Oudtestamentische feesten:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
13 april 2014 Tollebeek (...) Want ook ons Pascha is geslacht: Christus. 8 Laten wij derhalve feest vieren... -1Korinthe 5-
Advertisements

20 april 2014 Den Haag. 10 Spreek tot de Israelieten en zeg tot hen: Wanneer gij komt in het land dat Ik u geef, en DE OOGST daarvan binnenhaalt, dan.
Psalm Een pelgrimslied. Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
Het evangelie beleven (deel kerkdienst voor de preek)
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
De 7 Feesten des Heren De bijbelse feesten
Het verhaal van bevrijding
Feest- en gedenkdagen in het joodse jaar
1. 3 hoogtijden in de eerste maand 14-de: Pascha vanaf de 15de: ongezuurde broden daags na de sabbat: eerstelingsschoof Leviticus 23: zeven hoogtijden.
1Samuël 21. 1SAMUËL - overzicht 16 - David in Bethlehem tot koning gezalfd 17 - David overwint Goliath 18 & 19 - David vlucht voor aanslagen Saul 20 –
Klinkende herinnering!
DE EERSTELING-SCHOOF. 9 En de HERE sprak tot Mozes: 10 Spreek tot de Israëlieten en zeg tot hen: Wanneer gij komt in het land dat Ik u geef…
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
Godsdienst.
Welkom in deze middagdienst! Voorganger is ds. H. de Bruijne
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 5 april 2014 “Groot is de Heer, hem komt alle lof toe. In de stad van onze God, op zijn heilige berg …” (Psalm.
Loofhuttenfeest De instructies voor het Loofhuttenfeest
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 2 augustus 2014 “Aan de een wordt door de Geest het verkondigen van wijsheid geschonken, aan de ander door diezelfde.
Pinksteren... is een telwoord.
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 5 juli 2014 “Genadig is de Heer: wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen. Elke morgen schenkt.
De achtste dag Leviticus 23:36 (HSV op scherm)
Godsdienst 1.
1-ste maand 14-de Pascha 15-de onge- zuurde broden eerste- lings- schoof 3-de maand weken- feest 7-de maand 1-ste bazuin- geschal 10-de verzoen- dag 15-de.
De week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12.
1 Psalm 124 Gezang 150 Psalm 99: Verkondiging Psalm 25: Gezongen Credo Exodus 19 Zondag 34, v+a 92 en 93 Zondag 5 november middagdienst.
Thema FEEST.
Kalenders Jaar 4 seizoenen Ca. 12 maanden (manen) Ca. 52 weken
De volgende dia’s graag direct na votum en groet.
Door de poort van het bloed de vrijheid tegemoet! 1. Vóór de poort; 2. Door de poort; 3. Achter de poort.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
HEER, wie is als u, zo vol goedheid? Micha 7: HEER, WIE IS ALS U, ZO VOL GOEDHEID? Anders dan alle goden – anders dan wij Hij houdt niet vast aan.
Parasjah Wajikra Lev. 1:1-5:26. Leviticus 1 : 1-9 1De HEERE riep Mozes en sprak tot hem vanuit de tent van ontmoeting: 2Spreek tot de Israëlieten en zeg.
24 april 2016 Zoetermeer.  de eerste eeuwen vierde de kerk Pasen tegelijk met het Joodse Pesach;
Ieue - Jireh Genesis 22: En het gebeurde na deze dingen dat de God (Elohim) Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie,
Een gerecontextualiseerde feestdag Pinksteren als voorbeeld: achtergrondinformatie Referenties tekst:
Achtste dag Jesjoe’a zei: “Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben.” Johannes 10:10b.
Genesis 22:1-19 (HSV) En het gebeurde na deze dingen dat God Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie, hier ben ik. Hij zei:
Gedachtenis des Geklanks
De Joodse kalender en de zeven feesten van de HEERE
Vluchtelingeneditie Bijeenkomst 1
U voerde gevangenen mee,
Tussen eerstelingen en oogst …
Rond de wederkomst (1) 21 september 2017 Rotterdam.
God spreekt recht op zijn heilige berg Sion 1. Als rechter; 2
Les 2 Naar boven kijken Wat doe ik hier vandaag?
Adam en Christus 16 april 2017 Hendrik Ido Ambacht.
Blok I Jezus ontmoeten – toen
In de lessen 6 t/m 14 leer je over de wet van God.
HEEL je leven... 1.
Blok III De wet In de lessen 14 t/m 20 ontdek je welke betekenis
Wat vind jij van het christelijk geloof?
Pasen: was ik er maar bij geweest
Programma De betekenis van Pinksteren Doop en vervulling met de Geest
Blok I Op zoek In de komende zes lessen ga je op zoek. Op zoek naar geloof en op zoek naar God.
De Feesten van de Heer.
2 Kronieken 30: Het volk Israël vierde een hele week feest in Jeruzalem. Ze vierden het Feest van het Brood zonder Gist. Iedereen was vrolijk!
2 Oktober 2016 Dag van de bazuin.
Oudtestamentische feesten:
Oudtestamentische feesten:
Oudtestamentische feesten:
Jan den Ouden ( ) Burgerlijke staat: Getrouwd, vier kinderen, vier kleinkinderen. Werk: Int. Director Human Resource bij OM International. Opleiding:
De redding komt van onze God die op de troon zit en van het lam!
Loofhuttenfeest / סֻכּוֹת
de feesten – de kado's – de oogst
Hemelvaart Wolken.
Het offer van Abraham 1 april 2018 Hendrik Ido Ambacht.
Kom en hoor wat ik wil vertellen
Heilig priesterschap.
Haftara : Jesaja 43 : 21 – 44 : 23 Hebreeën 9 : 11 – 15
Exodus 19: En JHWH zei tegen Moshe:
Transcript van de presentatie:

Oudtestamentische feesten: Wat hebben ze ons vandaag te zeggen?

3. Sukkoth / Loofhuttenfeest 1. Pesach / Pasen - Matsot / Feest van Ongezuurde Broden - Omer Resjiet / Eerstelingenfeest 2. Sjavu’ot / Wekenfeest 3. Sukkoth / Loofhuttenfeest

2. Het wekenfeest / Pinksteren

Het offer op het Wekenfeest (Lev. 23:15-20) 15 Vanaf die dag na de sabbat, vanaf de dag dat de schoof omhooggeheven is, moeten zeven volle weken worden afgeteld, 16 tot de dag na de zevende sabbat. Vijftig dagen moeten jullie aftellen, en dan moeten jullie de HEER een graanoffer aanbieden uit de nieuwe tarweoogst. 17 Jullie moeten dan uit je woonplaats brood meenemen om het voor de HEER omhoog te heffen: twee broden van twee tiende efa tarwebloem, met zuurdesem gebakken, als gave voor de HEER uit de eerste opbrengst van de nieuwe oogst.

18 Tegelijk met het brood moeten zeven eenjarige rammen zonder enig gebrek, een stier en twee volwassen rammen worden aangeboden. Die dienen als brandoffer voor de HEER en vormen samen met de bijbehorende graan- en wijnoffers een geurige gave die de HEER behaagt. 19 Als reinigingsoffer moet een bok worden geofferd, en als vredeoffer twee eenjarige rammen. 20 De twee jonge rammen moet de priester tegelijk met het brood uit de eerste opbrengst van de nieuwe oogst ten overstaan van de HEER omhoogheffen.

de wetgeving op Sinaï 16 Op de derde dag, bij het aan- Ex. 19:16-18 16 Op de derde dag, bij het aan- Breken van de morgen, begon het te donderen en te bliksemen, er hing een dreigende wolk boven de berg, en zeer luid weerklonk het geschal van een ramshoorn. Iedereen in het kamp beefde. 17 Mozes leidde het volk het kamp uit, God tegemoet. Aan de voet van de berg bleven ze staan. 18 De Sinai was volledig in rook gehuld, want de HEER was daarop neergedaald in vuur. De rook steeg op als de rook uit een smeltoven, en de berg trilde hevig.

De letters ch, r en t vormen het woord c h a r u t. CHARUT = gegraveerd. Dezelfde letters maar een ander woord: c h e r u t. CHERUT = vrijheid. חרת

evangelieverkondiging onder het Joodse volk: blijvende opdracht voor de kerk!