Dit is het gebouw van de Duitse Reichstag in Berlijn waarop gelekte documenten van TTIP worden geprojecteerd. TTIP.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

Hoofdstuk 5: Arbeidsmarkt in de EU
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
EU Back to School Naam Gastdocent Titel / Functienaam.
Les 7 Deze les duurt 90 minuten
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
Hoofdstuk 3: Beleid van de EU
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Voorbereiding H14 Klas 4G.
Globalisering H2.
Straatsburg werkweek havo september Opdracht Nederlands Wat ga je doen? -In groepjes van negen tot twaalf leerlingen, -bereid je je voor op school.
Europese Samenwerking
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Europese Samenwerking
Historisch overzicht paragraaf 6.2
CanDo Coaching.
Woordenschat Groep 5 Thema 4, les 2
Wat moet je weten aan het eind van de les?
De dag van het solliciteren Blok 1
South Africa study tour 2004 Lodewijk Liebrecht Bart Prinsen Sander Reijerkerk Meso studie - Manufacture of refined petroleum products.
Is de varkenshouderij gebaat bij TTIP? Door: Ingrid Jansen (voorzitter NVV)
Antwoorden mobieltje- uit lagelonenlanden dus goedkoper.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Wikimedia Les 1. Wat is Wikimedia? Weten we het nog?
NU!.  Tweet: Bekende zanger gisteren aangehouden.  SMS van een klasgenoot: Bekende zanger na aanhouding toch vrij.  Facebook van een vriend: Bekende.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
A SSOCIATIEAKKOORD TUSSEN DE EU EN O EKRAÏNE Waar gaat het over?
Spreekbeurt in groep 4.
TTIP: Een nuchtere analyse
LAGERHUIS DEBAT DEBATTEREN 1. 1.Beargumenteerd je mening geven. 2.Wat een (Lagerhuis)debat is. 3.Hoe je een debat voorbereidt en voert. 2 AAN HET EINDE.
Turkije bij de EU?. Waarom wel? 1) In 1959 Turkije vraagt het associatielidmaatschap voor de EEG aan.
DUURZAAM ONDERNEMEN in het bedrijfsleven Een gezond, winstgevend en succesvol bedrijf door duurzaam ondernemen (SPRINT) MARKETING EN COMMUNICATIE.
Differentiatie.
De Europese eenwording
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen
Spreekbeurt in groep 4.
Stakeholder-consultatie: Arbitrage in het EU-handelsbeleid
Xperience Liefde en relaties
Moleculen Mo eculen Les 5 Zoek het uit! deel 1.
Hoofdstuk 7.2 Les 1.
S/k/l 3.6 debatteren.
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
De Betekeniseconomie in de klas
praktijkgerichte opdracht (voorbereidingsles)
Spreekbeurt in groep 4 en 5
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Week 1, les 8 Ga zitten in de kring.
Thema 1 NU!.
Nee Zeggen!.
Het discussiespel In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende.
Spreekbeurt in groep 4 en 5
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Duurzame inzetbaarheid
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Oorcheck op het mbo 7b (werk) Over Gehoor & gehoorschade
Cursus 3.4 Rechten van de Mens Klas 2 KGT Lesweek 2
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Mediawijsheid Netiquette.
Nederland en de rest van de wereld
Hoofdstuk 3 Jij staat aan het roer
SEL Les 2: normen en waarden.
Buurt-apps Mediabegrip week 2-3.
Eten is overal. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eten is overal ALS-DAN plan.
Hoofdstuk 3 Paragraaf 1: De Alpen.
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
ADL Les 1.
volgende bladzijde terug
Transcript van de presentatie:

Dit is het gebouw van de Duitse Reichstag in Berlijn waarop gelekte documenten van TTIP worden geprojecteerd. TTIP

Wie heeft er al eens gehoord over TTIP? Voorkennis ransatlantic T T rade & nvestment I P artnership Waar staat de afkorting TTIP voor? Wie heeft er al eens gehoord over TTIP? Toets eerst de voorkennis van de leerlingen. Wie heeft er al eens gehoord van TTIP en wie weet waar de afkorting voor staat?

De economie kan groeien. Door (import) regels op te heffen… Wat is TTIP eigenlijk? De Transatlantic Trade and Investment Partnership, afgekort TTIP moet het grootste vrijhandelsverdrag ooit worden. TTIP moet de handel tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten bevorderen. Dit willen ze doen door het opheffen van importtarieven en regels, zodat bedrijven gemakkelijker tussen de twee continenten hun producten kunnen verkopen/verhandelen. Om handel mogelijk te maken zal Europa bepaalde standaarden verlagen, op een aantal fronten om zo producten vanuit Amerika toe te staan. De economie kan groeien. kunnen bedrijven makkelijker producten verhandelen, tussen de twee continenten. Door (import) regels op te heffen… Het handelsverdrag TTIP, kan de handel tussen de EU en de VS bevorderen. Regels & Wetgeving

Filmpje Bekijk het filmpje Kies zelf welk filmpje je wilt laten zien aan je leerlingen, Lubach doet het goed bij leerlingen. Zijn uitleg over TTIP duurt tot de 7e minuut. Lubach: https://www.youtube.com/watch?v=hLP0CzpP1XQ SchoolTv: http://www.schooltv.nl/video/tegenlicht-in-de-klas-ttip-recht-van-de-sterkste/ Tegenlicht (Voor wat oudere leerlingen of hoger niveau): https://www.youtube.com/watch?v=XtCuos0krtY

Opdracht Ga op zoek naar beweringen over de volgende elementen uit het TTIP verdrag: b) Schrijf de beweringen op en ga voor elke bewering na hoe waarheidsgetrouw jij deze vindt. Internationale handel Milieu & voedsel wetgeving ISDS Laat leerlingen op het internet op zoek gaan naar argumenten. Voorbeeld bron voor tegenstanders van TTIP: https://www.tni.org/files/publication-downloads/feitenfabels_low.pdf Voorbeeld bron voor voorstanders van TTIP: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ttip-handelsovereenkomst-tussen-europese-unie-en-de-verenigde-staten/inhoud/mogelijke-voordelen-van-ttip Voorbeelden van argumenten: Tegenstanders: 1. De befaamde ‘chloorkip’ staan tegenstanders niet om te springen. 2. Volgens tegenstanders is de beloofde groei van de economie een illusie en ook vermoeden zij dat er juist meer banen verloren gaan. 3. Het is een afbraak van de bestaande regelgeving rondom milieu, arbeid en veiligheid. “Stoffen die hier niet eens in een yoga matje mogen zitten wordt in de vs in voedsel gestopt” (Faiza Oelahsen 2016). Ook is het een afbraak van de democratie. Voorstanders : 1. Het akkoord zal de economie versterken en meer banen creëren. 2. Er zullen meer en goedkopere productkeuzes zijn. 3. Standaarden (bijv. milieu en regelgeving) zullen niet verlaagd worden.

De Nederlandse consument pofiteert van TTIP. Debat Debateer over de volgende stelling: De Nederlandse consument pofiteert van TTIP. Groep 1: tegenstanders van het TTIP verdrag Groep 2: voorstanders van het TTIP verdrag *Optie van les-vorm

Waarom houdt Greenpeace zich bezig met dit verdrag? Greenpeace is een onafhankelijke, internationale milieuorganisatie. Greenpeace doet veel onderzoek naar milieuproblemen. We praten met overheden en het bedrijfsleven over de oplossingen. Als dat niet helpt, voeren we geweldloos actie voor een schoon en gezond milieu voor iedereen.  TTIP heeft effect op: Milieu Gezondheid Voedselveiligheid Medicijnen Arbeidsrechten en werkomstandigheden (Internet) Privacy “Stoffen die in hier nog geen eens in een yoga matje mogen, zitten in de VS zelfs in voeding”. Faiza Oulahsen – Greenpeace campaigner

door TTIP kunnen standaarden worden verlaagd of komen te vervallen. Milieustandaarden: door TTIP kunnen standaarden worden verlaagd of komen te vervallen. Bedrijven vs. overheden: bedrijven kunnen de overheid aanklagen als ze vinden dat ze belemmerd worden in de handel (door bijv. hoge milieustandaarden). Overheden onder druk: Greenpeace vreest dat milieustandaarden verlaagd worden als de overheid onder druk komt te staan. Uitleg milieustandaarden: Bij het produceren in fabrieken en in de landbouw gelden milieuregels. De nationale overheden bepalen deze milieustandaarden. Greenpeace heeft veel werk verricht om overheden te overtuigen hoge standaarden te hanteren. Door TTIP kunnen de standaarden verlaagd worden of komen te vervallen. Uitleg bedrijven vs overheden: Door invoering van TTIP kan de Europese markt overstromen met producten die onder lagere standaarden zijn geproduceerd. Bedrijven die geen handel kunnen voeren door belemmerende hoge milieustandaarden, kunnen namelijk de overheid daarvoor aanklagen. Inmiddels lopen de onderhandelingen voor TTIP sinds juli 2013. Niet onopgemerkt, want het grootste vrijhandelsverdrag in wording heeft geleid tot het grootste Europees burgerinitiatief ooit: 3,5 miljoen mensen zien TTIP niet zitten. Tip: Als je een heel lesuur tot de beschikking hebt kun je dit filmpje ook bekijken (of een deel ervan): http://pauw.vara.nl/media/356729 Hierin komt Faiza Oelahsen, campaigner van Greenpeace aan het woord.

Greenpeace voert sinds 2015 actie tegen TTIP Greenpeace voert sinds 2015 actie tegen TTIP. We lekten geheime documenten, zodat iedereen kan lezen waar de onderhandelingen over gaan. En we voeren actie! In 2015 heeft Greenpeace geheime documenten van TTIP onderhandelingen gelekt. Kijk voor meer informatie over Greenpeace en de gelekte documenten op: http://www.greenpeace.nl/2016/Nieuwsberichten/Corporate/Geheime-TTIP-documenten-onthuld/ Als je klikt op de afbeelding ga je naar een filmpje van Spaanse actievoerders die een spandoek ophangen tijdens Obama’s bezoek aan Madrid. http://media.greenpeace.org/archive/Action-against-TTIP-in-Madrid---News-Access-27MZIFJJTTEEZ.html

Meer weten over Greenpeace? kijk op www.greenpeace.nl Dit is het gebouw van de Duitse Reichstag in Berlijn waarop gelekte documenten van TTIP worden geprojecteerd. TTIP Meer weten over Greenpeace? kijk op www.greenpeace.nl