WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

Productie Wijn.
Workshop Reis door het paradijs van wijn en spijs
Blind proeven van rode druivenrassen
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
Wijnkennis.
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
La Tierra Home cooking Cuppens Nicky.
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
Portugese dranken.
Nosing & Tasting “Ierse whiskey” 11 Oktober 2015.
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Smaak.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 7 april 2016.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Eric Merny – Willy De Pauw
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) Wijnstreken - hoofdstuk 5
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Geuren.
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
Wijn maken.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte ham en vanille? Laat ik voorop stellen dat rijpe witte en fruitige wijnen vaak uit warme gebieden komen. Hierbij denk ik aan gebieden zoals de Languedoc in Frankrijk, Spaanse wijngebieden of wijngebieden in Chili en Zuid Afrika. Je kunt hier duidelijk de kenmerken van bepaalde druivenrassen herkennen. Vol fruitige witte wijnen hebben vaak minder zuren dan fris fruitige witte wijnen. De wijnen zijn uitstekende maaltijdbegeleiders maar doen het ook uitstekend op een feestje of bij de BBQ. Let wel op om deze wijnen gekoeld te serveren… een graad of 10 - 12 Wit rijp en fruitig mango temperatuur abrikoos gele appel ceder lychee perzik vijg toast vanille kruidnagel banaan gerookt passievrucht Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte ham en vanille? Laat ik voorop stellen dat rijpe witte en fruitige wijnen vaak uit warme gebieden komen. Hierbij denk ik aan gebieden zoals de Languedoc in Frankrijk, Spaanse wijngebieden of wijngebieden in Chili en Zuid Afrika. Je kunt hier duidelijk de kenmerken van bepaalde druivenrassen herkennen. Vol fruitige witte wijnen hebben vaak minder zuren dan fris fruitige witte wijnen. De wijnen zijn uitstekende maaltijdbegeleiders maar doen het ook uitstekend op een feestje of bij de BBQ. Let wel op om deze wijnen gekoeld te serveren… een graad of 10 - 12

WIJNREGIO’S Hoewel er op veel continenten wijngebieden te vinden zijn met warme gebieden, zijn heden ten dage vaak de bereidingswijze en de moderne technieken van het wijnhuis zelf die de vol fruitige smaak aan de wijnen meegeeft. De wijnmaker heeft net als bij alle andere wijnen een breed spectrum aan mogelijkheden. Te denken aan vinificatie technieken, maar ook gistsoorten spelen hierin een belangrijke rol. En een druif beschikt over specifieke eigenschappen, die door een goede wijnmaker in een bepaald klimaat gerespecteerd zal worden. In de volgende hoofdstukken vertel ik je graag de kenmerken van de zes belangrijkste druivenrassen en de bijhorende gebieden voor witte rijpe fruitige wijnen. Lamancha bourgogne rioja barolo mendoza california wien Alsace lanquedoc stellenbosch portugal barossa Hoewel er op veel continenten wijngebieden te vinden zijn met warme gebieden, zijn heden ten dage vaak de bereidingswijze en de moderne technieken van het wijnhuis zelf die de vol fruitige smaak aan de wijnen meegeeft. De wijnmaker heeft net als bij alle andere wijnen een breed spectrum aan mogelijkheden. Te denken aan vinificatie technieken, maar ook gistsoorten spelen hierin een belangrijke rol. Maar een druif beschikt ook over specifieke eigenschappen, die door een goede wijnmaker in een bepaald klimaat gerespecteerd zal worden. In de volgende hoofdstukken neem ik je daarom graag mee naar de belangrijkste wijngebieden en de verschillende druivenrassen. In dit hoofdstuk de gebieden en de kenmerken van de zes belangrijkste druivenrassen voor vol fruitige wijnen.

CHARDONNAY Zoals je inmiddels weet, heeft Chardonnay vele gezichten, hij is de kameleon onder de druiven. Van moderne Chardonnays, vol krachtig rijp fruit en houtgerijpte Chardonnays met vanille, caramel , boter en boterbabbelaars... Bij rijp fruit denk dan aan ananas,perzik, abrikoos , vijgen, banaan, mango en meloen. De rijpe stijl chardonnays komen veelal uit een warm klimaat en laten dan een tropische karakter zien. Denk aan Australië of Californië. Daarnaast bepaald zowel houtrijping en/ of de malolactische gisting de rondheid en filmendheid. Zoals je inmiddels weet, heeft Chardonnay vele gezichten, hij is de kameleon onder de druiven. Hier belichten we de moderne Chardonnays, vol krachtig rijp fruit en soms met een vleugje vanille. Vanille is een aroma die je terugvindt in wijnen die gerijpt zijn op eiken vaten.

GEWURZTRAMINER De Gewurztraminer, een typische druif uit de Elzas, staat bekend om zijn kruidigheid en zijn parfum. Aroma’s van grapefruit, ananas, perzik, abrikoos, sinaasappel en lychee. En daarnaast vaak duidelijk o.a. gember, peper, kaneel, honing en roze blaadjes. Een perfecte wijn om te combineren met Indische schotels, Thaise curries of Chinese (Szechuan) keuken. De intense kruidigheid van de Gewurztraminer zorgt voor een goede balans met de sterke smaken uit deze oosterse keukens. Voor traditionele gerechten als patés, kreeft in romige saus, kruidige visschotels, is Gewurtztraminer eveneens een mooie begeleiding. Maar niet alleen in de Elzas vinden we deze geparfumeerde kanjer. Over de gehele wereld trachten wijnmakers een Gewurtztraminer van klasse te maken. Met gewurztraminer, de typische druif uit de Elzas, heb je een perfecte wijn om te combineren met Indische schotels, Thaise curries of Chinese (Szechuan) keuken. De intense kruidigheid van de gewurztraminer zorgt voor een goede balans met de sterke smaken uit deze oosterse keukens. Voor traditionele gerechten als patés, kreeft in romige saus, kruidige visschotels, is gewurztraminer eveneens een mooie begeleiding. Maar niet alleen in de Elzas vinden we deze geparfumeerde kanjer. Over de gehele wereld trachten wijnmakers een gewurztraminer van klasse te maken.

PINOT GRIS Pinot Gris heeft verschillende stijlen, van beendroog tot edelzoet met aroma’s van meloen, gele appel, kruidnagel honing en ham. De Pinot Gris bezit van nature veel suiker en weinig zuren. De beste Pinot Gris’ komen uit relatief koele gebieden, zoals de Franse Elzas en Noord-Italië. Hier noemt men deze druif Pinot Grigio. De Pinot Gris geeft vaak een zware, dikke, volle wijn met een kruidig karakter. In de Franse Elzas werd de druif vroeger ook wel Tokay Pinot Gris genoemd. Tegenwoordig wordt deze benaming niet meer gebruikt, om verwarring met de zoete Hongaarse dessertwijn Tokaji te voorkomen. . Pinot Gris heeft verschillende stijlen, van beendroog tot edelzoet met aroma’s van meloen, gele appel, kruidnagel honing en ham. De Pinot Gris bezit van nature veel suiker en weinig zuren. De beste Pinot Gris’ komen uit relatief koele gebieden, zoals de Franse Elzas en Noord-Italië. Hier noemt men deze druif Pinot Grigio. De Pinot Gris geeft vaak een zware, dikke, volle wijn met een kruidig karakter. In de Franse Elzas werd de druif vroeger ook wel Tokay Pinot Gris genoemd. Tegenwoordig wordt deze benaming niet meer gebruikt, om verwarring met de zoete Hongaarse dessertwijn Tokaji te voorkomen.

PINOT BLANC Pinot Blanc mag niet ontbreken. Pinot Blanc is bekend uit de Elzas en heeft vele gezichten. Ook in het Noord-Italiaanse Alto Adige wordt veel 'Pinot Bianco' gemaakt, vaak in de stijl van een frisse Chardonnay. Duitsers spreken over de Weißburgunder en gieten het sap soms in eikenhouten vaten om er vettige Chardonnay-achtige wijnen van te maken. In het Oostenrijkse Burgenland laten de wijnmakers haar graag zo lang mogelijk aan de stokken hangen. Van de overrijpe druiven worden vervolgens weldadig zoete Prädikatsweinen als Spätlese of Beerenauslese gemaakt. Smaken die je kan ondekken zijn appel, peer, en milde kruiden. Milde zuren met voldoende frisheid Pinot Blanc mag niet ontbreken. Pinot Blanc is bekend uit de Elzas en heeft vele gezichten. Ook in het Noord-Italiaanse Alto Adige wordt veel 'Pinot Bianco' gemaakt, vaak in de stijl van een frisse Chardonnay. Duitsers spreken over de Weißburgunder en gieten het sap soms in eikenhouten vaten om er vettige Chardonnay-achtige wijnen van te maken. In het Oostenrijkse Burgenland laten de wijnmakers haar graag zo lang mogelijk aan de stokken hangen. Van de overrijpe druiven worden vervolgens weldadig zoete Prädikatsweinen als Spätlese of Beerenauslese gemaakt.

MUSCAT De Muscat druif kan aroma's geven van appel, lychee citrusfruit en… druif. Dat is uitzonderlijk want een wijn ruikt maar zelden naar druiven. De naam Muscat is enigszins misleidend, want in feite is dat de algemene noemer voor diverse varianten. Synoniemen voor de Muscat druif in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk Moscatel, Moscato en Muskateller. Muscat is zowel als zoete tot strak droge wijn te vinden. Bij zoete wijnen gebeurt dat in de vorm van een versterkte wijn, maar meer hierover in hoofdstuk 11. Van een andere orde zijn de passito wijnen van ingedroogde druiven, zoals de Moscato van het Zuid Italiaanse eilandje Pantelleria. Een weer heel ander type, eveneens van Italiaanse afkomst, is de laagalcoholische, mousserende Moscato d'Asti uit Piemonte. In opkomst zijn de droge Muscats uit Spanje van o.a. wijn Bodegas Vicente Gandia uit Valencia De muscat druif kan aroma's geven van appel, lychee citrusfruit en… druif. Dat is uitzonderlijk want een wijn ruikt maar zelden naar druiven. De naam Muscat is enigszins misleidend, want in feite is dat de algemene noemer voor diverse varianten. Synoniemen voor de muscat druif in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk Moscatel, Moscato en Muskateller. Muscat is zowel als zoete tot strak droge wijn te vinden. Bij zoete wijnen gebeurt dat in de vorm van een versterkte wijn, maar meer hierover in hoofdstuk 11. Van een andere orde zijn de passito wijnen van ingedroogde druiven, zoals de Moscato van het Zuid Italiaanse eilandje Pantelleria. Een weer heel ander type, eveneens van Italiaanse afkomst, is de laagalcoholische, mousserende Moscato d'Asti uit Piemonte. In opkomst zijn de droge Muscats uit Spanje van o.a. wijn pionier Miguel Torres.

VIOGNIER Viognier is een druif die zeer in opkomst is en wint aan populariteit onder de witte druivenrassen. Tot voor kort was Viognier alleen maar aangeplant in de Noordelijke Rhône (Condrieu), maar tegenwoordig is hij op veel meer plaatsen te vinden. In de Languedoc, Chili en in Californië wordt de Viognier druif aangeplant op vrij uitgebreide schaal. Viognier heeft behoorlijk veel body en alcohol maar weinig zuren. Het aroma doet denken aan wit fruit, perzik, abrikozen en honing. De wijnen kunnen delicaat en rond zijn met veel rijp wit fruit. Viognier is een druif die zeer in opkomst is en wint aan populariteit onder de witte druivenrassen. Tot voor kort was Viognier alleen maar aangeplant in de Noordelijke Rhône (Condrieu), maar tegenwoordig is hij op veel meer plaatsen te vinden. In de Languedoc, Chili en in Californië wordt de Viognier druif aangeplant op vrij uitgebreide schaal. Viognier heeft behoorlijk veel body en alcohol maar weinig zuren. Het aroma doet denken aan wit fruit, perzik, abrikozen en honing. De wijnen kunnen delicaat en rond zijn met veel rijp wit fruit.

OPDRACHT In het kort heb ik je meegenomen door de belangrijkste rijp fruitige witte wijnen. Vergeet niet er zijn er nog veel meer!! In de advanced training neem ik jou graag verder mee door diverse fantastische wijnlanden en geef ik graag de bijbehorende informatie. Opdracht: Proef 6 verschillende rijp fruitige wijnen en maak uitgebreide proefnotities. Vergelijk je proefnotities met die van de fris wit en fruitige wijnen. Ontdek je verschillen? Tijdens onze LIVE Webinar zal ik je vragen hierover beantwoorden. Zie voor actuele LIVE Webinars onze website.