Factsheet Voedingscentrum

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerken van Keurmerken
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Alles over voedsel Thema: eten en … de wereld om je heen
De actieve voedingsdriehoek
Voedsel & Voedselproductie - Min. 7°C Max.11°C - Redelijk bewolkt - Noorderwind Bft - Geen neerslag.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Hoe gezond ben ik?.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Gezonde voeding bij tieners
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Een frisse kijk op eten Daisy Hoedemaker.  Ayurveda uit de Indiase geneeskunde  De traditionele Chinese voedingsleer  De antroposophische visie  Psycho.
De Actieve Voedingsdriehoek
Voedingscentrum Bachelor’s Award
Potverdorie, eet normaal!
DekaMarkt & DekaDuurzaam Aldo Breed Marleen van Os Donderdag 15 september 2011.
Op weg naar een gezonde levensstijl
Als consument breng je schade toe aan het milieu. Dat is niet te voorkomen. Maar je kunt de schade wel beperken door verantwoord gedrag. © Noordhoff Uitgevers.
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
Informatiebijeenkomst
Potverdorie, eet normaal!
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
Hoofdstuk 2 Sportvoeding voor betere prestaties.  10:45 Terug blik vorige week  10:50 Opdracht schijf van vijf vergelijken met de voedselpiramide 
RICHTLIJNE N GOEDE VOEDING. Richtlijnen Goede Voeding Opgesteld door de Gezondheidsraad Bestaat uit 130 deskundigen Doet geen eigen onderzoek Brengt de.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaamheid 2014 – 2015.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Eten ontdekken met al je zintuigen!
Voedingsadviezen bij borstvoeding. Waar moet de voeding aan voldoen  Volwaardige voeding/Schijf van Vijf  Gevarieerde voeding  Eet vooral volop fruit.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Diabetes.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Duurzaam aankopen van voeding en catering
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Groen op je bord.
Lesweek 2 Theorie pagina 173 t/m 181 De Schijf van Vijf
Voedingscentrum IBS III
Schaarste en voedselverspilling
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Duurzaamheid voedselketen.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Duurzaamheid voedselketen.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
De voedingsdriehoek Wat en hoe?. De voedingsdriehoek Wat en hoe?
Schijf van vijf.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
Supermarkt De supermarktbranche.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Lezing Stichting Kind en Voeding
Schijf van Vijf.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Waarom meer fruit, groenten en water op school?
Transcript van de presentatie:

Factsheet Voedingscentrum Duurzaam eten Factsheet Voedingscentrum

Terug blik Waarom duurzamer eten? voedselafdruk PPP People, planet, profit Circulair – liniaire economie MVO Maatschappelijk verantwoord ondernemen Milieuaspecten door productie/consumptie voeding Minder voedsel te verspillen. Minder vlees en meer plantaardige eiwitbronnen te eten Niet meer te eten dan nodig. Alcohol, fruitsappen en frisdranken te vervangen door kraanwater, thee en/of koffie.

Transport levensmiddelen Vooruitblik Keurmerken Transport levensmiddelen Ontwikkelingen in de levensmiddelen technologie Teeltwijzen Traditioneel Biologisch Biologisch-dynamisch

Factsheet: Duurzaam eten Consumptie te hoog -> teveel kcal inname Milieu belasting omlaag brengen door te eten volgens de schijf van vijf Bij mannen (19-50 jaar) levert dit ook een daling op van de milieudruk (-13%) Bij vrouwen blijft deze gelijk. Kan verminderd worden door binnen de schijf van vijf de duurzamere keuzes te maken Verspilling in de voedselketen Verspilling tijdens productie Verspilling consument

Factsheet duurzaam eten Duurzamere keuzes binnen de schijf van vijf en effect daarvan: Minder energie inname Minder vlees (-9%, -10%) Duurzamere keuzes binnen de vakken (-30%, - 34%) Minder snoep, koek, gebak (gemiddeld -12%) Helemaal geen vlees (47%, 49%)

Zeven regels om duurzamer te eten 1. Verspil zo min mogelijk voedsel, door op maat te kopen en te koken. Eet minder rood en bewerkt vlees. Neem in plaats daarvan peulvruchten, ongezouten noten en een keer duurzame vis. Neem niet meer zuivel dan je nodig hebt. Eet niet meer dan je nodig hebt. Laat vooral producten van buiten de Schijf van Vijf staan, zoals snacks. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol en kies voor kraanwater, thee en/of koffie. Eet voldoende volkoren graanproducten, groente en fruit. Kies milieuvriendelijke groente- en fruitsoorten door te letten op de herkomst en het seizoen. Veel van de duurzamere keuzes zijn ook gezondere keuzes.

Keurmerken Keurmerken kunnen helpen bij het maken van duurzamere keuzes binnen een bepaalde productgroep. Op productniveau kijken we naar het effect van de voedselproductie op de natuur; van het houderij- systeem op het dierenwelzijn (dier); en van de productiewijze op de arbeidsomstandigheden (mens).

Keurmerken Voor mens en milieu: Fairtrade, UTZ Certified en Rainforest Alliance. Voor dierenwelzijn: Biologisch, Beter Leven, EKO, Demeter en Milieukeur. Voor natuur en milieu: ASC (Aquaculture Stewardship Council), MSC (Marine Stewardship Council), Biologisch, EKO, Demeter, Milieukeur en RSPO Certified Sustainable Palm Oil.