Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ik doe mijn spreekbeurt over de orka
Advertisements

koffieextract en koffiedik
7. Scheiden van zuivere stoffen en mengsels
Ren je Rot Voedingsspel!?.
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Azijn, mosterd, en olie.
Zuivelproducten en Eieren
Hoe werkt het Natural Coloring Systeem
Marc Bremer Scheikunde Marc Bremer
Productie Wijn.
De kleurenleer Primaire kleuren Secundaire kleuren
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
INSTRUCTIE 1: Verzamel zoveel mogelijk verschillende soorten gekleurd papier en pakpapier. Vergeet geen zwart en wit papier. Zorg dat ieder van jullie.
Scheidingsmethoden en reacties
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
B1 Stoffen worden omgezet
Tussendoortjes en frisdrank
5. Brood nodig Recept / gisting
Bloed alcohol gehalte BAC formule.
2 Het lekkere van alcohol
ontleedbarestoffen (bestaan uit moleculen dus meerdere atoomsoorten)
ATLANT CATERING WERK MET MEERWAARDE Opleiding Atlant WEL. Thema: Dranken.
De bedradingslijst.
HALF-GLACE EN DERIVATEN -Bevochtig de mux met de kokende bouillon en breng het langzaam op smaak. Kook voor ongeveer 10 minuten. -Consumeer of conserveer.
Stoffen en hun eigenschappen
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Gemaakt door Michelle & Lisette
Gedistilleerd 2. Lesbrief 17.
STOFFEN – HET MOLECUULMODEL
Zuivere stof Dezelfde bouwstenen, meestal moleculen
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Wijn.
Wijn Het proces.
Afwegen van de ingrediënten;
Binnenlands gedistilleerd
Hoe werkt het Natural Coloring Systeem
Grondstoffen voor de bierbereiding
Smaak.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1.
Scheiden van Mengsels N A S K I I klas 3.
Antwoorden: wat weet je over alcohol Alcohol is een giftige stof! Waar!
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
Brouwerij de Praght Gepresenteerd door : Aart Vos Rosalie Vos Aad van ‘t Hof.
Lichte Bieren. Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Loesmaye Ismay v.d Wiel. Kurtulus Kaplan. Merve Emik.
Visieontwikkeling.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Spreekbeurt Koffie.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Smul gezond.
Wijn maken.
Wijn.
Appelsap Productie en klaring.
Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten
Wijnmaken voor beginners
Materie Stof, stof of stof?.
Brouwerij Brunn.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
Leerjaar 3 Nask1 H7 Materie §1 Moleculen.
Leerjaar 3 Nask1 H7 Materie §1 Moleculen.
Transcript van de presentatie:

Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?

Wat is likeur Een drank met als basis minimaal 20 % alcohol Toevoegingen voor de smaak en de reuk Die toevoegingen bestaan in het algemeen uit kruiden, vruchten en overige bestanddelen zoals eieren, slagroom en suiker

Welke likeuren zijn er zoal Medicinale likeuren, welke door hun samenstelling geneeskrachtige werking hebben. Zie boek Maria Treben Kruidenbitters, deze hebben in het algemeen een prettige werking op de maag Fruitlikeuren, hoofdbestanddeel zijn vruchten gekookt of onbewerkt De likeuren met als hoofdbestanddeel slagroom en suiker

Benodigheden Om een likeur temaken hebben we in ieder geval alcohol nodig. Je kunt deze kopen als jenever, wodka, obstler en dergelijke. Deze hebben in het algemeen een percentage tussen de 30 en 60 graden alcohol. Hoe hoger de alcohol hoe beter en sneller worden de gewenste stoffen uit het product gehaald waarvan men de likeur wil maken. Maar je kunt natuurlijk ook zelf stoken.

Stoken Ofwel destileren. In nederland waar bijna alles gedoogd wordt is het maken van alcohol toegestaan als er accijns wordt betaald. Dus zowel de hobby-brouwer als de –wijnmaker zijn in overtreding, al is het bij deze producten zo dat dit maken gedoogd wordt indien dit bestemd is voor eigen gebruik.

Zo moet het niet

Alcohol maken Er zijn meerdere manieren om zelf alcohol te maken: Fruit laten gisten, zoals druiven, appels, peren, kersen enz. Granen laten mouten, het zetmeel wordt omgezet in suikers, en dat laten gisten, zoals bier, en als basis voor jenever, whisky, wodka enz.

Een destillatie ketel bestaat uit 4 hoofd onderdelen: De stookketel, de kolom, de bocht, de koeler en de opvang.

Destileren Het grondproduct van waaruit gedestileerd wordt heeft een alcoholpercentage van 12 %. Door dit product te verwarmen tot ongeveer 70 graden, het kookpunt van alcohol die dan verdampt. Door de damp af te laten koelen druppelt deze in een opvangbak en krijgen we alcohol. In eerste instantie methyl en vervolgens het product waarvan wij likeur gaan maken, ethyl.

Medicinale likeuren Ofschoon de naam enigszins verwarrend is, behoren deze tot de likeuren. Ze bestaan uit alcohol en toevoeging van kruiden, het grote verschil met de bitter is dat deze in het algemeen geen suikers bevatten We beginnen met de zweedse kruiden melange van Maria Treben. Geneeskrachtig voor zowel in te nemen als voor het maken van zwachtels en dergelijke. Zie boek blz 48.

De kruidenbitters Het suikergehalte van deze likeuren is zeer wisselend, het alcoholgehalte van 40 tot 55%. Ik heb voor jullie een notenlikeur die ook tot de bitters behoort. Bij overtollig maagzuur een neutje en het gaat weer beter. Maar je kunt ook cola gebruiken.

Notenlikeur Recept Zo rond st. Jan als de noten nog zacht zijn worden deze in vieren gedeeld en overgoten met alcohol van minimaal 35 %. Verder worden kruidnagelen, kaneelschors, vanilestokje en suikers naar smaak toegevoegd. Is het alcohol percentage hoger dan wordt met de suiker ook afgekookt water toegevoegd. En dan laten staan, ongeveer in totaliteit 6 weken tot 3 maanden op een donkere plaats.

De fruitlikeuren Deze likeuren hebben een suikergehalte van 25 tot 35% en een alcoholgehalte van 25 tot 30%. Hiervoor kunnen bijna alle fruit en groente gebruikt worden. Voor de zelfdoener is dit het eenvoudigst om zelf te maken. Bekende likeuren uit oma s tijd zijn de boerenjongens.

Fruitlikeuren nr. 2 Limoncello, italiaans gemaakt van 50% alcohol, de dunne schil van enkele citroenen of limoenen, met suiker en eventueel met afgekookt water. Koud toegevoegd krijg je de troebel.

Fruitlikeuren nr. 3 Tamme kastanje likeur, zoals de naam zegt worden hiervoor de tamme kastanje gebruikt. In tegenstelling tot de overige fruitlikeuren wordt deze van te voren gekookt en ontdaan van de schil en het velletje. Daarna wordt de alcohol toevoegd en na 3 tot 4 weken afgeheveld en gefilterd en gesuikerd.

Fruitlikeuren nr. 4 De rode bessen likeur met witte bessen en blauwe bessen, voorhet overige hetzelfde procedee.

Fruitlikeuren nr. 5 Zwarte bessenlikeur samen met rode bessen, waarbij weer dezelde precedure wordt gevolgd.

Fruitlikeuren nr. 6 Mirabellen likeur. Hierbij worden de gewassen en goedrijpe mirabellen overgoten met alcohol en dit mengsel wordt 4 a 5 weken in in donkere kast bewaard en regelmatig geschud.

Eau de vie of grappa Als ik een wijn heb die niet voldoet aan de verwachting dan wordt die gestookt, al naar gelang mijn behoefte naar 40 tot 50 % of naar 70 a 80. Hoger lukt mij niet met mijn systeem. Al mijn likeuren zijn gemaakt van deze grappa cq eau de vie.

Smakelijk