Een computersysteem organiseert gegevens in een hiërarchie die begint bij een bit die de waarde 0 of een 1 vertegenwoordigt. Bits kunnen worden gegroepeerd.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SQL deel 2: datamodel ontwerp
Advertisements

Module 7 – Hoofdstuk 5 (1) SQL – een begin.
Normaliseren Inleiding.
Het organiseren van data en informatie
Databases via internet
Meerdere tabellen: Relaties en Joins
Functionele opleiding strategische analyse - Module
Beheer van gebruikers en groepen lancering DSH Leuven 2-feb-2009 Jan Vangrinsven.
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
HALLO OPLETTEN : Waarom sql DOEN : Introductie opdracht
© Copyright 1998 by KPMG Management Consulting N.V. 2.2 De fasen in het leven van de IV- infrastructuur.
Hogeschool van Amsterdam - Interactieve Media – Internet Development – Jochem Meuwese - -
Het selecteren van data uit meerdere gekoppelde tabellen
Normaliseren Datamodellering 2006.
Databases.
Opleiding AI cursus Databases
Base: bewerkingen 2 soorten - Oplopend- Aflopend.
Activiteit 1.6 Bepalen niet-functionele eisen
Ontwerpen van Informatiesystemen met
Hogeschool van Amsterdam - Interactieve Media – Internet Development – Jochem Meuwese - -
Normalisatie Relationeel databaseontwerp:
Opleiding Kunstmatige Intelligentie cursus Databases voor AI
Vrij Technisch Instituut - Hasselt
SQL (structured Query Language) DDL (Data Definition Language) DML (Data Manipulation Language) Ontwerp databaseBevraag database.
Besturings- systeem A Computer A Besturings- systeem B Computer B Netwerk Handmatige taak I Applicatie 2Applicatie 1 Handmatige taak II Applicatie 3 Gebruiker.
Inleiding tot marktonderzoek
Designing Knowledge Systems b Hoofdstuk 11 van Knowledge Engineering and Management. The CommonKADS Methodology. b A.Th. Schreiber, J.M. Akkermans, A.A.Anjewierder,
Presentatie Studiemiddag Indexen en Nadere Toegangen Ralph Stuyver, Projectmanager 4 maart 2010.
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
Databases.
POP-Coach Persoonlijk OntwikkelingsPlan
Data Maarten Terpstra en Peter le Clerq. 1.Wij denken dat bedrijven in toenemende mate data gebruiken voor toepassingen in marketing, sales, service,
Update Implementatie en beheer
Computervaardigheden Hoofdstuk 4 — Databank (Basis)
24/04/2015IT-Assurance1 IT-Assurance deeltijd 4. Inleiding SQL Introductie in de basisfuncties Bijbehorend lesmateriaal: -AIV-boek van Derksen en Crins.
Les 0 Structured Query Language SQL. Programma Les 0 – Introductieopdracht Les 1 Les 2 Les 3 Schriftelijke toets.
Tabel Record veld. Databank = een geordende verzameling van bij elkaar horende gegevens.
ANALYSE 3 INFANL01-3 WEEK CMI Informatica.
ANALYSE 3 INFANL01-3 WEEK CMI Informatica.
ANALYSE 3 INFANL01-3 WEEK CMI Informatica.
Analyse 3 INFANL01-3 week 2 CMI Informatica.
ANALYSE 3 INFANL01-3 WEEK 8 CMI Informatica. ANALYSE 3- INFANL01-3 ▸ Vorige les ▸ Herhaling ▸ Normaliseerregels ▸ Omzetten ERD ▸ Group by en SET ▸ Proeftentamen.
ANALYSE 3 INFANL01-3 WEEK CMI Informatica.
Het HiSPARC project Het HiSPARC project meet kosmische straling en is een samenwerkingsproject van een groot aantal scholen en diverse Universiteiten.
EERDER….. Tabellen rij (record, tuple, occurence) kolom (attribuut, veld) tabel (relatie) tabelstructuur : patient(PAT#,PNAAM,LEEFTIJD,GESLACHT,ARTS)
Wat is SQL (1)? SQL (Structured Query Language):  is een zeer krachtige taal met een beperkt vocabulaire (aantal ‘woorden’)  is declaratief (‘WAT’ niet.
Gebruikers- ondersteuning Require- ments man. Educatie Monitoring Data- beheer Management- informatie Operationeel support Tactisch support Strategisch.
Renault Merchandise Webshop – Gebruiksaanwijzing
Databases.
– Software development fundamentals
Informatica-Actief Thema: Databases en informatiemodellering
Strategisch support Management support Strategie Tactisch support
BEDRIJFSCULTUUR.
BEDRIJFSCULTUUR.
OPENINGSCASE: Fast fashion, ‘hot systems’
Databases.
OPENINGSCASE: PNC-banken en enterprisetoepassingen
OPENINGSCASE: De Victoria Country Fire Authority in Australië geeft hulp met nieuwe informatiesystemen.
Tot de enterprisekennismanagementsoftware behoort ook de verkoop van contentmanagement- en portallicenties. Deze verkopen zijn jaarlijks met 35 procent.
OPENINGSCASE: HSBC Malaysia: meester in veranderingsmanagement
OPENINGSCASE: De flexibele supply-chain van DaimlerChrysler
Elk van de belangrijkste enterprisetoepassingen biedt naast het verzorgen van de dagelijkse transacties ook ondersteuning voor besluitvorming op alle niveaus.
Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn.
SQL Les 3 23 February 2019.
SQL Les 7 24 February 2019.
SQL Les 1 5 April 2019.
SQL Les 9 12 May 2019.
SQL Les 4 12 May 2019.
– Software development fundamentals
Customer service & Relatiemanagement
Transcript van de presentatie:

OPENINGSCASE: Betere gegevens helpen Virgin Mobile Australië de strijd om de klant te winnen

Een computersysteem organiseert gegevens in een hiërarchie die begint bij een bit die de waarde 0 of een 1 vertegenwoordigt. Bits kunnen worden gegroepeerd tot een byte, om een teken, getal of symbool te vertegenwoordigen. Bytes kunnen worden gegroepeerd tot een veld en gerelateerde velden tot een record. Gerelateerde records vormen samen een bestand en een verzameling bestanden een database.

Dit record beschrijft de entiteit bestelling en de bijbehorende attributen. De specifieke waarden voor het bestelnummer, de besteldatum, hoeveelheid van een product, productnummer en het totaalbedrag voor de bestelling, zijn de velden van dit record. Het bestelnummer is het sleutelveld, omdat elke bestelling een uniek identificatienummer krijgt toegewezen.

Het gebruik van een traditionele benadering van gegevensverwerking moedigt elk functioneel gebied in een onderneming aan specifieke toepassingen te ontwikkelen. Elke toepassing vereist een uniek gegevensbestand dat vaak ook gegevens bevat die elders in de organisatie nodig zijn. Deze wijze van werken leidt tot het dubbel bijhouden van gegevens, inflexibiliteit bij aanpassen en ondoelmatigheid.

Eén PZ-database wordt gebruikt voor verschillende toepassingen en biedt een onderneming eenvoudig toegang tot de verschillende soorten informatie voor verschillende toepassingen. Het databasemanagementsysteem fungeert als interface tussen de toepassingen en de gegevens.

Dit voorbeeldrapport voor een PZ-database geeft nuttige informatie, zoals de grootte van een gegevenselement, welke programma’s en rapporten het element gebruikt en welke groepen in de organisatie verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Het rapport geeft ook de andere namen die in de organisatie voor dit gegevenselement worden gebruikt.

Elke tabel is een relatie en elke rij of record is een tupel Elke tabel is een relatie en elke rij of record is een tupel. Elke kolom correspondeert met een veld. Deze relaties kunnen eenvoudig worden gecombineerd om gegevens te achterhalen en rapporten te genereren, zolang de twee een gezamenlijk gegevenselement hebben. In dit voorbeeld deelt het bestand BESTELLING het gegevenselement ‘Onderdeel_Nummer’ met het bestand ONDERDEEL. De bestanden ONDERDEEL en LEVERANCIER delen het gegevenselement ‘Leverancier_Nummer’.

Select, project en join zorgen ervoor dat gegevens uit twee tabellen kunnen worden gecombineerd en dat alleen de geselecteerde attributen worden weergegeven.

Het hiërarchische databasemodel lijkt op een organogram of stamboom Het hiërarchische databasemodel lijkt op een organogram of stamboom. Het heeft één wortelsegment (Werknemer), verbonden met de lagere segmenten (Bonussen, Functies en Spaarplannen). Elk van deze ondergeschikte segmenten kan weer verbonden zijn aan lager gelegen segmenten. Hier is Bonussen verbonden aan Evaluatie en Salarisgeschiedenis. Spaarplannen is verbonden aan Pensioen, Levensverzekering en Ziektekosten. Elk lager gelegen segment is het kind van het segment erboven.

Dit illustreert een netwerkgegevensmodel dat de relatie tussen studenten aan een universiteit en de studievakken die ze volgen, weergeeft. Dit is een voorbeeld van een logische veel-op-veelrelatie.

In een ongenormaliseerde relatie zijn er herhalende groepen In een ongenormaliseerde relatie zijn er herhalende groepen. Er kunnen bijvoorbeeld veel onderdelen en leveranciers zijn voor elke bestelling. Er is een een-op-eenrelatie tussen Bestelling_Nummer en Bestelling_Datum, Bestelling_Totaal en Levering_Datum. Na normalisatie is de originele relatie BESTELLING opgedeeld in vier kleinere relaties. De relatie BESTELLING heeft nog maar drie attributen en de relatie BESTELDE_ONDERDELEN heeft een gecombineerde, samengestelde sleutel die bestaat uit Bestelling_Nummer en Onderdeel_Nummer.

Dit diagram toont de relaties tussen de entiteiten BESTELLING, ONDERDEEL en LEVERANCIER die zijn gebruikt om de relationele database in figuur 6.11 te ontwikkelen.

Er zijn alternatieven voor het distribueren van een database Er zijn alternatieven voor het distribueren van een database. De centrale database kan worden opgedeeld (a) zodat elke processor de benodigde gegevens heeft voor zijn specifieke omgeving, of worden gerepliceerd (b) naar alle locaties.

De weergave laat het product versus de regio zien De weergave laat het product versus de regio zien. Als je de kubus 90 graden draait, wordt het product en zijn werkelijke en voorspelde omzet getoond. Als je de kubus nogmaals 90 graden draait, zie je de regio versus de werkelijke en voorspelde omzet van een product. Er zijn ook andere weergaven mogelijk. Het vermogen om een gegevenskubus te draaien, is de belangrijkste technologie bij multidimensionale rapportage. Deze methode wordt ook wel ‘slice and dice’ genoemd.

Een datawarehouse haalt huidige en historische gegevens uit de operationele systemen in de organisatie. Deze gegevens worden gecombineerd met gegevens uit externe bronnen en opnieuw georganiseerd in een centrale database die voor rapportage- en analysedoeleinden door het management wordt gebruikt. Een informatiegids biedt gebruikers informatie over de beschikbare gegevens in het datawarehouse.

In een hypermediadatabase kan de gebruiker zijn of haar eigen pad kiezen en van knooppunt naar knooppunt springen. Elk knooppunt kan tekst, afbeeldingen, geluid, video of uitvoerbare programma’s bevatten.

Gebruikers hebben toegang tot de interne database van een organisatie via het web met hun eigen pc en webbrowsersoftware.

Om een databasemanagementsysteem goed te laten werken in een organisatie, moeten de taken op het terrein van gegevensbeheer en de gegevensplanningsen modelleringsmethoden worden afgestemd met het werk op het terrein van databasetechnologie en -beheer. Ook moet aandacht gegeven worden aan de training van eindgebruikers in het juiste gebruik van databases.