De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië
Par. 1 De opmars van Brazilië

2 Lesdoelen Beschrijf welke verschillen er zijn in bevolkingsdichtheid.
Noem kenmerken van de verstedelijking in Brazilië. Beschrijf hoe de overheid de economische ontwikkeling stimuleert. Beschrijf waarom Brazilië een opkomende economie is.

3 Brazilië is (qua oppervlakte en bevolking) het
Brazilië is (qua oppervlakte en bevolking) het vijfde land van de wereld: 192 miljoen inwoners. Ligging Brazilië Brazilië ligt in Zuid-Amerika en grenst voor een groot deel aan de Atlantische kust!

4 Bevolkingsdichtheid dunbevolkt
De bevolking is erg ongelijkmatig verdeeld. Ruim 2/3 woont in de stedelijke gebieden aan de Atlantische kust. (Rio de Janeiro en São Paulo samen 30 miljoen inwoners.) In het zuiden en het zuidoosten is het daarom dichtbevolkt. Het noorden, noordwesten en het midden zijn zeer dun bevolkt. Brazilië heeft een zeer jonge bevolking. (bijna 75% jonger dan 30 jaar). De afgelopen 50 jaar is de bevolking driemaal zo groot geworden. dichtbevolkt

5 Verstedelijking Vanaf 1850 veel immigranten vanuit Europa. --> Richtten kleine stadjes aan de oostkust. Na 1950 steeg het aandeel stadsbewoners van 35% naar bijna 90%. Urbanisatie veroorzaakt door grote trek van platteland naar stad. Nadeel van de snelle urbanisatie: Onvoldoende woningen in de steden.  Gevolg: grote zelfbouwwijken op slechtste plaatsen (favela’s). (Exacte aantal bewoners onduidelijk, niet iedereen is geregistreerd.)

6 Snelle groei van de welvaart
Brazilië is een van de BRIC-landen: dit zijn opkomende economieën. (Landen met een snelle economische groei.) De BRIC-landen zijn: Brazilië, Rusland, India en China. (Soms wordt ook Zuid-Afrika (South-Africa) genoemd bij de opkomende economieën. Dan wordt gesproken over BRICS.) Tot 25 jaar geleden was de landbouw de voornaamste bron van werkgelegenheid. Nu is de industrie erg belangrijk. Door de lage lonen kan Brazilië erg goed profiteren van de wereldhandel. Globalisering is gunstig voor Brazilië. Globalisering= internationaal uitwisselen van goederen, diensten, geld en informatie. --> Dit allemaal mogelijk door nieuwe technologieën, internet en vervoersmogelijkheden.

7 Technopool De dienstensector ontwikkelt zich ook zeer snel!
(telecommunicatie en financiële diensten) Overheid stimuleert deze ontwikkeling door het opzetten van technopolen. Een technopool is een concentratie van universiteiten, onderzoekscentra en hightechbedrijven. Vb. = Silicon Valley in Californië Enkele bekende bedrijven die hun hoofdkwartier in het gebied hebben zijn Apple, Microsoft, Google, Yahoo en facebook.

8 Terugblik lesdoelen! Beschrijf welke verschillen er zijn in bevolkingsdichtheid. Het noorden, noordwesten en midden zijn dunbevolkt. De meeste mensen wonen in het zuiden, zuidoosten in de grote steden langs de Atlantische kust. Noem kenmerken van de verstedelijking in Brazilië. -Immigranten vanuit Europa gingen in de koloniale steden in het zuidoosten wonen. -Sterke groei door verhuizing van het platteland naar de stad. Beschrijf hoe de overheid de economische ontwikkeling stimuleert. Dankzij globalisering wordt veel geld verdiend met de industrie. Er wordt veel geproduceerd voor de export. Op het gebied van dienstverlening is het land zich flink aan het ontwikkelen. De regering stimuleert dit door technopolen op te zetten verspreid over het hele land, dus ook in minder ontwikkelde gebieden. Beschrijf waarom Brazilië een opkomende economie is. Op het gebied van productie en welvaart is Brazilië een van de 4 landen op de wereld die het snelst groeien. Landbouw was de voornaamste bron van werkgelegenheid en inkomsten, maar langzamerhand is dit verschoven naar de industrie en dienstensector.


Download ppt "Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië"

Verwante presentaties


Ads door Google