Anatomie en Fysiologie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Overzicht van de stofwisseling
De spijsvertering Chaline, Demi, Jismerai 15m1.
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Door: Joyce Bosma, Robin Beck, Kayleigh Volkering, Marlon Krieger
Inwendige bouw van een zoogdier
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Over mijn lijf De spijsvertering Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
Anatomie en Fysiologie
VHP Les 10.
Anatomie en Fysiologie
De eilandjes van Langerhans en de bijnieren
Het verteringsstelsel
Anatomie en Fysiologie
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Anatomie en Fysiologie
Inleiding Stofwisseling
Energie uit je eten halen
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Voel je wel in je vel !.
Voeren en verzorgen Periode 3
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voel je wel in je vel !.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
dierlijke cel en een plantaardige cel
Spijsvertering Bijgewerkt
Anatomie en Fysiologie
Anatomie en Fysiologie
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Anatomie en Fysiologie Les 3

Lesindeling Uitleg vak (herhaling) Terugblik vorige les Toets vorige les College ademhalingsstelsel Bespreken huiswerkopdracht College Spijsverteringsstelsel Film lever Vooruitblik volgende week

Uitleg vak Deze10 weken gaan we aan de slag met het vak anatomie & fysiologie. daarbij gebruiken we het boek ontwikkeling en omgeving. Aan het einde van deze 10 weken hebben we hoofdstuk 1 behandeld en kennen jullie de basisbeginselen van anatomie & fysiologie. In week 4 en week 7 gaan we kijken wat jullie eigen leervragen zijn. Jullie worden beoordeeld op inzet, presentie en resultaat. In week 9 krijgen jullie een kennistoets. Deze kennis vormt de basis voor het vak Ziektebeelden en pathologie in periode 2

Terugblik vorige les Vorige week hebben we het gehad over het skelet en de spieren gehad. Ook hebben we het gehad over het hart en de bloedsomloop Om jullie kennis te toetsen heb ik een kleine Kahoot gemaakt: Ga naar kahoot.it en vul de volgende code in:

Ademhalingssysteem luchtpijp longen bronchiën bronchiolen longblaasjes

Huiswerkopdracht vorige week Afgelopen week hebben jullie van twee dagen bijgehouden wat jullie hebben gegeten en gedronken Vergelijk in tweetallen wat jullie hebben gegeten (10 minuten)

spijsverteringssysteem Mond – door te kauwen maak je het voedsel kleiner. Door speeksel uit de speekselklieren wordt het voedsel zachter Maag – via slokdarm komt voedsel in maag. Door peristaltiek wordt voedsel fijner. In maagsap zitten zuren die voedsel bewerken, waardoor voedingsstoffen er gemakkelijker uitgehaald worden Darmen – verder vervoer voedsel. Door darmwand heen veel verbinding met bloed- en lymfevaten voor uitwisselen voedingsstoffen

Spijsverteringssysteem darmen Dunne darm: ± 6 meter lang voor contact darmwand met alle bloed- en lymfeklieren. Begint met twaalfvingerige darm (duodenum) met uitwisseling met de lever en alvleesklier. Regelt ook hoeveelheid voedsel die van de maag in darmstelsel mag komen Dikke darm: 1,5 meter lang. Onverteerbare delen van het voedsel worden hier verder afgebroken (rottingsproces). Via endeldarm verlaat ontlasting het lichaam Bilirubine: Geelachtige galkleurstof van gal naar lever. Wordt bruin in spijsverteringskanaal en kleurt ontlasting (poep)

http://www.schooltv.nl/video/de-spijsvertering-de-weg-die-het- voedsel-in-het-lichaam-aflegt-van-mond-tot-einddarm/ http://www.schooltv.nl/video/de-spijsvertering-de-weg-die-het-voedsel-in-het-lichaam- aflegt-van-mond-tot-einddarm/

Lever en alvleesklier Lever: bloedrijk orgaan aan begin spijsvertering. Eiwitten, vetten en koolhydraten uit voedsel wordt omgezet in bruikbare stoffen. Lever ontgift verder lichaam van giftige stoffen uit bijvoorbeeld medicijnen of overmatig alcoholgebruik. Alvleesklier: produceert alvleesklier sap wat via twaalfvingerige darm wordt toegevoegd aan spijsvertering. Verder productie van insuline en glucagon (komt terug in latere les)

Vooruitblik volgende week Koppeling naar eigen onderzoeksvragen Oftewel: wat wil je leren van dit vak. Waarom heb je de kennis van dit vak nodig voor jouw toekomstig beroep?