ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
Advertisements

Blind proeven van rode druivenrassen
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
PROVENCE SVH Wijncertificaat. 2 Kenmerken van de Provence § 8.12 uWarm klimaat uStreek van geuren en smaken uBelangrijkste wijntype: l Rosé.
Rode Druivenrassen Blind Proeven
Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop-Willy De Pauw-Eric Merny.
Wijnkennis.
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Gemaakt door Michelle & Lisette
Zingen Vers 1 God heeft het eerste woord. Hij heeft in den beginne
Wijn.
Nederlands Wijn Gilde Landelijk thema 2014/2015
Wijn Het proces.
Australian Wines November 2014 Ad Libitum – Zottegem City.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Portugese dranken.
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Wijncursus op SDEN-niveau 2/wijnoorkonde
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
God heeft het eerste woord
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. En voila er is rosé… Maar wat is nu het verschil tussen al deze rosé wijnen, druivenrassen en gebieden? Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. En voila er is rosé… Maar wat is nu het verschil tussen al deze rosé wijnen, druivenrassen en gebieden?

STIJLEN VAN ROSÉ Natuurlijk komen we bij rosé wijnen ook uiteenlopende stijlen tegen, van fris fruitig tot vol en krachtig. Het verschil in stijl, kleur, geur en smaak wordt o.a. verkregen door het druivenras, maar ook de wijnmaker en het klimaat spelen een belangrijke rol hierin. Natuurlijk komen we bij rosé wijnen ook uiteenlopende stijlen tegen, van fris fruitig tot vol en krachtig. Het verschil in stijl, kleur, geur en smaak wordt o.a. verkregen door het druivenras, maar ook de wijnmaker en het klimaat spelen een belangrijke rol hierin.

PROVENCE Overal ter wereld worden rosé wijnen gemaakt van uiteenlopende druivenrassen. Hier bekijken we de wijngebieden die kenmerkende rosés produceren. Om te beginnen de grootse producent ter wereld. “De Provence ‘ Gelegen in het zuidoosten van Frankrijk. Overal ter wereld worden rosé wijnen gemaakt van uiteenlopende druivenrassen. Hier bekijken we de wijngebieden die kenmerkende rosés produceren. Om te beginnen de grootse producent ter wereld. “De Provence ‘ Gelegen in het zuidoosten van Frankrijk.

PROVENCE ROSE De oorsprong van de Provence wijnen ligt in een zeer ver verleden. De oude Grieken, stichters van de stad Marseille, hebben er de eerste druivenstokken geplant. Ook Julius Caesar vermeldt deze wijnen in zijn memoires over de verovering van Gallië. Provence Rosé is een assemblage van verschillende druivenrassen. De belangrijkste zijn: Grenache en Syrah. De wijn heeft een prachtige oranje- roze kleur. De geur en smaak zijn fris fruitig met een volle, kruidige en sappige afdronk. Herkenbare invloeden van bloesem, cassis en frambozen. De oorsprong van de Provence wijnen ligt in een zeer ver verleden. De oude Grieken, stichters van de stad Marseille, hebben er de eerste druivenstokken geplant. Ook Julius Caesar vermeldt deze wijnen in zijn memoires over de verovering van Gallië. Provence Rosé is een assemblage van verschillende druivenrassen. De belangrijkse zijn: Grenache en Syrah. De wijn heeft een prachtige oranje-roze kleur. De geur en smaak zijn fris fruitig met een volle, kruidige en sappige afdronk. Herkenbare invloeden van bloesem, cassis en frambozen.

SPANJE Spaanse rosé komen nagenoeg uit alle gebieden van Spanje. Aan de Spaanse oostkust rond de stad Valencia komt de Bobal druif voor. Deze druif is zeer geschikt voor het maken van rosé wijn en heeft een vol fruitig karakter. De meest kenmerkende Spaanse druif voor rosé wijn is zonder twijfel de Tempranillo druif. Spaanse rosé komen nagenoeg uit alle gebieden van Spanje. Aan de Spaanse oostkust rond de stad Valencia komt de Bobal druif voor. Deze druif is zeer geschikt voor het maken van rosé wijn en heeft een vol fruitig karakter. De meest kenmerkende Spaanse druif voor rosé wijn is zonder twijfel de Tempranillo druif.

TEMPRANILLO De Tempranillo heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur. Tempranillo wordt veel aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Cataluna, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. De Tempranillo druiven rijpen vroeg en hier dankt hij dan ook zijn naam aan. Temprano betekent in het Spaans 'vroeg'. Wijnen gemaakt met de Tempranillo druif hebben over het algemeen een fruitige smaak en geur, met specerijen, vanille en klein rood fruit. De Tempranillo heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur. Tempranillo wordt veel aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Cataluna, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. De Tempranillo druiven rijpen vroeg en hier dankt hij dan ook zijn naam aan. Temprano betekent in het Spaans 'vroeg'. Wijnen gemaakt met de Tempranillo druif hebben over het algemeen een fruitige smaak en geur, met specerijen, vanille en klein rood fruit.

CABERNET SAUVIGNON De Cabernet sauvignon is de meest beroemde blauwe druif ter wereld, is van origine een Franse druif en staat veel aangeplant in Bordeaux. Hier worden de meest prestigieuze rode wijnen van gemaakt. Voor rosé gaan we de oceaan over. In Chili weten ze met de Cab-Sauv ook wel raad! Rosé gemaakt van deze alleskunner geeft geur en smaak van zwarte bessen, bramen, munt en vanille. De Cabernet sauvignon is de meest beroemde blauwe druif ter wereld, is van origine een Franse druif en staat veel aangeplant in Bordeaux. Hier worden de meest presticieuze rode wijnen van gemaakt. Voor rosé gaan we de oceaan over. In Chili weten ze met de cab-sauv ook wel raad! Rosé gemaakt van deze alleskunner geeft geur en smaak van zwarte bessen, bramen, munt en vanille.

ZINFANDEL De Zin, de geliefkoosde benaming in zijn thuisland, is de Californische trots bij uitstek. Hij maakte omstreeks 1820 zijn opwachting in Californië. De Zinfandel heeft steeds stof tot discussie gegeven wat zijn herkomst betreft. Hij zou in feite afkomstig zijn van Kroatië of Hongarije of hij zou dezelfde druif zijn als de Primitivo in het Italiaanse Puglia. De Californische wijnuniversiteit spreekt dit echter met klem tegen. Hoe dan ook, het is een druif met internationale ervaring… Als rosé wijn is deze vaak aan de zoete kant, met geur en smaak van gedroogd fruit, honing en aardbeien. De Zin, de geliefkoosde benaming in zijn thuisland, is de Californische trots bij uitstek. Hij maakte omstreeks 1820 zijn opwachting in Californië. De Zinfandel heeft steeds stof tot discussie gegeven wat zijn herkomst betreft. Hij zou in feite afkomstig zijn van Kroatië of Hongarije of hij zou dezelfde druif zijn als de Primitivo in het Italiaanse Puglia. De Californische wijnuniversiteit spreekt dit echter met klem tegen. Hoe dan ook, het is een druif met internationale ervaring… Als rosé wijn is deze vaak aan de zoete kant, met geur en smaak van gedroogd fruit, honing en aardbeien.

MERLOT De naam Merlot is afkomstig van het Franse woord merle (merel). Vernoemd naar de vogel die zo verzot is op deze druif… De aanplant van Merlot is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. Merlot wordt op deze manier heerlijk fruitig en intens van karakter. Geur en smaak van aardbeien, kersen en bessen. De naam Merlot is afkomstig van het Franse woord merle (merel). Vernoemd naar de vogel die zo verzot is op deze druif… De aanplant van Merlot is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. Merlot wordt op deze manier heerlijk fruitig en intens van karakter. Geur en smaak van aardbeien, kersen en bessen.

OPDRACHT Opdracht: Meld je aan voor onze Live webinar ! Bedenk 3 vragen die betrekking hebben op dit hoofdstuk Tijdens onze LIVE Webinar kun je deze stellen en zal ik je vragen hierover beantwoorden. Zie voor actuele LIVE Webinars onze website.