De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Exodus 19: En JHWH zei tegen Moshe:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Exodus 19: En JHWH zei tegen Moshe:"— Transcript van de presentatie:

1 Exodus 19: En JHWH zei tegen Moshe: Zie, Ik kom naar u toe in een dichte wolk, opdat het volk het kan horen wanneer Ik met u spreek en opdat zij ook voor eeuwig in u geloven. En Moshe maakte de woorden van het volk aan JHWH bekend.

2 Exodus 19: En JHWH zei tegen Moshe: Ga naar het volk toe, en heilig hen vandaag en morgen, en laten zij hun kleren wassen. en over drie dagen gereed zijn. Op de derde dag zal JHWH namelijk voor de ogen van heel het volk neerdalen op de berg Sinaï.

3

4

5 Leviticus 23: JHWH sprak tot Moshe: Spreek(H dabar - beveel) tot de Israëlieten(H ben H Yisra'el), en zeg(H559 - 'amar – spreek) tegen hen: Wanneer u in het land komt(H935 - bow’ – inkomen) dat Ik u geven zal, en u de (gerste)-oogst(H7105 – qatsiyr – vruchten) ervan binnen- haalt(H7114 – qatsar – oogst), dan moet u de eerste (H re'shiyth – start, hoofd) schoof(H `omer) van uw (gerste)-oogst naar de priester(H3548 – kohen – Aäronitische) brengen(H935 - bow’ – inbrengen).

6 Hij moet de schoof voor het aangezicht van JHWH bewegen,
Leviticus 23: Hij moet de schoof voor het aangezicht van JHWH bewegen, opdat JHWH een welgevallen in u vindt. Op de dag na de sabbat(1ste dag en na de Pesach) moet de priester de schoof bewegen. Bij dit feest gedenken wij: De uittocht, onze bevrijding van de zondelast. De opstanding van Yeshua. Yeshua’s beweegoffer voor JHWH.

7 Leviticus 23: U moet op de dag dat u de schoof beweegt, een lam zonder enig gebrek(H8549 -tamiym – heel / onschuldig) van een jaar oud als brandoffer(H `olah) voor JHWH bereiden,

8 Leviticus 23: met een bijbehorend graanoffer(H4503 – minchah – offer) van twee tiende(H `issarown – tiendedelen) efa meelbloem(fijne (gerste)meel – geen tarwe!), Zou dit verwijzen naar de eerste 2 geboden: Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. Gij zult u geen gesneden beeld als god voor Mij vereren.

9 met olie(H8081 – shemen – olie) gemengd,
Leviticus 23: met een bijbehorend graanoffer(H4503 – minchah – offer) van twee tiende(H `issarown – tiendedelen) efa meelbloem(fijne (gerste)meel – geen tarwe!), met olie(H8081 – shemen – olie) gemengd, Zalfolie - Exodus 30:22-26: Mirre, Kaneel, Kalmoes, Kassie, Olijfolie: Mirre staat voor: lijden in liefde en gehoorzaamheid tot in de dood, opofferen. Kaneel staat voor: Vurig van hart, heilige jaloersheid voor de eer van God, echtheid en genezing. Kalmoes staat voor: oprechtheid, recht staan, heilig en rechtvaardig, standvastigheid. Kassie staat voor: eer geven aan, buigen, onderwerpen, nederigheid. Olijfolie staat voor: verbinden met elkaar, symbool van de Heilige Geest. Jesaja 10:27 Op die dag zal het gebeuren dat zijn last van uw schouder zal afglijden en zijn juk van uw hals; en dat juk zal te gronde gericht worden omwille van de Gezalfde(H8081 – shemen – olie).

10 Leviticus 23: met een bijbehorend graanoffer(H4503 – minchah – offer) van twee tiende(H `issarown – tiendedelen) efa meelbloem(fijne (gerste)meel – geen tarwe!), met olie(H8081 – shemen – olie) gemengd, als een vuuroffer(H801 - 'ishshah - brandoffer) voor JHWH een aangename(H5207 – nichowach - rustgevende) geur(H reyach), en een bijbehorend plengoffer(H5262 – necek – drankoffer – gesmolten beelden) van een kwart hin(H1969 – hiyn – 6 liter) wijn.

11 Leviticus 23: U mag geen brood, geroosterd graan en vers graan eten tot op deze zelfde dag dat u de offergave van uw God gebracht hebt. Het is een eeuwige(H `owlam - voor altijd) verordening(H chuqqah statuut, al uw generaties(H dowr - leeftijden – perioden) door, in al uw woongebieden(H mowshab – verblijfplaatsen).

12 U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen,
Leviticus 23: U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen, Psalm 90:1 Een gebed van Moshe, de man Gods. JHWH, Ú bent ons een toevlucht geweest van generatie op generatie. Psalm 90:12 Leer ons zó onze dagen tellen, dat wij een wijs hart verkrijgen.

13

14 U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen,
Leviticus 23: U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen, vanaf de dag dat u de schoof van het beweegoffer gebracht hebt. Zeven volle weken zullen het zijn. Psalm 90:1 Een gebed van Moshe, de man Gods. JHWH, Ú bent ons een toevlucht geweest van generatie op generatie. Psalm 90:12 Leer ons zó onze dagen tellen, dat wij een wijs hart verkrijgen.

15 Tot de dag na de zevende sabbat moet u vijftig dagen tellen.
Leviticus 23: Tot de dag na de zevende sabbat moet u vijftig dagen tellen. Zeven: De woorden van JHWH zijn 7x gelouterd als rein zilver! Ps.12 Ik loof U 7x op een dag om Uw rechtvaardige bepalingen. Zeven is het getal van de volheid, de sabbatdag. 7 feesten: Pesach, Chag HaMatsot, Shavu’ot, Yom Terua, Yom Kippur, Soekot, Atsereth Feest der ongezuurde broden(7 dgn), Loofhuttenfeest(7 dgn) Om de zeven jaar een Sabbatsjaar. Volgend op zeven x zeven jaar komt het Jubeljaar.

16 Leviticus 23: Tot de dag na de zevende sabbat moet u vijftig dagen tellen. Laten we gaan staan en samen meetellen:

17 Leviticus 23: Tot de dag na de zevende sabbat moet u vijftig dagen tellen. Zo leren wij onze dagen[zegeningen] tellen! Laten we blijven staan en meezeggen: Gezegend zijt Gij, JHWH, onze God, Schepper van hemel en aarde, die ons heeft opgedragen de dagen te tellen, opdat wij een wijs hart bekomen, Amen

18 Leviticus 23: Tot de dag na de zevende sabbat moet u vijftig dagen tellen. Dan moet u JHWH een nieuw graanoffer aanbieden.

19 Uit uw woongebieden(Goes) moet u twee broden meebrengen,
Leviticus 23: Uit uw woongebieden(Goes) moet u twee broden meebrengen, bestemd voor een beweegoffer. Ze moeten van twee tiende efa meelbloem zijn, met zuurdeeg(H chametz - zonde) gebakken; het zijn de eerstelingen voor JHWH. 2 broden representeren de 2 huizen van Israël: Juda en Efraïm. Met chametz, de zonde erin.

20

21 en één jonge stier – het jong van een rund – en twee rammen aanbieden.
Leviticus 23: U moet dan samen met het brood zeven lammeren zonder enig gebrek van een jaar oud, en één jonge stier – het jong van een rund – en twee rammen aanbieden. Ze zijn een brandoffer voor JHWH, met het bijbehorende graanoffer en de bijbehorende plengoffers, een vuuroffer, een aangename geur voor JHWH. In het vuur verbrand het chametz, de zonde.

22 Leviticus 23: Verder moet u één geitenbok als zondoffer en twee lammeren van een jaar oud als dankoffer bereiden. De priester moet ze met het brood van de eerstelingen als beweegoffer voor het aangezicht van JHWH bewegen, met de twee lammeren. Ze zijn een heilige gave voor JHWH, bestemd voor de priester.

23 en deze broden bewegen voor JHWH: Baruch Ata, JHWH, Eloheinu,
Laten we gaan staan en deze broden bewegen voor JHWH: Baruch Ata, JHWH, Eloheinu, Melech haOlam, haMotzi lechem min haAretz, v’tzivanu lechem nuwph paniym JHWH, Amen Gezegend zijt Gij, JHWH, onze God, die het brood uit de aarde doet voortkomen, en ons heeft opgedragen het brood voor Uw aangezicht te bewegen, Amen

24 Leviticus 23: U moet op diezelfde dag uitroepen dat u een heilige samenkomst hebt. U mag geen enkel dienstwerk doen. Het is een eeuwige verordening, in al uw woongebieden, al uw generaties door.

25 Leviticus 23: Bij het wekenfeest moesten onderstaande offers gebracht worden: Beweegoffer Aangenaam voor JHWH maken Brandoffer Liefdevolle toewijding tot JHWH Dankoffer Dankbaarheid aan JHWH Graanoffer Overgave eigen leven aan JHWH Plengoffer Einde offerplechtigheid Vuuroffer Liefelijke reuk JHWH Zondoffer Vergeving van zonden

26 Handelingen 1: En in die dagen stond Petrus op te midden van de discipelen – er was namelijk een menigte bijeen van ongeveer honderdtwintig personen – Handelingen 2: En toen de dag van het Wekenfeest vervuld werd, waren zij allen eensgezind bijeen. En plotseling kwam er uit de hemel een geluid als van een geweldige windvlaag en dat vervulde heel het huis waar zij zaten.

27 2 Kronieken 5: en de Levieten, te weten alle zangers onder hen, Asaf, Heman, Jeduthun, hun zonen en hun broeders, in fijn linnen gekleed, met cimbalen, met luiten en harpen, stonden ten oosten van het altaar, en met hen tot honderdtwintig priesters toe, die op sjofars bliezen –

28 2 Kronieken 5: het gebeurde nu, toen zij eenparig op sjofars bliezen en toen zij zongen door met een eenparige stem een lied te laten horen om JHWH te prijzen en te loven, ja, toen zij de stem verhieven met sjofars, met cimbalen en andere muziekinstrumenten, en toen zij JHWH prezen met de woorden: Voorzeker, Hij is goed, want Zijn goedertieren- heid is voor eeuwig, dat het huis, het huis van JHWH, met een wolk vervuld werd.

29 2 Kronieken 5: En de priesters konden, vanwege die wolk, niet blijven staan om te dienen, want de heerlijkheid van JHWH had het huis van God vervuld.

30 Handelingen 2: En aan hen werden tongen als van vuur gezien, die zich verdeelden, en het zat op ieder van hen. En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen te spreken in andere talen, zoals de Geest hun gaf uit te spreken. Nu woonden er Joden in Jeruzalem, echt waar? godvrezende mannen uit alle volken die er onder de hemel zijn. 70?

31 Handelingen 2: Toen dan dit geluid klonk, kwam de menigte samen en raakte in verwarring, want ieder hoorde hen in zijn eigen taal spreken. En zij waren allen buiten zichzelf en verwonderden zich, en zij zeiden tegen elkaar: Zie, zijn het niet allen Galileeërs die daar spreken?

32 Handelingen 2: En hoe kunnen wij hen dan horen, eenieder in onze eigen taal, waarin wij geboren zijn? Hun moedertaal! Parthen, Meden en Elamieten en zij die inwoners zijn van Mesopotamië, Judea, Kappadocië, Pontus en Asia, Frygië, Pamfylië, Egypte, en de streken van Libië, dat bij Cyrene ligt, alsook de nu hier verblijvende Romeinen, zowel Joden als proselieten,

33 Handelingen 2: Kretenzen en Arabieren, wij horen hen in onze taal over de grote werken van God spreken. En zij waren allen buiten zichzelf en raakten in verlegenheid, en de één zei tegen de ander: Wat wil dit toch zeggen? Anderen zeiden spottend: Zij zijn vol zoete wijn. Dronken dus.

34 Handelingen 2: Maar Petrus, die daar met de elf andere apostelen stond, verhief zijn stem en sprak tot hen: Joodse mannen en u allen die in Jeruzalem woont, dit moet u bekend zijn en laat mijn woorden tot uw oren doordringen: deze mensen zijn namelijk niet dronken, zoals u vermoedt, want het is pas het derde uur van de dag.

35 Maar dit is wat gesproken is door de profeet Joël:
Handelingen 2: Maar dit is wat gesproken is door de profeet Joël: En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw jongemannen zullen visioenen zien en uw ouderen zullen dromen dromen. Joël 2:28 Daarna zal het geschieden dat Ik Mijn Geest zal uitstorten op alle vlees: uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw ouderen zullen dromen dromen, uw jongemannen zullen visioenen zien.

36 zal Ik in die dagen van Mijn Geest uitstorten
Handelingen 2: En ook op Mijn dienaren en op Mijn dienaressen zal Ik in die dagen van Mijn Geest uitstorten en zij zullen profeteren. En Ik zal wonderen geven in de hemel boven en tekenen op de aarde beneden: bloed, vuur en rookwalm. Joël 2:30 Ik zal wondertekenen geven aan de hemel en op de aarde: bloed​ en vuur en rookzuilen. Joël 2:29 Ja, zelfs op de dienaren en op de dienaressen zal Ik in die dagen Mijn Geest uitstorten.

37 De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed,
Handelingen 2: De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en ontzagwekkende dag van JHWH komt. En het zal zo zijn dat ieder die de Naam van JHWH zal aanroepen, zalig zal worden. Joël 2:32 Het zal geschieden dat ieder die de Naam van JHWH zal aanroepen, behouden zal worden. Joël 2:32 Want op de berg Sion en in Jeruzalem zal ontkoming zijn, zoals JHWH gezegd heeft, namelijk bij hen die ontkomen zijn, die JHWH roepen zal. Joël 2:31 De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in ​bloed, voor die dag van JHWH komt, die grote en ontzagwekkende.

38 Amen Maar, het gaat nog een keer gebeuren! Zacharia 14:16
Het zal geschieden dat al de overgeblevenen van alle heidenvolken die tegen Jeruzalem zijn opgerukt, van jaar tot jaar zullen opgaan om zich neer te buigen voor de ​Koning, JHWH van de legermachten, en om het ​Loofhuttenfeest​ te vieren. Zacharia 12:9 Op die dag zal het gebeuren dat Ik alle heidenvolken die tegen Jeruzalem oprukken, zal willen wegvagen. Zacharia 12:10 Maar over het ​huis​ van ​David​ en over de inwoners van Jeruzalem zal Ik de Geest van de ​genade​ en van de ​gebeden​ uitstorten. Zij zullen Hem aanschouwen, Die zij doorstoken hebben. Zij zullen over Hem ​rouw​ bedrijven, als met de rouwklacht over een enig kind; en zij zullen over Hem bitter klagen, zoals men bitter klaagt over een ​eerstgeborene.


Download ppt "Exodus 19: En JHWH zei tegen Moshe:"

Verwante presentaties


Ads door Google