De rechter tikt de overheid op zijn vingers

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Advertisements

Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Fietsen in Tilburg Fietsberaad 16 maart 2006 Fietsen en Luchtkwaliteit Liesbeth Trip.
Maatschappijleer 1 Nadya Karim
Parlementaire democratie
Rechten van burgers Plichten van de overheid
De staatsinrichting van Nederland.
QUIZ Katern Politiek.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
AANPAK KNELPUNTEN NO2 EN PM10 IN ZUID-HOLLAND Beate Arends Provincie Zuid-Holland Bureau Beleidsanalyse, Lucht en Energie.
19de eeuw(1.5 en 4.2) In 1813 komt de zoon van Willem V terug als soeverein vorst(na nederlaag Napoleon) als koning Willem I Er komt een nieuwe grondwet.
Staatsinrichting van Nederland
Hoofdstuk 6 Democratisering
Historisch overzicht Nederland
De 19e eeuw Nederland.
Ontwikkeling van politieke rechten.
Opdracht 12 (H1) Liberaal VOOR censuskiesrecht
Regels zijn regels.
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
RECHTSSTAAT Scheiding der machten
2.2 Grondbeginselen van de rechtsstaat
Staatsinrichting van Nederland
Herhaling Staatsinrichting
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
7.1: Van de wieg tot het graf Welkom 4ha en 4hb Intro verzorgingsstaat HC Opdracht.
Aantekeningen paragraven
De liberale revolutie in 1848
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
-Scheiding der machten -Gekozen parlement -Verlichte ideeën
Koning Willem II Zoon van de krachtdadige Willem I Was in 1848 bang zijn koningschap te verliezen Werd in één nacht liberaal Stemde in met de liberale.
Rechtsstaat 4Havo Paragraaf 2 Wie kan de macht van de overheid controleren?
Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie
Waarom stemde de Nederlanders, voor WOII, niet op de NSB
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt…..? Een zesbaans weg, auto’s & 1800 bussen per dag!
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
5.3 Democratie in Nederland Tijd van burgers en stoommachines
Op uw gezondheid! Maarten HoornHans Damen projectleider Platform31senior jurist Rho adviseurs.
Wat gebeurt er in Nederweert? Gemeente Nederweert Buitengebied in Balans, fijn stof en gezondheid. Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert Een gezonde.
Deze les: Uitleggen rechtsstaat Maken opdrachten.
De tijd van burgers en stoommachines H10 Politieke strijd en emancipatie Vroegmoderne tijd 19 e eeuw Paragraaf 10.1 ‘Conservatisme en liberalisme’
Staatsinrichting Wie is de baas van Nederland? ©Tom Verbeek sep 2010.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Burgers en stoommachines 4.4 Democratie in Nederland
Staatsinrichting van Nederland (deel 1)
Thema 2: De rechtsstaat.
De Grondwet van 1848.
Democratie in Nederland
Dilemma’s.
De toekomst van het milieu
Kwaliteitszorg
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
De grondwet Paragraaf 4 politiek.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
Het Koninkrijk der Nederlanden
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
CRIMINALITEIT.
De toekomst van het milieu
ProDemos schuift aan: Recht van spreken
Werken als wegbeheerder bij de provincie
Les Geschiedenis 08 februari 2010
Se AANDACHTSPUNTEN.
Wat zou het mooi zijn! Als er een plek zou zijn, waar:
Maatschappijwetenschappen
Transcript van de presentatie:

De rechter tikt de overheid op zijn vingers Gisteren (7 sept. 2017) in het nieuws De rechter tikt de overheid op zijn vingers

De NOS meldt: De staat moet meer doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. De rechter heeft vandaag besloten dat er bij knelpunten per direct een goede oplossing moet worden bedacht. De belangrijkste knelpunten op het gebied van luchtvervuiling zijn drukke snelwegen, wegen in steden en intensieve veehouderij, zegt Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit bij milieuorganisatie Milieudefensie. Bert Brunekreef is hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en expert op het gebied van effecten van het milieu op de gezondheid. Hij vindt dat Milieudefensie een punt heeft. Nederland overschrijdt de Europese milieunormen. Volgens hem zijn met name de concentraties fijnstof in de lucht niet goed voor de gezondheid. Er moet dus iets gebeuren, vinden milieuactivisten en experts. Maar hoe pak je dat aan?

De grondwet van 1848 en de grondrechten voor de burgers

Knelpunt 1: drukke snelwegen "De luchtvervuiling door de snelwegen kan je al aanpakken door de maximumsnelheid te verlagen. Eigenlijk is de luchtvervuiling alleen maar toegenomen toen mensen 130 kilometer per uur mochten gaan rijden", zegt Knol. Uit onderzoek van TNO blijkt dat auto's op een snelweg waar 130 mag worden gereden zo'n 12 procent meer stikstofoxide uitstoten dan op een weg waar maximaal 120 mag worden gereden. Vergeleken met een 100 kilometer-weg is het verschil 40 procent.

Knelpunt 2: wegen in steden Bij de problemen op wegen binnen de bebouwde kom zijn meerdere maatregelen mogelijk, maar is het wel lastiger, zegt Knol. "Je wil verkeer niet gaan omleiden waardoor de problematiek op een andere plek terechtkomt. Dus moet je de bereikbaarheid van de stad beter gaan regelen." Maatregelen als milieuzones of duurdere parkeerplekken op knelpunten zouden ook moeten werken, zegt ze. Volgens Gerrit van der Veen, bijzonder hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, kan de staat zich richten op de verkeersstromen. "Wil je op wegen in de stad echt iets doen, dan zou je serieus met verkeersstromen aan de gang moeten. Denk bijvoorbeeld aan het weren van vrachtwagens."

Knelpunt 3: intensieve veehouderij De uitstoot van fijnstof bij de intensieve veehouderij kan ook op meerdere manieren worden aangepakt, aldus Knol. "Door in ieder geval geen vergunningen meer te geven aan de veehouderijen die de normen overschrijden. Zodat zij niet meer kunnen uitbreiden." Een luchtwasser, een apparaat om de uitstoot van gevaarlijke stoffen te reduceren, zou ook een optie zijn, zegt zij. "Maar zo'n apparaat kan brandgevaarlijk zijn en leiden tot stalbranden. Dat wil je al helemaal niet."

De grondwet van 1848 en de grondrechten voor de burgers

De liberale grondwet van 1848 De koning verliest zijn macht aan het parlement (1e en 2e kamer). Invoering van ministeriële verantwoordelijkheid (Census)kiesrecht wordt ingevoerd. (Klassieke) Grondrechten vastgelegd: vrijheid van etc.

Klassieke grondrechten 1848 Vastgelegd door Thorbecke in de Grondwet van 1848 Dit zijn vrijheden voor de burger. De Staat bemoeit zich er niet mee. Vrijheid van meningsuiting Vrijheid van vereniging Vrijheid van drukpers Vrijheid van godsdienst Vrijheid van onderwijs

Sociale grondrechten 1983 De sociale grondrechten horen bij de verzorgingsstaat van na de 2e W.O. Het zijn dingen waar mensen recht op hebben Recht op huisvesting Recht op veiligheid Recht op onderwijs Recht op een schoon milieu