Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Synchroniseren adem & beweging
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Voeding en bewegen!.
Anita Tump, diëtist Diëtheek
SNAQ, een zaak van gewicht
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
Gonnie Staaks tel
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
FEIT OF FABEL? De diëtiste,
De voedsel en kracht quiz
Welkom Bij het programma om uw gewicht te beheersen.
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitamine B12 2. Waar zit vitamine B12 in? 1. Wat doet vitamine B12?
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
VOEDING EN DIABETES.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Diabetes.
Voeding in de palliatieve fase
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Groen op je bord.
Smul gezond.
Is dit een probleem in Nederland?
Schijf van vijf.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Het eten.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF)

Voeding en beweging bij kanker Informatie avond prostaatkanker Anika Adriaans Diëtist en onderzoeksmedewerker

Voedingenkankerinfo.nl

Inhoud Voeding bij kanker Beweging bij kanker

Voeding bij kanker Smaakveranderingen Angst Braken Slaapproblemen Pijn Waarom is voeding belangrijk? Om in leven te blijven en geen tekorten te krijgen. Omdat het lekker is. Omdat samen eten gezellig is. Lekker en gezellig eten niet altijd vanzelfsprekend bij kanker Smaakveranderingen Angst Braken Slaapproblemen Pijn Verstopping Slikproblemen Zwakte Slechte eetlust Pijnlijke mond Gewichtstoename Droge mond Misselijkheid Gewichtsverlies Diarree Somberheid

Onbedoeld gewichtsverlies Door minder eten Door de ziekte zelf Afbraak van vet- en spierweefsel Minder eetlust Eten smaakt anders Snel een vol gevoel Processen worden ontregeld Voeding wordt minder goed benut Kracht Gewicht Conditie Vermoeidheid

Slechte voedingstoestand Een slechte voedingstoestand heeft een negatieve invloed op: De reactie op de behandeling. Complicaties na operatie. Complicaties tijdens en na radiotherapie en chemotherapie. Verlies spiermassa. Kwaliteit van leven. Wanneer is er sprake van een slechte voedingstoestand? Bij gewichtsverlies > 3 kg in 1 maand > 6 kg in 6 maanden De voedingsinname is langer dan een week minder dan normaal. Voeding kan niet de ziekte vertragen of genezen

Wanneer krijgt u voldoende binnen? 3 bekers / schaaltjes melk of melkproduct 2 plakken kaas (of 40 gram) 2 plakken vleeswaar of vegetarisch broodbeleg (of 30 gram) 100 g vlees / vis / kip, ei of vegetarische vervangers 3 opscheplepels groenten 2 stuks fruit 3 stuks of opscheplepels aardappelen / rijst / pasta 3 - 4 sneden brood 30 g boter / margarine / olie Tenminste 1,5 Liter vocht per dag Verandering van spijs doet eten!

Verandering hormoonhuishouding Onbedoeld gewichtstoename Hormoontherapie Chemotherapie Beweging↓ Verandering hormoonhuishouding Spiermassa↓ Rust stofwisseling↓ Energie inname Energie verbruik Inname ↑

Spiermassa Advies vroeger: bedrust Advies Nu: wees actief Opgebouwd uit eiwitten in voeding Zuivelproducten, vlees, peulvruchten Lichaam moet signaal hebben dat spieren nodig zijn In beweging zijn en blijven Niet forceren Voeding en beweging gaan samen!

Spiermassa

Beweging

Voeding na kanker Na de behandeling weer terug naar richtlijnen voor een goede levenstijl. Zorg voor een zo laag mogelijk gewicht en een slanke taille. Maar vermijd ondergewicht. Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten Eet minder calorierijk voedsel en drink weinig suikerrijke dranken Eet veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Varieer zo veel mogelijk Eet minder rood vlees en eet liever geen bewerkt vlees Drink liever geen alcohol. Wilt u wel alcohol nemen, neem dan niet meer dan 1 glas Eet minder zou of gezouten voedsel Vertrouw niet op voedingssupplementen om tegen kanker te beschermen. En natuurlijk niet roken!

Anika Adriaans www.voedingenkankerinfo.nl Diëtiste en onderzoeksmedewerker www.voedingenkankerinfo.nl