De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe plannen we onderzoekend leren in wiskunde?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe plannen we onderzoekend leren in wiskunde?"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe plannen we onderzoekend leren in wiskunde?
Tool IF-2: Een les observeren en analyseren © 2016 mascil project (G.A. no ). Lead partner University of Nottingham; CC-NC-SA 4.0 license granted. The project mascil has received funding from the European Union’s Seventh Framework Programme (FP7/ ).

2 Overzicht Doel: Bewustzijn verhogen van geschikte didactieken voor onderzoekend leren bij wiskunde. We zullen: Twee videoclips bekijken en analyseren; De aanpak van de docenten bespreken. Deze tool is opgesteld rond videoclips van lessen waarin de twee besproken opdrachten uit tool IE-2 Vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde problemen aangepakt worden. De docenten bekijken en analyseren hoe de docenten in deze videoclips hun lessen organiseren. Wanneer u Tool IE-2 niet gebruikt heeft, dient u a) de docenten vooraf de hand-out uit deze tool te geven of b) de docenten tijdens de bijeenkomst tijd te geven de opdrachten te bekijken.

3 Het organiseren van een tafeltennistoernooi
Bekijk de video van Michelle’s les. Denk na over: Hoe was de les georganiseerd? Welke fases werden doorlopen? Welke hulpmaterialen werden gebruikt? Waarom werkten leerlingen in tweetallen/kleine groepen? Hoe is het probleem geintroduceerde? Welke methodes gebruikten de leerlingen? Hoe ondersteunde de docent de leerlingen? Hoe werd samenwerken gestimuleerd? Wat leerden de leerlingen? Vraag de docenten om te beginnen met het bekijken van de video waarin Michelle gebruik maakt van de opdracht Het organiseren van een tafeltennistoernooi. Vraag ze om tijdens het kijken over de volgende punten na te denken: Hoe organiseerde de docent de les? Welke fases werden doorlopen? Welke hulpmiddelen had de docent ter beschikking, en wanneer werden deze ingezet? Waarom werd er van leerlingen verwacht dat ze in tweetallen/kleine groepjes werkten? Hoe introduceerde de docent het probleem bij de leerlingen? Welke verschillende soorten aanpak gebruikten de leerlingen? Hoe ondersteunde de docent de leerlingen wanneer ze vast zaten? Hoe moedigde de docent het uitwisselen van strategieën en aanpak aan? Wat denkt u dat deze leerlingen leerden? Video:

4 Een doos ontwerpen Bekijk de video van Judith’s les. Bespreek samen:
Wat werd opgemerkt aan de twee methoden? Welke didactische strategieën gebruikten de docenten? Welke strategieën leken aan te slaan? Bekijk nu de tweede videoclip van Judiths les waarin ze de klas vraagt om een doos te ontwerpen voor 18 snoepjes, en laat ze dezelfde vragen als daarnet beantwoorden. Organiseer een groepsdiscussie. Wat viel op? Welke didactische strategieën gebruikten de docenten Welke leken goed aan te slaan? video:

5 Finishing off Plan een probleem-oplos les met een soortgelijke aanpak en wordt het eens over een onderzoeksvraag om te onderzoeken. Voer de les uit en rapporteer observaties en reflecties de volgende sessie. Vraag de docenten om een probleem-oplos-les te plannen die zij zullen uitvoeren voor de volgende bijeenkomst. Herinner ze eraan dat ze erop bedacht dienen te zijn dat ze verslag uitbrengen aan de groep.


Download ppt "Hoe plannen we onderzoekend leren in wiskunde?"

Verwante presentaties


Ads door Google