Horeca: Zelf doen of uitbesteden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uitbesteden van ICT diensten? Bezint eer U begint!
Advertisements

Organisatiekunde.
Management, financial en cost accounting NEFEB Bijeenkomst 17 juni 2009.
Ontwikkelplan MFC De Kreek Visie en rendement Presentatie Commissie Samenleving en Financiën Gemeente Maasdriel, 21 augustus 2012 door Leendert de Jonge.
Agenda 1 Even voorstellen 2 Over ING 3 Financieren 4 Vragen.
“Het gaat er niet om waaraan een ondernemer geld uitgeeft,
Dienstverlenende ondernemingen
Onroerend Goed investeren en beheren
waarom dit boek? Afsluiting 10 jaar Randstad Award Groeiend belang van employer branding Stand van zaken Tijd om thema te verdiepen De echte arbeidsmarkt.
Waar vestigen bedrijven zich
Sociaal ondernemen Studiemiddag “Herstel en Winst” Netcliënten 17 mei 2013.
Ontwikkeling cultuur in het licht van 2015
Be Indelingen kosten.
Business Marketing Management© 2008 Noordhoff Uitgevers bvBusiness Marketing Management© 2008 Noordhoff Uitgevers bv.
Ondernemen(d) in het onderwijs
Samen werken aan duurzame productketens Dromen, durven en doen…
Even voorstellen 250 medewerkers, 4 vestigingen
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
'Ondernemen met je hart' Presentatie Participatiewet, Werkgeversservicepunt.
Alle kosten op een rij Kosten.
Inkoop arbo- en verzuimbeleid
STATUUT VAN EEN MEEWERKENDE TANDARTS, ZELFSTANDIGE IN EEN ORGANISATIE
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Module 2 : Ondernemerschap Door Ingrid van Houwelingen ©2013.
Minor ondernemen Financieel Plan en prijsstelling
Veranderingsprocessen
Pag 12 t/m 43. Opdrachten voor deze week: Deze week af hebben: Maken pagina t/m 60 Maken “week 7” van Ondernemendheid voor Dummies.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 12 – Omgevingsinvloeden Business IT & Management
R EKENEN MET MAATSCHAPPELIJK V ASTGOED Henk de Kok Assetmanager winkels, horeca, bedrijfsruimten en kantoren Stadsontwikkeling Rotterdam 19 december 2011.
3. WBSO in het kort WBSO = Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk Voorwaarden: Uw onderneming betaalt loonheffingen of u betaalt als zelfstandig.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 12 – Omgevingsinvloeden Business IT & Management
Marketing voor Starters HOOGEVEEN, 2 DECEMBER 2010 Welkom! 1.
Café De Doelen. Groest EC Hilversum Naam: Henrik Krijnen Datum: Docent: Mevrouw Van Kooten Vak: Financieel Management Onderwerp: De.
Schenktijden Stichting/vereniging gerelateerde activiteiten Persoonlijke feesten Sportief Ma t/m vrij – Za zo Uitzondering: Als.
1 Verbeterplan Zwembad “De Marke”” in opdracht van gemeente Hattem Maart 2014.
Landelijke raad 18 juni 2011 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Ondernemerschap VECON 14 juni Welkom Even voorstellen Gerard Aaftink.
De mogelijkheden na de huisartsenopleiding:
Afspraken inzet leden Kenniskring VOR bij RWS
Omzet-kosten-winst HAVO 3
Zelfstandig vanuit Werkloosheid
3.1 PRODUCTIE.
Informatieavond Badhuisplein
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom Havo 5..
Zwemalternatieven in Tytsjerksteradiel André Timmerman en Rikkert Füss
verwarring begrippen omzet of winst
Informatiebijeenkomst
BTW = Belasting toegevoegde waarde
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Tropische bossen in de circulaire economie
Beste ath 4..
Welkom VWO 5..
Financiële planning (deel 2)
Theater en film Evenementen Horeca Verhuurbare ruimtes
Marketing Week 4 Les 1 De exploitatiebegroting.
Afzet = Aantal verkochte producten
ASGB-symposium voor de startende arts Elewijt Center - Zemst
Financiering Onderneming
Hoofdstuk Omzet in kengetallen
Hoofdstuk De exploitatiebegroting (exploitatiebudget)
Hoofdstuk Kosten indelen
De waarde van Le Grand Départ Utrecht 2015
Financiering van de onderneming
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Extra uitleg H4 Domein Markten
Transcript van de presentatie:

Horeca: Zelf doen of uitbesteden Bouwstenen voor Sociaal Presentatie 6 oktober 11.15 uur De Poorterij te Zaltbommel Nieuwstraat 4 5301 EW Zaltbommel

Onderwerpen Horeca Even voorstellen Hoe wordt Horeca gezien?? Casus / problemen per casus Kengetallen Zelf doen of uitbesteden? Vragen

1. Even voorstellen Jeroen Pontenagel International Hospitality Management Leeuwarden; Oprichter Horeca Advies Partners; Horecamakelaardij Taxaties horecabedrijven en horecavastgoed Advisering op het gebied van horeca in het private en publieke domein 9 jaar als zelfstandig ondernemer werkzaam in de horecamakelaardij & advisering; Voormalig horeca ondernemer;

2. Hoe wordt de Horeca gezien Horeca noodzakelijk kwaad; Kurk waar een locatie / accommodatie op drijft; Alles er tussenin; Exploitatie om de begroting kloppend te maken; Bodemloze put; Leuk om erbij te doen of een vak; Hobbyisme of professionalisme;

3. Casus: Theater Zelfstandige ondernemer; > 300 vierkante meter horeca; Restaurant, terras, meerdere inpandige verkooppunten; Commerciële huurprijs; Omzetgebonden component in de huur; Programmering door theater; B locatie;

3. Problemen: Theater Horeca ondernemer is sterk afhankelijk van de programmering van het theater; Mede door ligging en uitstraling beperkt de gelegenheid om een eigen identiteit te creëren; Prijsstelling gerechten/dranken in samenspraak met theater; Gescheiden systemen zorgen voor veel extra administratieve werkzaamheden (reservering en facturatie); Omzetgebonden component zorgt voor irritatie in verband met extra accountantscontroles en kosten; Constructies en afspraken kunnen beknellend werken; Huurrecht van toepassing;

3. Casus: School/sporthal Zelfstandige horeca ondernemer; > 300 vierkante meter; Horecabedrijf; sportkantine; schoolkantine; Commerciële huurprijs; Diverse prijsstellingen; Verplichte openingstijden & verkapte beheerwerkzaamheden; Beperkte bezoekers van buitenaf; C locatie;

3. Problemen: School/sporthal Sterk uiteen lopende belangen tussen bijvoorbeeld een sportkantine en de exploitatie van een schoolkantine; Diverse verkooppunten en diverse verkooptijden zijn slecht voor de winstgevendheid; Verplichte openingstijden vallen zwaar als er beperkte omzet tegenover staat; Prijsstelling gerechten/dranken in samenspraak met andere stakeholders; Idealen vervagen als de onderneming de lasten niet kan dragen (ongezondere of slechtere producten kopen/verkopen); Constructies en afspraken kunnen beknellend werken; Huurrecht van toepassing

3. Casus: Zorgaccommodatie Horeca in eigen beheer; > 300 vierkante meter; Interne huurprijs; Restaurant, grand café, zalen; Maaltijdservice bewoners; Beperkte bezoekers van buitenaf; C locatie;

3. Problemen: Zorgaccommodatie Hoge personeelskosten door andere cao; Hoge inkoopkosten door beperkte kennis; Gebrek aan identiteit / uitstraling voor gasten van buitenaf; Exploitatie risico volledig voor “verhuurder”;

3. Casus: Galerie & Theater Commerciële exploitatie door maatschappelijke organisatie; Management op basis van Overeenkomst van Opdracht; > 300 vierkante meter; Grand Café, terras, horeca in theater; Interne huurprijs; Veel passanten en bezoekers van buitenaf; A1 locatie;

3. Problemen: Galerie & Theater Overeenkomst van opdracht zorgt voor een beperkte duurzame exploitatie; Kosten personeel en inkoop op orde; Exploitatie risico volledig voor “verhuurder”; Investering volledig door “verhuurder”; Het werk is nooit klaar;

4. Kengetallen Winst & Verlies (Grand Café); Huurprijzen; Ondernemersbeloning; Investeringen;

4. Kengetallen: Winst en Verlies Omzet is 100%; Inkoopkosten nemen procentueel af naarmate de omzet groeit; Personeelskosten nemen nominaal en procentueel toe naarmate de omzet groeit; Overige kosten nemen nominaal toe, maar procentueel gezien af naar mate de omzet groeit; Geplande omzet is meer rendabel dan ongeplande omzet; Geld in de horeca is relatief duur;

4. Kengetallen: Huur Traditioneel wordt de huur op basis van een comparatieve methode vastgesteld (huurprijs per vierkante meter); Huurprijzen in de horeca vaak op basis van omzetten en rentabiliteit; Vuistregel: huren variëren tussen de 6% en 25% van de omzet; Gebruikersgebonden investeringen zijn noodzakelijk;

4. Kengetallen: GOL GOL = Gewaardeerd Ondernemers Loon; Uitgangspunt is twee meewerkende ondernemers (VOF); Bij kleine bedrijven wordt vaak gerekend met GOL EUR 50K; Dit loopt op naar circa GOL EUR 100K;

4. Kengetallen: Investering In een huursituatie wordt een investering in 5 jaar afgeschreven; Rekenrente: 5% Risico/opslag 2,5% Dus ((100%/5) + 5 + 2,5) = 27,5% Netto resultaat staat gelijk aan 27,5% van je maximale investering;

4. Kengetallen: Voorbeeld: OMZET * 1.000   % Omzet € 150,00 € 400,00 € 750,00 Inkoop € 49,50 33% € 120,00 30% € 210,00 28% Bruto Winst € 100,50 € 280,00 € 540,00 Personeelskosten € 12,00 8% € 100,00 25% € 232,50 31% Overige kosten € 33,00 22% € 64,00 16% € 108,75 15% Bruto Exploitatie Resultaat € 55,50 37% € 116,00 29% € 198,75 27% HUUR € 12,75 9% € 34,00 € 63,75 GOL € 50,00 € 60,00 € 70,00 NETTO € (7,25) € 22,00 € 65,00 Investering € (26,36) € 80,00 € 236,36

5. Zelf doen of uitbesteden? Beginning with the end in mind: Doelstellingen/mandaat/mogelijkheden “verhuurder”; Veel eisen / weinig eisen t.b.v. exploitatie; Veel grip / weinig grip; Veel risico / weinig risico; Hoge complexiteit / beperkte complexiteit (processen en infrastructureel); Zorgen of ontzorgen; Wie pleegt de investeringen; Huur of gebruik;

6. Vragen Deze presentatie werd verzorgd door Horeca Advies Partners gevestigd te Amsterdam. www.horecaadviespartners.nl