Pedagogiek als beroep.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom bij Leefstijl.
Advertisements

INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Ontwikkelingstraject kinderen
Maatschappelijk Aanbesteden
Gewoon opvoeden? Verbeter de wereld! en begin bij de opvoeding.... De Vreedzame Wijk.
Workshop Relationele en seksuele vorming
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Een ouderavond over veiligheid en grenzen stellen
Opvoeden van drukke kinderen
Ondernemen(d) in het onderwijs
O PVOEDINGSONDERSTEUNING Sarah-Lynn Logghe. INHOUDSTAFEL definitie doelstellingen groeiende interesse vanuit het beleid functies van opvoedingsondersteuning.
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
Inleiding In deze diavoorstelling kan je meer lezen over de inhoud van het boek ‘Mama, mijn buik doet pijn! Kinderen met buikpijn helpen.’ Alle besproken.
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
straffen en belonen vanuit de montessori visie
Voorstelling methodiek ouderintervisie ***** West - Limburg
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Opvoedbaarheid en jeugdbeleid Henk de Vos Hanzehogeschool Groningen – Lectoraat Integraal Jeugdbeleid 16 september 2010.
DIGITALE COLLAGE ESTHER
AMV Sociaal maatschappelijke dimensie
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Wat moeten jullie kennen?
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Opvoeding en pedagogiek
Opvoeden.
Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 1 Pascal van Schajik
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
(Ped)agogiek Werkcollege 4
(Ped)agogiek Werkcollege 5
Proefstuderen Pedagogiek hr: Over opvoeden gesproken
Waar gaat het vandaag over?
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
(Ped)agogiek Hoorcollege 8
Inleiding in de (ped)agogiek Hoorcollege 4
Inleiding in de pedagogiek Hoorcollege 6
(Ped)agogiek Werkcollege 5 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
(Ped)agogiek Werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
De kracht van positief opvoeden
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
OPVOEDEN IN DE HUIDIGE MAATSCHAPPIJ DELPHINE VAN DER DONCKT (R ), 1BAOC3.
Samenwerken Werken in teams. Team In welke teams zit jij? In welke teams zit jij?
Welkom ! Informatieavond Groep  Vakken en doelen  Van klas naar groep  Sociale en emotionele ontwikkeling  Afspraken in de klas  Afspraken.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN
Duurzame inzetbaarheid van de professional
Groepswerk Eén werk! = Eén cijfer?.
Eindpresentatie module 5
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Naam: Jana Van Wijmeersch 1 BaOc
Lespakket Opleidingen
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Consumenten-gedrag Het gezin
Aangeboren of aangeleerd?
Aangeboren of aangeleerd?
Kinderdoop of volwassendoop
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Sint-Jozefsinstituut
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Sint-Jozefsinstituut
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Transcript van de presentatie:

Pedagogiek als beroep

Wat is ‘pedagogisch handelen’? Dagelijks bezig met pedagogisch handelen Handelen is gericht op verandering van mensen (verhoudingen en omstandigheden)  sociaal handelen (daartoe behoort pedagogisch handelen) Altijd wederzijds handelen  het handelen is op anderen georiënteerd Er is niet 1 juiste manier van pedagogisch handelen

Voorbeeld Het gaat niet zo goed met Edwin. Hij is 6, net in groep 3 en zijn schoolleven vlot niet zo. Hij kan de opdrachten niet echt aan. Tegenwoordig plast hij weer in bed en heeft nachtmerries.

Wat zou jou eerste manier van handelen zijn? Helpen bij zijn huiswerk Wat zou jou tweede manier van handelen zijn? Tijd nemen voor Edwin, steunen, troosten, tijd nemen voor zijn angst, praten over nachtmerries, etc.

Doel pedagogisch handelen Algemeen: Kinderen positief stimuleren in hun ontwikkeling en schadelijke invloeden verre van ze houden, dus opvoeding en vorming mogelijk maken Ouders: ze lief te hebben, te beschermen, te verzorgen, te stimuleren, etc.  optimaal opgroeien en toenemende zelfstandigheid willen ouders mogelijk maken Is alle wat in de mening van ouders ‘goed is voor het kind’ dan pedagogisch?

Waarin onderscheidt het doel van het pedagogisch handelen zich van andere vormen van sociaal handelen? Leren Pedagogen zijn mensen die anderen, het leren mogelijk moeten maken; helpers bij het leren ‘Mens is een wezen dat genoodzaakt is tot leren’

Wij leren van onze geboorte tot aan onze dood, maar het meeste leren wij niet van professionele pedagogen, maar door deelname aan het gezinsleven en het leven daarbuiten, dus door ‘socialisatie’

Opvoeding

Is opvoeding nodig? Is er een verschil tussen verzorging en opvoeding. Is het voldoende een kind onderdak, voedsel en kleding te verstrekken en hen verder aan zichzelf over te laten? Conclusie: Je kunt het kind niet verzorgen zonder het in een of andere vorm ook op te voeden. (kind is op opvoeding aangewezen)

Wat is opvoeden? Opvoeding is een bepaalde vorm van omgang tussen volwassenen en jeugdigen die erop gericht is steun en richting te geven aan het proces van volwassenwording

Opvoedingsmilieu Opvoedingsdoelen Opvoedingsvoorwaarden Opvoedingsmiddelen

Opvoedingsmilieu Maatschappelijke context waar de opvoeding afspeelt Allerbelangrijkste: Gezin School: School neemt steeds meer en steeds vroeger opvoedingstaken van de ouders over Leerstof en leerprestaties hebben op zich een opvoedende functie

Opvoedingsmilieu dia 2 De buurt, leeftijdsgroep Overheid voelt zich (mede)verantwoordelijk voor de opvoeding van kinderen in de samenleving (leerplicht, kinderbeschermingsmaatregelen, opvoedingsondersteuning, etc.)

Opvoedingsdoelen Iedere opvoeding heeft doelstellingen, men is zich daar vaak nauwelijks van bewust Dus: het doel van de opvoeding

Opvoeders willen dat kinderen leren zich in de maatschappij te handhaven Verantwoordelijkheid dragen voor hun doen en laten Ontplooien Ontwikkelen van een eigen identiteit Etc.

Opvoedingsvoorwaarden Op de hiervoor besproken opvoedingsdoelen te bereiken zijn een aantal voorwaarden nodig. Dus: omstandigheden die door de opvoeders worden geschapen om de opvoeding mogelijk te maken.

Voorbeeld opvoedingsvoorwaarden Verzorging Opvoedingsrelatie Veiligheid Uitdaging Etc.

Opvoedingsmiddelen Geen duidelijk grens tussen opvoedings-voorwaarden en opvoedingsmiddelen  Instrumenten die je kiest om op te voeden

Voorbeeld opvoedingsmiddelen Straffen en belonen Regels stellen Onderhandelen Verantwoordelijkheid geven Actief luisteren Belonen en negeren Etc.

Film van Schatjes