IBS 2 de verpakking Lesweek 2..

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rekenen met voedingsstoffen
Advertisements

Voeding en vertering 6A.
Alles over voeding Thema: Op een gezond gewicht blijven Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum.
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Practicumvoorbespreking voedingsanamnese
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Gecijferdheid les 1.3 Kwadraten en machten
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Stoornis/beperkingen Eetstoornissen en obesitas: Les 2
Eetadvies.
Voedingswaardeninformatie-systeem
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
IBS III Voedingspatroon Energiebalans
Verhoudingen Les 1 een deel van een gehele hoeveelheid In breuken
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Lesweek 2 Theorie pagina 173 t/m 181 De Schijf van Vijf
Basis en paraveterinair
1.3 voedingsstoffensamenstelling en vergelijken
1.3 voedingsstoffensamenstelling en vergelijken
Les 8: reken met procenten in dagelijkse situaties
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Lesweek 3 Voedingscentrum app Theorie pagina 182 t/m 194
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Alles over voeding Thema: Op een gezond gewicht blijven Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum.
VOEDING 31 dia’s.
Eet je Fit!.
Voel je wel in je vel !.
Voeding Kenmerken van voeding.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Voeding en vertering.
Title of your presentation
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Oefenen voerberekening
Voedingshoeveelheid berekenen
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Eetmeter Eetgedrag. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Hoofdstuk 2 – les 2 Warmte en temperatuur.
Wat staat er op een etiket?
Staat dit in de Schijf?. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Thema 2 Voeding en vertering
Maak een Powerpoint of Reader van een Product
Stofwisselingsziekte…
Transcript van de presentatie:

IBS 2 de verpakking Lesweek 2.

Wat gaan we doen? Terugblik naar vorige week. Waarom de invulling van deze les? Gezonde voeding, schijf van vijf. Energie en voedingsstoffen. Energiebalans. BMI en ADH. Opdracht, berekenen van een dag-voeding.

Terugblik vorige week ADH Recept opdracht Keuzes voor deze les en waarom.

Schijf van vijf http://www. voedingscentrum

Energie en voedingsstoffen Wij hebben energie nodig om onze dagelijkse bezigheden uit te voeren. Deze energie halen wij uit voeding. De gemiddelde behoefte verschilt uiteraard per leeftijdsgroep, maar ook per geslacht. Mannen hebben over het algemeen een hogere energiebehoefte dan vrouwen. Ook hangt de behoefte van energie af van je inspanningen en sportactiviteiten.

In de tabel zijn energiewaarden weergegeven in kilojoules (kJ) en kilocalorieën (kcal). Dit, omdat deze twee grootheden allebei nog worden gebruikt en de ene persoon de voorkeur geeft aan rekenen met kilojoules en de ander aan rekenen met kilocalorieën. 1 kcal=4,18 kJ.

Energie en voedingsstoffen Eiwitten Vetten Koolhydraten Alcohol Vitamines en mineralen(0 kcal) Water (0 kcal) Gram Kcal Eiwitten 1 4 Vetten 9 Koolhydraten Alcohol 7

Energiebalans Eten en drinken geeft je lichaam energie, bijvoorbeeld om je warm te houden, om eten te verteren en om te bewegen. Vergelijk je lichaam maar met een oplaadbare batterij. De batterij laadt op door voeding. Hij loopt weer leeg door de energie uit je eten te gebruiken.  Er gaat dus energie je lichaam in, en er gaat energie uit. Als je over langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan. Dat noem je de energiebalans. https://www.youtube.com/watch?v=GTe0C95ElbY&feature=youtu.be Meer informatie: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/gezond-gewicht/energiebalans.aspx Energie uit balans Als je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt, dan blijft er energie ‘over’. Dit teveel aan energie slaat je lichaam op als vet. Als je lange tijd achter elkaar meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dan neemt je gewicht toe. Krijg je juist minder energie binnen dan je verbruikt, dan val je af. 

BMI Body Mass Index (BMI) is de verhouding tussen uw gewicht en lengte. Het is een maat om een indruk te krijgen of uw gewicht gezond is. Zou jij jouw eigen BMI willen berekenen? Ga naar de website van de hartstichting of www.voedingscentrum.nl op zoek naar het berekenen van de BMI en bereken jouw eigen BMI.

Opdrachten Opdracht voeding berekenen. De opdracht is individueel. Pak jouw voedingsdagboek er bij en bereken met een rekenmachine; - Hoeveel grammen koolhydraten, eiwitten en vetten per product. - Hoeveelheid Kcal koolhydraten, eiwitten en vetten per product. - Hoeveelheid Kcal totaal. Je mag alleen jouw laptop gebruiken om de etiketten of voedingsstoffen per product op te zoeken en jouw bevindingen te noteren. Gebruik hiervoor; https://www.voedingswaardetabel.nl/ (Bereken het eerst per onderdeel in jouw dag-voeding en reken daarna het totaal uit.

Huiswerk voor volgende week Woensdag Doorlezen van de volgende webpagina's; http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/wet-en- regelgeving.aspx http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verpakkingsmateri alen.aspx http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/toelaatbare- dagelijkse-inname-tdi.aspx https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/voedselveilig heid-in-nederland https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/vraag-en- antwoord/wat-moet-er-op-het-etiket-van-voedingsmiddelen- staan