Aanpak fijn stof bij veehouderijen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Werksessie Veehouderijen| 27 maart Doel Werksessie 2. Aanleiding (terugblik) 3. Bepalen luchtkwaliteit.
Advertisements

Van agrarische bedrijfswoning naar burgerwoning
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Geurhinder door veehouderijen Hoge Akkers - Valkenswaard Informatieavond 21 maart 2012 Fred Stouthart.
Workshop Wonen en Zorg Maatschappelijk Kosten Baten Analyse
Bewoners Collectief Nieuwegein Welkom.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Activiteitenbesluit en geluid
Fijn stof in de veehouderij: de theorie
AANPAK KNELPUNTEN NO2 EN PM10 IN ZUID-HOLLAND Beate Arends Provincie Zuid-Holland Bureau Beleidsanalyse, Lucht en Energie.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Werksessie Veehouderijen| 27 maart Monitoringstool 2. Actualiseren in de praktijk.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Agrarisch UVO Noord-Brabant Rob Segers Bureau Handhaving Juridische Zaken en Beleid 6 oktober 2011.
Kavel overschrijdende investeringen voorbereid door Arjan Wijdeveld Onderwerpen: Milieu / energie investeringen IT investeringen.
Limburg in VORm Provincie Limburg intern II, 24 mei 2007.
Planstudie knooppunt Hoevelaken G eluidsmaatregelen gemeente Nijkerk B.H. Willighagen, 10 januari 2012.
BIZ: bedrijveninvesteringszone Wat en hoe? Wat: Een instrument voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving.
Milieu: nu en in de toekomst Milieubalans 2006 Milieuverkenning 6 Beoordeling maatregelenpakket Toekomstagenda Milieu.
Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Milieuonderzoek Schelluinen Onderzoek naar de luchtkwaliteit en de geluidbelasting in Schelluinen 24 juni 2014.
EED en de energie audit: kansen voor energiebesparing
Handhavingsbeleid gemeente Landerd Voorbereidende raadsvergadering 11 september 2013.
Gemeente Nijmegen Waarom een warmtenet? Coalitieakkoord 2010: “Werken aan een duurzame toekomst” Op naar een energieneutrale stad Innovatie: Gas Uit, Warmte.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
1 Gorinchem bouwt aan onderwijs Presentatie strategische keuzes onderwijshuisvesting 2 februari 2010.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Actieprogramma Klimaat Actieprogramma Klimaat 2008 Wat is er gedaan in 2008?
Weg naar Wouw 40 Technisch beraad - Presentatie -.
Geluidverkaveling Industrieterrein Aan de Noord Dennis Kraaij 11 april 2016.
Ambtelijk Waterpanel 10 december 2009 Toetsing overstorten “Eenheid in verscheidenheid” Projectgroep Waterpanels.
19 januari 2011 Technische briefing Wetsvoorstel introductie Geluidproductieplafonds (Swung-1) Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Informatiemarkt 5 april 2012 Herstructureringsfaciliteit voor Sw-bedrijf Rijnstreek (SWA) Marjolein Buis Strategisch adviseur maatschappelijke ontwikkeling.
Regio Nijmegen Presentatie Decentralisatie AWBZ & Jeugdzorg en het gedwongen kader 4 november 2013.
Gaswinning en aardbevingen Historie 50 jaar gaswinning Groningenveld Slochteren – Loppersum Nog circa 50 jaar voor de boeg.
Haalbaarheid woningbouwlocaties Bij het vermoeden dat er voor een locatie belemmeringen te verwachten zijn, zijn eerst de onderzoeken m.b.t. de te verwachten.
1 Perceelsplitsingen - Nadere uitleg -. 2 Technisch beraad (N.a.v. raadsvoorstel perceelsplitsingen) Begrenzingen in regelingen Mogelijkheden.
VOORLICHTING DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
Wat gebeurt er in Nederweert? Gemeente Nederweert Buitengebied in Balans, fijn stof en gezondheid. Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert Een gezonde.
Manifest Gezonde Leefomgeving
Herman Litjens specialist omgeving
Bouwen aan de toekomst II
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
Alternatief voor geluidnormering bedrijven?
De thematische strategie luchtverontreiniging van de Europese Commissie Steven Lauwereins LNE – Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid.
Voorafgaand aan de aanwijzing door provincie
Opstart Voorstellen Wat regels Het project Waar vind ik wat (wikiwijs)
Hoe komt de Omgevingswet vandaag aan de orde?
Fijn stof onderzoeken Onderzoek naar de invloed van verkeer op de luchtkwaliteit in de Stad Gent Stofmetingen in de omgeving van het station Gent-Sint-Pieters.
Opstart Het project Waar vind ik wat (wikiwijs)
Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden
Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden
Inhoud Voorstellen Actualiteiten Besluit basisvoorwaarden ve
Hoe komt de Omgevingswet vandaag aan de orde?
Herstructureringsfonds
POV Systeemuitwerking Hoogwaterperspectief Overijsselse Vecht
Gemeente Gulpen-Wittem, Beleid en Projecten Accommodatiebeleid
Energietransitie Hof Meermansburg
Subsidies & alternatieve financiering
Meten voortgang circulaire economie
Verdeling middelen vrijwilligersorganisaties 2019
Invoeringswet Omgevingswet
Vlabinvest: Wonen en Zorg
Overlegvergadering Woonbelang-BOC
Basistekst : Talentontwikkeling
Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein
Workshop – Opdracht, speelveld en verwachtingen
Vervolg Praktijkproef opstellen Omgevingsplan
Waterschapszorg.
VERHOGEN STUDIESUCCES door Learning Analytics
Transcript van de presentatie:

Aanpak fijn stof bij veehouderijen Diederik Metz 27 maart 2013

Locaties met overschrijding op basis van MT2012 Selecteren NSL toetspunten Selecteren veehouderijen uit MT2012 die bijdragen aan overschrijding op NSL toetspunten Stimuleren maatregelen bij individuele veehouderij Keuze individuele of gebiedsgerichte aanpak Gebiedsgericht Stimuleren maatregelen bij veehouderijen (en andere bronnen) in gebied Individueel Generieke maatregelen Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013

Selectie NSL toetspunten MT2012: overschrijding grenswaarde PM10 bij 249 woningen. Een deel betreft bedrijfswoningen, waaronder bedrijfswoningen bij een veehouderij, waarbij de overschrijding (mede) door het eigen bedrijf wordt veroorzaakt. Aanpak in kader van het NSL primair gericht op wegnemen overschrijdingen bij niet-bedrijfswoningen (‘burgerwoningen’). In 2013 wordt nader bezien op welke locaties toetsing vereist is in kader van NSL. Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013

Gebiedsgerichte aanpak: Nederweert Aanleiding: 15 veehouderijen met overschrijdingen op basis van inzoomacties. Relatief hoge achtergrondconcentratie (rond de grenswaarde). Daling achtergrondconcentratie vereist om knelpunten op te lossen. Aanpak: Gemeente stelt Plan van Aanpak op dat duidelijkheid geeft over: De uitgangspunten voor de concentratie- en effectberekeningen. De mogelijke maatregelen/oplossingsrichtingen. De haalbaarheid van de maatregelen en de realisatietermijn. Relevante partijen (bedrijfsleven, bewoners, overheden) zijn nauw betrokken. Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013

K: knelpunt inzoomactie O: omschakelaar A: aanvullende veehouderijen met een hoge emissie Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013

Aanpak 15 knelpuntveehouderijen Nederweert: Voor 5 veehouderijen geldt dat de overschrijdingen op korte termijn verdwijnen doordat ze stoppen of doordat maatregelen zijn (of op korte termijn worden) genomen. Voor 3 varkensbedrijven geldt: de emissies zijn beperkt en maatregelen bij het individuele bedrijf hebben daarom niet/nauwelijks effect (overschrijding gevolg van achtergrond). Voor 7 pluimveebedrijven zijn maatregelen wel zinvol. Het gaat hierbij om: technische emissiereducerende maatregelen, aanvullende maatregelen, zoals herschikking stallen en beëindiging van activiteiten ter plaatse. Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013

“In deze gemeente is gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak” Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013

Maatregelen rijk Op 22 maart 2013 is een wijziging van subsidieregeling fijnstofmaatregelen veehouderijen gepubliceerd. Op 22 maart 2013 is de wijziging van de ‘Regeling niet in betekenende mate’ bijdragen in werking getreden. Deze wijziging beperkt de mogelijkheden voor oprichting en uitbreiding van stallen in gebieden met overschrijding van de PM10 grenswaarde door hoge achtergrondconcentraties. In 2014 worden veehouderijen verplicht technische maatregelen in stallen toe te passen die de emissie van fijn stof reduceren. Daartoe wordt het zogenoemde Besluit huisvesting uitgebreid met emissie-eisen voor fijn stof. Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013

Ministerie van Infrastructuur en Milieu 8 december 2018

Subsidieregeling fijnstofmaatregelen De subsidieregeling ondersteunt veehouders die willen investeren in maatregelen die de uitstoot van fijn stof verminderen met minimaal 25%. Aanvragen kunnen ingediend worden in de periode 1 april tot en met 15 mei 2013. Er is 10 miljoen euro beschikbaar. Hiermee kunnen naar verwachting 60 tot 70 aanvragen gehonoreerd worden. Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013

Ministerie van Infrastructuur en Milieu 8 december 2018

Ministerie van Infrastructuur en Milieu 8 december 2018

Dilemma’s Het realiseren van maatregelen vraagt vaak om een vrijwillige medewerking van de veehouder. Gemeenten hebben niet of nauwelijks instrumenten om maatregelen af te dwingen. Beschikbare emissiereducerende maatregelen zijn relatief duur. Voor bepaalde staltypes zijn nog beperkt maatregelen beschikbaar. Locaties waar de PM10 grenswaarden worden overschreden kunnen jaarlijks veranderen als gevolg van andere factoren dan de emissies van een veehouderij. Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013

Perspectief? Verwachting is dat de komende monitoringsronde overschrijdingen van de grenswaarde PM10 bij veehouderijen laat zien. De aanpak is in gang gezet maar de doorwerking kost tijd. De individuele en gebiedsgerichte aanpak van gemeenten, in combinatie met generieke maatregelen, zullen leiden tot een verlaging van: de piekbijdragen van veehouderijen op woningen, en de achtergrondconcentraties. De knelpunten bij veehouderijen zullen de komende jaren naar verwachting geleidelijk afnemen. Ministerie van Infrastructuur en Milieu 27 maart 2013