Gezondheidsvouchers –gezondheidscheques Klankbordgroep 22 mei 2017

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Groeiboek: Wat staat er in en wat kan je ermee?
Advertisements

Donderdag 14 mei  Seniorenrestaurant  In contact brengen van (alleenstaande) senioren met leeftijdsgenoten  Betaalbaar door samenwerking met.
BERENSCHOT | VAN DOOREN ADVIES | CHARISTAR
Algemene feedback bij strategieën vanuit sectoren Gezondheidsconferentie tabak, alcohol en drugs 23 november 2006.
Welkom bij de startbijeenkomst van Shape Up Maastricht.
Pilootproject ZorgTV Ervaringen en conclusies Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen 29 juni 2010.
Voeding en Dieet Zorgmodule Presentatie hoofdlijnen projectorganisatie.
Workshop Leefstijlinterventies
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Inhoud presentatie Complexiteit en belang van preventieve zorg
Netwerktafel Achtergrond en Doel
Feedback bij de strategieën van de werkgroep drugs Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
Feedback bij de strategieën van de werkgroep tabak Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
Sociale vaardigheden in het basisonderwijs Werkgroep onderwijs.
Rookvrije school, educatie en rookvrije klassen Werkgroep onderwijs.
Begeleiding van experimenterende alcohol- en druggebruikende jongeren Werkgroep onderwijs, werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening.
Ondersteuning van kinderen van ouders met problematisch middelengebruik Werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening, werkgroep gezin, werkgroep onderwijs.
Lokale acties en campagnes alcohol en drugs Werkgroep lokale acties en campagnes.
VIGeZ vzw © maart 2009
Provinciaal Platform Tabakspreventie 31 mei Werelddag tegen Tabak Actievoorstel rookvrije sportcafetaria’s.
Drugpreventie bij jongeren
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
.NET-productiviteit verhogen met een gepast gebruikt van lambda's en F# TETRA project proposal 2015.
Feedback bij de strategieën van de werkgroep alcohol Gezondheidsconferentie tabak, alcohol en drugs 30 november 2006.
Middelen voor je buurtproject 28 maart Sessie 2.
ABV – SLC opdracht : Hoe stimuleren en coachen we de competentieontwikkeling bij studenten op zodanige wijze dat deze daar zelf vorm en inhoud aangeven?
Voka Health Community ‘kwaliteit van zorg’ Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 1.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Leefstijl Voeding, bewegen, ontspanning - Lichamelijk & geestelijk -
Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen.
Beheer van Onderzoeksdata (RDM) Hannelore Vanhaverbeke – DOC Jan Ooghe, Kristel Hoydonckx – ICTS TOB project o.l.v. Hilde Van Kiel - UB.
Op naar uitvoeringsprojecten. Wat vragen we? En wat kunt u van ons verwachten? Door Jan Kerkhof voorzitter initiatiefgroep Dommelvallei.
Diabetesrevalidatie UMCG
26 januari 2015 Gezonde Scholen in Drenthe! Jan Faber.
Informatiebeleid, een basis voor beleidsresultaten Onderzoek door de Delftse Rekenkamer naar het informatiebeleid van de gemeente Delft 16 mei 2012.
1 Van 1 december 2008 tot 31 december WAT? Sensibiliseringscampagne om senioren aan te zetten meer te bewegen  stappen/stappentellers Gericht.
Agentschap Ondernemen. Vlaanderen in Actie wil ervoor zorgen dat er in 2020 meer snelgroeiende, internationaal georiënteerde bedrijven zijn. Dat is.
5 jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling Nieuwe initiatieven op stapel Frank Depoortere 28 oktober 2009.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
28 maart 2012 Innovatie voor een gezonde levensstijl Activity & Food for Regional Economies Supporting Health.
De Kracht van Lokaal Maatwerk Workshop. In samenspraak met gemeenten worden lokale initiatieven opgestart Wordt gefinancierd met 10% van het Reïntegratiedeel.
De lokale overheid als actor in de vermaatschappelijking van zorg Katrien Schryvers OCMW-voorzitter 20 mei 2016.
5 jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling REALISATIES VPWvO
Maatschappelijke kosten en baten (MKBA) van re-integratie van mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt Prof Dr Alex Burdorf ism Dr Merel Schuring Afdeling.
JCI VLAANDEREN #EXCHANGE. INLEIDING JCI bestaat enkel en alleen door de toewijding, de ideeën, de passie en de inzet van de individuele leden.
Betere en betaalbare samenwerking
Voordelig voorschrijfgedrag Klankbordgroep 16 mei 2017
OPROEP DUAAL LEREN & WERKEN Infosessie
PREVENTIEVE ZORGVERSTREKKING Klankbordgroep 16 mei 2017
Mobile Health: FibriCheck Klankbordgroep 22 mei 2017
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Buurtzorg Klankbordgroep 16 mei 2017
Het verwijzingsrepertorium Implementatie van het project "Hubs-Metahub" 1.
Richtlijn alcohol screening door en voor arbeidsgeneesheren
Het ontwikkelen van een toetsbaar kwaliteitskader voor gezinshuizen
Rood = meer dan 25 glazen per week / dagelijks drinken glazen
Patiëntenparticipatie
Hier komt de titel Wijkgerichte aanpak Schilderskwartier Woerden
Het Vervolgteam Gent in samenwerking met Onderwijscentrum Gent en In-Gent. OKAN Toren van Babel Onderwijscentrum Gent.
Gezond en ziek.
WELKOM.
NACHTONDERSTEUNING VAN – UUR
Mobile Health acties: Klankbordgroep 12 mei 2017
Kantelzorg Klankbordgroep 12 mei 2017
Onthaal-en servicepunt Klankbordgroep 16 mei 2017
Gezond en ziek.
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
Promotie van sport, fysieke activiteit en gezond bewegen Sport & gezondheid Uitdagingen? Actoren? Christophe Delecluse Faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen.
Ondervoeding op de kaart
Gezamenlijke Patiëntendag Overijssel
Transcript van de presentatie:

Gezondheidsvouchers –gezondheidscheques Klankbordgroep 22 mei 2017 Innovatieve Actie Gezondheidsvouchers –gezondheidscheques Klankbordgroep 22 mei 2017

De gezondheidsvouchers voor mensen met een ongezonde levensstijl Korte beschrijving De gezondheidsvouchers voor mensen met een ongezonde levensstijl mensen toelaten om gezondheidsprogramma’s te volgen m.b.t. voeding, beweging en middelengebruik ( tabak, alcohol en druggebruik) en veerkracht. Het concept “gezondheidscheques” past in de actie patiënt-empowerment aanmoedigen”.

gezondheidscheques doeltreffend om de gezondheidskosten te verminderen (studie van Sarah Vansteenkiste, onderzoekster van de faculteit economie en bedrijfswetenschappen van de KU Leuven ) gezondheidscheques geven mensen de kans om wie zijn aangenomen levensstijl wil veranderen hierbij te ondersteunen.

Met de gezondheidscheques kunnen deze betrokkenen deelnemen aan coaching trajecten met het oog op meer bewegen, sport-, voedings- en antiverslavingsprogramma’s. Individueel aanbod & groepsaanbod De cheques worden uitbetaald als het programma volledig wordt afgewerkt.

gedragsverandering op vlak van levensstijl heeft nood aan ondersteuning en coaching, wat wij met de gezondheidscheques willen faciliteren. patiënten worden actief toegeleid tot gezondheid bevorderende programma’s maar maken zelf de beslissing in hoever zij aan de slag willen gaan met hun eigen levensstijl. De aanpak met gezondheidscheques wordt gesteund door inzichten uit de gedragseconomie (behavioral economics).

Betrokken actoren, wat is hun taak Huisartsen: infodoorstroming en promotie; toekenning Eerstelijnswerkers : info & toeleiding Ziekenhuizen: infodoorstroming en promotie, ontwikkeling en toepassing van systeem van gezondheidscheques voor initiatieven die men zelf ontwikkelt of wenst te ondersteunen op vlak van BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en rookstop; Ziekenfondsen: infodoorstroming en promotie, ontwikkeling en toepassing van systeem van gezondheidscheques voor initiatieven die men zelf ontwikkelt of wenst te ondersteunen op vlak van BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en rookstop;

Lokale besturen: infodoorstroming en promotie, ontwikkeling en toepassing van systeem van gezondheidscheques voor initiatieven die men zelf ontwikkelt of wenst te ondersteunen op vlak van BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en rookstop; Apothekers: infodoorstroming en promotie, ontwikkeling en toepassing van systeem van gezondheidscheques voor initiatieven die men zelf ontwikkelt of wenst te ondersteunen op vlak van BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en rookstop; BOV coachen: BOV-trajecten begeleiden; Diëtisten: Move XL-trajecten begeleiden; Tabakologen: rookstoptrajecten begeleiden; Faculteit economie en bedrijfswetenschappen van de KU Leuven: expertise ter beschikking stellen mbt gezondheidscheques en uitvoeren van effectmetingen; Obesitaskliniek AZ Groeninge: expertise ter beschikking stellen; Eetexpert: expertise en methodieken ter beschikking stellen; Logo Leieland: expertise en methodieken ter beschikking stellen, initiatiefnemer en trekker van dit project.

Bewegen Op Verwijzing (beweegcontext), Concrete acties Werkjaar 2017: Uitwerken van het concept en werkwijze van gezondheidscheques en operationeel maken van het aanbod : Bewegen Op Verwijzing (beweegcontext), Fit In Je Hoofd (geestelijke gezondheid), Move XL (voedingscontext) Rookstop (verslavingscontext).

2018 gezondheidsvouchers voor 55+ of cardiovasculaire patiënten 2019 toevoegen COPD-ziekte van Alzheimer 2020 toevoegen diabetespatiënten Afhankelijk van beschikbare middelen

Welke middelen zijn nodig De financiering van de cheques gebeurt via vermindering van gezondheidsuitgaven of via financiering van partners. De middelen worden aangewend om uitgaven (persoonlijke aandelen) te dekken of om niet terugbetaald aanbod te voorzien

Wat is de verwachte impact Stijging van motivatie om aan gevalideerde begeleidingstrajecten deel te nemen en ze volledig af te werken Kosten: stijging van het aantal begeleidingstrajecten BOV, Fit in je Hoofd, Move XL en Rookstop. Efficiëntiewinsten: minder patiënten met verergering van gevolgen van te weinig bewegen, overvoeding, mentale problemen en roken. Daling aantal ziekenhuisopnames Uitstel opname residentiële settings Comfortwinst patiënt Gezondheidswinst en gewonnen levensjaren.