BE CONNECTED Hoe betrekken we het bedrijfsleven financieel met

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op de ouderavond van groep 8
Advertisements

Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
SAMENVATTING WORKSHOP: ”DE KANSEN VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP” Workshop op Themadag FD ROC van Twente Almelo, 15 november 2013.
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Help! Mijn kind gaat naar het mbo.
Informatie voor leerlingen uit leerjaar 3. Wat staat ons dit jaar te wachten? • Stage lopen • Maatschappijleer • CKV(theoretisch) • PTA • Beroepskeuze.
Naar het MBO Info over doorstroom van onze leerlingen naar het middelbaar beroepsonderwijs.
Vapro -D Month Year Givaudan.
Voorstellen: Eric van Schagen Alumnus TU/e 1981 CEO Simac Techniek NV Veldhoven Voorzitter FHI, Incubator 3+, RvC Technostars Investeerder in technologie-bedrijven.
September 2012 Waarom bedrijven en school samenwerken binnen de Stichting Engineering Noord.
BPV in Entree Springplank naar werk?.
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
Gesubsidieerd NASM / MBO 4 Personal Training opleiding
Onderwijs & Arbeidsmarkt Doelstelling Bouwend Nederland wil dat haar leden kunnen beschikken over voldoende, goed gekwalificeerd personeel, zowel op.
SAMENWERKING FOCUS - FONTYS
Erkennen: ja, tenzij … Vanaf 1 april 2007 Ramon van den Berg GDW Kennisdeling MBO Raad 8 februari 2007.
Voorlichtingsavond Mavo-4 Welkom, Even voorstellen...
Voorlichting keuzes Ouderavond klas 2 8 maart 2010.
De rol van Kenniscentra in het Onderwijs »Peter Weisscher »Regioconsultant PMLF.
WELKOM.
WELKOM Voorlichtingsavond klas 2. Opening Voorlichting ouders 2e klas 3 april 2014.
Algemene ouderavond Leerjaar 1 Augustus 2013
Voorlichtingsavond Leerjaar 2 28 april 2011
Informatieavond klas 2 Welkom
Professional in Beeld Leerwerkgemeenschap Minkema College
VMBO Economie Docentendag
Van vmbo-2 naar vmbo-3 en de mogelijkheden na het vmbo
MEER LLN KIEZEN VOOR HET WERKEN IN DE TECHNIEK IN FRIESLAND.
Ruim baan voor vakmanschap bezien vanuit een branche
Stages Keuzen en kansen.
Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 – september 2015.
Welkom bij Veehouderij melkvee pluimvee varkens
WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.
Welkom bij de gastles !. Even voorstellen…. Ik ben …… Mijn vooropleiding ……. Mijn werkervaring …… Wat doe ik nu …..
Voorlichting VMBO De Populier Heldring 24 maart 2016.
STAGE INFORMATIEAVOND Woensdag 11 mei VOOR WIE IS DE INFORMATIE AVOND BEDOELD Voor ouders / verzorgers van de komende vierde en vijfde jaars leerlingen.
Ontwikkelingen in MBO. Focus op vakmanschap start schooljaar 2013/2014 Geen drempelloze instroom in niveau 2 Studenten meer uren Minder kwalificaties.
Van VMBO naar MBO De doorlopende leerlijn voertuigentechniek.
Wanneer is de leerling tevreden? Wat is: krachtig leren?
Doorstroom mbo-hbo Dr. José Mulder. Van succesfactoren naar aanpak om doorstroom te verbeteren.
Inhoudsopgave Voortgezet onderwijs algemeen Van PO naar VO Route 8 Scholen in de omgeving Vragen….
Programma vandaag Economieprogramma Onderneem ! Jaarrooster Kennis ophalen De Grote Verandering Stage-opdracht.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Samen Slim Bouwen aan de Toekomst
Stage informatieavond
Met Minder Meer en Beter
Stage zoeken bij Entree-opleiding
TI-Arbeidsmarkt Recessie + maatregelen TI-bedrijven
V.M.B.O. Wat na V.M.B.O. ? M.B.O. H.A.V.O. H.B.O. ‘t
Bs Petrus en Paulus en bs Edith Stein
Workshop samenwerken in een samenwerkingscollege
Workshop experimenten in het mbo
Business School Handels- en Administratieve opleidingen
Rekenontmoeting Scalda MBO en VMBO
Kiezen voor keuzedelen
Welkom bij de gastles !.
Welkom bij de gastles !.
Ontwikkeling opleiding Projectmanager vastgoedonderhoud
Entreeschool: samen naar een goede basis
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
GOFLEX, DE WERKENDE WEG VAN VMBO NAAR MBO
Samen broeden: MBO Barneveld en de beroepspraktijk
Stage zoeken bij Entree-opleiding
We gaan vernieuwen! KWT en VO verdwijnen
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Welkom bij de gastles !.
Welkom ouder(s)/verzorger(s)/leerlingen infoavond m. b. t
UMCG Gilde niveau 4 MBO verpleegkundige.
19 juni 2019 in 't Spant in Bussum
Presentatie door Mijke van As en Anemie Klomp op
Transcript van de presentatie:

BE CONNECTED Hoe betrekken we het bedrijfsleven financieel met Bedrijfswagen opleidingslocatie te Helmond als voorbeeld

Rick van der Velden EVEN VOORSTELLEN Teamleider Summa Automotive en Opleidingsmanager MBO Automotive Center (MAC)

Hoe ziet de lezing eruit Investeert het bedrijfsleven voldoende in onderwijs? Leiden we op volgens KD of voor de arbeidsmarkt, of beide? Hoe kunnen we het bedrijfsleven over de streep trekken mee te investeren? Kan iedere school dit voor elkaar krijgen? Een voorbeeld (Truck Academy) Een rondleiding op locatie met Truck Academy als voorbeeld

Investeert het bedrijfsleven voldoende in onderwijs Bedrijven zijn op zoek naar goed geschoold personeel Betalen bedrijven nog iets extra’s naast eventueel boeken en schoolgeld? Hoeveel subsidie ontvangt een bedrijf voor een student? Investeert hij deze subsidie in de student en hoe dan?

Leiden we op volgens KD of voor de arbeidsmarkt, of beide? Ooit de vraag gekregen om iets anders te doen dan in het curriculum staat omschreven? Durft onderwijs wel van het KD af te wijken en mag dat wel? Voor wie leiden we op?

Hoe kunnen we het bedrijfsleven over de streep trekken Hoe wordt u over de streep getrokken door een bedrijf om een investering te doen? Een vraag/behoefte moet dan beantwoord worden Het moet voldoen aan het gewenste……

Kan iedere school dit voor elkaar krijgen? Heeft u al een keer de vraag gesteld aan een bedrijf of leermeester of zijn student voldoet aan de verwachtingen? Heeft u vervolgens ook de vraag gesteld wat jullie er samen aan kunnen doen en wat dit het bedrijf en de student kan opleveren? Heeft u vervolgens samen met het bedrijfsleven een plan uitgewerkt om dit samen op te pakken? Heeft u al een succesverhaal, of bent u gedwarsboomd door regel- en wetgeving?

Een voorbeeld: Truck Academy De vraag en opmerking enkele jaren geleden was de volgende: We hebben te weinig monteurs die willen instromen Het beroepsbeeld is helemaal verkeerd Ze kunnen niets als ze bij ons beginnen, dus stoppen we ook maar weer snel Ik ga niet opleiden voor een ander De opleiding loopt 10 jaar achter op de werkplaats werkzaamheden

Een voorbeeld: Truck Academy En dan nu de antwoorden van school: We hebben te weinig monteurs die willen instromen Wij kunnen samen een werving opzetten om een grotere instroom te genereren dmv gastlessen en trucks naar scholen met een leermeester Het beroepsbeeld is helemaal verkeerd Dit kunnen we in een voorlichting goed wegzetten en het zou goed zijn om proefstages open te zetten om studenten het beroep te laten ervaren Ze kunnen niets als ze bij ons beginnen, dus stoppen we ook maar weer snel Kunnen ze niets of kunnen ze nog niets omdat de basis niet goed is of er misschien wel niet is. Wij kunnen de student op school eerst voorzien van de juiste basis en dan laten starten met werken. Eerst ontzorgen we het bedrijf en daarna komt een slagvaardige student

Een voorbeeld: Truck Academy En dan nu de antwoorden van school: Ik ga niet opleiden voor een ander Alle bedrijven samen zijn de “kweekvijver” voor de nieuwe generatie monteurs en het is bijna niet denkbaar dat alle mensen in de werkplaats door het bedrijf zelf zijn opgeleid. Gezamenlijk verantwoordelijk voor kwaliteit en kwantiteit van personeel De opleiding loopt 10 jaar achter op de werkplaats werkzaamheden Bij voldoende instroom en committment van het bedrijfsleven kan er ook door school worden geïnvesteerd.

De uitdaging aangaan GEMAAKTE KEUZES TRUCK ACADEMY EINDHOVEN Vooropleiding van de instroom is zeer divers Binnen de bedrijven is er de behoefte om studenten te contracteren, waarbij de basis aanwezig is en dus inzetbaar zijn Welke basis? Te denken valt aan basisvaardigheden truck techniek, basisvaardigheden metaal, samenwerken, veilig werken en communicatie Er is behoefte aan een gewenningsperiode voor student en bedrijf Door urenintensivering duurt de opleiding korter

HOE ZIET DE OPLEIDING ER DAN UIT? Alle 1e jaars studenten zitten in dezelfde klas, ongeacht hun vooropleiding Na het 1e jaar wordt besloten of er een niveau 2 of niveau 3 vervolg komt Iedere student start in een BOL traject(voltijd) opleiding om de basis te leggen (staat als BBL-er ingeschreven) Iedere student loopt stage bij het bedrijf waar hij wil gaan werken (er wordt al een match gemaakt voor start van de opleiding)

1e leerjaar Half jaar BOL student, waarvan: 1e 10 weken: 4 dagen school (50% theorie en 50% praktijk) 1 dag BPV (stage bij geselecteerd bedrijf) 2e 10 weken 3 dagen school (50% theorie en 50% praktijk) 2 dagen BPV (stage bij geselecteerd bedrijf) 2e half jaar BBL student met arbeidscontract, waarvan: 20 weken 1 dag school (combinatie theorie en praktijk) 4 dagen werken op contractbasis

2e en 3e leerjaar BBL student, waarvan: Hele schooljaar: 1 dag school (theorie en praktijk) 4 dagen werken Aangevuld met RPT dagen door school iedere 10e week (bekostigd door bedrijf) excursies en extra certificaten zoals tachograaf, APK, ruitreparatie………..

BEDRIJFSAUTOTECHNICUS - BBL Opleidingsportfolio Summa Automotive BEDRIJFSAUTOTECHNICUS - BBL EBAT 3 LJ4 TSB 4 LJ5 EBAT 3 LJ3 TSB 4 LJ4 EBAT 3 LJ3 BAT 2 LJ2 EBAT 3 LJ2 BAT 2 LJ1 EBAT 3 lJ1 VMBO Basis VMBO TL, GL, Kader

Wat wordt er door het bedrijf dan betaald Binnen de TA Eindhoven hebben we inmiddels 13 dealerbedrijven met 43 filialen (Brabant en Limburg) die zijn aangesloten en ondertekenen iedere 2 jaar een convenant met school Het te betalen bedrag stemmen we per 2 jaar met een stuurgroep af en is afhankelijk van hoeveel extra uren, certificaten, RPT dagen enz worden afgenomen Ook in uw regio heeft het bedrijfsleven vast en zeker een vraag, maar heeft u deze al geïnventariseerd of op het netvlies?