapie Persoonlijkheidsstoornissen komen veel vaker voor dan wordt aangenomen De meeste patiënten hebben meerdere problemen op verschillende levensgebieden.

Einde Kyara Vanlerberghe Student Toegepaste Psychologie 1 BaTp B4 Luc Gheysen