Bijstandsorganisaties

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Onze kernwaarden.
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Financiële Planning. Financiële planning  Goede oudedagsvoorziening. Is uw pensioen en AOW wel toereikend?  Inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Website voor bewonerscommissies
Programma SVB Trekkingsrecht
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Risico’s en gevaren van techniek
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Trajectbegeleiding Davy Mahieu & Sarah Vermeire.
S AMENWERKING TUSSEN OUDERS EN SCHOOL Actiemogelijkheden voor ouders.
Mediacentrum Windesheim na 23 dingen. Hoe nu verder?
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
1 Werkwinkels Een integrale benadering xxxx. 2 Vandaag Werkwinkels - waarom?  Definitie  Doelstellingen  Uitgangspunten Wat gebeurt er in een Werkwinkel?
Financiële Planning. Financiële planning  Goede oudedagsvoorziening. Is uw pensioen en AOW wel toereikend?  Inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Workshop evalueren Dcp
Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap
Bedrijfsfunctiemodel IZO AWBZ, Wmo en Zvw Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning JANUARI 2013 VERSIE 1.0 IZO Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning.
Voorstelling Dienst Ondersteuningsplan Nieuwe gratis dienstverlening voor personen met een handicap.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen.
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
Archipel – Eindhoven Dagbesteding nieuwe stijl “Ik blijf gewoon mijn ding doen” De cliënt in regie Janneke Vissers Teamleiding Dagbesteding, projectleider.
Sociale Verzekeringsbank Betaling & overzicht Tim Eijpe Tjitske Nieboer.
Bijstandsorganisaties 29/04/2016 – ROG Vlaams-Brabant.
Het Ondersteuningsplan Persoonsvolgend Budget (OP PVB) 29 april 2016 – Florian Roman.
Het ABC van PVF Pol Vanden Weygaert Algemeen Directeur
Nu al in de zorg?. Wat betekent de overgang voor de budgethouders PAB of PGB? Wat betekent de overgang voor de mensen in de voorzieningen? Persoonsvolgend.
Persoonsvolgende Financiering
Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant en Brussel vzw Zorgbemiddelingsvergadering
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
INFOMOMENT - VANAF 1 JANUARI 2017 PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Thema-avond persoonsvolgende financiering
ViaVia Info-presentatie
Zorgbemiddelingsvergadering
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Een nieuwe dienst in een nieuw zorglandschap
PERSOONSVOLGENDE FINANCIERING (PVF)
Small Business Innovation Research
Hoe komt ik aan een budget?
Regie bij de gebruiker: nieuwe kansen
bij kwaliteit en outcome
Inkoopcoöperatie.
F O V I G de federatie van gebruikersraden en ouderverenigingen in voorzieningen voor personen met een handicap Presentatie FOVIG.
Persoonsvolgende financiering Objectivering door het MDT
17 &19/06/ Update PVF Zorgregie Hilde Verstricht.
Geïntegreerd breed onthaal
Het systeem van de persoonsvolgende financiering en de doelstellingen uit perspectief 2020 in vogelvlucht.
SOM en Vlaams Welzijnsverbond
Basisondersteunings- budget (BOB)
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Collectieve sessie Financieel plaatje.
Workshop – Opdracht, speelveld en verwachtingen
RenoseeC staat voor kwaliteitsvol, energiezuinig en ecologisch renoveren met professioneel advies en begeleiding, dankzij groepsaankopen, om te komen.
De WAKOSTA?! – APP De wegwijzer in jouw budget.
Opgaven in het sociale domein
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Bijstandsorganisaties

Programma… Wat zijn bijstandsorganisaties? Taken van een bijstandsorganisatie Uitdagingen en verwachtingen Voorstelling absoluut vzw

1. Wat zijn bijstandsorganisaties? Organisatievoorwaarden: Privaatrechterlijke vereniging zonder winstoogmerk 2/3e van de RvB zijn (wettelijke vertegenwoordigers van) budgethouders Geen aanbod nRTH niet afhankelijk van een organisatie die mee instaat voor de indicatiestelling Geen begeleiding bij het opmaak van een ondersteuningsplan Opereren in heel Vlaanderen en Brussel Openstaan voor alle doelgroepen

2. Taken bijstandsorganisatie 2.1 Collectieve opdracht voor alle budgethouders 2.2 collectieve opdracht voor het VAPH 2.3 Laagdrempelige individuele ondersteuning voor leden 2.4 Hoogdrempelige individuele ondersteuning

2.1 collectieve opdracht voor alle BH BH moeten via eenvoudige communicatiekanalen info krijgen over de opstart, het zorgaanbod, de bestedingsmogelijkheden, de bestedingsvoorwaarden en de verantwoordingsregels Modelbrieven en modelcontracten ter beschikking stellen Initiatieven nemen die ertoe bijdragen dat het PVB ook daadwerkelijk de kwaliteit van bestaan verhoogt. Kennis opbouwen over besteding en verantwoording van het PVB Kennis opbouwen rond het intersectoraal aanbod en samenwerking bevorderen  

2.2 collectieve opdracht VAPH FB geven over ontwikkeling van de markt en voorstellen doen om PVB te verbeteren. Meewerken aan een systeem waarbij oneigenlijk gebruik snel gesignaleerd kan worden. Situaties van misbruik of fraude melden. Kennis en expertise over beschikbare aanbod en prijs delen.  

2. Taken bijstandsorganisatie 2.1 Collectieve opdracht voor alle budgethouders 2.2 collectieve opdracht voor het VAPH  Basissubsidie: 90.000€ als je 500 leden hebt. Anders minstens 40.000€, a rato aantal leden  

2.3 laagdrempelige individuele ondersteuning Individueel advies van op afstand over opstart, het zorgaanbod, de bestedingsmogelijkheden, de bestedingsvoorwaarden en de verantwoordingsregels Individueel advies over alle aspecten van het budgethouderschap, incl. mogelijke beschermingsmaatregelen Bemiddelende rol bij kortdurende geschillen, op vraag van BH. Vorming over alle aspecten van het budgethouderschap en werkgeverschap.   Enkel voor leden: 50€ lidgeld (vanuit budget)(of punten in voucher) – 170€ subsidie

2.3 hoogdrempelige individuele ondersteuning Bemiddelingsoverleg bijwonen Ondersteuningsplan vertalen in feitelijke ondersteuning Concrete uitvoerings- en budgetplannen opstellen. Zoeken, selecteren en onderhandelen met mogelijke aanbieders van zorg, assistenten of diensten. Bijstand bij sluiten van contracten, beheer budget, verantwoording van budget. Bemiddelende rol bij langlopende geschillen, op vraag van BH.   Geen subsidie; factureren (cash of voucher*) * voucher geeft voor de bijstandsorganisatie géén recht op de 25% organisatiegebonden kosten. De prijs per uur wordt gewoon omgezet naar punten. Maw, een voucher is voor een bijstandsorganisatie exact evenveel waard als cash.

4. absoluut vzw 12 mensen – 8,4 FTE In elke provincie minstens één zorgconsulent (hoogdrempelige bijstand) Coördinator dienstverlening: inge.wouters@absoluutvzw.be – 0471 21 31 25 PVF-infolijn: info@absoluutvzw.be – 03 259 08 85

4. absoluut vzw Maatschappelijke zetel te Antwerpen en permanent kantoor te Kortrijk. Minstens één ‘kantoor’ per provincie  zal nog regionaler ingebed worden tegen 2017 Visie op ons takenpakket: onze taak is om het ondersteuningsplan van mensen uit te voeren en om mensen breed te informeren zodat ze bewuste keuzes kunnen maken  Aard van handicap, cash/voucher, thuis of in voorziening maakt niet uit

4. absoluut vzw Visie op voorzieningen en diensten: partners om het ondersteuningsplan naar de praktijk om te zetten. Absoluut probeert zelf Gebruikers attent te maken op het aanbod in hun regio Met een duidelijk geformuleerde vraag te komen naar de voorziening De uitleg van de voorzieningen, de offertes en contracten begrijpbaar voor te stellen aan de mensen Mensen te begeleiden in het kiezen voor cash/voucher/combinatie De ‘ondersteuningspuzzel’ mee te leggen voor de budgethouder zodat hij zowel inhoudelijk als financieel het overzicht bewaart De ondersteuning, indien gewenst, verder mee op te volgen (inhoudelijk, financieel en/of administratief)

4. absoluut vzw Visie op voorzieningen en diensten: partners om het ondersteuningsplan naar de praktijk om te zetten. Absoluut verwacht dat een voorziening Mee nadenkt over de invulling van de ondersteuningsvraag Duidelijke en begrijpbare info geeft over de werking van de voorziening, de rechten en plichten die er gelden en de prijs die er gevraagd wordt Transparante offerte en transparant contract Ruimte om vragen te stellen buiten de voorgestelde ondersteuningspakketten Ruimte om te kiezen tussen cash en voucher geen budgetbeheer PVB doet van hun gebruikers Bij wijziging contract (met financiële gevolgen) de bijstandsorganisatie op de hoogte stelt (of tegen de budgethouder zegt dit te doen)

4. absoluut vzw Samenwerking DMW’s: complementair. Absoluut vzw ondersteunt in gebruik van PVB. DMW doet veel en veel meer. Lidmaatschap? mensen die in 2016 VAPH ondersteuning krijgen (geen PAB), kunnen gratis inschrijven op onze nieuwsbrief.

Vragen? www.absoluutvzw.be info@absoluutvzw.be