De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Integraal veiligheidsplan

Verwante presentaties


Presentatie over: "Integraal veiligheidsplan"— Transcript van de presentatie:

1 Integraal veiligheidsplan 2015 - 2018
Presentatie Integraal veiligheidsplan

2 Integraal VeiligheidsPlan 2015 - 2018
Welkom door burgemeester G. Faber

3 Integrale veiligheid Het gemeentelijk veiligheidsterrein omvat een reeks van veiligheidsonderwerpen, variërend van woon- en jeugdoverlast tot verkeersveiligheid, huiselijk geweld en georganiseerde criminaliteit. Diverse instrumenten en maatregelen mogelijk. De regie op het gebied van integrale veiligheid ligt bij de gemeente (de burgemeester). Sturen op prioritering van veiligheidsthema’s en op de samenwerking met en tussen partijen.

4 Kernbeleid veiligheid VNG
Kernbeleid Veiligheid van de VNG helpt gemeenten bij het selecteren van prioriteiten, het coördineren van de samenwerking met ketenpartners en geeft richtlijnen voor de organisatorische borging van het beleid. In de jaarlijkse uitvoeringsprogramma worden de hoofdlijnen van beleid vertaald in concrete acties, taakverdeling en termijnen.

5 Kernbeleid veiligheid VNG
Het VNG kernbeleid verdeelt het veiligheidsterrein in vijf veiligheidsvelden. Binnen elk veiligheidsveld zijn meerdere veiligheidsthema’s te onderscheiden, totaal zijn er 22 thema’s. De vijf veiligheidsvelden zijn: 1. veilige woon- en leefomgeving 2. bedrijvigheid en veiligheid 3. jeugd en veiligheid 4. fysieke veiligheid 5. integriteit en veiligheid

6 Terugblik op IVP Integraal Veiligheidsplan Zaanstad heeft zeven prioriteiten: High Impact Crimes, jeugdoverlast, brandveiligheid, veilig uitgaan, veilige evenementen, verkeersoverlast en georganiseerde criminaliteit. Het uitvoeringsprogramma 2014 geeft overall een positief beeld over de veiligheid van Zaanstad.

7 vervolg terugblik IVP 2012 - 2014
Grote winst is dat de betrokken partijen vanuit gezamenlijke belangen en gedeelde verantwoordelijk de overlast en criminaliteit terugdringen. Start gemaakt met een consistente cyclus Waar nog slagen te maken zijn: het vinden van de juiste prestatie- en/of effectindicatoren en hoe effectief kan worden bijgestuurd.

8 Proces IVP 2015 – 2018 Proces IVP 2015 – 2018 tot nu toe
bestuursopdracht raadsinformatiebrief informatieverzameling enquêtes/ werkgroepbijeenkomst veiligheidsanalyse prioriteitensessie met college, directeuren en veiligheidspartners

9 Betrokkenheid De inwoners en ondernemers zijn middels enquêtes geconsulteerd. De Raad is bij het proces betrokken in het Zaanstad Beraad van 13 december 2013 waar het Lokaal Criminaliteits- en Veiligheidsbeeld Zaanstad 2013 (Gebiedsscan) werd gepresenteerd en besproken.

10 Veiligheidsanalyse uitkomst
Algemeen: Er spelen geen grote veiligheidsproblemen in Zaanstad. In een tijd van bezuinigingen is het een grote uitdaging om het huidige veiligheidsniveau te handhaven. Gelet op maatschappelijk ontwikkelingen moet sociale veiligheid (overlast) goed gevolgd worden. Jeugdoverlast en veilige woon- en leefomgeving worden vaak genoemd.

11 Van 22 naar 4…… 22 4 22 oorspronkelijke thema’s, prioriteit betekent:
Extra aandacht d.m.v. uitgebreide analyse, monitoring gedurende het hele jaar middels reële effectindicatoren en een integrale aanpak door alle betrokken veiligheidspartners. Overige thema’s zijn ‘going concern’. Bij ontwikkelingen kunnen zij prioriteit krijgen. De prioriteiten zijn het visitekaartje van de gemeente op gebied van veiligheid. Dit is wat Zaanstad belangrijk vindt en extra op inzet.

12 Relevante ontwikkelingen
Ontwikkelingen/veranderingen voor de gemeente Nationale Politie Overgang naar de Omgevingsdienst Regionalisering Brandweer (VrZW) De drie decentralisaties in het maatschappelijk veld Eigen veranderende organisatie (van ‘zorgen voor naar zorgen dat’)

13 Afwegingen Betrokkenheid en rol van de Raad, zie ook
Welke en wiens argumenten zijn nu doorslag- gevend? Welke afwegingen worden gemaakt? Lokale rol is de mogelijke aanpak? Hoe moet ons visite- kaartje er uit zien? Prioriteiten bewoners? Ernst problematiek? Ernst mogelijke gevolgen? Betrokkenheid en rol van de Raad, zie ook

14 Overwegingen Januari 2014 heeft een ambtelijke/bestuurlijke prioriteitensessie plaatsgevonden. In deze sessie is de keuze gemaakt voor vier prioriteiten met de volgende zes overwegingen: Zaanstad is in vergelijking met de andere G32 gemeenten een relatief veilige gemeente en dat willen we graag zo houden. Aanpak van veel thema’s is goed op orde, doorgaan op ingeslagen weg. De overlast en de uitingen/gevolgen van de crisis hebben invloed op de sociale kwaliteit.

15 vervolg overwegingen Aantasting van de objectieve veiligheid heeft veel impact op mensen en de overheid heeft een klassieke rol in de aanpak. Jeugdoverlast, alcohol en jeugd, met name met oog op de wetswijziging, is altijd een punt van aandacht en zorg. Georganiseerde criminaliteit wordt niet direct op straat gezien maar de gevolgen daarvan wel.

16 De prioriteiten Sociale kwaliteit Objectieve veiligheid
Op basis van de in de veiligheidsanalyse 2014 beschreven thema’s, de risico’s van de betreffende problematiek, de prioriteiten bij ondernemers en bewoners en de mogelijke extra interventies en inzet voor de komende vier jaar, is gekozen voor de volgende vier prioriteiten: Sociale kwaliteit Objectieve veiligheid Jeugd en veiligheid Georganiseerde criminaliteit

17 Verdere proces IVP IVP 2015 – 2018 wordt door de Raad vastgesteld. Na de zomer 2014 zal de gebiedsscan 2014 ter bespreking aan de Raad worden voorgelegd. Het uitvoeringsprogramma 2015 wordt eind 2014 in de driehoek besproken en vastgesteld door het college. De jaarlijkse uitvoeringsprogramma’s gaan ter kennisname naar de gemeenteraad.

18 Rol politie De lokale prioriteiten vormen samen met de landelijke prioriteiten (die de minister vaststelt) de basis voor het meerjarenbeleidsplan van de Politie eenheid Noord Holland. Voor de zomer van 2014 moet het lokale beleid aan de politie zijn gestuurd om – samen met de landelijke prioriteiten - een basis voor de prioriteiten van de eenheid te kunnen zijn. Op basis van de prioriteiten in het IVP kunnen in de Driehoek afspraken met de politie worden gemaakt over de inzet op de thema’s.


Download ppt "Integraal veiligheidsplan"

Verwante presentaties


Ads door Google