Leren binnen en buiten de school

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
GAMES in het onderwijs.
Ook buiten de klas kennismaken met de taal van je ‘buren’!
ITCOLE: samenwerkend leren binnen een ELO Wilfred Rubens.
Leren van de natuur NIBI conferentie, 11 januari 2013
Identifying Teacher Qualitywww.teacherqualitytoolbox.eu.
De ontwikkeling van een professionaliseringstraject voor leraren lager onderwijs om onderzoeksgericht onderwijs (inquiry-based education) binnen wereldoriëntatie.
Hfdst 1 blz Opdracht Wat is leren?.
Informeel leren en….. social media
Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs
Docentontwerpteams en self-efficacy
English and IPC How to teach content through English.
Papier of Elektronisch 2 portfolio implementaties bij Geneeskunde Maarten van Wesel & Anouk Prop.
MOOD CITY mediawijs(heid) troef! - spelen met mediawijs(heid)
KA 1 project: BE02-KA Het ontwikkelen van een e-safe e-learning leeromgeving.(platform) Groeien naar een tabletschool Gebruik van tablet.
Formatief evalueren in grote groepen Desirée Joosten-ten Brinke Open Universiteit & Fontys lerarenopleiding Tilburg Zet svp uw GSM aan. Ga naar: b.socrative.com.
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
Studiedag NvvW D4 - Algebra en symbol sense in een digitale omgeving Christian Bokhove (St. Michaël College, FIsme) Als het gaat om algebra zijn zowel.
With the support of the Lifelong Learning Programme of the European Union
Promoting inquiry in mathematics and science education across Europe ECENT
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
What is the meaning of? Student centered learning
Opdracht voor Module 4 effectief en efficient lesgeven
Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling
Afstemmen op elkaar doorheen voorbereidend gesprek
Onderzoekend leren Werkt onderzoekend leren?
Tool IH-1: Het verkennen van ideeën van docenten
Tool II-2: Het plannen van OL, leerlingen stellen hun eigen vragen
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Tool IF-1: Onderzoekend leren plannen bij wiskunde
Werkwijze Hoe zullen we als groep docenten te werk gaan?
Werkwijze Hoe zullen we als groep docenten te werk gaan?
Onderzoekend leren Hoe ondersteunen we onderzoekend leren?
Tool WB-1: Natuurwetenschappen in de beroepspraktijk
Hoe plannen we onderzoekend leren in wiskunde?
Tool WF-1: Docenten natuurwetenschappen en carrièreadvies
Feedback geven en krijgen
Module 10 Domeinoverschrijdend projectwerk
Module 1 Gebruik van vragen van leerkrachten en kinderen
Training Module 17 Kinderen betrekken bij evaluatie Creativiteit en onderzoek in wetenschap stimuleren.
Training Module 16 Evaluatie voor het leren Een variatie aan strategieën die een creatieve, onderzoekende aanpak ondersteunen.
Workshop creativiteit in wetenschap Creativiteit stimuleren bij jonge kinderen in activiteiten gericht op wetenschap Het gebruik van een creatieve en.
Tool IJ-3: De potentie van OL om essentiële vaardigheden te bevorderen
Aard van onderzoek: verschillende soorten onderzoek
Module 2 Materialen en de leeromgeving als essentiële contextelementen voor creativiteit en een onderzoekende aanpak.
Gevarieerde vormen van expressie en voorstelling
Module 3 Focus op de aard van wetenschap Nature of Science (NoS)
Beleid interpreteren – kansen tot creativiteit mogelijk maken
Inleiding tot het CEYS project (te gebruiken afhankelijk van de context)
Module 7 Rol van spel en verkenning bij onderzoek en creativiteit
Module 9 De rol van de leerkracht
Inleiding tot het CEYS project (te gebruiken afhankelijk van de context)
Module 4 Focus op de onderzoekende aanpak bij wetenschap (Inquiry-based Science) - Verband met creativiteit.
Onderzoekend leren Wat gebeurt er in een onderzoekend-leren-klas?
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Tool WD-2: Verbinden van opdrachten aan de beroepscontext
Hoe verhogen we de betrokkenheid van alle collega’s?
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Onderzoekend leren Wat gebeurt er in een onderzoekend-leren-klas?
TOOLKIT professionaliseren vanuit de formatieve toetscyclus
Tool IG-1: Onderzoekend leren en de eisen van het wiskundecurriculum
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Onderzoekend leren Werkt onderzoekend leren (OL)?
Onderzoek en wetenschapsonderwijs
The Future Teacher 3.0.
Transcript van de presentatie:

Leren binnen en buiten de school Module 11 Leren binnen en buiten de school

Inleiding tot het CEYS project (te gebruiken afhankelijk van de context) Europees Erasmus+ project Partners in België, Griekenland, Roemenië, VK Vervolgproject op het Creative Little Scientists project http://www.creative-little-scientists.eu Doelen Ontwikkelen van nascholing voor leerkrachten basisonderwijs met bijhorende materialen Bevorderen van het gebruik van creatieve benaderingen in het wetenschapsonderwijs in het kleuter- en lager onderwijs (tot acht jaar) The Creativity in Early Years Science project is a European Erasmus+ project with partner countries Greece, Romania, Belgium and the UK As indicated – it aims to develop a European teacher professional development course and accompanying materials to promote the use of creative approaches in teaching science in preschool and early primary education (up to age of eight). It is a continuation of the project Creative Little Scientists, an FP7 EU project, where curriculum design principles to foster inquiry and creativity in science education were designed.

Module overzicht Leren binnen en buiten de school: inleiding, doelen, motivering en achtergrond Kansen in de buitenomgeving exploreren (outdoor leren) Focus: non-formeel leren Focus: informeel leren Focus: de rol van de leerkracht Mogelijkheden inplannen voor informeel, formeel en outdoor leren

Leren binnen en buiten de school Vragen die aan bod komen Wat is het belang van non-formeel en informeel leren? Hoe kan je de omgeving (binnen en buiten) op een flexibele manier gebruiken? Hoe kan de speelplaats en de buitenklas verbeterd worden om zo wetenschappelijk leren mogelijk te maken? Welke strategieën voor informeel, non-formeel en buiten leren gericht op wetenschap gebruik jij en gebruiken andere deelnemers? Aims: Introduce participants to the importance of formal, non-fomal and informal learning. Introduce participants to a flexible use of the environment both indoors and out for science learning Share strategies for informal learning in science within the school environment and other activities in school classrooms or outdoor play areas Offer guidance on developing the school grounds and the outdoor classroom for use in science education Engage participants in sharing ideas of how to use outdoor learning, informal and non-formal learning to enhance science learning.

Verband met de inhoudelijke ontwerpprincipes 7 De lerarenopleiding moet leerkrachten vertrouwd maken met een waaier aan formeel en informeel leren, lesgeven en evaluatie vanuit onderzoek en creativiteit, en het gebruik daarvan in relatie tot authentieke problemen binnen het gebied van wetenschap en wiskunde. 14 De lerarenopleiding moet leerkrachten kennis en vaardigheden bijbrengen om een reeks van formele, non-formele en informele leeromgevingen, met inbegrip van de buitenomgeving (zowel de speelplaats als de ruimere omgeving buiten de school), in hun wetenschaps- en wiskundeonderwijs te gebruiken. 17 De lerarenopleiding moet met leerkrachten aandacht schenken aan het zorgen voor een rijke uitbouw, planning en gebruik van materialen (ook digitaal) zowel in als buiten de klas, om onderzoek en creativiteit bij kinderen te stimuleren.

Leren binnen en buiten de school Waarom is het belangrijk? Sterk motiverende aanpak van lesgeven en leren Informeel leren “What makes informal learning attractive is its purely interest-driven, voluntary, self-directed, hands-on, and authentic nature.” (Asghar, 2012).

Leren binnen en buiten de school Waarom is het belangrijk? Sterk motiverende aanpak van lesgeven en leren Outdoor, non-formeel & informeel leren Een rijke leeromgeving stimuleert nieuwsgierigheid en zorgt voor vragen Eigenaarschap en samenwerking wordt versterkt Verder bouwen op de interesse van de kinderen Het stimuleert creatieve ontwikkeling Vertrekt van de interesse van kinderen Authentiek leren Vrijwillige medewerking

Synergiën tussen onderzoekend leren in wetenschapsonderwijs en een creatieve aanpak Uit het conceptueel kader overgenomen binnen het CEYS-project (Creative Little Scientists, 2012) Synergiën Spel en verkenning Motivatie en affectie Dialoog en samen-werking Probleem-oplossend denken en eigenaar-schap Vragen stellen en nieuwsgierigheid Reflectie en redeneren Begeleiding en betrokken-heid (door de leerkracht) Evaluatie om te leren

Leren binnen en buiten de school Leeromgevingen Formeel leren Non-formeel leren Informeel leren Outdoor leren

Leren binnen en buiten de school Leeromgevingen http://www.slideshare.net/LKOTZE/life-long-learning-and-planing-lesson-2

Leren binnen en buiten de school Leeromgevingen (Eshach, 2007) http://studypoints.blogspot.be/2015/02/describe-comparative-study-of-formal.html

Leren binnen en buiten de school Leeromgevingen (Eshach, 2007)

Leren binnen en buiten de school Informeel leren (Falk et al., 2012)

Leren binnen en buiten de school Verwachtingen Individueel Wat hoop je te verwerven in deze module? Noteer elk element/elke vraag op een aparte post-it Groep Probeer deze te groeperen – zijn er gemeenschappelijke onderwerpen/verschillen?

Leren binnen en buiten de school Initiële ideeën Individueel Invulblad: Buiten-school leren gericht op wetenschap Outdoor leren Non-formeel leren Informeel lere, Schrijf enkele voorbeelden neer die je zelf hebt georganiseerd. Was er sprake van wetenschap? Hoe? Wat?

Leren binnen en buiten de school Outdoor & Informeel leren Werk in groepjes van 4 Ga naar buiten en zoek verschillende plaatsen op in de omgeving (3/4) Bijvoorbeeld: Speelplaats, tuin, parking, straat, park, dak, oever van een rivier,… Exploreer de buitenomgeving (gebruik al je zintuigen) en neem foto’s of breng zaken mee van situaties/objecten die outdoor of informeel leren van wetenschap zouden kunnen stimuleren. Mail de foto’s naar (e-mail begeleider module komt hier)

Leren binnen en buiten de school Outdoor & Informeel leren Deel met de hele groep Presenteer jouw foto’s/materialen met de hele groep Welke objecten of situaties zouden wetenschapsleren kunnen stimuleren?

Leren binnen en buiten de school Outdoor & Informeel leren Welke aspecten zijn belangrijk om wetenschap te stimuleren (om wetenschappelijk inzicht te krijgen of om vragen op te roepen) Hoe zou de schoolomgeving kunnen verbeterd worden om zo meer wetenschapsleren mogelijk te maken? Noteer ideeën op A3

Leren binnen en buiten de school Non-formeel leren Bekijk de foto’s van de non-formele leer-omgevingen.

Leren binnen en buiten de school Non-formeel leren

Leren binnen en buiten de school Non-formeel leren Wat zijn volgens jou belangrijke kenmerken van een non-formele omgeving om creativiteit en wetenschap te stimuleren? Hoe zou jij een uitstap voorbereiden? (Bijvoorbeeld naar een museum, wandeling, dierentuin,…) Welke doelen zou je voorzien? Wat zou jouw rol zijn gedurende de uitstap? Wat zou je willen evalueren tijdens de uitstap? Hoe zou je deze informatie gebruiken? Hoe zou je op de uitstap verder bouwen? (Bijvoorbeeld na een uitstap naar een museum, wandeling, dierentuin,…) Noteer ideeën op A3

Leren binnen en buiten de school Informeel leren Bekijk de foto’s van de informele leeromgevingen.

Leren binnen en buiten de school Informeel leren Hoe zou jij als leraar informeel leren stimuleren (in en buiten de klas)? Hoe zou jij verder bouwen op (eerder) informeel leren in de klas? Hoe zou je informeel leren mogelijk kunnen maken in de klas? Noteer ideeën op A3

Leren binnen en buiten de school Rol van de leerkracht Discussie van voorbeelden uit de klaspraktijk Minibeestjes

Leren binnen en buiten de school Rol van de leerkracht Discussie van voorbeelden uit de klaspraktijk Forest school

Leren binnen en buiten de school Rol van de leerkracht Discussie van voorbeelden uit de klaspraktijk Buiten zand

Leren binnen en buiten de school Rol van de leerkracht Discussie van voorbeelden uit de klaspraktijk Wat is de rol van de leerkracht in deze voorbeelden? Hoe stimuleren ze de kinderen om de buitenomgeving te exploreren? Hoe bouwen ze verder op informeel/non-formeel leren? Hoe gebruiken ze de buitenomgeving? Wat zou jij (anders) doen in jouw klaspraktijk? Noteer ideeën op A3

Leren binnen en buiten de school Kansen inplannen voor informeel; non-formeel en outdoor leren Bekijk jouw ideeën (A3) Welke aanpak vind je zinvol om informeel en non-formeel leren te stimuleren? Welke uitdagingen zie je? Noteer 2 of 3 acties die je zal nemen naar aanleiding van deze module op je actieplan.

Leren binnen en buiten de school Reflectie op wat verworven werd In welke mate zijn de vragen bij de start van de module beantwoord? Heb je nog vragen die moeten behandeld worden?

Meer informatie Creative Little Scientists (FP7 EU project 2011 – 2014) Ontwerpprincipes en voorbeeldmateriaal op basis van veldwerk www.creative-little-scientists.eu Creativity in Early Years Science Education (Erasmus+ EU project 2014 – 2017) Curriculummateriaal en trainingsmateriaal voor nascholing van leerkrachten om een creatieve aanpak bij wetenschapsonderwijs voor jonge kinderen te bevorderen www.ceys‐project.eu

Leren binnen en buiten de school