Tool WF-1: Docenten natuurwetenschappen en carrièreadvies

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Advertisements

3 H/V, kiezen voor een profiel
Kandinsky College Malderburchtstraat
Schooloverstijgend samenwerkend leren
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
Onderzoekend leren en beroepscontexten
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
MEER LLN KIEZEN VOOR HET WERKEN IN DE TECHNIEK IN FRIESLAND.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Sectorkeuze informatieavond mavo 3 Dinsdag 29 september 2015.
Praktijkervaring en reflectie
Levenslooppsychologie werkcollege 6
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
Waarom? Je hebt de afgelopen lessen je interesses, vaardigheden en persoonlijkheid in kaart gebracht. Waar dat samenkomt, daar ligt je passie. Dat.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Praktisch werk effectiever maken Tekst: Henny Kramers-Pals.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
With the support of the Lifelong Learning Programme of the European Union
Goedemorgen! Het is de bedoeling dat je in de volgende lessen iets gaat bouwen. Je ziet het voorwerp in elke foto op de volgende dia. Auteur: mascil team.
Opdracht bouw je eigen technologische huis van de toekomst:
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
What is the meaning of? Student centered learning
Tool IC-2 Toetsen en beoordelen van onderzoekend leren
Onderzoekend leren Werkt onderzoekend leren?
Tool IH-1: Het verkennen van ideeën van docenten
Tool II-2: Het plannen van OL, leerlingen stellen hun eigen vragen
Tool IE-3: Kenmerken van probleem-oplosopdrachten
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Tool IF-1: Onderzoekend leren plannen bij wiskunde
Werkwijze Hoe zullen we als groep docenten te werk gaan?
Werkwijze Hoe zullen we als groep docenten te werk gaan?
Onderzoekend leren Hoe ondersteunen we onderzoekend leren?
Onderzoekend leren Hoe ondersteunen we onderzoekend leren?
Tool WB-1: Natuurwetenschappen in de beroepspraktijk
Naam onderwijsinstelling Datum
Hoe plannen we onderzoekend leren in wiskunde?
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
Beroepscontext Hoe wordt wiskunde toegepast in de beroepscontext?
Tool WE-1: Beroepscontext in wiskunde
Hoe plannen we onderzoekend leren in wiskunde?
Keuzedeel internationalisering
Tool IJ-3: De potentie van OL om essentiële vaardigheden te bevorderen
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Mijn visie op onderwijs
Opdracht bouw je eigen technologische huis van de toekomst:
Tool IE-1: Het verkennen van onderzoeksopdrachten en -activiteiten
Onderzoekend leren Wat gebeurt er in een onderzoekend-leren-klas?
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Coachtraining DOEN?! DAG 2
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Excursiedidactiek Radboud Docenten Academie
Tool WD-2: Verbinden van opdrachten aan de beroepscontext
BOM-model PV 25/03/2014.
Hoe verhogen we de betrokkenheid van alle collega’s?
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Onderzoekend leren Wat zijn de uitdagingen in het gebruik van onderzoekend leren? Tool IC-1: Het identificeren en classificeren van barrières en dillema’s.
Onderzoekend leren Wat gebeurt er in een onderzoekend-leren-klas?
Tool IG-2: Onderzoekend leren en waarden in wiskundeonderwijs
Tool IG-1: Onderzoekend leren en de eisen van het wiskundecurriculum
Cijferloos lesgeven bij talen
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Onderzoekend leren Werkt onderzoekend leren (OL)?
The Future Teacher 3.0.
Ik wil jongeren in mijn bedrijf
Transcript van de presentatie:

Tool WF-1: Docenten natuurwetenschappen en carrièreadvies Beroepscontext Wat kunnen docenten doen om leerlingen aan te moedigen exacte vakken te kiezen? Tool WF-1: Docenten natuurwetenschappen en carrièreadvies © 2016 mascil project (G.A. no. 320693). Lead partner University of Nottingham; CC-NC-SA 4.0 license granted. The project mascil has received funding from the European Union’s Seventh Framework Programme (FP7/2007-2013).

Overzicht Doelen: Bewustwording van de rol van docenten in carrièreadvies Brainstormen over hoe dit goed kan We zullen: Ondersteunende bronnen bekijken; Nadenken over hoe carrièreadvies ingekleed kan worden in de les. Deze tool heeft als doel om de docenten bewuster te maken van de belangrijke rol die zij spelen in het beïnvloeden van de beroepskeuzes van hun leerlingen en om de docenten wat ideeën te bieden hoe ze dit goed kunnen doen.

Introductie Denk na over de vragen: Wat gebeurt er in jouw school? Wat is jouw rol in het geven van carrièreadvies? Begin een discussie met de hele groep waarbij de focus ligt op wat docenten en scholen doen om hun leerlingen carrièreadvies te geven.

Carrièreadvies verwerken in de les Bespreek antwoorden op de volgende vragen: Hoe ziet u uw rol als bron van carrière-informatie voor uw leerlingen? Hoe verwerkt u carrièreadvies in uw lessen? Hoe kunt u carrièreadvies nog meer verwerken in uw lessen? Maak notities van de antwoorden. Stel de volgende vragen en laat de docenten deze in tweetallen beantwoorden. Vraag hen de antwoorden te noteren. U kunt hier een hand-out voor maken.   Vragen: Hoe ziet u uw rol als bron van carrière-informatie voor uw leerlingen? Hoe verwerkt u carrièreadvies in uw lessen? Hoe kunt u carrièreadvies nog meer verwerken in uw lessen? Handout voorbeeld in het Engels: http://mascil-toolkit.ph-freiburg.de/wp-content/uploads/2014/03/WF-1-Handout-1-Science-teachers-and-careeers-advice.pdf

Discussie Deel de antwoorden. Wat kan er nog meer gedaan worden om carrièreadvies in de les te verwerken? Bekijk de Nuffield Foundation website en bespreek het statement: “Het geijkte een-op-een gesprek voor advies en begeleiding is slechts een klein onderdeel van het keuzeproces van leerlingen voor hun toekomstige carrièrepad. Docenten in de natuurwetenschappen zouden de kansen moeten pakken om hun vak te verbinden aan mogelijke toekomstige studies en leerlingen laten zien hoe het vak zich verhoudt tot de beroepspraktijk.” Toon ze de Nuffield Foundation website, die uitgebreid materiaal bevat om docenten te ondersteunen in het promoten van een carrière in de natuurwetenschappen. Dit geeft aan dat het werken aan carrières met jongeren uit verschillende onderdelen kan bestaan. “Het geijkte een-op-een gesprek voor advies en begeleiding is slechts een klein onderdeel van het keuzeproces van leerlingen voor hun toekomstige carrièrepad. Docenten in de natuurwetenschappen zouden de kansen moeten pakken om hun vak te verbinden aan mogelijke toekomstige studies en leerlingen laten zien hoe het vak zich verhoudt tot de beroepspraktijk.” Engels http://www.nuffieldfoundation.org/practical-work-learning/introduction-science-workplace

Mogelijke benaderingen Betrek rolmodellen of casestudies in de les ; Doe een rollenspel als deel van een practicum; zet de opdracht op met de leerlingen in een bepaalde rol; Bouw momenten in voor het ontwikkelen van carrièrevaardigheden en reflectie; Kies een plaatselijk bedrijf of een organisatie met expertise in een exact gebied wat verband houdt met het vak; Betrek uw leerlingen en doe wat onderzoek met ze naar hun eigen bewustwording en interesses in een baan op het gebied van de (natuur)wetenschap. Het document van Nuffield suggereert de volgende benaderingen: Betrek rolmodellen of casestudies in de les zoals een filmpje van iemand die werkt in het onderzoeksveld/bedrijfsleven; Doe een rollenspel als deel van een practicum; zet de opdracht op met de leerlingen in een bepaalde rol (vertel ze dit op voorhand) en vraag ze hun bevindingen te presenteren of te debatteren vanuit tegengestelde standpunten gerelateerd aan het practicum – het is nog beter om mensen uit de praktijk uit te nodigen om de presentaties te bezoeken; Bouw momenten in voor het ontwikkelen van carrièrevaardigheden en reflectie in een practicum zodat leerlingen op hun eigen vaardigheden of interesses/waarden kunnen reflecteren en ze in relatie tot een carrière in de wetenschappen zien; Kies een plaatselijk bedrijf of een organisatie met expertise in een exact gebied wat verband houdt met het vak; betrek deze bij uw onderwijs en laat zien wat ze doen – regel een bezoek of snuffelstage – ontwikkel op basis hiervan nieuwe lessen; Voeg ook individuele carrièreonderzoeksactiviteiten voor leerlingen toe als onderdeel van een opdracht in de les of als huiswerk: laat de leerlingen informatie zoeken over een banen of routes naar banen – of over belangrijke aspecten aan carrières zoals salaris, kwalificaties, belangrijke rollen; Betrek uw leerlingen en doe wat onderzoek met ze naar hun eigen bewustwording en interesses in een baan op het gebied van de (natuur)wetenschap. Vervolg dit door met collega’s en de schooldecanen een gezamenlijke activiteit te ontwikkelen (die gebaseerd kan zijn op bovenstaande suggesties). Gebruik de resultaten bij open dagen en keuzebijeenkomsten met ouders. Nuffield document: http://mascil-toolkit.ph-freiburg.de/wp-content/uploads/2014/03/WF-1-Handout-2-Science-in-the-workplace-an-introduction.pdf

Finishing off Experimenteer met een benadering en deel de bevindingen volgende sessie. Aanvullende bronnen: De website van National Guidance Research Forum, met een online leermodule over carrieres in STEM: (http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/ier/ngrf/modules/) Het Carrièregedeelte van de National Stem Centre website (https://www.stem.org.uk/elibrary/collection/2928) De Future Morph website gevuld met hulpmiddelen, nuttige informatie, case studies, een database met bronnen met links naar nuttige externe website (http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/ier/ngrf/modules/) Andere bronnen die de docenten mogelijkerwijs willen bekijken zijn:   Engels: De website van National Guidance Research Forum, met een online leermodule over carrieres in STEM: (http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/ier/ngrf/modules/) Het Carrièregedeelte van de National Stem Centre website (https://www.stem.org.uk/elibrary/collection/2928) De Future Morph website gevuld met hulpmiddelen, nuttige informatie, case studies, een database met bronnen met links naar nuttige externe website (http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/ier/ngrf/modules/) Nederlands (gericht op leerlingen): http://www.natuurkunde.nl/artikelen/2657/beroepen-en-studies-met-natuurkunde-in-je-profiel http://www.exactwatjezoekt.nl/