Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

De actieve voedingsdriehoek
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Enzymen voor de vertering
Hoofdstuk 4 Voeding.
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2: Voeding en Vertering
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Voortgezette assimilatie =
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
T4 – Voeding en Vertering
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Koolhydraten
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Stofwisseling Thema 1.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Thema 5 Voeding en vertering
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Het verteringsstelsel
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Quiz: de voedingsstoffen
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Spijsvertering.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Smul gezond.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Voeding Kenmerken van voeding.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Transcript van de presentatie:

Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2

Voedingsmiddelen en Voedingsstoffen Voedingsmiddelen alles wat je eet en drinkt Afkomstig van plant en dier

Voedingstoffen Voedingsvezel – Verzamelnaam van alle onverteerbare stoffen in plantaardig voedsel Goede darmwerking, darmperistaltiek Voorkomen overwicht, weinig calorieën maar wel een verzadigd gevoel Veel in volkorenbrood, aardappelen, groente en fruit.

Voedingsstoffen Bouwstoffen – groei en ontwikkeling (Nieuwe cellen en weefsels maken) Brandstoffen – leveren energie (in elke cel van je lichaam vind verbranding plaats: groei, ontwikkeling en herstel) Reserve stoffen – Niet direct nodig als brand- en bouwstoffen. Worden opgeslagen Beschermende stoffen – Weerstand tegen ziektes en goed functioneren lichaam ( vitamines en mineralen)

Eiwitten Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen (Cytoplasma) Eiwitten die niet als bouwstoffen worden gebruikt dienen als brandstoffen V.B. Vlees, vis, gevogelte

Koolhydraten Belangrijke brandstoffen 40-70% energie voor het lichaam Kunnen ook dienen als Bouwstoffen en reservestoffen

Vetten Vooral brandstof Ze kunnen ook dienen als bouwstoffen of als reservestoffen

Water Water is een belangrijke bouwstof Je lichaam bestaat ongeveer uit 60% water

Mineralen (zouten) Mineralen oftewel zouten zijn belangrijke bouwstoffen. Ze kunnen ook dienen als beschermende stoffen. Fluor Clacium Ijzer

Vitamines Vitamines dienen als bouwstoffen of als beschermende stoffen. Vitamine A Vitamine D Vitamine C

Aantonen van zetmeel Zetmeel is een voedselreserve van planten. Zetmeel kun je aantonen met Joodoplossing

Gezonde voeding Eet gevarieerd. Eet niet te veel en beweeg. Gebruik minder verzadigd vet. Eet volop groente, fruit en brood Ga veilig met voedsel om. http://www.voedingscentrum.nl

Energie De hoeveelheid energie die je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren: Geslacht Leeftijd Lichaamsgrootte Lichamelijke inspanning

Verteringsstelsel

Mond Het voedsel wordt vermalen Speeksel wordt toegevoegd door de speekselklieren De tong vermengd het speeksel met het voedsel De tong kan het voedsel naar de slokdarm verplaatsen: slikken Oorspeekselklier Afvoerbuis speeksel Tanden Tong Speekselklier speekselklier

Slokdarm en de maag

Darmen

Darmperistaltiek In de wand van het hele darmkanaal zitten kringspieren en lengtespieren. Door het samentrekken en ontspannen van deze spieren wordt de voedselbrij verplaatst. http://biodesk.nl/vertering/werking_van_de_slokdarm.php