Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

Luca CUCINA ITALIANA Inleiding Thema avond Umbrië Nieuwe koks Umbrische wijnen nieuwsbrief.
Productie Wijn.
Workshop Reis door het paradijs van wijn en spijs
Blind proeven van rode druivenrassen
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
Naam: Kelly Kleijburg Klas: G4A
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Zwitserland SVH Wijncertificaat. 2 Zwitserse wijngebieden § 14.1 uTussen 45 e en 47 e breedtegraad uGroot verschil tussen dag- en nachttemperatuur uDe.
Wijnkennis.
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
CHAMPAGNE Geschiedenis; Ontwikkelingen door de jaren heen;
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
Zuid-Afrika Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Nederlands Wijn Gilde Landelijk thema 2014/2015
Wijn Het proces.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Maar in elk geval verbeteren van wijn
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Ik weet meer van wijn Wijncursus op SDEN-niveau 2 | wijnoorkonde
Wijncursus op SDEN-niveau 2/wijnoorkonde
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
Wijn.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo Pinot noir Wat is het verschil tussen al die druiven? Hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt? Kan ik van rode druiven witte wijn maken? Meer weten? Loop dan nu dit hoofdstuk door. Wat is het verschil tussen al die druiven? Hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt? Kan ik van rode druiven witte wijn maken? Meer weten? Loop dan nu dit hoofdstuk door.

Hoeveel druiven … merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo Pinot noir Er bestaan duizenden druivenrassen. Jaarlijks komen hier nog enkele bij door kruising of ontdekkingen. Voordat de wijn bij jou op tafel staat, gaat er een ingewikkeld proces aan vooraf… als we de kenners moeten geloven. Voor een deel is dat waar, maar laat je niet afschrikken! Je perst een hoeveelheid druiven tot sap, doet er een beetje gist bij en voilà… er is wijn. Er bestaan duizenden druivenrassen. Jaarlijks komen hier nog enkele bij door kruising of ontdekkingen. Voordat de wijn bij jou op tafel staat, gaat er een ingewikkeld proces aan vooraf… als we de kenners moeten geloven. Voor een deel is dat waar, maar laat je niet afschrikken! Je perst een hoeveelheid druiven tot sap, doet er een beetje gist bij en voilà… er is wijn.

Smaakfactoren Natuurlijk komt er wel iets meer bij kijken, de bereidingswijze heeft invloed op de kwaliteit en smaak van de wijn. (gerijpt op eikenhout of niet) Maar het karakter van de wijn wordt vooral bepaald door de druif, de bodem en het klimaat. Hierdoor verschillen de wijnen van elkaar. Een wijn uit een koel klimaat zal over het algemeen meer zuren hebben dan een wijn uit een warm klimaat, al is het dezelfde druif. In de volgende hoofdstukken gaan we hier dieper op in! Natuurlijk komt er wel iets meer bij kijken, de bereidingswijze heeft invloed op de kwaliteit en smaak van de wijn. (gerijpt op eikenhout of niet) Maar het karakter van de wijn wordt vooral bepaald door de druif, de bodem en het klimaat. Hierdoor verschillen de wijnen van elkaar. Een wijn uit een koel klimaat zal over het algemeen meer zuren hebben dan een wijn uit een warm klimaat, al is het dezelfde druif. In de volgende hoofstukken gaan we hier dieper op in!

Druiven,steeltjes en pitten Wist je trouwens dat het vruchtvlees van een druif wit is en dat je dus van een rode druif ook een witte wijn kunt maken wanneer je de schillen niet mee gist! De schillen, steeltjes en pitten bevatten looizuur (tannine) en geven de rode wijnen vaak een stroef mondgevoel. Bij witte wijnen gisten de schillen, steeltjes en pitten niet mee en zal je deze stroefheid niet ervaren. Wist je trouwens dat het vruchtvlees van een druif wit is en dat je dus van een rode druif ook een witte wijn kunt maken wanneer je de schillen niet mee gist! De schillen, steeltjes en pitten bevatten looizuur (tannine) en geven de rode wijnen vaak een stroef mondgevoel. Bij witte wijnen gisten de schillen, steeltjes en pitten niet mee en zal je deze stroefheid niet ervaren.

Smaak door rijping Hout en wijn vormen een onafscheidelijk partnerschap zou je denken. Het hout geeft aroma’s aan de wijn en deze vermengen zich langzaam met de al aanwezige aroma’s. Desondanks moet er een evenwicht ontstaan: als de wijn te lang in een houten wijnvat blijft, overvleugelt het hout de oorspronkelijke aroma’s in de wijn. Daarom zal de meeste wijn juist niet op een houten vat lageren, maar ontstaan de zwoele warme aroma’s juist door het warme klimaat en de druif zelf.

Fles maten Quart/Piccolo 0,20L Demi 0,375L Bouteille 0,75L Magnum 1,5L Tot slot wordt er gebotteld in de verschillende inhoudsmaten: Quart/Piccolo 0,20L Demi 0,375L Bouteille 0,75L Magnum 1,5L Jéroboam 3L Réhoboam 4.5L Méthusalem 6L Salmanazar 9L Balthazar 12L Nebukadnezar 15L Melchior 18L Tot slot wordt er gebotteld in de verschillende inhoudsmaten: Quart/Piccolo0,20L , Demi 0,375L , Bouteille0,75L , Magnum1,5L , Jéroboam3L, Réhoboam4.5L Méthusalem6L , Salmanazar9L , Balthazar12L, Nebukadnezar15L, Melchior18L

OPDRACHT Wil je meer te weten komen over dit hoofdstuk, ga dan direct naar het Game learning programma in het hoofdmenu. In het volgende hoofdstuk behandelen we: Druiven en regio’s en zien we wat de jaarkalender van de wijnboer is. Opdracht: Bezoek onze Facebook pagina via de website Wijntraining-Online: Vertel ons wat je van het programma vindt tot nu toe! De leukste, de meest originele… ontvangt en uitnodiging voor de wijnreis naar Valencia! Ik zeg DOEN!!