Samen investeren in nieuwe zekerheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Laat zien wat je kunt. Het Praktijkonderwijs en de entree- opleidingen (mbo)
Centrale werkwinkel D:
De nieuwe werkelijkheid
Kansen door samenwerking
Werkconferentie ‘Flexibel hoger onderwijs voor werkenden’
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
Human Capital Agenda Topsectoren Agro&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen.
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Deze presentatie Over het WERKbedrijf De arbeidsmarkt in de regio
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
VSV raakt ons allemaal 14 februari 2013
Regionale probleemanalyse VSV
Adviescommissie ‘Flexibel hoger onderwijs voor werkenden’
WAT KAN HET LEONARDO DA VINCI PROGRAMMA VOOR U BETEKENEN? Brussel, 26 november 2009.
Dag van de kennisuitwisselin g Annelieke van Schie 19 januari 2010.
Maak je diploma begrijpelijk in het buitenland!
1 Inhoud Korte introductie Projectdirectie Leren & Werken Hoger kennisniveau Kabinetsmaatregelen i.v.m. crises Gebruik O&O fondsen.
Kenniscentra en de Associate degree Een arbeidsmarktrelevante kwalificatie tussen MBO-4 en de Bachelor Wim Streumer, 1 april 2008 te Amersfoort.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Rekentoets locatie DEN BONGERD.
Opleiden in de school Achtergrond: Open arbeidsmarkt Verantwoordelijkheid beroepsopleiding bij de school Beroep van leraar wordt aantrekkelijker door functiedifferentiatie.
Prettig werken na je zestigste! VWL-SWL
L O B LoopbaanOriëntatie en Begeleiding. L O B Leerplicht tot en met leerjaar waarin je 16 jaar wordt Kwalificatieplicht tot het behalen van niveau 2.
Wat kunnen we eraan doen?
Mentorschap uit de startblokken! Evaluatie Mentorschap Netwerk Nederland en de regionale stichtingen Mentorschap.
Schakelen tussen Onderwijs & Arbeidsmarkt Festival van het Leren, 12 september 2014.
(regionale) samenwerking Peter Metz Waterschap Rijn & IJssel
Leven Lang Groen Leren Manifestatie groen onderwijs Marcel Creemers (Citaverde) Arry Verhage (Agro Opleidingshuis) Liesbeth van der Vegt (LTO) 12.
2 DECEMBER 2014 COÖRDINEREND PLATFORM ECONOMIE EN ARBEIDSMARKT.
Welkom voorlichting sectorkeuze mavo 3
Een nieuwe start Overgang van Basisonderwijs naar Voortgezet onderwijs.
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool is er.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
Samen (leren) voor succes Samenwerking in de keten binnen Toptechniek in bedrijf Inspiratiemiddag M-Tech, 2 juni Rotterdam.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.
Klas 3. Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool.
High School Eindhoven. High School Eindhoven De missie van onze school Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling.
Vierde voortgangsrapportage Implementatie Jeugdwet.
Flexibel deeltijd hoger onderwijs Studiedag Vereniging Hogescholen Werken aan deeltijd; op weg naar aantrekkelijker deeltijd hoger onderwijs 11 december.
Annemarie KnottnerusEva van Cooten ProgrammaleiderSenior projectleider Toptechniek in bedrijf Toptechniek in bedrijf.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
| pagina 1/x | Afdeling Communicatie De postinitiële scholingsmarkt SER-ontwerpadvies in hoofdlijnen, maart 2012.
‘ Bruggen Bouwen’ verbinden VSO – MBO en VSO- arbeidsmarkt SITS subsidie en subsidieonderzoek A2 Presentatie regio-overleg Agentschap SZW Zuid-Nederland.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
| pagina 1/x | Afdeling Communicatie Tijden van de samenleving.
Jurgen Geelhoed Projectleider Techniekpact 14 maart 2014.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
16 april 2015 Miniconferentie VO  MBO Regio Eem Welkom.
De jeugd heeft de toekomst Uitwerking proces door; Esther Radia Mieke Ruben Rene.
MBO-HBO in Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek Floor Boselie-Abbenhuis Dag van de Beroepskolom 9 oktober 2015.
‘de kracht van 4 scholen’ vitaal en duurzaam onderwijs OUDERAVOND 6 SEPTEMBER 2016 INEKE VAN SIJL.
Onderzoek rekentoets Vossius Gymnasium
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
Aanpak van laaggeletterdheid
Branko Hagen, congres ‘Inclusiviteit werkt!’,
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Leegstand en regionale samenwerking
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
Versterk de Jobcoach IN de school
Het opleidingsproces van werkenden
Transcript van de presentatie:

Samen investeren in nieuwe zekerheid Joke Elzenaar 15 september 2017 WWW.DOORLERENWERKT.NL

ADVIESCOMMISSIE VRAAGFINANCIERING MBO IN RELATIE TOT LEVEN LANG LEREN Jolande Sap, voorzitter Commissie Marjolein Jansen, vice-vrztr CvB Vrije Universiteit Joke Elzenaar, dir Bestuursacademie NL Sabine Bolhuis, manager TechniekFabriek NS Corine Korrel, oprichter VMBO On Stage

EEN ANTWOORD, MAAR WAT IS HET PROBLEEM? Functies verdwijnen Vraag naar HBO ipv MBO 2/3 van NL is < MBO niveau Lifelong employment Zekerheden verdwijnen Doel: Iedereen in Nederland is in staat zich blijvend te ontwikkelen en te ontplooien om zo een duurzame positie op de arbeidsmarkt en in de samenleving te verwerven en te behouden.

WERKWIJZE EN VISIE COMMISSIE Avatar Doorbraak bewerkstelligen Uitwerking aan Delta commissaris Onze gasten Heel veel lezen De straat op Gelijk speelveld Inclusie Besteding

Scholingsdeelname De commissie is van mening dat blijvende ontwikkeling voor alle groepen van even groot belang is. Zij pleit daarom voor een ambitie waarin de scholingsdeelname van mensen met een opleiding tot en met mbo-niveau 4 in 2025 is gestegen naar 50 procent. Het gaat hierbij om mensen met als hoogst voltooide opleidingsniveau: basisschool, vmbo, mbo, havo en vwo. De scholingsdeel-name van deze groepen ligt momenteel tussen ongeveer 20 en 30 procent. Het percentage van 50 procent is gelijk aan het percentage hogeropgeleiden dat de afgelopen jaren al deelnam aan scholing. Bij deze ambitie gaat het om de scholingsdeelname en niet per se om het behalen van een hoger niveau.

OVER WIE GAAT HET - WIE GAAT HET AAN ALLEMAAL IEDEREEN

WWW.DOORLERENWERKT.NL trailer Doorleren werkt (2.27 min)

Motivatie? Een vaak gehoorde opvatting is dat permanent leren niet van de grond komt omdat de motivatie bij mensen om een opleiding te volgen zou ontbreken. Uit de enquête door CentERdata (2016) die de commissie voor dit advies heeft laten uitvoeren onder mensen met een opleiding tot en met mbo-niveau 4, komt een heel ander beeld naar voren. 71 procent van de ondervraagden heeft wel degelijk belangstelling om te leren, mits er geen praktische of financiële belemmeringen zijn. Er is op dit punt geen verschil tussen mannen en vrouwen of werkenden en niet- werkenden. Naarmate mensen hoger zijn opgeleid, neemt hun belangstelling om een opleiding of cursus te volgen toe. Onder mensen met een mbo-opleiding is dit 77 procent, onder mensen met alleen basisonderwijs 56 procent. Leeftijd speelt ook een rol. De meeste mensen van 25 tot 35 jaar, namelijk 88 procent, hebben interesse voor een opleiding of cursus. Boven de 55 jaar neemt deze belangstelling iets af, maar ligt dan nog altijd op 57 procent.

HET ADVIESRAPPORT

DE AANBEVELINGEN INDIVIDUELE LEERREKENING Een individuele leerrekening voor elke Nederlander na afronding van het initiële onderwijs De rekening wordt gevuld door overheid, werkgevers en eigen stortingen 2. DELTACOMMISSARIS Doorbreken van verkokering in beleid Regie over alle overheidsmiddelen voor een leven lang leren Verantwoordelijk voor de uitvoering van een deltaprogramma ‘Doorleren werkt’ Start bij het aantreden van het nieuwe kabinet in 2017 3. NATIONAAL SCHOLINGSPACT Doorbraak bewerkstelligen met gezamenlijke ambitie en concrete afspraken tussen overheid, werkgevers, werknemers, opleidingsinstellingen en regio’s Twee kabinetsperiodes > elke periode overheidsbudget voor LLL verhogen met 600 mlj Zelfde investering door werkgevers oa in verletkosten Scholingsdeelname van mensen tm mbo-4 naar 50% 4. ONDERSTEUNINGSSTRUCTUUR Samenwerking met regionale/lokale partijen arbeidsmarkt en scholing Dicht bij de mensen en waar nodig een persoonlijke steun in de rug 5. BENUT ALLE VORMEN VAN LEREN Een flexibel scholingsaanbod voor volwassenen dat aansluit op praktijkervaring en behoefte van werkenden Opgedane kennis en ervaringen worden inzichtelijk gemaakt in een DigiCV BBL aantrekkelijker Taal en rekenniveau op peil brengen

Alvast beginnen… Actieve, individuele ondersteuning op maat bieden Anticiperen op regionale arbeidsmarktontwikkelingen Scholingsmogelijkheden stimuleren en verbreden Belangen overbruggen Integrale aanpak op alle niveaus - landelijk, regionaal, lokaal, sectoraal Bestaande initiatieven ondersteunen en verbinden Meer ruimte voor regionale partners Aandacht en middelen voor ‘werving’

MISSIE VOLTOOID Impact en trendbreuk Transparantie en overzicht Keuzevrijheid in scholing Gedeelde verantwoordelijkheid Toegankelijkheid en bereik

LANG LEVE LEREN! WWW.DOORLERENWERKT.NL