…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een veilige en fijne buurt maak je samen
Advertisements

Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan uit de startblokken
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Katern Criminaliteit Maatschappijleer 2.
Havo week 44/2010.  Doel: Problemen van de rechtstaat verkennen.  Veranderende regels.  Grondwet.  Discussiepunten in rechtstaat  Actualiteit  Opdrachten.
De preventiepiramide Algemeen.
De Preveniepiramide Johan Deklerck
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
Hoe is het gesteld met het lokaal veiligheidsbeleid? Sjaak van der Tak, burgemeester gemeente Westland Voorzitter commissie Bestuur en Veiligheid van de.
Gouda Veilig: Dat doen we samen!
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Stelling 1 Het recht moet vasthouden aan het idee dat de mens vrij is in zijn handelen.
Criminaliteit & Rechtsstaat
H ET BELEID VAN DE OVERHEID CRIMINALITEIT Zelfs problemen hebben recht op bestaan, los ze derhalve niet op. Karel Jonckheere: Vlaams schrijver en dichter.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
Criminaliteit en rechtsstaat
Deel B, les 2 Agenda  Aan- en afwezigen  Actualiteit  Sociaal kapitaal  Pedagogische civil society  Huiswerk en de wijk in.
Huisregels opstellen en handhaven
Les 2 Sociale Hygiëne / 2-12 Jacob van Wieren. Hoe kun je er als ondernemer voor zorgen dat gasten zich goed gedragen jouw horeca-gelegenheid?
Basiseenheid Brunssum/Onderbanken/Nuth/Voerendaal Commissie RTG Nuth
Uitvoering zero tolerance drugsbeleid. Flexteam Ervaringen flexteam Toenemende vraag om handhaving n.a.v. “successen” Verplaatsing naar drugsgerelateerde.
POLITIEWET 2012 POLITIEK-BESTUURLIJKE INVLOED Edward van der Torre.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
ZHZ 30 november Context Maatschappelijke ontwikkelingen + Landelijk beleid + Kwaliteitseisen + Regionale context = Visie Invoering en.
Jos de Wit RA CFE Group Compliance Officer ING Groep N.V. Rapport Faber 2 april 2004.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
Criminaliteit Criminaliteit als sociaal en politiek probleem
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Burgers, de media en pressiegroepen”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Ons beeld van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Thema 2: De rechtsstaat.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de gemeente en de provincie
Maatschappelijk vraagstuk
HANGJONGEREN IN GEMEENTEN
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Regels en rechten”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
De sociaal-maatschappelijke dimensie
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Politieke besluitvorming.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
1. Wat is criminaliteit?.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Preventie”.
Landelijke expertbijeenkomst coördinatoren woonoverlast De Amersfoortse aanpak 15 september 2016 / Renate de Wit.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Wat is criminaliteit? Paragraaf 1.
Een beschouwing schrijven
Bestuurlijke aanpak van de criminaliteit Wat kan de bijdrage van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) hierin zijn? Spreker: H.W.M. Klitsie.
BuurtInformatieNetwerken (BIN)
Integraal veiligheidsplan
Maatschappijleer 2 juf Nadya
Presentatie Korpschef G.H.P.K. Huijser van Reenen
Omgevingswet en Gezondheid
Veilig en verantwoord werken
Veilig en verantwoord werken
Milieu wet- en regelgeving
Opgepakt.. en dan? Criminaliteit.
Hoofdstuk 6:hoe krijgen we criminaliteit omlaag?
Veilig en verantwoord werken
Wat is gebiedsgericht werken?
Buurt-apps Mediabegrip week 2-3.
Visie (lange termijn) Beleid Bewoners
Transcript van de presentatie:

…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk met succes te kunnen maken. Zorg dus dat je ALLES goed kent en door hebt wat er in deze POWERPOINT staat. Vergeet niet ook het BOEK te bestuderen/raadplegen. Zonder deze basiskennis is het maken van inzichtvragen – die veel op het examen voorkomen – onbegonnen werk. VEEL SUCCES Hoofdstuk 9

Het beleid van de overheid In dit hoofdstuk staat de volgende vraag centraal: “Wat kan de overheid doen om het aantal misdrijven omlaag te brengen?” Beleid tegen criminaliteit Het terugdringen van criminaliteit is in principe een tweesporenbeleid: Preventie (= beleid dat wil voorkomen) Repressie (= beleid dat wil bestraffen) Welke overheden spelen hier een rol Landelijke overheid Vaststellen wetten + bespreken van andere oplossingen. Gemeentelijke overheid Burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Hij is het hoofd van de politie. Justitie Justitie bestaat uit het O.M. (Openbaar Ministerie), officier van justitie en politie. De officier van justitie  verantwoordelijk voor opsporing en vervolging. Hoofdstuk 9

Beleidsdaden van de overheid Het beleid van de overheid wat zich richt tegen criminaliteit is binnen het tweesporen beleid op te splitsen in zes onderdelen: 1. opsporingsbeleid 2. vervolgingsbeleid 3. gevangenisbeleid 4. nieuwe wetgeving 5. preventiebeleid 6. jeugdbeleid 1. Opsporingsbeleid Overheid richt zich de laatste jaren vooral op:  zware georganiseerde misdaad  veel voorkomende criminaliteit  veiligheid en terreur 2. Vervolgingsbeleid Vervolgingsbeleid = op welke manier wil de overheid misdrijven bestraffen.  Snelrecht (= lik op stuk beleid) bij b.v. voetbalvandalisme  Toestaan van softdrugs (= gedoogbeleid) Hoofdstuk 9

2. Vervolgingsbeleid (vervolg) Veel voorkomende criminaliteit Nadruk ligt op preventie (= voorkoming) en geldt vooral bv. voor vandalisme, winkeldiefstal enz. Doel: Overlast op straat met 25% verminderen. Vooral werk- en/of leerstraffen worden toegepast. Georganiseerde misdaad Denk aan: vrouwenhandel, drugshandel, heling. Nadruk ligt hier op repressie. (= bestraffing) Terreurbestrijding Bestrijding van bv. aanslagen en vliegtuigkapingen. Middel: verruiming van bevoegdheden van politie en marechaussee. (bv arrestatiemogelijkheid bij ver- dacht gedrag). Wil de overheid ons waarschuwen, opvoeden of indoctrineren of zijn wij echt met z’n allen ver-antwoordelijk voor onze veiligheid? Hoofdstuk 9

extra cellen  in bepaalde gevallen meer mensen in één cel. 3. Gevangenisbeleid extra cellen  in bepaalde gevallen meer mensen in één cel. 4. Nieuwe wetgeving Wetboek van Strafrecht moet regelmatig worden aangepast aan de actualiteit Effectiviteit Bij nieuwe wetgeving zal de overheid zich altijd afvragen of nieuwe maatregelen voldoende het gewenste effect opleveren. Wenselijkheid Overheid stelt zich de vraag of nieuwe maatregelen passen bij de waarden en normen van dit moment. De visie van burgers en politiek is dus van belang 5. Preventiebeleid (zie hoofdstuk 10) Bekijk het filmpje over jeugddetentie. (Kan zijn dat er eerst een reclamefilmpje komt.) 6. Jeugdbeleid Speerpunten op het gebied van:  meer toezicht  sneller straffen  banenplan Hoofdstuk 9