Paragraaf 11.3 De Sovjet Unie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De tijd van de wereldoorlogen
Advertisements

China onder Mao ( ).
Hitler aan de macht Paragraaf 2.
Communisme in Rusland..
Wereldoorlogen Twee wereldoorlogen en het ontstaan van de totalitaire regimes Les 38 – Het Interbellum.
Het socialisme Paragraaf 7..
IJzeren gordijn gaat open
Paragraaf 2.3 Arbeidersparadijs.
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
Een communistische grootmacht
Een communistische grootmacht
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.1.
De Verenigde Staten en hun federale overheid Een wereldmacht in wording § 2.1 & 2.2.
de tijd van burgers en stoommachines
Ontstaan en ontwikkeling van een politieke stroming
Geschiedenis van Rusland
Paragraaf 1 Russische revolutie
Hoofdstuk 5 Koude Oorlog.
NICOLE, BINTOU, MARYSIA. VWO 3
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
HISTORISCHE CONTEXT KOUDE OORLOG
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev"
De Koude Oorlog ?.
Par 3. De wereld verdeeld in twee ideologische blokken
Vergelijking van dictators: veel verschillen
Tijd van wereldoorlogen,
Hoe werkt de maatschappij? Is deze maakbaar? Hoe beïnvloed je de economie?
De Grote Oorlog
Belangrijke kenmerken
De Russische Revolutie (1917)
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
De Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog
H10.2 Feminisme en socialisme
Duitsland Hoofdstuk 5 Het Derde Rijk I
9§3 Totalitaire ideeën in de praktijk II Fascisme
CSE 2016 Havo tijdvak I Vragen CE 2016 en KA Drs. Robert de Oude namens de havo/vwo commissie van de VGN.
De blokvorming in Oost en West Hoofdstuk 4 de Koude Oorlog.
Oorzaken van de Russische Revolutie
De Wereld- oorlogen H11.3 DE SOVJETUNIE. OORZAKEN RUSSISCHE REVOLUTIE  Alleenheerschappij van de tsaar (Nicolaas II)  Doema (parlement sinds 1905) geen.
Paragraaf 10.2 Emancipatie
Context 2: Duitsland Les 6 – Nazi’s aan de macht.
De Europese eenwording
Tijdvak 9: De tijd van wereldoorlogen
Союз Советских Социалистических Республик
De tijd van de pruiken en de revoluties
Tijdvak 9 ‘De tijd van de wereldoorlogen’
Tijd van burgers en stoommachines 1800 – 1900
Burgers en stoommachines 4.3 Politieke stromingen
Paragraaf 11.1 Een moderne wereld
Russische revoluties Les 1, 2 en 3.
Paragraaf 3 MODERN IMPERIALISME
Burgers en stoommachines 4.3 Politieke stromingen - Ismen
Paragraaf 10.3 ‘Naar de verzuilde samenleving’
Hoofdstuk 9 De economische sprong van Europa
de tijd van burgers en stoommachines
HOOFDSTUK 4 DE TWEEDE WERELDOORLOG
Wereldoorlogen en staat en natie
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Wereldoorlogen Kenmerk 38 het in praktijk brengen van de totalitaire ideologieën communisme en fascisme/nationaal-socialisme Les 2 – Nazificatie.
Democratie of dictator
§3.1 Industrie en samenleving
§2.3 Duitsland van democratie naar dictatuur
§1.3 Revolutie in Rusland In deze paragraaf leer je over:
§2.2 Fascisme en communisme
§3.4 De crisistijd In deze presentatie leer je over:
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog en verder
Transcript van de presentatie:

Paragraaf 11.3 De Sovjet Unie

Wat weet je al? Over de Sovjet Unie? Maak een mindmap en schrijf zoveel mogelijk associaties, in verband met elkaar, op.

Kenmerkende aspecten Het in praktijk brengen van de totalitaire ideologieën communisme en fascisme/nationaalsocialisme (Het gaat in deze paragraaf om het communisme, dit is een totalitaire staat: het beheerst het leven van alle mensen in de staat) De rol van moderne propaganda- en communicatiemiddelen en vormen van massaorganisatie (De communistische machthebbers wilde dat de hele staat achter het communisme zou staan, om dit te bereiken maakten ze heel veel gebruik van propaganda: om de mensen zo te indoctrineren zodat ze in het communisme zouden geloven) Het voeren van twee wereldoorlogen (tijdens de Eerste Wereldoorlog vond de communistische revolutie in Rusland plaats)

Het in praktijk brengen van de totalitaire ideologieën: communisme Bedacht door: Karl Marx (19e eeuw onder invloed van industriële revolutie, sociale kwestie, ongelijkheid in de samenleving) Uitgevoerd door Bolsjewieken o.l.v. Lenin (communistische variant = Leninisme) Totalitair systeem uitgevoerd o.l.v. Stalin (communistische variant = stalinisme) Totalitair omdat: de gehele maatschappij (ec, pol, soc, cult) staat onder invloed van het communistische systeem o.l.v. Stalin en zijn partijgenoten. Nu nog in Noord-Korea (Stalinisme, Noord-Koreaanse variant): http://schooltv.nl/video/3-op-reis-in-de-klas-het-land-noord- korea/#q=communisme

Communisme: totalitair systeem op economisch gebied Kenmerken: Staat geeft leiding aan de economie = planeconomie Opstellen van vijfjarenplannen (plannen voor landbouw, industrie, enz.) Geen vrije concurrentie Staat bepaalt hoe hoog de lonen zijn en de prijzen van producten. Productiemiddelen (arbeid, kapitaal, grond) in handen van de staat Boerderijen zijn bijv. ook staatsbezit: kolchoz.

Communisme: totalitair systeem op politiek gebied Kenmerken: Geen politieke vrijheid Alleen de communistische partij was toegestaan Stalin was de onbetwiste leider van de partij (dictatoriaal) Geen vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, geloof (of op welk gebied dan ook) Onderdrukking: strafkampen (Goelag) en schijnprocessen (‘nep’- rechtszaak) Geheime politie

Communisme: totalitair systeem op sociaal gebied Kenmerken: Alle burgers stonden onder controle en in dienst van het communistische systeem. Staat zag toe op waar iemand werkte, wat voor werk iemand deed, wat je studeerde enz. Propaganda beïnvloedde de publieke opinie (positief over het systeem, negatief over vijanden van het systeem) Staat zorgde voor zijn burgers: wonen, ziekenzorg, onderwijs (alles ‘gratis’)

Communisme: totalitair systeem op cultureel gebied Kenmerken: De staat hield toezicht op het culturele leven: Alle kunstenaars stonden in dienst van het systeem: wat je maakte moest verheerlijking zijn van het systeem. Persoonsverheerlijking van de leider (Stalin) http://nos.nl/video/480976- rusland-herdenkt-sterfdag-stalin.html Geloof was verboden (bijv. christendom): het communistische systeem was het ‘nieuwe geloof’ Censuur

KA: Het voeren van twee wereldoorlogen Wat heeft dit kenmerkende aspect te maken met het ontstaan van de Sovjet Unie? Eerste Wereldoorlog 1914 – 1918 1917: o.a. door de verliezen tegen DU in WO I breekt er in Rusland een communistische revolutie uit (een klassenstrijd). 1917: Staatsgreep door Bolsjewieken o.l.v. Lenin 1917 – 1924: Lenin machthebber 1924 – 1928: machtsstrijd over de opvolging van Lenin, winnaar: Stalin 1928: Stalin secretaris-generaal van Sovjet Unie (Rusland + overwonnen gebieden) en vestigt een totalitair communistisch systeem. 1941 – 1945: Tweede Wereldoorlog. Duitsland valt de Sovjet-Unie binnen. In 1945 verslaat o.a. de Sovjet-Unie Nazi-Duitsland.

Mislukkingen en successen van Stalin: In werkelijkheid was de Sovjet-Unie een combinatie van: Idealisme (klasseloze samenleving) Machtspolitiek (Stalin = dictator die niet voor geweld terugdeinsde) Terreur (geheime politie, strafkampen, schijnprocessen) Mislukkingen: Doelstellingen van vijfjarenplannen werden niet gehaald Collectivisatie (boerderijen onteigenen en samenvoegen) mislukte ( hongersnoden) Arbeiders kregen niet de macht in het land, maar de communistische partijelite, met Stalin voorop. Successen: Snelle industrialisatie (Rusland groeide rap van landbouw-stedelijke samenleving uit tot industriële samenleving) In WO II heeft Stalin de nazi’s van Duitsland verslagen: hierna was de Sovjet-Unie een van de machtigste landen ter wereld

Examenvraag Zowel het communisme als het fascisme hebben een totalitair karakter. Leg met een voorbeeld uit een communistisch en een voorbeeld uit een fascistisch land uit wat dit betekende voor een burger van dat land. ANTWOORD: Uit de gekozen voorbeelden moet blijken dat in een totalitaire dictatuur de heersende ideologie doordringt op alle terreinen van het maatschappelijk leven om daarover controle uit te oefenen, bijvoorbeeld: • een Sovjetburger die in een café een grap over Stalin vertelde, kon naar de Goelag worden gestuurd 1 • in nazi-Duitsland werden alle jeugdverenigingen (behalve de Hitlerjugend) ontbonden 1

Examenvraag Na de revolutie van 1917 in Rusland brak er een burgeroorlog uit tussen de communisten en hun tegenstanders. Als de Russische communisten een dorp veroverden, begonnen zij meteen de analfabete boerenbevolking lezen en schrijven te leren. Leg uit welk politiek doel zij nastreefden met de scholing van de boerenbevolking. Antwoord: Voorbeeld van een juist antwoord is: De Russische revolutionairen konden door de boeren te leren lezen en schrijven moderne massaorganisaties oprichten voor hun propaganda / het land moderniseren/industrialiseren/kennis verspreiden onder de bevolking.