Surinaamse Gerechten
Surinaamse Erwtensoep
Surinaamse Erwtensoep pakje zoutvlees of spek van 400 g pak gele spliterwten van 500 g 10 pimentkorrels 2 grote uien, gesnipperd 3 takjes bladselderij 2 bouillonblokjes 1 teentje knoflook scheutje olie 4 kopjes rijst 1 gele Madame Jeanette-peper, fijngesneden
Surinaamse Roti
Surinaamse Roti 4 roti platen (ik adviseer de platen van Lalla Rookh of die van Ram’s Roti) 1 kilo kippenbouten, in kleine stukken gehakt 1 bosje kousenband (te koop in tropische winkels) 1 kilo aardappels (kruimig) 1 doosje met eieren (4 stuks) optioneel extra groenten voor de vegetariërs: witte kool, pompoen of aubergine 5 tenen knoflook in kleine stukjes gehakt 2 witte uien in stukken gehakt 1 zakje Masala (te halen bij de tropische winkel) 2 tomaten in stukken gehakt 1 half bosje selderij, fijngesneden 4 maggi blokjes 1 gele madam Jeanette (hete peper te koop bij de tropische winkel) zout en peper olijfolie of zonnebloemolie om in te bakken
Kip met tomaat en ui
Kip met tomaat en ui 500 gram kipfilet, 1 kilo uien, 1 kilo tomaten (liefst trostomaten), 1-3 spaanse pepers, 2 teentjes knoflook, zout, suiker, azijn, gemberpoeder, olie.
Bloemkool Masala
Bloemkool Masala 1 bloemkool 0,5 ui, gesnipperd 2 tl tomatenpuree 1 el kerrie zout 1 teen verse knoflook, geperst 400 ml heet water olijfolie 0,5 fijngesneden vers pepertje
Surinaamse Kip Stoof
Surinaamse Kip Stoof 400 gram Basmati rijst 4 kippenbouten 200 gram pruimen (zonder pit) 1 winterwortel 4 el Faja Lobi Nasi Trafasie (vers bereide roerbakmix) 1 ½ tl Chinese vijfkruidenpoeder (spice powder) 2 tl bruine suiker 1 tl Trassie Trafasie (echte Surinaamse trassie) zonnebloemolie 1 el tomatenpuree 2 uien 4 sjalotjes 1 kleine tomaat 1 el Faja Lobi Pinda Sambel