Voedingscentrum IBS III Schijf van vijf Voedingscentrum IBS III
Schijf van vijf Gezondheidsraad: Goede voeding 2015 Voedingsnormen Schijf van Vijf: het advies voor een eetpatroon dat gezondheidswinst én voorziening in voedingsstoffen en energie optimaal combineert, op basis van de in Nederland gebruikelijke voeding.
Schijf van vijf Wat staat er in de schijf van vijf Producten die voldoen aan de vastgestelde criteria. Zo zijn er maxima opgesteld voor verzadigde vetzuren, transvetzuren, suiker en zout Adviezen gezondheidsraad zijn hierin meegenomen Mate van bewerking Gehalte aan voedingstoffen met een ongunstig effect op de gezondheid Wat staat er niet in de schijf van vijf Producten die niet voldoen aan de vastgestelde criteria Producten die niet worden aangeraden door de gezondheidsraad. Voorbeeld: Suikerhoudende dranken worden afgeraden Voorbeeld: Bewerkt vlees wordt afgeraden
Criteria voor maaltijden Een maaltijd is een combinatie van twee of meer producten uit verschillende productgroepen die als ontbijt, lunch of warme maaltijd worden gegeten. Maaltijdcriteria worden daarom niet uitgedrukt in nutriënten, maar in ingrediënten Voor een gezonde maaltijd geldt dat de ingrediënten schijfproducten moeten zijn, met eventueel maximaal twee keuzes uit de ‘dagelijkse categorie’ van producten buiten de Schijf van Vijf. Dit zijn producten die niet in de Schijf van Vijf staan, die niet te veel energie (75 kcal/portie), zout (0,5 g/portie), en verzadigd vet (1,7 g/portie) bevatten. Voor deze producten geldt dat hiervan maximaal 3-5 porties per dag gekozen kunnen worden.
http://www. voedingscentrum http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Schijf%20van%20Vijf/Voedingscentrum%20Richtlijnen%20Schijf%20van%20Vijf%202016%204.pdf