Vallen…… effectief voorkomen?!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl
Advertisements

Netwerk overgewicht Groningen 12 juli 2012 Hannie Poletiek
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area The Triumph of Zephyr and Flora Museo del Settecento Veneziano, Ca' Rezzonico, Venice.
Keuzehulp pijn; wat valt er te kiezen?
<Naam spreker en school/ gemeente
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator.
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator
Het ontwikkelen van modulaire ouderenzorg
Een handleiding voor deleerkracht
Vallen? Voor mij geen struikelblok!
Gezonde School Conferentie MBO Vitaal voor leren en werken 7 april
Workshop Leefstijlinterventies
Zorglandschap: IJstijd of Paradijs Mei 2012 Eke Zijlstra.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Goedenavond Welkom bij
Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool.
Jezelf bewegen…… De ander bewegen……
Handreiking Gezonde Gemeente 1 Themadeel Letsel VeiligheidNL Loketgezondleven.nl.
DENK VOORUIT de nieuwe rampencampagne
Datum Naam school Naam presentator
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Ontwikkeling 2002 Ontwikkeld  RCT 2009 Doorontwikkeld  pilot 2011 Landelijke uitrol  implementatie onderzoek.
Focus op motivatie en communicatie
Beste BOEBS-trekker, Na het invullen van het invulformulier gemeenteprofiel en eventueel ook de checklist voor een leeftijdsvriendelijke gemeente, kan.
Osteoporose: Maken we het Bot of Bont?
© VIGeZ 2013.
Afstudeeronderzoek Suzanne Doolaard
Project ‘integrale aanpak valpreventie’ regio Nijmegen e.o. Stand van zaken en blik in de toekomst Nancy Albertz, projectleider
Valpreventie bij ouderen (65+) 15 april Therapeutisch Centrum van Berkel.
In Balans = Voorkom Vallen. In Balanstraining = verbeteren spierkracht en evenwicht.
Draaiboek Screening Valpreventie Multidisciplinaire screeningsmethode voor case-finding van valgevaarlijke ouderen door eerstelijns zorgverleners.
De ontwikkeling van een zorgpad Valpreventie
Fysiotherapie en ergotherapie Westsingel Valpreventie Minette Keijsers Cathelijne Strijbosch Emmy Bouten.
Gezondheidsbeleid in de wijk Stevenshof Veilig opgroeien Werkgroep School Schoolgezondheidsprofiel Schoolprofiel in Ingevuld door 16 collega’s.
De effectiviteit van de Integrale aanpak valpreventie (Halt! U valt) Paul den Hertog Judith Kuiper In samenwerking met Academische werkplaats AGORA Wageningen.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
Vallen? Geen struikelblok! 11 april Valincident? Een valincident/partij is "een plotseling, onbedoelde positieverandering waardoor een individu.
Het in kaart brengen van de mogelijkheid tot implementeren van valpreventie binnen de gezondheidszorg.
Samen vallen voorkomen
In Balans, Otago, Vallen Verleden Tijd of toch Zicht op Evenwicht?
Overgewicht, complexe materie!
Loesmaye Ismay v.d Wiel. Kurtulus Kaplan. Merve Emik.
Jong geleerd is oud gedaan
Neem de stap, blijf vitaal
Gezondheid & Groen Noordwijk – 22 november 2016 Arthur Hilgersom.
Doelen behalen met activiteiten
Vallen - een groot probleem
Neem de stap, blijf vitaal
Samen vallen voorkomen
Valpreventie Wat is de oorzaak van het vallen bij ouderen en hoe kunnen we het valrisico verlagen?
Doelen behalen met activiteiten
Presentatie tijdens de bijeenkomst van de op te Arnhem.
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
EEN GOEDE BALANS; Valpreventie in de gehandicaptenzorg
Wat leren docenten en onderwijsondersteuners online van goede voorbeelden van ICT-gebruik en hoe waarderen ze dit online leren? Gerard Baars
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
De Limburgse ouderenzorg in beweging
Energiebesparing zorginstellingen
Duurzame inzetbaarheid
Hoe zat het ook al weer? 5/10 minuten voor het voorbereiden van de volgende begrippen: Monosaccharide/disaccharide/polysaccharide Glycogeen Insuline/glucagon.
Toolbox Werken op hoogte
Duurzame inzetbaarheid
Welkom bij de introductie les Valpreventie!
Vitaliteit onderweg Art van Schaaijk, Karen Nieuwenhuijsen, Monique Frings-Dresen 15 November 2018.
Polyfarmacie.
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Transmurale overdracht in Zuidwest Nederland Erika Kuilder
Sanne van Beek en Willisa Kragt
Blijf overeind, voorkom vallen!
Transcript van de presentatie:

Vallen…… effectief voorkomen?! Werkzame elementen van valpreventie Presentatie themabijeenkomst valpreventie 12 mei 2016 De koppeling met schothorst Merei: aftrap Bedankt Annemiek de Jong (Huisarts) en Josien Felix (GGD) voor de uitnodiging. Heel kort iets over vallen, en iets lager over het voorkomen van vallen en hoe dit op een effectieve manier kan.

18-3-2015 Ondersteunen van intermedair. Effectieve interventies uit te ztten. Professionals te laten delen, wiel niet elke keer uitvinden. Cijfersletsel Onderzoek Merei: met handen opsteken een idee krijgen wie er in de zaal zitten. Praktijkondersteuners Fysiotherapeuten-ergotherapeuten Thuiszorg-wijkverpleegkundigen Huisartsen Sport GGD

18-3-2015 Hoe vaak komt het voor? Hoeveel 65plussers moeten er in NL wekelijks opgenomen worden na een val? Per week zijn dat ongeveer 770 ouderen die behandeld worden na een val. Dit zijn er 40.000 ouderen per jaar. Minder dan 1% is afkomstig van amersfoort. Dit betekent dat wekelijk 5 65-plussers vanuit Amersfoort dusdaglig tot een val komen dat opgenomen moeten worden.

18-3-2015 Cijfers van SEH afdeling. Feitelijk als we kijken naar het totale valprobleem. Topje van de ijsberg er gebeurd natuurlijk veel meer. Mensen vallen waarvoor ze soms wel bij de dokter komen maar soms ook zonder dokterbezoek maar wel met grote gevolgen, bang om te vallen, vermijding inactiviteit enz. Het aantal 65+ dat 1 maal per jaar valt is rond de 30% Sluit aan bij jullie uitslagen van de gezondheidsmonotor Als we kijken naar de mensen die op de SEH worden behandeld: 1 maal per 7 minuten valt er een 65+ dus danig dat hij of zij naar de SEH moet. Tijdens deze bijeenkomst dus……… Er zijn totaal 80.000 SEH bezoeken waarvan er 40.000 leiden tot opname

Ziekenhuisopname Amersfoort– letsel 18-3-2015 Ziekenhuisopname Amersfoort– letsel In de gemeente Amersfoort zijn relatief meer 65-plussers opgenomen met een heup- of bekkenfractuur (43%: Nederland 39%) en minder met een fractuur aan schouder, arm of hand (10%: Nederland 13%) dan in Nederland als geheel.

Valongevallen 65+ in cijfers Bronnen: Doodsoorzakenstatistiek, CBS Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg, DHD Letsel Informatie Systeem, VeiligheidNL Letsellastmodel VeiligheidNL i.s.m. ErasmusMC

Maar gelukkig…. Er is een oplossing. We weten gelukkig uit vele onderzoeken goed hoe valpreventie effectief aangepakt kan worden. Waarom is het dan nog zo´n groot probleem. Voornaamste is omdat: Soms wel energie gestoken wordt in het fit houden van mensen, het voorkomen van vallen maar er worden verkeerde keuzes gemaakt, geen effectieve aanpak. Probleem juiste mensen naar juiste aanbod. Onderzoek gedaan naar de werkzame elementen van valpreventie zowel in theorie maar ook getoest naar de praktijk wat is daarin nog belangrijk.

Effectieve Valpreventie de juiste doelgroep bereikt wordt Senioren met verhoogde valkans effectieve interventies worden ingezet Aansluitend bij probleem en doelgroep de kwaliteit van de uitvoering goed is Interventies uitgevoerd zoals bedoeld Merei, Goede nieuws is met valpreventie is veel winst te behalen.

Bereik juiste doelgroep Senioren met verhoogde valkans Casefinding & screening Identificeren verhoogd risico Verhoogd risico? traceren risicofactoren , doorverwijzen Gevalideerde methoden

Hoe denkt ‘de’ oudere er zelf over? Valpreventie belangrijk voor oudere mensen Misschien iets voor mijn oude buurman op de hoek. Valpreventie vind ik een heel belangrijk Vraag hoeveel ouderen staat wel willend tegenover valpreventie (ook als je het zo noemt), uit onderzoek blijkt dit niet meer dan 25% 53 zijn. Ze vinden valpreventie erg belangrijk maar betrekken het niet opzichzelf.

Bereik juiste doelgroep Senioren met verhoogde valkans Casefinding & screening

Effectieve interventies Gefaseerde aanpak Fasen gedragsverandering: 1. Bewustwording & motivatie 2. Kennis 3. Toepassen

Effectieve interventies spierkracht en balans en effectief in het terugdringen van valincidenten. Programma's die regelmatig en intensief worden aangeboden hebben een gunstig effect. Wandelen bijvoorbeeld is niet intensief genoeg. Blijven bewegen. Is de ouderen bekend met aanbod en wat zijn de andere belemmeringen. Gebruikt hij zij een rollator zijn er dan ook mogelijkheden? Vitamine D levert een bijdrage aan een betere botkwaliteit en kan door een gunstig effect op de spierkracht en balans, mogelijk een val voorkomen. Vitamine D wordt door het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. Ook zit vitamine D in voeding, vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Als je ouder wordt heb je meer vitamine D nodig dan je lichaam uit zonlicht en voeding kan halen. Daarom wordt aangeraden extra vitamine D te nemen via een supplement. Kijk hier voor meer informatie. Systematische reviews tonen aan dat het stoppen of reduceren van valrisico verhogende medicijnen een effectieve monofactoriële interventie is voor vallen (zonder negatieve effecten voor de kwaliteit van leven), zowel voor thuiswonende als voor bewoners van verpleegen verzorgingshuizen. Specifieke studies gericht op de reductie van psychotrope medicatie laten een reductie zien van 50% op het aantal valincidenten.13,14 Systematische inventarisatie van risico’s in huis en de omgeving en waar nodig aanpassen daarvan en het stimuleren van het gebruik van hulpmiddelen zoals trapleuningen, handgrepen in badkamer en toilet en voldoende verlichting zijn maatregelen die veel leed kunnen besparen.  Onderzoek wijst uit dat aanpassing van risicofactoren in huis, uitgevoerd door een ergotherapeut of veiligheidsadviseur  effectief het risico op vallen omlaag brengt Belangrijk wie zorgt dat adviezen ook opgevolgd kunnen worden, is er een klussendienst in de regio en wordt deze persoon er goed naar door verwezen.

Effectieve interventies CGL loket gezond leven spierkracht en balans en effectief in het terugdringen van valincidenten. Programma's die regelmatig en intensief worden aangeboden hebben een gunstig effect. IB ook geschikt voor een groot deel van de mensen met een rollator. Wel nodig dat cognitief geen beperkingen.

l www.veiligheid.nl/valpreventie Info@veiligheid.nl www.waarstaatjegemeente.nl, rapportages