Self-Organisation A non-linear understanding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Persoonlijke Waarden Het waardenperspectief
Advertisements

Appreciative Inquiry of Waarderend Onderzoek als basis voor gesprekken op het marktplein over waarden 1.
Change, Change and Change
Human Capital & Strategic Personnel Planning
Ervaringsdeskundigheid, eigen kracht en hulpverlening
Interaction diagrams: Sequence Diagram
User Centred Development
Dynamic Systems: Exploring the Paradigms of Change Part II Hoofdstuk 3 uit: A dynamic Systems Appoach to the development of Cognition and Action (Thelen.
Zonder Interface heeft de computer geen gezicht
Tips (beoordelingscriteria finale versie ) Diederik, “Three Sins”: Diederik, “Three Sins”: In introductie er niet veel omheen draaien In introductie er.
It’s not you, it’s the didactics that matter, stupid…
Valkuilen bij snelle groei van de organisatie
Hoe houd ik mij staande? als alles om mij heen afbrokkelt.
Validatie en kwalificatie van een temperatuur gecontroleerde Supply Chain Gert-Jan van Diest IGZ Congres - De Nieuwe GDP Guideline Nieuwegein, 2 september.
English and IPC How to teach content through English.
Verkeersgolven Rini van Dongen 50 jaar,.
Deltion College Engels B2 Lezen [Edu/003] thema: Topical News Lessons: The Onestop Magazine can-do: kan artikelen en rapporten begrijpen die gaan over.
Deltion College Engels C1 Gesprekken voeren [Edu/001]/ subvaardigheid lezen thema: What a blooper…. can-do : kan taal flexibel en effectief gebruiken voor.
Innovatie en techniek Nafty Antonia Tim Mertens Gino De Ruyter
Master in de Meertalige Professionele Communicatie Visualization of agreement and discussion processes during computer-supported collaborative learning.
Deltion College Engels B2 Schrijven [Edu/005] thema: Writing a hand-out can-do: kan een begrijpelijke samenvatting schrijven © Anne Beeker Alle rechten.
Game ON!. Wat gaan we doen: Introductie: wie ben ik? Inspiratiebronnen Game On! 2008.
HOFAM vak Organisatie & Management les 2
MEDIATHEORIE Karlijn Goossen, 2015.
Creating local Europeana related networks Europeana taskforce Hans van der Linden 17/4/15.
Minor Project- en Programmamanagement
Geïntegreerde schoolverbetering
Latent class growth analysis als succesvolle methode om subgroepen te identificeren binnen een gewichtsreductie interventie. Bastiaan C. de Vos¹, MD,
Keuzevrijheid: lust of last?
1 KPN Mobiel – Introductie Repository Object Browser & Designer 10 Designer 10g & Repository Object Browser Maandag 28 februari 2005 Lucas Jellema (AMIS)
Criteria voor een goed “onderzoek”
Wat reist er met je mee !? Over reflecteren op jouw professionele identiteit.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
The Research Process: the first steps to start your reseach project. Graduation Preparation
Dia 1 van 23 Culturele waarden en communicatie in internationaal perspectief Dia’s bij hoofdstuk 6 Marie-Thérèse Claes Marinel Gerritsen.
DOELEN VAN W&T ONDERWIJS
WiFi instellingen woensdag 1 maart 2017.
Overzicht Vooronderzoek Hypothese Onderzoeksvraag Methodologie
Key Process Indicator Sonja de Bruin
Gewoon Speciaal ICT, 5 oktober 2016 Odeth Bloemberg, schoolpsycholoog
PILOT TOETSING PERIODE 2 LES 1: BEOORDELEN VAN GROEPSWERK
KRITISCH DENKEN 11 Co-premissen II © Kritisch Denken.
Innovatie met IBM Cloud Orchestrator.
Salt & Light Zout & Licht
Maximeren rendement benchmark vereist dubbele borging
Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling
Processing Structured Hypermedia
Directe en indirecte oorzaken van gewelddadig extremisme
Presentatie titel Measurement education in the junior primary –
Feedback geven en krijgen
Digitaal toetsen – DBC experiment
poreuze grenzen en de taak van de filosofie
Menno Jansen, programmamanager Zorginnovatie
From Food Aid to Food & Nutrition Security The Dutch Policy
Small Basic Console deel 2
12 maart. 12 maart Marginalised people in general do not have much power over destinies because they are often not represented in decision making or.
VOS-identificatie en kwantitatieve bepaling d.m.v. gaschromatografie
A Healthy sense of Trust
NL: We zitten in een Verandering van Tijdperken in plaats van een Tijdperk van Verandering.
it’s about learning to dance in the rain’
Participatory Action Research
ACTmodel van psychopathologie
The next step in educational online platforms (from the perspective of the Verwonderpaspoort) Nick Degens & Eelco Braad Research Group User-Centered Design.
Living in the Promised Land Leven in het Beloofde Land
Agro Data Cube: Big Data faciliteit voor open innovatie
Mixed-Signal Design Engineer
Fred Langeweg Deputy Director MNP
VOS-identificatie en kwantitatieve bepaling d.m.v. gaschromatografie
Moving Minds DNA.
Al doende leren we! Hans de Bruin Margot Tempelman 16 mei 2017
Transcript van de presentatie:

Self-Organisation ----- A non-linear understanding and its Relevance to Planning Theory and Practice ----- A non-linear understanding of spatial development Gert de Roo

Contingency theory Communi- Technical cative rationality rationality De relatie tussen enerzijds technisch rationeel en anderzijds communicatief rationeel is een moeilijke, maar wel noodzakelijk te verklaren relatie. Het verbindende spectrum verbeeldt een afnemende directe causaliteit (en een toenemende verwijderde causaliteit), een afnemende eenduidige entiteit (de wet van … van Archimedes) naar een multivalente entiteit, en een afnemende stabiele context. In deze redenering is ‘communicatieve’ rationaliteit een verbijzondering van een rationaliteit die staat voor een situatie waarin een verwijderde causaliteit, een multivalente entiteit en een ‘…’ context aan de orde zijn. Maar tegelijkertijd duidt de communicatieve rationaliteit op ‘betekenis geven’! Waarmee het de noodzakelijke invulling geeft van de yin en de yang van ons begrip van de werkelijkheid. Het subject kent zijn werkelijkheid door enerzijds een object gerichte orientatie en anderzijds een intersubjectieve orientatie, die elkaar wederzijds versterken. En zo is communicatieve rationaliteit de logische factor voor complementariteit, wat resulteert in een rationaliteitsspectrum waarmee de wereld zo als die zich aan ons voordoet gekend kan worden. En zoals de invloed van de technische rationaliteit van links naar rechts afneemt en qua presentatie of mechaniek verandert (causaliteit, entiteit en stabiliteit), mogen we verwachten dat ook de communicatieve rationaliteit afneemt en qua karakteristiek verandert, maar dan van rechts naar links! Het zou dan kunnen gaan om aspecten die direct met ‘betekenis geven’ van doen hebben: de gemeenschappelijk objectgerelateerde ervaring (een boom is een boom) tegenover het individuele idee dat betekenis krijgt in een discours (geloofsystemen), die minder het feitelijke maar meer het mogelijke representeren. Uit dat laatste komt het creatieve en conceptuele voort. Voor elke situatie, behoudens de theoretisch en ideaaltypische punten van de beide extremen, geldt dat het technisch rationele (danwel het object-georienteerde) en het communicatief rationele (danwel het intersubjectieve) beiden in meer of mindere mate voorkomen en in die gezamenlijkheid zullen moeten worden gezien. Het spectrum technisch rationeel – communicatief rationeel betreft het ‘tijdloze’ perspectief (being). Hoe we de rationaliteit moeten zien van een werkelijkheidsperspectief van flow en ontwikkeling in de tijd (becoming) is een interessante uitdaging! Non-lineaire rationaliteit?

Scenarios Through Class II systems time and context become relevant Technical rationality Communicative rationality Through Class II systems time and context become relevant Scenarios

I II III Systems theory Communi- Technical cative rationality De relatie tussen enerzijds technisch rationeel en anderzijds communicatief rationeel is een moeilijke, maar wel noodzakelijk te verklaren relatie. Het verbindende spectrum verbeeldt een afnemende directe causaliteit (en een toenemende verwijderde causaliteit), een afnemende eenduidige entiteit (de wet van … van Archimedes) naar een multivalente entiteit, en een afnemende stabiele context. In deze redenering is ‘communicatieve’ rationaliteit een verbijzondering van een rationaliteit die staat voor een situatie waarin een verwijderde causaliteit, een multivalente entiteit en een ‘…’ context aan de orde zijn. Maar tegelijkertijd duidt de communicatieve rationaliteit op ‘betekenis geven’! Waarmee het de noodzakelijke invulling geeft van de yin en de yang van ons begrip van de werkelijkheid. Het subject kent zijn werkelijkheid door enerzijds een object gerichte orientatie en anderzijds een intersubjectieve orientatie, die elkaar wederzijds versterken. En zo is communicatieve rationaliteit de logische factor voor complementariteit, wat resulteert in een rationaliteitsspectrum waarmee de wereld zo als die zich aan ons voordoet gekend kan worden. En zoals de invloed van de technische rationaliteit van links naar rechts afneemt en qua presentatie of mechaniek verandert (causaliteit, entiteit en stabiliteit), mogen we verwachten dat ook de communicatieve rationaliteit afneemt en qua karakteristiek verandert, maar dan van rechts naar links! Het zou dan kunnen gaan om aspecten die direct met ‘betekenis geven’ van doen hebben: de gemeenschappelijk objectgerelateerde ervaring (een boom is een boom) tegenover het individuele idee dat betekenis krijgt in een discours (geloofsystemen), die minder het feitelijke maar meer het mogelijke representeren. Uit dat laatste komt het creatieve en conceptuele voort. Voor elke situatie, behoudens de theoretisch en ideaaltypische punten van de beide extremen, geldt dat het technisch rationele (danwel het object-georienteerde) en het communicatief rationele (danwel het intersubjectieve) beiden in meer of mindere mate voorkomen en in die gezamenlijkheid zullen moeten worden gezien. Het spectrum technisch rationeel – communicatief rationeel betreft het ‘tijdloze’ perspectief (being). Hoe we de rationaliteit moeten zien van een werkelijkheidsperspectief van flow en ontwikkeling in de tijd (becoming) is een interessante uitdaging! Non-lineaire rationaliteit?

Becoming Class IV Being Class I Class II Class III

Becoming Class IV Being Class I Class II Class III Co-evolution Adaptation Emergence Self-organisation Transitions – Tipping points Class IV Being Class I Class II Class III

Four classes of system behaviour: Class I – yes or no, on or off, living or dead situations Steady equilibrium state Class II – developing static groups or patterns Oscillation between fixed states Class III – chaotic No predictable patterns or stability Class IV – Non linear adaptive systems Capable of producing extended transients (Kauffman, 1991) ‘Class IV behaviour enables entities in the system to maximise the benefits of stability while retaining a capacity to change’ (Phelan, 1999)

Becoming Class IV Being: t = now Class I Class II Class III

Class I+ feed forward loops Class II+ transitions Class III+ emerging networks I II III

IV I II III

Becoming Class IV Being: t = now Class I Class II Class III

? IV t = m ? ? ? t = n t = 0 I II III

Self-organization (Ashby, 1947) Far-from-equilibrium science Extropy, autopoiesis, homeokinetics Small world theory (Milgram 1967) Law of Requisite Variety (Ashby 1969) Self-organization relies on three basic ingredients Strong dynamical non-linearity, often though not necessarily involving Positive feedback and Negative feedback Balance of exploitation and exploration Multiple interactions The phenomenon of emergence we could call Extropy, the tendency of systems to create order from chaos - the opposite of Entropy. Generally this term isn't used, instead Self-Organization is the general term employed Het principe van ‘requisite variety’ [Ashby, 1969 in Kuipers 1989] betekent dat de groep opgewassen is tegen alle bronnen van variantie die zich mogelijkerwijs kunnen voordoen. Het uitgangspunt bij dit principe is de ‘law of the requisite variety’ van Ashby: “gevarieerdheid kan slechts beheerst worden met gevarieerdheid.” De variatie in het systeem moet groter zijn dan of gelijk zijn aan de variatie in de omgeving. Het aantal variatiemogelijkheden binnen het systeem wordt de regelcapaciteit genoemd. De regelbehoefte is de behoefte aan variatie op basis variantie in de omgeving. Volgens De Sitter [1994] leidt een hoge taakautonomie (regelcapaciteit) tot zinvol werk en een hoge kwaliteit van de arbeid.

Far-from-equilibrium ? IV t = m ? ? ? t = n t = 0 Far-from-equilibrium Out of Balance I II III

Time Out of Balance Degree of complexity

T OfB DoC

Thank you