Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H3 Industralisatie en Ismen.
Advertisements

Gemaakt door:Tijn Schreuder
Hoofdstuk 4: Burgers en stoommachines
De tijd van de wereldoorlogen
De Industriële Revolutie
Industriële revolutie
Kenmerken van de industriële samenleving
 Paragraaf 4. Sterke uitbreiding van het personeel in de dienstensector  Personeel in de dienstensector nam sterk toe. De mensen in de dienstensector.
Kijk je op Wereldschaal naar Europa, dan is Europa rijk! Echter binnen Europa zijn er grote verschillen. Bijv. Londen en Albanie.
Het socialisme Paragraaf 7..
Paragraaf 8.1 Vorige les: Napoleon Bonaparte
Hierdoor kon er efficiënter gewerkt worden en groeide de opbrengst
de tijd van burgers en stoommachines
de tijd van burgers en stoommachines
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Onderwerp: De verschillende economische sectoren opsommen, met voorbeelden illustreren, hun relatief belang inschatten.
De Industriële Revolutie
2.2 Oorzaken van ondervoeding
§ 5 JAPAN EN ANDERE TIJGERS
4.2 de sociale kwestie..
de tijd van burgers en stoommachines
Geschiedenis hoofdstuk 1
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Historisch Overzicht Paragraaf 1.
Hoofdstuk 1: Nederland Historisch Overzicht Hoofdstuk 1: Nederland
Industriële Revolutie
3 Industrialisatie en Ismen
Tijd van burgers en stoommachines,
Industriële Revolutie
Wat moet je weten aan het eind van de les?
3 Industrialisatie en Ismen
Wat moet je weten aan het eind van de les?
2VMBO B/K Mens & maatschappij
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
Wat moet je weten aan het eind van de les?
de tijd van burgers en stoommachines
Tijd van de burgers en stoommachines ( )
Geschiedeniswerkplaats – 2KGT Hoofdstuk 2
Tijd van burgers en stoommachines,
 Industriële revolutie Uitleg  Periode waarin de landbouw voor de meeste mensen in Europa als belangrijkste middel van bestaan verdrongen werd door.
Het Kapitalisme Handelskapitalisme Oostzeevaart VOC/WIC
De industrialisatie van het westen
‘De Industriële revolutie is goed geweest voor de mensheid’
H9.1 De Industriële revolutie
Revoluties in Europa. Les 3 Naar de fabriek Doelen van les 3 Je kunt het begrip Industriële Revolutie uitleggen. Je kunt beschrijven welke rol de stoommachine.
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
5.1 Industriële Revolutie Tijd van burgers en stoommachines
Koloniale verleden.
De industriële revolutie
Blok 2 Milieuvervuiling,
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Tijd van burgers en stoommachines
Burgers en stoommachines 5.2 De sociale kwestie
Industrie en samenleving
De industriële revolutie in Goes
Hoofdstuk 9 De economische sprong van Europa
Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië
Uitvindingen tijdens de industriële revolutie
Hoofdstuk 2 Nederland als industriële samenleving § 4
Cursus 4.3 Ander soort samenleving Klas 2 KGT Lesweek 2
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 BK Lesweek 2
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 KGT Lesweek 2
Blok 2 Milieuvervuiling,
de tijd van burgers en stoommachines
§3.1 Industrie en samenleving
§2.3 De sociale kwestie In deze presentatie leer je over:
§2.1 Industrie en samenleving
Blok 2 Aantekening: Stoommachines Gevolgen voor de samenleving
Aantekening: hout Turf Steenkool
Transcript van de presentatie:

Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving Hoofdstuk 5 Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving

Aantekeningen 5.1 In 1800 begon een nieuwe periode in de geschiedenis  de moderne tijd In de 19e eeuw veranderde het dagelijkse leven in Europa meer dan ooit. Waarom? De oorzaak hiervan was de agrarische revolutie en de Industriële revolutie Agrarische revolutie wijst op veranderingen die plaatsvonden in de Europese maatschappij vanaf 1750 Industriële revolutie  begon rond 1750 in Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales)

Agrarische revolutie De Europese maatschappij was vanouds een landbouwmaatschappij. In bijna alle landen was landbouw de belangrijkste economische sector. Er kwamen grote veranderingen in de agrarische sector: sterkere gewassen onbekende gewassen zoals de aardappel en maïs deden hun intrede. De invoering van de keerploeg maakte een betere grondbewerking mogelijk. Men ging zaaizaden selecteren voor de volgende oogst. Alleen de beste zaden werden gebruikt en zorgden zo voor een betere opbrengst. Een betere bemesting en vervanging van ossen door paarden als trekdieren hielpen ook bij het vergroten van de productie aardappelplant

de huidige moderne industriële samenleving In de tweede helft van de 18e eeuw begon in Engeland een ontwikkeling die zou leiden tot de huidige moderne industriële samenleving. Typische kenmerken van deze ontwikkeling waren: de explosieve aangroei van steden de introductie van machines en fabrieken in de nijverheid de toename van de productie.

Aantekeningen Ondernemers bouwden grote bedrijfsgebouwen met machines die producten maakten: fabrieken. Energie (kracht) geleverd door stoom van stoommachines (water verhit met steenkool -> stoom). Er ontstond industrie (productie in fabrieken).

Aantekeningen Ontwikkelingen in de 19e eeuw Tijdens industriële revolutie: Veel uitvindingen (nieuwe vervoermiddelen, elektrisch licht, kunststof, kunstmest) Productie en werkgelegenheid in industrie namen toe Bevolking groeide hard Veel mensen trokken naar de steden. Na 1850 verspreidde de industriële revolutie zich naar andere Europese landen en de VS.

Aantekeningen Industriële samenlevingen Er ontstonden industriële samenlevingen: Meer dan de helft van de bevolking woont in steden De meeste mensen werken in de industriesector en dienstensector Industriesector: deel van de economie dat zich met industrie en mijnbouw bezighoudt. Dienstensector: deel van de economie dat buiten de landbouw, industrie en mijnbouw valt.

Spinning Jenny  Uitgevonden door John Hargreaves in 1770 Begin van de mechanisatie

De stoommachine van Newcomen

James Watt James Watt wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne stoommachine. James Watt is ook uitvinder van het eerste kopieerapparaat, waar hij in 1781 patent op kreeg.

De nadelen van de industriële revolutie Ondernemers waren meestal rijke burgers. In het kapitalistische systeem was winst maken het belangrijkst -> werkgevers (mensen die anderen voor loon in dienst heeft) jaagden hun werknemers (mensen die in loondienst zijn bij een werkgever) op en hielden de lonen laag. De industrialisatie (groei van de industrie) leidde ook tot vervuiling van het milieu (leefomgeving).

Thomas Edison (1847- 1931) Amerikaanse uitvinder van de gloeilamp. Het Edisoneffect: In 1883 wordt het systeem ontdekt waarmee elektriciteit veilig via koperdraden kan worden doorgegeven. Thomas Edison in 1919

Kijkopdracht Industriële Revolutie Waarmee begint de Industriële revolutie? Noem 4 gevolgen van de Industriële revolutie 3) Welke gevolgen heeft de Industriële revolutie voor de maatschappij? Noem er 2. 4) De arme fabrieksarbeiders hebben het niet goed. Slechte werkomstandigheden. Wat gaan ze hier tegen doen? 5) Welke veranderingen voert de regering door? Noem 3 nieuwe afspraken:

De industriële revolutie