De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PREVENTIEVE ZORGVERSTREKKING Klankbordgroep 16 mei 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "PREVENTIEVE ZORGVERSTREKKING Klankbordgroep 16 mei 2017"— Transcript van de presentatie:

1 PREVENTIEVE ZORGVERSTREKKING Klankbordgroep 16 mei 2017
Innovatieve Actie PREVENTIEVE ZORGVERSTREKKING Klankbordgroep 16 mei 2017

2 Korte beschrijving De scoop van het project “Preventie” betreft secundaire preventie, getriggerd vanuit het perspectief van farmaceutische zorgverstrekking (Zorgtraject Preventie). Een significant deel van de ziekenhuisopnames zijn medicatie gerelateerd. De projectfocus ligt op het verminderen van geneesmiddelenmisbruik voor volgende geneesmiddelen klassen: benzo- slaapmedicatie, NSAIDs, decongestieve neussprays en contactlaxativa. Rationale: Benzo-slaapmedicatie: sterk verhoogd risico op valincidenten en hospitalisatie; NSAIDs: frequente, ernstige systemische bijwerkingen (maagbloeding, nierfalen) en/of risico’s in combinatie met andere geneesmiddelen; verhoogd risico op hospitalisatie; Decongestieve neussprays: chronische sinus aandoeningen; Contactlaxativa: bijwerkingen bij langdurig gebruik en interacties met andere medicatie Dit project heeft met name de doelstelling om patiënten –bij vermoeden van overconsumptie van geneesmiddelen of verhoogd risico op pathologie (vb zelftest gestuurd)- gericht te screenen en door te verwijzen naar de huisarts. Vandaag is er geen gestructureerde aanpak voor preventief beleid. Ontwikkelen van een structurele aanpak, met focus op preventie, verhoogt de effectiviteit ervan.

3 Betrokken actoren, wat is hun taak
Apotheker : screeninggesprek overconsumptie geneesmiddelen, motivatie en doorverwijzing naar huisarts/arts Arts : motivatiegesprek ; validatie doorverwijzing door de apotheker ICT ondersteuning Thuiszorgdiensten: signaleren van mogelijks verslavingsproblematiek

4 Concrete acties Werkjaar 2017:
Doelgroep: patiënten met vaststelling van geneesmiddelenmisbruik (in geneesmiddelenklasses benzo- slaapmedicatie, NSAID’s, decongestieve neussprays en contactlaxativa). Uitwerken van de protocollen voor Zorgtraject Preventie (4 geneesmiddelenklassen). Uitwerken van communicatieproces tussen betrokken zorgactoren en patiënt. Onderzoek met apotheeksoftwarehuizen: Creëren van Zorgtraject Preventie; 6 functionele trajecten: 4 zorgtrajecten “medicatie afbouw”; GM: benzo-slaapmedicatie, NSAIDs, decongestieve neussprays en contactlaxativa 1 zorgtraject “GM shoppinggedrag” 1 Zorgtraject “Begeleiding Preventie Zelftest” (resultaatgerichte preventie) Integratie van de digitale doorverwijzing naar de huisarts (fase 1. Print; fase 2. Digitaal doorsturen naar arts). Werkjaar 2018: Implementatie van Zorgtraject Preventie Medicatie afbouw, Shopping en Begeleiding Preventie Zelftest. Werkjaar 2019: Analyseren van de eerste resultaten van 2018, corrigerende acties en bijsturingen bepalen, en verder uitrollen; multidisciplinaire aanpak tussen huisartsen en apothekers. Optimaliseren van proces en sturing. Werkjaar 2020: Bepalen van proces voor nationale uitrol.

5 Welke middelen zijn nodig?
1. Screening: zelftesten a) Menselijk : tijdsbesteding b) Financieel : apotheek belonen voor inzet en preventieve acties c) Structureel : link tussen arts en apotheker, zodat arts preventieve acties van apotheker kan erkennen en toekennen 2. Zorgtraject preventie Menselijk: tijdsbesteding b) Financiële middelen : vaste huisapotheek, patiënt voor belonen c) Structurele middelen: implementatie puntensysteem in vitalink.

6 Wat is de verwachte impact
Empowerment van de patiënt: Motivatie afbouw geneesmiddelenverbruik Preventie: Preventie en opvolging zijn zeer belangrijk om de medische kosten te doen dalen. De apotheker speelt hierin een belangrijke rol om patiënten preventief aan te spreken en indien nodig door te verwijzen naar arts. Overleg en coördinatie: Stimuleert communicatiekanalen tussen patiënt, apotheker en huisarts. Geïntegreerd patiëntendossier: Ja. Het digitaal doorsturen van de doorverwijzing naar de huisarts (onder voorwaarde van informed consent), verzekert integratie in het patiënt dossier Tekst

7 Wat is de verwachte impact
Ontwikkeling van een kwaliteitscultuur: Ja. Actief preventiebeleid zet in op hogere levenskwaliteit voor het individu. Het koppelen van een honorarium aan effectieve meerwaarde voor de patiënt verhoogt ook het kwalitatief karakter van de eerstelijnszorg. Aanpassing van de financieringssystemen: Ja. Verschuiving van middelen naar Preventief gezondheidsbeleid. Forfaitair honorarium in twee trappen: “Preventie”: honorarium bv 10 EUR (vb bloeddrukmeting met doorverwijzing; screening test preventie colon; screening gesprek diabetes of astma bij vermoeden van pathologie) “Preventie Plus: bijkomend honorarium 25EUR indien een de patiënt effectief het Zorgtraject Preventie volgt, of wanneer als gevolg van de zelftestbegeleiding een effectieve pathologische diagnose gesteld wordt. Een effectief preventief resultaat leidt zowel voor de apotheker als de huisarts tot een honorarium (effectieve intellectuele prestatie).


Download ppt "PREVENTIEVE ZORGVERSTREKKING Klankbordgroep 16 mei 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google