Lespakket Opleidingen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leefgroepen in de kleuterschool
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
SWV VO Midden-Brabant Wat beweegt de jeugd? 8 maart 2007.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
SGJ Christelijke Jeugdzorg
Motiveren Leidinggeven Blz. 143.
Atelier: Groot Eiland Bezoek aan Brussel. Wat is groot eiland... = is een vereniging (vzw) voor: – sociale tewerkstelling – opleiding – werkervaring.
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
Zorg nieuwe stijl.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Opvoedingsondersteuning
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Het komt er dus op aan ‘het’ te zien?
“Passend onderwijs op maat”
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Jezelf kort voorstellen.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
Transitie jeugdzorg: waar ging het ook alweer over?
Regie over eigen leven..
Welkom. Welkom Voorburgse Rugby - Club We staan! Nu gaan we leren lopen, samen met jullie! Organisatie: Bestuur: Bart, Kour, Maurits TC: Fer en Kour.
Kansen voor transformatie
Opvoeden.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Competentie gebieden Kerntaak 1.
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Muziek maken doe je Zelf! Samenwerking Tegelse Basisscholen en Harmonie Sempre Avanti.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Bestuurlijke conferentie jeugdzorg Gelderland Workshop 2. Specialistische (bovenlokale) Jeugdzorg op nieuwe leest Inleiding van Mw. Van de Maat bestuurder.
Grenzeloos onderwijs genieten Een samenwerkingsproject tussen Tyltylcentrum De Witte Vogel – RESPONZ en KDC de Joppe - Steinmetz | de Compaan.
De coach in het onderwijs Georganiseerd door het ouderplatform HAVOplus.
(L)VB – Jeugd Naar maatschappelijke participatie.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Hoe pedagogisch handelen?
SPORTCENTRUM HELSDINGEN: OOG VOOR JOUW KIND! Oog voor jouw kind. Dat is wat wij belangrijk vinden. Onze bevlogen zwemonderwijzers kijken waar jouw kind.
Wat gaan we doen in 2012? We zoeken nieuwe oplossingen. En we vertellen er over.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
MODULE 1 ROLBEWUSTZIJN. SOFA-MODEL Samenwerken OndersteunenFaciliteren Afstemmen.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Je moet het op haar tempo doen. Dus ik leef dan helemaal op haar ritme
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Pedagogiek als beroep.
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Van documenteren naar afstemmen en terug…
Freekids Kinderopvang
12.2 Totstandkoming van een wet
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Presentatie Rode Bosbes
Menslievende professionalisering Methodisch werken bij Amerpoort
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Als je er graag toe doet en wat wil dóen!
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
Transcript van de presentatie:

Lespakket Opleidingen Kind- en jeugdzorg binnen Dichterbij

Visie Dichterbij een mooi leven; voor ieder bijzonder kind datgene zoeken wat past Aansluiten bij de menselijke behoeften (volgens de piramide van Maslow) Focus op het gewone leven Volgens de werkwijze: menslievende relatie en competentieopbouw Ondersteunen en behandelen zijn gericht op het realiseren van de behoeften, het gewone leven en kwaliteit van bestaan

Aansluiten bij de menselijke behoeften volgens de piramide van Maslow Fysiologische behoeften: behoefte aan eten, drinken, kleding, onderdak. Veiligheid en zekerheid: behoefte aan bescherming tegen bedreigingen. Sociale behoeften: behoefte aan genegenheid, kameraadschap, erbij horen, erkenning. Waardering en erkenning: behoefte aan achting, respect en status. Zelfontplooiing: behoefte aan het vervullen van eigen potentieel, eigen mogelijkheden.

Specifieke focus op kinderen Een kind groeit op in een gezin. Ouders zijn de belangrijkste mensen in het leven van een kind. Een kind ontwikkelt zich. Een kind heeft naast begeleiding, verzorging en ondersteuning ook opvoeding nodig. Ieder kind heeft recht op onderwijs.

Een kind groeit op in een gezin Zorg thuis: Gewoon leven voor een kind betekent opgroeien in een gezin. Dichterbij zet zich in om een kind en het gezin van het kind zodanig te ondersteunen dat dit zoveel als mogelijk kan worden gerealiseerd. Tijdelijk verblijf en deeltijd wonen: Soms echter blijkt de belasting van het gezin de draagkracht te boven te gaan. In die gevallen kan Dichterbij zorg uit handen nemen. Dit kan door diverse vormen van tijdelijk verblijf en opvang. Daarnaast gaat Dichterbij “deeltijd Wonen” aanbieden. Hierin wordt een tweede thuis voor het kind gecreëerd, naast het eerste thuis bij de ouders.

Pleeggezinnen/gezinshuizen: Als een kind echt niet meer thuis kan blijven wonen, zal er primair gezocht worden naar een oplossing, die zoveel als mogelijk aansluit bij een gewoon leven. Pleeggezinnen en gezinshuizen zullen dan de eerste stap zijn om te onderzoeken. Dichterbij werkt samen met diverse pleeggezinnen en gezinshuizen. Wonen binnen een woonsetting van Dichterbij: Er zijn ook kinderen, die een beroep doen op Dichterbij, die een dermate intensieve ondersteuningsvraag hebben, dat deze niet beantwoord kan worden in een situatie waarin (pleeg)gezin(shuis)ouders 24 uur per etmaal de zorg moeten dragen. Dichterbij biedt dan in haar reguliere aanbod wonen voor kinderen en jongeren. Deze vorm van wonen is verbijzonderd. Dat wil zeggen dat er niet ook volwassen cliënten van Dichterbij op deze woongroep wonen. 180222 Lespakket opleidingen Dichterbij ontmoetingsdag met het onderwijs.

Ouders zijn de belangrijkste mensen in het leven van een kind Ouders kennen het kind vanaf dat het ter wereld kwam, en kennen alle facetten van het kind. Samen met de ouders creëren we de wereld rondom het kind, zodat het een mooi leven kan ervaren. Dichterbij creëert daartoe een “welkom-klimaat”. Ouders zullen altijd moeten ervaren dat de deur voor hen open staat. Ouders komen niet “op bezoek” bij hun kind, maar komen bij hun kind en maken daar deel uit van zijn leven. Dat vraagt van medewerkers dat ze dat “welkom-klimaat” actief vorm geven. Datgene wat de ouder in te brengen heeft doet ertoe. Dat kan heel praktisch zijn, maar kan ook een bepaalde mening zijn. Een ouder moet in alle gevallen het gevoel krijgen serieus genomen te worden en gehoord te worden. 180222 Lespakket opleidingen Dichterbij ontmoetingsdag met het onderwijs.

Een kind ontwikkelt zich De kinderen, die een beroep zullen doen op Dichterbij, zullen een bijzondere ontwikkeling doormaken. Samen met ouders gaan we grensverleggend op zoek naar de talenten van hun kind. Dichterbij is van mening dat technologie veel meer ondersteunend kan zijn aan de ontwikkeling van kinderen, dan dat het tot nu toe is. Door het intensiever inzetten van technologieën (e-health, computers, interactief spelmateriaal etc.) zal de ontwikkeling van kinderen worden bevorderd. Technologische materialen kunnen een kind eindeloze herhaling bieden, zodat nieuw te leren dingen veel beter kunnen inslijpen 180222 Lespakket opleidingen Dichterbij ontmoetingsdag met het onderwijs.

Ouders zijn de belangrijkste opvoeders. Een kind heeft naast begeleiding, verzorging en ondersteuning ook opvoeding nodig Ouders zijn de belangrijkste opvoeders. Soms vragen zij ondersteuning om die opvoeding bij de bijzondere ontwikkeling vorm te geven. Daar willen wij ze graag bij helpen. Soms ook geven ze een deel van die opvoeding uit handen, maar ze blijven erbij betrokken. Dichterbij heeft als visie dat de cliënt zelf regie voert over zijn leven. Ook kinderen zullen gestimuleerd worden om keuzes te maken en stukje bij beetje regie te krijgen over het leven. Kinderen hebben echter ook ouders, die voor een belangrijk deel de regie hebben. Dat vraagt een net iets andere houding van medewerkers van Dichterbij in de Kind- en Jeugdzorg. Bij opvoeding hoort immers meer sturing dan bij ondersteuning. Samen met ouders wordt goed gekeken hoe de opvoeding van hun kind vorm gaat krijgen.

Ieder kind heeft recht op onderwijs In het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden is al in 1952 opgenomen dat “niemand het recht op onderwijs mag worden ontzegd”. Ieder kind heeft dus recht op onderwijs, ook kinderen met een (ernstige) beperking. Ook binnen het werkgebied van Dichterbij is er samenwerking met onderwijs, waardoor ook kinderen met zeer intensieve ondersteuningsvragen , ondersteund door medewerkers van Dichterbij, onderwijs volgen. Binnen die vormen van onderwijs wordt een mooie balans gevonden tussen enerzijds het bieden van ondersteuning en houvast en anderzijds het uitdagen en prikkelen van het kind. 180222 Lespakket opleidingen Dichterbij ontmoetingsdag met het onderwijs.

Voor meer informatie; www. dichterbij Voor meer informatie; www.dichterbij.nl/onderwijs bekijk het lesmateriaal en bijbehorende filmpjes 180222 Lespakket opleidingen Dichterbij ontmoetingsdag met het onderwijs.

https://www.dichterbij.nl/wooninitiatieven-ouders-of- particulieren/ https://www.dichterbij.nl/hulp/voor-kinderen-jeugd/ https://www.dichterbij.nl/dagopvang-voor-je-kind/ https://www.dichterbij.nl/ondersteuning-op-school/ https://www.dichterbij.nl/wooninitiatieven-ouders-of- particulieren/ https://www.dichterbij.nl/gezinshuizen/ https://www.unicef.nl/files/unicef-kinderrechtenverdrag- voorkinderenenjongeren.pdf 180222 Lespakket opleidingen Dichterbij ontmoetingsdag met het onderwijs.