Twenty-second Conference on Food Microbiology

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 RAADGEVEND COMITE FAVV PLENAIRE VERGADERING 13 januari 2006.
Advertisements

CONTROLE FAVV SCHAPEN - GEITEN
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
WELKOM Anne-Marie Bouweraerts Underwriting Development Manager for Belgium and Holland VPF info vergadering 24 november 2013 Sas van Gent.
Communicatie- programma 10
Autocontrole in België: Een voorbeeld voor Europa ?
Diensten Voedselveiligheid Plaagdierpreventie Waterveiligheid.
Traceerbaarheid in de voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria DIAINE SACHA 2006/09/13 DG Laboratoria FOODLIMS FAVV.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 Geert De Poorter DG LABORATORIA Analyseplan 2006 – Vooruitzichten.
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
Hoe een aanvraag voor het bekomen van een certificaat voor de export van producten bestemd voor diervoeding indienen via internet? 1. Het geschikte certificaat.
Codering Medische Gegevens (MG-MZG)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Krachtlijnen strategische en operationele doelstellingen DG controlebeleid Herman Diricks, directeur-generaal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV 25 maart 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire PCB’s/Dioxinen in Iers varkensvlees ___________________________ Chronologisch overzicht en maatregelen.
Emmanuelle Moons 28 november 2007
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag 2006: controleactiviteiten Raadgevend comité van 27/6/2007 Federaal Agentschap.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
Ombudsdienst. Ontstaan  Uiteenlopende kanalen : pers, politiek, Gedelegeerd bestuurder,… OMBUDSDIENST Klachten tegen het FAVV Kwaliteitssysteem  Klachtenbeheer:
De Smiley, voorstel RC 19 januari 2007
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Bestuur Laboratoria Geert De Poorter Directeur-Generaal Federaal Agentschap voor de.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Voorstelling Juridische Dienst
JPM 29/09/04 Raadgevend Comité 1 Controleplan 2005  Monsters  Analyses  Audits  Controles  Inspecties.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Omzendbrief voor de laboratoria erkend voor het uitvoeren van TSE testen FDS/Labo/ van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus
BOT Bedrijfs Opvang Team
Specialisatie Grote Huisdieren Docent: A. Bertram.
Nieuwe financiering FAVV: stand van zaken dd 09/05.
Verplichte documenten
Goederenverwerking H20 Milieu Manager Handel.
Communicatie en voorlichting Welke informatie bereikt de consument (volledig, voldoende, niet eenzijdig, van wie, etc.) Wat is de achtergrond van de beleving.
Materie Nanotechnologie
RISICO-INVENTARISATIE EN EVALUATIE
KAM H3 Milieu Logistiek teamleider.
HIV en disclosure ”Mag ik het zeggen?” Nick van Gelder Vorser Medisch Recht UA Advocaat Monard-D’Hulst.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
Subsidieregeling opleidingen publieke gezondheidszorg november 2012.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuur-bedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Infosessie MAP versie Wijzigingen procedure MAP Gebruik van de nieuwe risicoanalyse.
Ondernemerschap E43.
Terecht op de praktijk het blauwe boekje voor de dierenartsassistente
Voorstelling Juridische Dienst
Klachtenregeling Actan adviseurs & accountants
Agenda Ervaringen met pilots
Aanbesteding Arbo/PPMO
Administratieve Vereenvoudiging SVZ & Campagne 2018
Veranderopgave handhaving
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Initiatieven van de Belgische federale overheid
Incident fipronil: lessons learned

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Privacy en Leerplicht/RMC
Vormingssessie Laboratoria
Naar een eerlijk speelveld
Kennisbank Veilig werken
Asbest en keramisch materiaal
Melding en verslaggeving van significante gebeurtenissen
Maatregelen in het kader van de Britse terugtrekking uit de EU
Transcript van de presentatie:

Twenty-second Conference on Food Microbiology Bert Matthijs Directorate general Laboratories 22 September 2017 Brussels

Meldingsplicht

Meldingsplicht Wettelijk kader Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen Ministerieel besluit van 22 januari 2004 betreffende de modaliteiten voor de meldingsplicht in de voedselketen

Meldingsplicht Wie ? Alle exploitanten uit de voedselketen Laboratoria Certificerings- en keuringsinstellingen (OCI’s) Dierenartsen Uitzondering: Geen melding indien ze beschikken over het bewijs dat de operator (klant van het laboratorium of de OCI) zelf de melding gedaan heeft.

Meldingsplicht Wanneer ? Indien men denkt dat een product schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens, dier of plant (ingevoerd, bewerkt, geteeld, gekweekt… product). Steunen op een risico-analyse. Document « Meldingsplicht en meldingslimieten » In geval van twijfel  steeds melden, het FAVV voert dan de risico-analyse uit. Binnen de 48 uur! Dienstnota BP/LABO/1012415 van 20/01/2013

Meldingsplicht Niet noodzakelijk als : Wanneer ? Niet noodzakelijk als : het een tekortkoming betreft mbt de kwaliteit (indien dit geen gevolgen heeft voor de veiligheid van de voedselketen) vb. samenstelling : X% proteïne ipv Y% → niet melden vb. allergenen, GGO → melden Indien het gevaar ontstaat in het bedrijf en daar wordt beheerst (autocontrole + traceerbaarheid) vb. omgevingsstalen als er geen risico is op contaminatie van het eindproduct→ niet melden vb. grondstof → melden (het gecontamineerde lot zou immers ook aan andere klanten geleverd kunnen zijn)

Meldingsplicht Deze documenten zijn dynamisch ! Wanneer ? Meldingsplicht en meldingslimieten Inventaris acties en actiegrenzen en voorstellen voor harmonisering in het kader van de officiële controles Deel 1: Chemische contaminanten, residuen en additieven Deel 2: Microbiologische contaminanten in levensmiddelen Tabel met reglementaire criteria en actielimieten Deze documenten zijn dynamisch ! Bv Water : zal toegevoegd worden in het document meldingsplicht en meldingslimieten  intussen reeds melden!

Meldingsplicht Monsters van operatoren Wanneer ? Monsters van operatoren vb. Analyses in het kader van hun autocontrolesysteem FAVV-monsters ten laste van de operator: vb. Tegenanalyses, vooroogstcontroles  

Meldingsplicht Wanneer ? FAVV-monsters  Procedure LAB P 504 : « Meedelen analyseresultaten van FAVV-laboratoria via Foodlims en van externe labs via Extlab » (binnenkort volgt de publicatie van een nieuwe versie) Ook hier « melden » ook al krijgt het FAVV sowieso het resultaat : door de melding wordt een bijzonder opvolgingssysteem geactiveerd

Conclusie : alle monsters ! Meldingsplicht Wanneer ? Conclusie : alle monsters ! Enige uitzondering : NC-resultaat van monsters genomen door BMO tijdens veterinaire expertise in slachthuis. Deze moeten wel ASAP meegedeeld worden aan de BMO.

Meldingsplicht Hoe ? Onmiddellijk! Nooit uitstellen als info in formulier niet beschikbaar  Indien nodig in 2x melden www.favv.be Melding naar: notif.fsc@favv.be + notif.lab@favv.be

Meldingsplicht Naargelang het geval Versturen van een klacht Maatregelen in het geval van niet-naleving ? Naargelang het geval Versturen van een klacht Onderzoek ter plaatse  PV van de inbreuk Opschorting van de erkenning Intrekking van de erkenning

Meldingsplicht Vragen ? labcoordinatie@favv.be

Enjoy the Twenty-second Conference on Food Microbiology

Brusselsesteenweg 370a 9090 MELLE