Huisvesting en Hygiëne

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hygiëne en preventieve gezondheidszorg
Advertisements

Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Presentatie over paarden en ponys
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Knaagdieren Week 3.
Dieren, gedrag en leefomgeving
Dieren, gedrag en leefomgeving
Hoofdstuk 2 Paragraaf 3.
Veehouden in de toekomst: Dierwelzijn Jantien Lijftogt Ak27.
Duurzame fokkerij Bijdragen aan een duurzame fokkerij.
Welzijn H1. programma Oriëntatiefase Theorie Aan de slag Theorie Aan de slag Evaluatiefase.
Betekenis van zorgboerderijen Jan Hassink en Reina Ferwerda Wageningen-UR.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!. Inhoud -dierproeven en alternatieven -proefdieren -wetgeving en controle -de mens achter de dierproef -vragen.
 Vrij van dorst, honger en onjuiste voeding  Vrij van fysiek en fysiologisch ongemak  Vrij van pijn, verwonding en ziektes  Vrij van angst en chronische.
Ondernemerschap E43.
Cursus 1.2 Werken met een Atlas Klas 1 BK Lesweek 5
Behoeften van de doelgroep & activiteiten
Huisvesting en Hygiëne
Quarantaine en ziekenboeg
Huisvesting en Hygiëne
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Huisvesting en Hygiëne
Gezondheid en gezond gedrag
Huisvesting en Hygiëne
WINTERSE GEDACHTEN.
Huisvesting en Hygiëne
Hond & Kat Les 7 (Afsluitende les)
2 Welzijn van dieren en huisvesting
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Wettelijke eisen - Gedrag en welzijn -.
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Overige zoogdieren Week 3.
Voorlichting, advies en instructie
CE Hond & Kat Week 7 Gezondheid.
CE Hond & Kat Week 3 Wet & Regelgeving.
Week 2 Dierenwelzijn en Gedrag
Wet & Regelgeving Vervolg op vorige week.
Konijnen.
Hamster.
NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn
Voeren en verzorgen Periode 3
advies aan de raad voor dierenaangelegenheden
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Voel je wel in je vel !.
Welzijn van dieren en huisvesting
Gezondheid en gezond gedrag
Kattengedrag Paraveterinair.
Oorcheck op het mbo 1 Over gehoor en gehoorschade
Welzijn van dieren en huisvesting
Leerfase 1 Periode 1 BOL Docent 1 Bouke Cuperus Les 1
Gelukkiger ouder worden
Welzijn van honden en katten
Gedragsproblemen en stoornissen
Diersoortverdieping honden en katten
Diersoortverdieping honden en katten
ADL Les 1.
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Voedingshoeveelheid berekenen
Les 3 Gezondheid en gedrag.
ADL Les 1.
Diersoortverdieping overige zoogdieren
Transcript van de presentatie:

Huisvesting en Hygiëne Docent kborgerink@aoc-oost.nl

Wikiwijs Link naar al het lesmateriaal: https://maken.wikiwijs.nl/108225/D21_Huisvesting_en_hygi_ne_2017_2018

Waar hebben we het vorige week over gehad? Huisvesting is de overkoepelende term voor verschillende typen onderkomens waarin men tijdelijk of permanent onderdak heeft om in te leven, te slapen, te werken of te ontspannen.  Hygiëne is alles wat je doet om ervoor te zorgen dieren, planten en mensen gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden of uit te schakelen. De verschillende groepen ziekteverwekkers die er zijn. Oriënteren op betrouwbare websites met informatie over dieren.

Wat gaan we vandaag bespreken? Week- nummer Les Onderwerp Lesstof Week 37 4/5 Huisvesting: Wat is dierenwelzijn? Wat heeft huisvesting te maken met dierenwelzijn? Wet en regelgeving rondom dierenwelzijn. Vijf vrijheden. Startpagina huisvesting  boek Huisvesting van gezelschapsdieren  Hoofdstuk 1 paragraaf 1.2

Wat is welzijn? Er zijn verschillende definities van wat dierenwelzijn is. Welzijn is: in harmonie leven met de omgeving. Welzijn hangt af van de hoeveelheid moeite dat een dier moet nemen om zich aan te passen aan de omgeving en zo een toestand te bereiken die als positief wordt ervaren. Drie aspecten zijn met elkaar verbonden als het om dierenwelzijn gaat: Gezondheid (lichamelijke en fysieke gesteldheid) Gevoel en emotie Natuurlijk gedrag

De vijf vrijheden van Brambell Dieren zijn vrij van honger, dorst of onjuiste voeding. Ze hebben gemakkelijk toegang tot vers water en een adequaat rantsoen. Dieren zijn vrij van thermaal en fysiek ongerief. Ze hebben een geschikte leefomgeving inclusief onderdak en een comfortabele rustplaats. Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte. Er is sprake van preventie en een snelle diagnose en behandeling; Dieren zijn vrij van angst en chronische stress. Er is zorg voor voorwaarden en behandelingen die geestelijk lijden voorkomen. Dieren zijn vrij om normaal, soorteigen gedrag te vertonen. Ze hebben voldoende ruimte, goede voorzieningen en gezelschap van soortgenoten.

Het houden van dieren Dieren worden al eeuwen gehouden zodat mensen ze kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor voer, als huisdier, in een dierentuin of voor onderzoek. Deze dieren zijn door de jaren heen geschikt geworden voor dit gebruik, maar vroeger waren deze dieren nog wild en leefden die in een andere omgeving. Dit wordt de natuurlijke leefomgeving van het dier genoemd. Deze natuurlijke leefomgeving wordt gebruikt om te kijken hoe je dieren het beste kan huisvesten.

Hobby of bedrijfsmatig houden van dieren Bij het houden van dieren als hobby gaat het om de dieren die je als huisdier houdt. De overheid heeft richtlijnen vastgesteld om te bepalen of je dieren bedrijfsmatig houdt: Je fokt niet om de dieren zelf te houden als huisdier en ook niet voor familie en vrienden. Je verkoopt of levert de dieren af aan anderen dan familie en vrienden. Je vangt de dieren op tegen een vergoeding. Je hebt ruimten speciaal ingericht voor de opvang, de handel of het fokken van de dieren. Je bent geregistreerd bij de Kamer van Koophandel of je hebt een btw-nummer. Je adverteert. Je oefent de activiteiten uit om winst te maken.

Besluit Houders van dieren Het besluit Houders van dieren valt onder de Wet dieren. In de besluit staan de algemene regels voor het houden en verzorgen van alle dieren én specifieke regels voor productiedieren. Hierin staan ook regels over hoe een dierverblijf eruit moet zien.

Zoek eens uit: In het boek Huisvesting, hoofdstuk 1 paragraaf 1.2 staat aan welke regels dierverblijven dienen te voldoen. Schrijf voor jezelf op in eigen woorden welke regels dit zijn. Op de toets moet je drie van deze regels op kunnen noemen! Schrijf ze dus goed op in je samenvatting en leer deze.

Zieke dieren Wanneer je bedrijfsmatig dieren houd ben je verplicht 3 verschillende ruimtes te hebben voor de opvang van zieke dieren. Quarantaine ruimte Voor dieren waarvan de gezondheid onbekend is. Isolatie ruimte Voor dieren waarvan gedacht wordt dat ze een besmettelijke ziekte hebben Ziekenboeg Voor dieren die geen besmettelijke ziekte hebben, maar wel ziek zijn.

Waar hebben we het vandaag over gehad? Drie aspecten zijn met elkaar verbonden als het om dierenwelzijn gaat: Gezondheid (lichamelijke en fysieke gesteldheid) Gevoel en emotie Natuurlijk gedrag De vijf vrijheden van Brambell Dieren zijn vrij van honger, dorst of onjuiste voeding. Dieren zijn vrij van thermaal en fysiek ongerief. Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte. Dieren zijn vrij van angst en chronische stress. Dieren zijn vrij om normaal, soorteigen gedrag te vertonen.

Waar hebben we het vandaag over gehad? Het verschil tussen het houden van dieren als hobby of bedrijfsmatig. Het besluit houders van dieren Regels waar dierverblijven aan moeten voldoen. Wanneer je bedrijfsmatig dieren houd ben je verplicht 3 verschillende ruimtes te hebben voor de opvang van zieke dieren: Quarantaine ruimte Isolatie ruimte Ziekenboeg

Huiswerk volgende les: Week- nummer Les Onderwerp Lesstof Week 37 6 Hygiëne: Algemene hygiëne. Persoonlijke hygiëne, handen wassen. Werkvolgorde bij het schoonmaken. Reinigen en desinfecteren. Kenniskiem  Huisvesting van gezelschapsdieren  Hoofdstuk 4 paragraaf 4.2 en 4.3