Saint-Emilion Een vergelijking…..

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De ronde van Frankrijk deel 3: Bourgogne
Advertisements

Studiedag VVPW 14/05/2007 “Wateradvies: van theorie naar praktijk”
Jurawijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 17/02/2012.
De grote wijnen van Bordeaux Jaargang 1996 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 18 maart 2005 Eric Merny.
Een klassieke wijnreis door Frankrijk
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
BOURGOGNE SVH Wijncertificaat. 2 Bourgogne § 8.4 uBourgogne heeft een lange wijntraditie uGrote rol weggelegd voor de Cisterciëncer monniken uDe monniken.
Chasse-Spleen Verticale degustatie
Degustatie : Bordeaux – versus – Côtes du Rhône 23 september 2011
Commanderij Osiris stelt voor : ‘CHABLIS’ ‘gouden toegangspoort tot de bourgogne’
“Kies de wijn die past bij uw gerecht”
Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw
Champagne SVH Wijncertificaat.
BORDEAUX SVH Wijncertificaat.
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Sigarenclub Dirk Martens
Wine for Dummies Joery De Lille.
Gecombineerd onderwijs Gecombineerd onderwijs Studiedag Talen 19 maart 2010.
LANGUEDOC-ROUSSILLON
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
Pic Saint-Loup Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 26/02/2010.
Canada Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop - Willy De Pauw - Eric Merny.
Het belang van de jaargang Bordeaux 1996 versus 2000 Vrijdag 27 april 2007 Willy De Pauw-Erik De Knop Eric Merny.
Roussillon Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
Alkoomi Frankland River – Western Australia 2005 – Cabernet Sauvignon 2005 was een heel mooi wijnjaar met milde temperaturen ook tijdens de zomer maar.
Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop-Willy De Pauw-Eric Merny.
In de Atlas der Buurtwegen van Belsele van 2 april 1845 wordt voetweg nr. 32 als volgt omschreven: Richting: Sentier de Belcele à la Grande route Naam:
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
Riesling: match Elzas-Rheingau Degustatieavond Land Van Waas 25 september 2010 Hugo Van Landeghem Peter Van Hecke.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
P.Damen / rocmondriaan. De naam vertelt of het gaat het om een merknaam of een Château (alléén AOC- wijnen) of Domaine wijnen in de Bourgogne.
Visstand Beheer Commissie; VBC Beleidsbesluit binnenvisserij 1999 Sport- en beroepsvisserij verplicht samenwerken: Instellen VBC’s. Opstellen Visplannen.
© 2014, Wijnkennis 1 Sancerre – Wijnen van een inspirerende terroir [For headings highlight from here to here]
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
VOLGENDE DEGUSTATIE 6 SEPTEMBER IPV 13 SEPT. MAIL VOLGT !!!!
vzw Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
DEGUSTATIE Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel een selectie van LIBANESE WIJNEN Frédéric Leman.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
Agrarisch Areaal Nederland BGT Dienst Regelingen EL&I
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
Het maken van rode wijn : de assemblage
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
Enkele nuttige weetjes… Ken je land!
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
Jura 11 september 2018.
Vormingssessie Laboratoria
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Informatieplicht energiebesparing
Toegankelijke rode seigneurs
Wijnclub “Edelrot” 18 december 2018 Champagne millésimé
Transcript van de presentatie:

Saint-Emilion Een vergelijking….

Jurade van Saint-Emilion

Exportgegevens

Lussac Saint-Emilion

Ligging Op 48 km ten NO van Bordeaux Meest noordelijke satellietgemeente Gemeente Lussac Bodem Centrum: kalkplateau, bedekt met fijne laag zand Zuiden: leem-kalk Noorden: klei Wijngaard 1500 ha – 69.300 hl – 1.5% van AOC rode Bordeaux 70% merlot Rest cabernet franc – cabernet sauvignon 5500 stokken per ha Vaak familiale kleine domeinen: 5 tot 8 ha 20% door coöperatieve gevinifieerd Controle Audit van productiegereedschap (wijngaard en kelder) om de 5 jaar Jaarlijkse controle van de wijn bij botteling door extern Controle-organisme

Puisseguin Saint-Emilion

Ligging 48 km ten NO van Bordeaux 16 km van Libourne Meest oostelijke satellietgemeente Gemeente Puisseguin Bodem Zuidelijk en zuid-oostelijk georiënteerd Leem-kalkbodem Vrij homogeen Wijngaard 750 ha – 34500 hl – minder dan 1% AOC rood Bordeaux 80% merlot Rest cabernet franc en cabernet sauvignon 5.500 stokken per ha Kleine domeinen : 8-10 ha Helft van de appellatie door coöperatieve gevinifieerd

Montagne Saint-Emilion

Ligging Meest westelijk gelegen satellietgemeente, grenst aan Lalande de Pomerol Naam verwijst naar het heuvelachtig landschap Sporen van Gallo-Romeinse nederzettingen 3 gemeenten: Montagne – Saint-Georges – Parnac Bodem Leem-kalkbodem op het plateau Kalk-kiezelbodem op hellingen Wijngaard 1600 ha – grootste satellietgemeente Merlot 70 % Rest = cabernet franc en cabernet sauvignon Kastelen met grote verschillen in oppervlakte wijngaard, enkele kastelen met meer dan 30ha Familiale domeinen: 5 à10ha

Saint-Georges Saint-Emilion

Ligging Grenst aan Saint-Emilion Overblijfselen van vestigingen van Ausonius, dichter- consul - wijnbouwer Bodem Bijna uitsluitend leem-kalk Uniform, goed drainerende bodem Expositie: Z en ZW Wijngaard 200 ha : kleinste satellietgemeente Merlot 78% - Cabernet Franc 15% - Cabernet Sauvignon 10 % en Malbec 5% 5500 stokken per ha – max 50hl/ha Familiale bedrijven meestal kleiner dan 10ha Veel door coöperatieve gevinifieerd

Saint-Emilion

Bodemtypes Saint-Emilion

Bodemtypes Saint-Emilion Plateau: Klei-kalkbodem op calcaire à astéries   Côtes: klei-kalkbodem op molasses du Fronsadais (kalkzandsteen)   Pieds de Côtes: kiezel en klei-leembodem op molasses remaniées Valleien: kiezel en zandbodem

Druivenrassen Merlot : overwegend gaande van 50 tot 100%   Merlot : overwegend gaande van 50 tot 100% Cabernet Franc: afhankelijk van het bodemtype Cabernet Sauvignon: in de minderheid, vaak volledig afwezig

Saint-Emilion - classificatie Saint-Emilion AOC Saint-Emilion Grand Cru AOC Daarnaast bestaat ook de vermelding: Grand Cru Classé en Premier Grand Cru Classé (deze laatste onderverdeeld in A en B) De klassering Grand Cru wordt elk jaar herzien. De klassering van Grand Cru Classé en Premiers Grand Cru Classé om de 10 jaar. De laatste herziening dateert van 2012

Classificatiecommissie 7 personen uit de wijnwereld, benoemd door het Nationaal Comité van wijnen en gedistilleerd, Van buiten Saint-Emilion om belangenconflict uit te sluiten Aanvraagprocedure Aanvraag bij INAO ten laatste op 30 september 2011, zowel door de kastelen die al geklasseerd zijn als door hen die de ambitie hebben de lijst te vervoegen. Gefundeerd aanvraagdossier moet worden ingediend, met: Nauwkeurige opgave van het gebruikte wijngaardoppervlak van het château en de verplichting dit niet te wijzigen zonder voorafgaandelijke goedkeuring van het INAO Bewijsmateriaal van de reputatie van het château Informatie over distributiemethoden en toegepaste prijzen Beschrijving van alle technische factoren Referentie van elementen die nuttig zijn voor de beoordeling door de commissie

Onderzoek van aanvraag Commissie doet beroep op 2 officieel erkende instanties: Qualisud en Bureau Veritas Certification. Alle châteaux krijgen een nauwgezette controle: terroir, bodemtype, beheer van wijngaard en werk in de kelder, gebruikte uitrusting, inrichting en receptiecapaciteit, marktkanalen, wijnprijzen, persartikels, reputatie , enz… Een panel van experten beoordeelt: 10 jaargangen voor de status van grand cru classé 15 jaargangen voor de status van premier grand cru classé Alle wijnen worden in dezelfde condities blind geproefd onder controle van een erkende instantie.

Criteria Grand cru classé Premier grand cru classé Degustatie: 50% van de totaalscore Reputatie (promotie, distributie, prijs): 20% Domein en terroir (grenzen van domein, uniformiteit en terroir): 20% Exploitatie (beheer van wijngaard en het wijn maken): 10% Premier grand cru classé Degustatie: 30% van de totaalscore Reputatie: 35% Domein en terroir: 30% Exploitatie: 5%

Voorwaarden voor classificatie Grand cru classé: minimum 14 op 20 Premier Grand Cru Classé: minimum 16 op 20 Beroepsprocedure Kandidaten die niet geslaagd zijn, worden per brief verwittigd. Krijgen 2 weken de tijd om bijkomende argumenten aan te brengen Na 10 maanden grondig werk legt de classificatiecommissie de nieuwe classificatielijst van 2012 op 6 september 2012 ter goedkeuring voor aan de Nationale Wijncommissie van het INAO. Ministerie van Landbouw maakt de classificatie officieel door middel van een ministerieel besluit

Classificatie (7 november 2012)

Château Haut Jamard 2012 Lussac St-Emilion AOC Surface: 10 ha 50 a Types de sols: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 80 % - Cabernet Franc 5 % - Cabernet Sauvignon 15 % Age moyen des vignes: 35 ans Taille: Guyot Simple Vendanges: Mécaniques Types de cuves: Béton Elevage: 100% barrique 1 vin Production moyenne / an: 20000 bouteilles

Château Puisseguin-Curat 2011 Puisseguin St-Emilion AOC Surface: 24 ha 77 a 67 ca Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 70 % - Cabernet Franc 25% Cabernet Sauvignon 5% Age moyen des vignes: 25 ans Taille: Guyot Double Vendanges: Mécaniques Types de cuves: Inox Elevage: Cuves 70 % Barriques neuves 15 % Barriques 1 vin et plus Production moyenne/an: 185000 bouteilles

Château Bernateau 2012 St-Emilion Grand Cru AOC Surface: 7 ha 58 a 68 ca Type de sol: Argiles rouges et brunes sur calcaire à astéries, Sols argilo-calcaires, Sols argilo-calcaires sur molasse du Fronsadais Cépages: Merlot 72 % Cabernet Franc 25 % Petit Verdot 3 % Age moyen des vignes: 40 ans Taille: Guyot Double, Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Inox Elevage: Barriques neuves 100 % Production moyenne/an: 30000 bouteilles

Château Gaillard 2010 Saint-Emilion Grand Cru AOC Surface: 20 ha Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 70 % - Cabernet Franc 30 % Age moyen des vignes: 50 ans Taille: Guyot Double, Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Béton Elevage: Barriques 1 vin Production moyenne/an: 100000 bouteilles

Château Carteau Côtes Daugay 2009 Saint-Emilion Grand Cru AOC Surface: 16 ha Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 70 % - Cabernet Franc 25% - Cabernet Sauvignon 5 % Age moyen des vignes: 30 ans Taille: Guyot Double, Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Béton, Inox Elevage: Barriques neuves 50 % Barriques 1 vin Production moyenne/an: 50000 bouteilles

Château Cantenac 2010 Saint-Emilion Grand Cru AOC Surface: 19 ha Type de sol: Graves récentes Cépages: Merlot 75 % Cabernet Franc 20 % Cabernet Sauvignon 5 % Age moyen des vignes: 38 ans Taille: Guyot Double, Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Béton, Inox Elevage: Barriques neuves 40 % Barriques 1 vin Production moyenne/an: 45000 bouteilles

Château Petit Faurie de Soutard 2008 Saint-Emilion Grand Cru Classé Surface: 8 ha Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 65 % Cabernet Franc 30 % Cabernet Sauvignon 5 % Age moyen des vignes: 30 ans Taille: Guyot Double Vendanges: Manuelles Types de cuves: Bois, Inox Elevage: Barriques neuves 50 % Barriques 1 vin et plus Production moyenne/an: 30000 bouteilles

Château Magdelaine 2008 Château Bélair-Monange 1er Grand Cru Classé (B) Saint-Emilion Grand Cru AOC Surface: 11 ha 30 a (dont ½ plateau) Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 90 % - Cabernet Franc 10 % Age moyen des vignes: 45 ans Taille: Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Inox Elevage: Barriques neuves 40 % Barriques 1 vin et plus 60 % Production moyenne/an 18000 bouteilles !! 1952 => gekocht door JP Moueix. 2012 => overgenomen door Château Bélair-Monange

St-Emilion vs. St-Emilion Grand Cru AOC St-Emilion AOC St-Emilion Grand Cru Opbrengst: 9.000 kg/ha (65hl/ha) Mostgewicht 180 g suiker/l Minimum alcoholgehalte: 11,0 vol-% Opbrengst: 8.000 kg/ha (55hl/ha) Mostgewicht: 189g suiker/l Minimum alcoholgehalte: 11,5 vol-% 14 maanden langere lagering (vat, cuve, fles) voor Grand Cru