Paulus & de verbonden (3)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)
Advertisements

1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Tussen Pasen en Pinksteren.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
Formulier III Heilig Avondmaal (1)
Preek: Jaap de Schipper.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het heilig evangelie wordt.
Niet ontmoedigd zijn!. Corinthiërs: vleselijke levenswandel vleselijk: gericht op de zichtbare dingen.
Zondag 19 mei 2013 Den Haag 1. Op welke dag ontvingen de discipelen de heilige Geest? op de dag van Christus' opstanding op de Pinksterdag andere dag.
FORMULIER VOOR DE VIERING VAN HET HEILIG AVONDMAAL - III
Brood & beker deel 1.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
1Korinthe Evenzo ook de beker, nadat de maaltijd afgelopen was… lett. de beker ná de maaltijd 2.
Wanneer gij dan bijeenkomt, is dat niet het eten van de maaltijd des Heren... 1Korinthe
ETEN & DRINKEN Urk.
1. 1 Want daar de wet slechts een schaduw heeft der toekomstige goederen, niet de gestalte dier dingen zelf,... Hebreeën 10 - NBG 2.
De scheidingsmuur afgebroken (II).
Het evangelie van de opstanding
28 mei 2015 Rotterdam. terugblik...  het evangelie van het Koninkrijk  het evangelie van mij (= Paulus)  het evangelie van de voorhuid &  het evangelie.
2 Korinthe 3. 5 Niet dat wij uit onszelf bekwaam zijn iets als ons werk in rekening te brengen, maar onze bekwaamheid is Gods werk, 2Korinthe 3.
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
4 oktober 2015 Rotterdam. = zevende dag van Sukkot (=Loofhutten)
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
Spring in het diepe!.
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Israël in nood Wie bent U, HERE? ze luisterden niet naar God Gideon Ik sta je bij, vs. 16.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
Voorganger:Ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 7.
Lezen: 1 Koningen 17:1-16.
God is liefde. Geliefde broeders en zusters, als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. Niemand heeft God ooit gezien. Maar als.
Waarom een opstanding? Zie preekschets op voor tekst bij de dia’s.
Brief aan de Galaten -23- belofte – geloof - zonen.
1 Johannes. 1 v (God treedt in Jezus Christus naar buiten)
De levende GOD & de dood 15 januari 2017 Urk.
Delen van Jezus lichaam
Gehoorzaam zijn als een dienaar
verblinding & verlichting
gestorven voor onze zonden
vloeken in de kerk... over anathèma 9 april 2017 Zoetermeer.
Het Evangelie naar JOHANNES studie 21 5 januari 2017 Bodegraven.
Adam & Christus (1) in Romeinen 5
God alles in allen God alles in allen
16 – Waarom gereformeerd?.
2. de verlichting van het goede bericht
HOOP doet LEVEN! 12 februari 2017 Zoetermeer.
Adam & Christus (2) in Romeinen 5
Judaïseren? 3 december 2017 Rotterdam.
Les 2 Jouw keus of Gods keus?
Paulus & de verbonden (2)
in nieuwheid van leven wandelen
DELEN.
Rond de wederkomst (2) 12 oktober 2017 Rotterdam.
Pesachmaaltijd Proef hier alle onderdelen van de Pesachmaaltijd!
de brief aan de Romeinen
Jezus is Heer!.
de tussenmuur weg ge broken
Lukas 22: 7-20   7De dag der ongezuurde broden kwam, waarop het Pascha moest geslacht worden. 8En Hij zond Petrus en Johannes uit, zeggende: Gaat heen,
de brief aan de Romeinen
Welkom in deze kerkdienst
Van de hoed en de rand april 2018 Rotterdam.
Welkom in deze kerkdienst
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
First Love – Eerste liefde
Maaltijd met de Heer.
Hand. 1:4,5 Ga niet weg uit Jeruzalem, maar blijf daar wachten tot de belofte van de Vader, waarover jullie van mij hebben gehoord, in vervulling zal gaan.
Transcript van de presentatie:

Paulus & de verbonden (3) de beker van het nieuwe verbond 17 december 2017 Urk

1Korinthe 11

1Korinthe 11 23 Want zelf ontving ik van de Heer wat ik ook aan jullie overlever dat de Heer Jezus in de nacht waarin hij werd overgeleverd, brood nam, geen overlevering via mensen maar van de Heer zelf!

1Korinthe 11 23 Want zelf ontving ik van de Heer wat ik ook aan jullie overlever dat de Heer Jezus in de nacht waarin hij werd overgeleverd, brood nam, de 14-de Nisan was zojuist aangebroken – dus een Pascha-maaltijd

1Korinthe 11 24 en dankte, het brak en zei: dit is mijn lichaam, ten behoeve van jullie, doe dit tot mijn gedachtenis. verwijzend naar de ekklesia, het lichaam van Christus!

1Korinthe 10 16 ... Het brood, dat wij breken, is dat niet de gemeenschap met het lichaam van Christus? 17 Want wij, die velen zijn, zijn één brood, één lichaam, want wij allen hebben deel aan het ene brood.

1Korinthe 11 24 en dankte, het brak en zei: dit is mijn lichaam, ten behoeve van jullie, doe dit tot mijn gedachtenis. het brood van Christus’ lichaam in dubbele zin: fysiek én geestelijk

1Korinthe 11 24 en dankte, het brak en zei: dit is mijn lichaam, ten behoeve van jullie, doe dit tot mijn gedachtenis.

25 Op dezelfde wijze ook de drinkbeker 1Korinthe 11 25 Op dezelfde wijze ook de drinkbeker na de avondmaaltijd, terwijl hij zei: deze drinkbeker is het nieuwe verbond in mijn bloed. Doet dit zo vaak als jullie die zouden drinken, tot mijn gedachtenis.

25 Op dezelfde wijze ook de drinkbeker 1Korinthe 11 25 Op dezelfde wijze ook de drinkbeker na de avondmaaltijd, terwijl hij zei: deze drinkbeker is het nieuwe verbond in mijn bloed. Doet dit zo vaak als jullie die zouden drinken, tot mijn gedachtenis. zie Hebreeën 13 >

Hebreeën 13 De God nu van de vrede, die omhoog bracht vanuit de doden, de grote herder van de schapen, in bloed van een aeonisch verbond, de Heer van ons, Jezus...

25 Op dezelfde wijze ook de drinkbeker 1Korinthe 11 25 Op dezelfde wijze ook de drinkbeker na de avondmaaltijd, terwijl hij zei: deze drinkbeker is het nieuwe verbond in mijn bloed. Doet dit zo vaak als jullie die zouden drinken, tot mijn gedachtenis.

jullie dit brood zouden eten en de drinkbeker zouden drinken, 1Korinthe 11 26 Want zo vaak als jullie dit brood zouden eten en de drinkbeker zouden drinken, verkondigen jullie de dood van de Heer, totdat Hij zou komen.

jullie dit brood zouden eten en de drinkbeker zouden drinken, 1Korinthe 11 26 Want zo vaak als jullie dit brood zouden eten en de drinkbeker zouden drinken, verkondigen jullie de dood van de Heer, totdat Hij zou komen. de dood van Hem... die daaruit opstond! en dáárom Héér is (Hand.2:36; Rom.14;9) en daarom ook kan terugkeren >

kruis wijnpers dood wijnkelder opstanding op het leven! geestrijk!

2Korinthe 3:6

5 Niet dat wij van onszelf bekwaam zijn, 2Korinthe 3 5 Niet dat wij van onszelf bekwaam zijn, iets te rekenen als vanuit onszelf, maar onze bekwaamheid is vanuit God,

5 Niet dat wij van onszelf bekwaam zijn, 2Korinthe 3 5 Niet dat wij van onszelf bekwaam zijn, iets te rekenen als vanuit onszelf, maar onze bekwaamheid is vanuit God,

6 die ons ook bekwaam maakt, dienaren te zijn van een nieuw verbond, 2Korinthe 3 6 die ons ook bekwaam maakt, dienaren te zijn van een nieuw verbond, niet van letter, maar van de Geest, want letter doodt, maar de geest maakt levend.

6 die ons ook bekwaam maakt, dienaren te zijn van een nieuw verbond, 2Korinthe 3 6 die ons ook bekwaam maakt, dienaren te zijn van een nieuw verbond, niet van letter, maar van de geest, want letter doodt, maar de geest maakt levend. onze dienst staat in het teken van een nieuw verbond...

6 die ons ook bekwaam maakt, dienaren te zijn van een nieuw verbond, 2Korinthe 3 6 die ons ook bekwaam maakt, dienaren te zijn van een nieuw verbond, niet van letter, maar van geest, want de letter doodt, maar de geest maakt levend. het nieuwe verbond wordt straks met Israël gesloten, maar onze dienst is nu al in de GEEST (= leven) van het nieuwe verbond

6 die ons ook bekwaam maakt, dienaren te zijn van een nieuw verbond, 2Korinthe 3 6 die ons ook bekwaam maakt, dienaren te zijn van een nieuw verbond, niet van letter, maar van geest, want de letter doodt, maar de geest maakt levend. de levendmakende geest = de laatste Adam! (1Kor.15:45)

7 Indien echter de bediening van de dood, gebeiteld in stenen, 2Korinthe 3 7 Indien echter de bediening van de dood, gebeiteld in stenen, kwam in heerlijkheid...

7 ... zodat de zonen van Israël niet de blik konden vestigen 2Korinthe 3 7 ... zodat de zonen van Israël niet de blik konden vestigen in het gezicht van Mozes, vanwege de heerlijkheid van zijn gezicht, die buiten werking gesteld wordt.

7 ... zodat de zonen van Israël niet de blik konden vestigen 2Korinthe 3 7 ... zodat de zonen van Israël niet de blik konden vestigen in het gezicht van Mozes, vanwege de heerlijkheid van zijn gezicht, die buiten werking gesteld wordt. 13... opdat de zonen van Israël niet aandachtig zouden kijken naar het einde van dat wat teniet gedaan wordt.

de bediening van de geest in heerlijkheid zijn? 2Korinthe 3 8 hoe zal niet veeleer de bediening van de geest in heerlijkheid zijn? 9 .... de bediening van de rechtvaardigheid overvloedig in heerlijkheid.

2Korinthe 3:14

14 Maar de gedachten van hen werden verhard, tot op de dag van vandaag 2Korinthe 3 14 Maar de gedachten van hen werden verhard, tot op de dag van vandaag blijft dezelfde bedekking op de lezing van het oude verbond, zonder weggenomen te worden, omdat zij in Christus buiten werking wordt gesteld.

14 Maar de gedachten van hen werden verhard, tot op de dag van vandaag 2Korinthe 3 14 Maar de gedachten van hen werden verhard, tot op de dag van vandaag blijft dezelfde bedekking op de lezing van het oude verbond, zonder weggenomen te worden, omdat zij in Christus buiten werking wordt gesteld.

14 Maar de gedachten van hen werden verhard, tot op de dag van vandaag 2Korinthe 3 14 Maar de gedachten van hen werden verhard, tot op de dag van vandaag blijft dezelfde bedekking op de lezing van het oude verbond, zonder weggenomen te worden, omdat zij in Christus buiten werking wordt gesteld.

zodra Mozes ook maar wordt voorgelezen, 2Korinthe 3 15 Maar tot vandaag, zodra Mozes ook maar wordt voorgelezen, ligt een bedekking op het hart van hen.

zodra Mozes ook maar wordt voorgelezen, 2Korinthe 3 15 Maar tot vandaag, zodra Mozes ook maar wordt voorgelezen, ligt een bedekking op het hart van hen.

16 Zodra echter het zou omkeren naar [de] Heer, 2Korinthe 3 16 Zodra echter het zou omkeren naar [de] Heer, wordt de bedekking weggenomen. = Israëls nationale bekering

16 Zodra echter het zou omkeren naar [de] Heer, 2Korinthe 3 16 Zodra echter het zou omkeren naar [de] Heer, wordt de bedekking weggenomen. van veroordeling en dood vergl. de Emmaüsgangers de omslagdoek van Ruth (hfst.3) de besnijdenis