De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veilig en verantwoord werken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veilig en verantwoord werken"— Transcript van de presentatie:

1 Veilig en verantwoord werken
Hoofdstuk 3 Calamiteiten

2 1 Arbo en veiligheid 2 Criminaliteit en derving 3 Calamiteiten 4 Milieu 5 De winkel verzorgen

3 Calamiteiten Brand Ontruimingsplan Wat doe je als er brand is?
Hoofdstuk 3 Calamiteiten Calamiteiten Brand Ontruimingsplan Wat doe je als er brand is? Bedrijfshulpverlening Bespreek de verschillende soorten calamiteiten die zich in een winkel kunnen voordoen, zoals een overval, brand of agressie. Het is belangrijk dat leerlingen/studenten weten wat er van ze wordt verwacht als er zoiets gebeurt. In het vorige hoofdstuk zijn overvallen en agressie aan de orde gekomen. In dit hoofdstuk gaat het over welke maatregelen je kunt nemen om brand te voorkomen en hoe je moet handelen als er toch brand uitbreekt.

4 Hoofdstuk 3 Calamiteiten
3.1 Brand Als er een brand is, zijn er drie onderdelen tegelijk aanwezig. Welke drie onderdelen zijn dat? ? Antwoord (op volgende dia): brandbare stof, zuurstof, ontbrandingstemperatuur. Wanneer deze drie onderdelen in voldoende mate aanwezig zijn, ontstaat er brand.

5 Hoofdstuk 3 Calamiteiten
3.1 Brand Als er een brand is, zijn de volgende drie onderdelen tegelijk aanwezig: Brandbare stof Zuurstof Ontbrandingstemperatuur Antwoord: brandbare stof, zuurstof, ontbrandingstemperatuur. Wanneer deze drie onderdelen in voldoende mate aanwezig zijn, ontstaat er brand. Bekijk eventueel het filmpje: En/of doe de test op:

6 Branddriehoek Hoofdstuk 3 Calamiteiten
Wanneer deze drie onderdelen in voldoende mate aanwezig zijn, ontstaat er brand. Bekijk eventueel ook (fragmenten uit) het filmpje:

7 Brand voorkomen Hoe kun je brand voorkomen: thuis? in je winkel?
Hoofdstuk 3 Calamiteiten Brand voorkomen Hoe kun je brand voorkomen: thuis? in je winkel? Laat de leerlingen/studenten zoveel mogelijk mogelijkheden benoemen/opschrijven om brand te voorkomen. Zie ook:

8 Hoofdstuk 3 Calamiteiten
Brand voorkomen

9 3.2 Ontruimingsplan Beschrijving van het pand Wijze van melden
Hoofdstuk 3 Calamiteiten 3.2 Ontruimingsplan Beschrijving van het pand Wijze van melden Verzamelplaats Vluchtroute Alternatieve vluchtroute Hoe te handelen Oefenen Plattegrond

10 3.3 Wat doe je als er brand is?
Hoofdstuk 3 Calamiteiten 3.3 Wat doe je als er brand is? Er is toch brand in je winkel, wat nu? Laat de leerlingen/studenten zoveel mogelijk acties benoemen in geval van brand. Bekijk eventueel het filmpje:

11 Hoofdstuk 3 Calamiteiten
Fase bij brand

12 Hoofdstuk 3 Calamiteiten
Brandpictogrammen Er zijn verschillende pictogrammen die je de weg wijzen naar hulpmiddelen bij brand. Je herkent deze pictogrammen aan de rode kleur en vierkante vorm. Bespreek de brandpictogrammen, van links naar rechts: brandmelder, telefoon voor brandalarm, brandblusser, brandslanghaspel of blusslang, branddeken of blusdeken.

13 Blusmiddelen Brandblussers Brandslangen Sprinklerinstallatie
Hoofdstuk 3 Calamiteiten Blusmiddelen Brandblussers Brandslangen Sprinklerinstallatie Bekijk het filmpje: Sprinkler demonstratie: Zie aanvullend eventueel:

14 Brandklassen Hoofdstuk 3 Calamiteiten
Merk op dat E ontbreekt: brandklasse E bestaat niet meer. Vroeger werd deze gebruikt om een elektriciteitsbrand aan te duiden. Maar omdat elektriciteit zelf niet brand, is deze brandklasse afgeschaft.

15 Manieren om een brand te blussen
Hoofdstuk 3 Calamiteiten Manieren om een brand te blussen Bespreek waar de manieren voor geschikt zijn en de voor- en nadelen. Bekijk eventueel ook het filmpje:


Download ppt "Veilig en verantwoord werken"

Verwante presentaties


Ads door Google