Beste collega-Scheikundedocenten, Als directeur van het Stratingh Instituut voor Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen wil ik u met veel trots meedelen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatie over het Voortgezet Onderwijs
Advertisements

PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?.
Tweedegraads NEDERLANDS lerarenopleiding voortgezet onderwijs
Een “Beter Bèta School”?
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Indeling profielen schooljaar Havo Gemeenschappelijk deel Papiamentu (240) Nederlands (400) Engels (360) Algemene Natuurwetenschappen (120.
Basisschool De Schakel
Keuzebegeleiding Mevrouw Annemarie van der Plaat Decaan VWO 2.
O NDERWIJS SYSTEEM HAVO/VWO Marianne de Jong, Jelmer Mollinga, Paulien Nuiver, Mirjan van der Meer, Sieuwke Jacobsen.
Welkom bij C3! Maak van het kaartje een naambordje met je naam
Keuze scheikunde.
Indeling profielen schooljaar Vwo Gemeenschappelijk deel Papiamentu (240) Nederlands (480) Engels (400) Algemene natuurwetenschappen (120)
Wat bestuderen de natuurwetenschappen?
DE STUDIESTIJGERS VERTELLEN:
VAN GELDER TECHNATOR DOCENT NATUURKUNDE.
Gebruiksmogelijkheden van smartboards in de rekenles presentatie freudenthal instituut gijs noordergraaf en vincent jonker.
Wiskunde in NLT wordt dat wat?
Willem de Zwijger Schoonhoven
Glow.
…… kennisterrein ….. ……naam en functie ……. …… naam bedrijf …….
Natuurkunde Proeven doen 2.1 en 2.2
Het (nieuwe) betavak NLT
SG Sint Ursula.
De ideale school “iSchool” Leerling: Pietje Precies Koll groepje Maarten, Rob, Jason, Elmina, Paola en Daisy Docent John Hukom.
ISchool Koll groepje Maarten, Rob, Jason, Elmina, Paola en Daisy Docent John Hukom.
Presentatie Jesse*B en Stefan*F
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.
Inpassing ANW inhoud in andere vakken
Logistiek Manager Door: Floris Fürstenberg.
Sjoerd Quaak Hidde Maalderink 3 Havo | Gymnasium | Technasium
NLT HAVO.
Samenvatting Hoofdstuk
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Met de Kennisbasis in zee!
Woudschotenconferentie 2007 Jos Paus, Lucia Bruning
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Samenhangend onderwijs in de natuurwetenschappen en wiskunde binnen de profielen?
Na de basisschool. beroepsopleidingen basisschool voortgezet onderwijs.
First ID project Samen werken aan een veilige omgeving Kartrekkers Opleiding.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Nieuwe Natuurkunde (NiNa) & Natuur, Leven & Technologie Henk Pol, ELAN, Universiteit Twente.
Natuur Leven en Technologie cursus voor masters Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde en Wiskunde
Brief paper presentatie VELON/VELOV-Congres 2016 Donderdag 4 februari ronde 1 Zichtlijn 3: Opleidingspraktijk verbeteren door onderzoek Zaal D210 Joop.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Wie weet alles over NLT? Afsluiting Landelijke Conferentie NLT 17 maart 2011.
Algodoo als katalysator voor ontdekkend en ontwerpend leren Fontys Lerarenopleiding Sittard, Jos Smits, vakgroep natuurkunde.
Beste collega-Scheikundedocenten, Als directeur van het Stratingh Instituut voor Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen wil ik u met veel trots meedelen.
Profielkeuze; voorlichting en begeleiding Havo onderbouw
Natuur Leven en Technologie
Les 1: instap in de profielen
Voorlichtingsavond 2e fase en profielkeuze
Vervolgadvies Wat is op dit moment de beste opleiding voor mijn kind?
Wat zijn de verschillen ? (vwo cohort 2006)
NLT als gereedschap voor interdisciplinair bèta-onderwijs
LOB 3 HAVO Schooljaar
Communicatie 6e les.
Beste collega-Scheikundedocenten, Als directeur van het Stratingh Instituut voor Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen wil ik u met veel trots meedelen.
NLT in de onderbouw 1 Het idee om NLT te gaan geven in de onderbouw
Concept-contextvenster in het bèta-onderwijs
Welkom op de voorlichtingsavond voor de ouders/ verzorgers van GT2
Voorlichtingsavond profielkeuze
Voorlichtingsavond 2e fase en profielkeuze
Les 1: instap in de profielen
Profielkeuze Sanne ten Haken & Bas Reuvers Decanen.
Profielkeuze avond ( uur)
Evaluatie- en reflectiekaarten
Technasium op het GRC.
Scheikunde, een wetenschap
Informatieavond Leerjaar 2 Mavo(+)
Transcript van de presentatie:

Beste collega-Scheikundedocenten, Als directeur van het Stratingh Instituut voor Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen wil ik u met veel trots meedelen dat Prof. B. Feringa dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde heeft ontvangen. Dit is een grote waardering voor Feringa, en daarmee ook voor de beroepsgroep en de discipline. Al in zijn eerste toespraak wees Ben nadrukkelijk op het belang van kennisoverdracht, creativiteit, en enthousiasme op het gebied van de Scheikunde zoals dat op allerlei manieren wordt beoefend en in aanpalende vakgebieden zoals de Biologie en de Natuurkunde nog steeds belangrijker wordt. Met name de creativiteit, het feit dat chemici, scheikundigen, in staat zijn hun eigen moleculen te ontwerpen en te maken, om daarmee nieuwe kennis en functies te ontwikkelen, kan nauwelijks voldoende aandacht krijgen. Het is dit aspect wat ons onderscheidt binnen de natuurwetenschappen. Dit wil ik onderstrepen en u vragen in de komende dagen tijdens de lessen aandacht te besteden aan dit mooie moment. Er is veel informatie op internet beschikbaar, onder andere op www.BenFeringa.com, de pagina van het Stratingh Instituut (http://www.rug.nl/research/stratingh/ ) en de pagina van het Nobel committee (https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2016/). Ik reken er op dat u allemaal in ons enthousiasme deelt en, onder ons gezegd, dit zult gebruiken voor een ferme positionering van de Scheikunde in het voortgezet - en beroepsonderwijs. Met vriendelijke groet, Prof. Dr. A. J. Minnaard

Alle niveau’s: Wat zou er nog meer met een nano-molecuul-autootje kunnen worden gedaan? https://www.youtube.com/watch?v=su4k84eQ8sI Ontwerp en teken je eigen nano-molecuul-autootje … https://www.youtube.com/watch?v=SuHmG3xYC98 Het bouwen van nieuwe bewegende moleculen en waarom doen we dat! http://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_036865~adams-appel-hoe-groot-wordt-nanotechnologie-nanotechnologie-ben-feringa~.html Hoe doen we dat? Helemaal in leerlingtaal (ook voor onderbouw) ! https://www.youtube.com/watch?v=VoMCTIWxWAI Interview over scheikunde en andere dingen ‘’Op de middelbare school had ik een geweldige natuur-scheikunde leraar die het prachtig vond om na de les proeven met je te doen.’’ http://www.nemokennislink.nl/publicaties/ik-heb-het-idee-dat-ik-elke-dag-een-mooie-partij-voetbal-speel En dan het feestje https://www.youtube.com/watch?v=YNGzUN71LqE Langer fragment en meer info voor havo4, havo 5, vwo4, vwo 5, vwo 6, hbo: http://www.nemokennislink.nl/publicaties/nobelprijs-voor-moleculaire-machines http://www.npo.nl/hoe-groot-wordt-nanotechnologie/03-08-2010/WO_VPRO_036867

Webclasses (ook over nanotechnologie), profielwerkstuk-onderwerpen, wedstrijden, leerlingenpractica, docenten-nascholing, scheikunde olympiade en meer: http://www.rug.nl/sciencelinx/leerlingen/docs/leerlingenagenda.pdf http://www.rug.nl/sciencelinx/ http://www.rug.nl/sciencelinx/docenten/docs/docentenagenda.pdf http://www.rug.nl/sciencelinx/