Eén portie sprinkhaan, graag! 8 feb 2018
Module Eén portie sprinkhaan graag Doelgroep: module voor 4 H/V 20 lesuren Structuur: vergelijken reguliere vleesproductie en insecten – sprinkhaanbiologie – van kweker naar keuken – marketing Context: Als onderzoekers gaan leerlingen aan de slag om ervoor te zorgen dat sprinkhanen meer gegeten worden. Vervolgens brengen ze het verpakte product op de markt. Op een sprinkhaanbeurs proberen zij hun product te verkopen aan de consument. 8 februari 2018
Sprinkhanen Activiteiten 8 februari 2018
Sprinkhanen Inleiding (2) Beeldvorming alternatieve voedselproductie Argumenten voor en tegen bedenken Vorming van een standpunt rondom alternatieve voedselproductie Maken plan van aanpak onderzoek > waardoor is consumptie insecten in westerste wereld nog omstreden? Alternatieve voeding 8 februari 2018
Sprinkhanen H1 – Vlees en sprinkhanen (3) Doornemen hoofdstuk over vleesconsumptie en vergelijking met een land als Malawi. Hongersnood in Malawi > poster maken (groep) Beperking vleesconsumptie > korte presentatie van de gevolgen wereldwijd. Voordelen van insecten als voedsel Broeikasgassen, waterverbruik, organische reststromen 8 februari 2018
Sprinkhanen H2 - sprinkhaanbiologie (4) Meer leren over sprinkhanen > aan de hand van onderwerpen bronnenonderzoek doen Voedselweb maken Voedselpiramide maken Sprinkhaanverblijf: automatisering (gebruik systeembord) (a)biotische factoren, voedselrelaties, automatisering 8 februari 2018
Sprinkhanen H3 – Van kweker naar keuken (4) Voor- en nadelen van vriesdrogen In welke vormen kun je sprinkhanen eten? Rekenen met soortelijke warmte Vormen van warmtetransport (toegepast op de bereiding) De hoeveelheid eiwit in sprinkhanen berekenen en vergelijken met andere eiwitbronnen Soortelijke warmte, warmtetransport, voedingswaarde insecten 8 februari 2018
Sprinkhanen H4 – Marketing (4) Uitvoeren doelgroepenonderzoek Een recept schrijven/bewerken Een marketingplan opstellen volgens de marketingmix (4P’s) Een verpakking ontwerpen en maken Marktonderzoek, marketingmix, ontwerpen 8 februari 2018
Sprinkhanen Sprinkhaanbeurs (1) Factsheet / poster maken voor op de beurs Feedback geven op elkaars verpakking / verkoopverhaal 8 februari 2018
Sprinkhanen Docentenhandleiding Contexten en concepten + voorkennis Per les een leerplan Uitwerking van alle opgaven en opdrachten Achtergrondinformatie (websites) voor docenten en leerling Toetsing: poster, presentatie, opdrachten, ontwerp verpakking, factsheet voor beurs. Rubrics voor beoordelen o.a. marketingplan 8 februari 2018
Wat hebben/willen we nu? 3 pré-NLT-modules eerste versie docentenhandleidingen practica extra lesmateriaal uitwerkingen enz. we zoeken testscholen (enquête, logboek, e.d.) E.deWit@TUDelft.nl W.Sonneveld@TUDelft.nl 8 feb 2018