Welke rol speelt de EU bij de vrijmaking van de internationale handel?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
DE INTERNATIONALE MOTORRIJTUIG- VERZEKERINGSKAART
Advertisements

ACTIEF OUDER WORDEN? VRIJWILLIGEN! Kathy Louagie Stafmedewerker Vlaamse Ouderenraad.
Hoofdstuk 11deel 2 handel en marketing
Inleveren SO Volgende week responsiecollege, dan doen we de hele stof in vogelvlucht en krijg je je SO terug Niet af?  volgende week op de gang de SO.
KRINGEN 1 Module 2: Bedrijfshuishouding SEPA. KRINGEN 1 Module 2: Bedrijfshuishouding Inleiding: betalingen buitenland!  Op reis: cash en debetkaarten.
DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7.
Hoofdstuk 2: Europese Integratie
Hoofdstuk 8: Nederland en Europa.
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Paragraaf 4 Europa 4.1 Bloedig Europa.
Internationale betrekkingen
Topografie nakijken ! Topografie leren !.
Hoofdstuk 2 Van EEG tot EU.
De eenwording van Europa
6.2: Naar een Verenigde Staten van Europa
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Reeks 1 Reeks 2 STOP TEST Je kennis van de Europese landen !
SAUTER NEDERLAND INDUTEQ 5 OKTOBER WAAR WE TE VINDEN ZIJN SAUTER OPEREERT INTERNATIONAAL EN IS DUS ALTIJD DICHTBIJ.
Europese eenwording.
Europese Samenwerking
België Bulgarije Cyprus Denemarken Duitsland Estland Finland Frankrijk
Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Italië 1973
Europa en ik.
DE EUROPESE UNIE.
Europa.
Europese Samenwerking
Historisch overzicht paragraaf 6.2
INTERNATIONALE HANDEL
Europese Unie (EU)? 28 lidstaten Meer dan 500 miljoen burgers
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Europese integratie EUROPA (ca …)
8.2 Hebben we baat bij de EU? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Europese interne markt Harmonisatie Monetaire Unie © Noordhoff Uitgevers 2012.
Duid het juiste land aan
De verschillen in Europa
Rollenspel EU besluitvorming
2VMBO Mens en Maatschappij
Vrij verkeer Mohamed Ait-Baali Miki Zivkovic Min Lan Zhuo 2 juni 2010.
DE EUROPESE UNIE.
Wat is de Europese Unie (EU)? 28 lidstaten Meer dan 500 miljoen burgers Huidige kandidaat-lidstaten: Albanië, Montenegro, Servië, de Voormalige Joegoslavische.
Seminarie Uitbreiding Europese arbeidsmarkt : bedreiging of uitdaging? Tewerkstelling van buitenlandse werknemers in België
Voorlichting Buitenland november Voorbereiding buitenlandstage Bespreek met je vakdocent je stagedoelen Zoek een Sbb erkend leerbedrijf.
Stages in Europa Erasmus+ Traineeship voor afgestudeerden.
De Unie en het spook van het euroscepticisme Prof. Steven Van Hecke & Wouter Wolfs Universiteit Derde Leeftijd Kortrijk | 26 maart 2014.
Televisie en computer H13.3 EUROPESE EENWORDING. 1.Nieuwe wereldoorlog voorkomen 2.Andere economische aanpak (geen protectionisme als in de jaren ‘30)
De EU is een Unie = verenigt landen en mensen De EU is Europees = gelegen in Europa Wat is de Europese Unie? 2 Laten we eens inzoomen: Wat hebben de Europeanen.
De Europese Unie of EU De EGKS wordt gevormd EGKS = Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.
Wat is de Europese Unie (EU)?
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
De Europese eenwording
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Europa Mijn thuis.
Europese integratie EUROPA (ca …)
Topografie Landen van Europa.
Europa.
Examen ma2 N.a.v. het SE P7.
Geld in Europa rekenen.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Maatschappijkunde Politiek H7 t/m 10.
Welke rol speelt de EU bij de vrijmaking van de internationale handel?
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Rollenspel EU besluitvorming
Nederland en de rest van de wereld
Nederland en de rest van de wereld
Europees Beleid Employment & Social Affairs Education & Culture
§5.4 Samenwerken in Europa
Thema 10 Blok 3: Nooit meer oorlog
Transcript van de presentatie:

Welke rol speelt de EU bij de vrijmaking van de internationale handel? Thema 2 – Onderzoeksvraag 4 Opdracht onderzoekscompetenties

Inhoud van deze ppt In deze presentatie vind je eerst bondig beschreven op welke manier de leerlingen deze opdracht kunnen uitvoeren volgens de OVUR-methode. Indien je als leraar hiervoor geen tijd hebt, kan je ook het tweede deel gebruiken van deze presentatie, waar de voornaamste elementen in vermeld staan.

Oriënteren Je kan de leerlingen een onderzoek (onderzoekscompetenties) laten uitvoeren op welke manier de EU een rol gespeeld heeft en nog steeds een rol speelt in het vrijmaken van de internationale handel. De hoofdvraag is gegeven: “Welke rol speelt de EU bij de vrijmaking van de internationale handel?” De leerlingen dienen nu zelf de deelvragen te bedenken. Het kan nodig zijn dat de leerlingen hiervoor eerst een korte literatuurstudie dienen uit te voeren. Mogelijke deelvragen vind je op de volgende dia.

Oriënteren Hoe is de EU ontstaan? Welke lidstaten behoren tot de EU? Welke beslissingen/verdragen hebben bijgedragen tot het stimuleren van de internationale handel? Welke bestuursorganen zijn er in de Europese Unie? Welke beslissingen zijn er de afgelopen jaren genomen die de Europese Unie op monetair vlak nog extra heeft versterkt? Belangrijk is dat de deelvragen eerst worden nagelezen door de leraar voor dat de leerlingen van start gaan.

Voorbereiden Maak een planning: Wie doet wat? Wanneer? Houd eventueel een logboek bij. Welke informatiebronnen ga je raadplegen? Geef een lijst met bronnen die je gaat gebruiken. Geef een aantal kernwoorden op die je gebruikt om via een zoekrobot op het internet te zoeken. Welke onderzoeksmethode ga je gebruiken? Op de methodesite vind je verschillende mogelijkheden.

Uitvoeren Verzamel de gegevens Verwerk je antwoorden op de deelvragen in een presentatie of verslag.

Reflecteren Beantwoord de vragen die je vind in het reflectiedocument op de methodesite. Heb je op elke deelvraag een antwoord gevonden? Wat verliep moeizaam? Vul het peer-to-peer evaluatiedocument in die je vind op de methodesite. Hoe was de samenwerking? Hoe was jouw inzet? Hoe was de inzet van de andere groepsleden?

Welke rol speelt de EU bij de vrijmaking van de internationale handel? Thema 2 – Onderzoeksvraag 4

De economische integratie Wat voorafging… De Tweede Wereldoorlog blijft het grootste en meest moorddadige conflict in de geschiedenis van de mensheid. Wanneer de gruwelen van deze oorlog in 1945 eindelijk een einde kennen, ligt Europa er verslagen bij: miljoenen mensen zijn dakloos, de economie is volledig in elkaar gezakt en meer dan de helft van de Europese industriële infrastructuur is vernietigd. De schok die de twee wereldoorlogen in minder dan 30 jaar veroorzaken, brengt intellectuelen, politici en filosofen ertoe de eeuwenoude twisten te overstijgen. Ze bedenken ‘Europa’ en starten met de opbouw.

De economische integratie De Franse minister van BuZa (Schuman) komt met de volgende idee op de proppen: De Europese landen moeten zich economisch en politiek samen ontwikkelen. Met zulk een Unie zou de welvaart stijgen en zou de vrede gegarandeerd zijn. Zes Europese landen – Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Nederland en Italië – reageren enthousiast. (Schumanplan) Samen beslissen ze om werk te maken van de economische samenwerking, in het bijzonder op het vlak van de grensoverschrijdende markten van kolen en staal.

De economische integratie 1951/1952: Oprichting Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) 1957: Verdrag van Rome – Oprichting EEG (Europese Economische Gemeenschap): De bedoeling is een gemeenschappelijke markt te creëren, namelijk een zone waarin goederen, personen, diensten en kapitaal vrij circuleren. 1957: Verdrag van Rome – Oprichting EURATOM 1965: fusie EEG, EGKS, EURATOM 1978: Europees Monetair Stelsel (EMS) met gemeenschappelijke munt als rekeneenheid, de ECU

De economische integratie De ECU zorgde voor wisselkoersstabiliteit en op die manier voor monetaire stabiliteit. 1985: akkoord van Shengen: grenscontroles tussen de landen vervallen. 1990 - eerste fase van de Europese Monetaire Unie (EMU) liberaliseren van kapitaalverkeer tussen de lidstaten samenwerking tussen de centrale banken financieel-economische criteria waaraan landen moesten voldoen, wilden ze participeren aan de EMU 1991: Verdrag van Maastricht – Verdrag voor de Europese Unie: 4 convergentiecriteria (stappen die uiteindelijk leiden naar de euro)

Welke waren deze 4 convergentiecriteria? Link je antwoord aan de realiteit en de financieel-economische crisis. Wat stel je vast?

De economische integratie 1994 - tweede fase - Oprichting Europees Monetair Instituut (EMI): Europees Stelsel der Centrale Banken (ESCB) voorbereiden en monetair beleid coördineren 1998: ECB wordt opgericht (onderdeel van de ESCB) 1999 – derde fase – overdracht monetaire bevoegdheden aan ESCB: ontstaan gemeenschappelijk monetair beleid en eurozone; wisselkoersen werden vastgesteld 1999: ontstaan girale euro 2002: chartale euro

De economische integratie 2007 – Verdrag van Lissabon: grotere bevoegdheid voor het Europees Parlement grotere bevoegdheid voor Hof van Justitie de Unie heeft één enkele rechtspersoonlijkheid

De economische integratie Lees nu het document ‘Europa – economische grootmacht’ en beantwoord onderstaande vraag: Welke elementen hebben voor een stimulans gezorgd in de internationale handel? Leg uit.

De besluitvormingsorganen

De Europese Raad De Europese Raad Wie? staatshoofden, regeringsleiders en voorzitter van de Europese Commissie, voorzitter Europese Raad (Herman van Rompuy) Wat? legt algemene beleidslijnen vast en stuurt de ontwikkeling van de EU (geen wetgevend werk)

Europees Parlement Wie? parlementsleden verkozen door het volk, 736 in totaal, Zetelen per fractie Wat? onderzoekt wetsvoorstellen van de Commissie, neemt wetten aan, geeft advies, keurt goed samen met de Raad begroting controle Commissie Waar? Straatsburg

Raad van de Europese Unie Wie? ministers van de lidstaten triovoorzitterschap (de drie lidstaten stellen een werkprogramma op voor 18 maanden waarbij elke lidstaat 6 maanden voorzit) Wat? wetten goedkeuren besluiten inzake buitenlands beleid, economisch beleid en werkgelegenheidsbeleid van lidstaten coördineren toezien op uitvoering van de besluiten van de Europese Raad Waar? Brussel en Luxemburg

De Europese Commissie Wie? één commissaris per lidstaat elke commissaris is bevoegd voor een specifiek domein waarvoor de lidstaten willen samenwerken Wat? stelt ‘ontwerpen van Europese wetten’ op en legt ze vervolgens ter goedkeuring voor aan het Europees Parlement en aan de Raad van de Europese Unie. toezien op naleving wetten door lidstaten Waar? Brussel

Lidstaten van de Europese Unie 1957: België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Italië 1973: Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Ierland 1981: Griekenland 1986: Spanje, Portugal 1995: Oostenrijk, Zweden, Finland 2004: Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Tsjechische Republiek, Slovakije, Slovenië 2007: Bulgarije, Roemenië 5 kandidaatlidstaten: IJsland, Kroatië, Montenegro, Turkije, Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

De eurozone en de ECB Welke landen gebruiken de euro als munteenheid? Wat zijn de taken van de ECB?