Drivers Wat is het Wat doet het Waar komen ze vandaan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Presentatie Clubmiddag 16 december 2008
Advertisements

Test computertermen: Deze test gaat over de vorige les. Je krijgt steeds een vraag te zien waarop je het juist antwoord moet aanklikken. Is je antwoord.
2 beeldschermen op één PC
Spic en Span Of CCleaner
WORKSHOP. EEN CPU MAKEN VAN UW COMPUTER. Dinsdag 05 / 04 / Door; Tom Roef, bestuurslid. Sodipa Computerclub.
EEN GEZAMENLIJKE PRESENTATIE VAN KICK DE WOLFF EN JULIUS HUISTRA BEIDE PRESENTATIES KOMEN WEER OP INTERNET. Kick de Wolff 25 oktober 2011 XP draaien op.
Migratie van XP naar Windows 7 16 maart Wanneer is er sprake van migratie ? Migratie van XP naar Windows 7 • Aankoop nieuwe computer met Windows.
Probleem…… Kast vol met DVD films….. En een kapotte DVD speler.
Kennismaking WINDOWS een basis voorstelling voor dummies donderdag 8 december 2011.
Let op bij een upgrade! = op DVD (geen CD) Gebruik je Windows Vista? Als je Windows Vista hebt, kun je Windows 7 Upgrade-versies aanschaffen.
Computers Door: Jelle Smits 3TG erste.
Componenten voor een werkende computer
Beveiliging van de PC. 2 december 2004NBC Presentatie2 Waar aan denken?  Beveiliging van data  Beveiliging tegen stroomuitval  Beveiliging tegen ongewenst.
Netwerken Wat is een netwerk ?
Internetten buiten de deur Presentatie voor HCC Zoetermeer Dinsdag 9 November 2010 Kick de Wolff November 2010.
De PC bestaat uit Systeemkast Monitor of beeldscherm
Windows 7 21 september Wat gaan we behandelen ? Windows 7 Achtergrond besturingssysteem Migratie naar Windows vanuit XP of Vista Verbeteringen/veranderingen.
Applicatie virtualisatie
Kies een router Update December 2008.
Hardware (2) SGDB Informatica.
Netwerkkaart & harde schijf
Opleiding ICT © J.W. Jonker Dia 1/22 Systemen Besturingssoftware Windows XP Mark van Heck.
Door Kick de Wolff Netwerk thuis maken Door Kick de Wolff
Installatie nieuwe hardware. 2 Installatiemethoden Er zijn drie methoden om nieuwe hardware te installeren: 1.Plug ‘n play 2.Automatische installatie.
Hoe kan ik naar zo’n ding kijken?
Namaak in ICT Illegale software. Wat is illegale software? Vraag: “Mag u een programma downloaden van het internet, zonder hiervoor te betalen, dit installeren.
Onderzoek 1: Enquête Gemaakt door Mike, Dylano, Iheb en Brain.
Over computers.
Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de schriftelijke toestemming van Seniornet Vlaanderen VZW Creatief.
Een goed begin is het halve werk….
Systeemsoftware Hfdst 2
SPAM SPAM. Heeft u veel SPAM? Kan uw provider het niet tegenhouden?
Presentatie Het BIOS (wat is dat) Rondkijken in het BIOS
Oudere software op een nieuwe PC De andere manier is het gebruik van virtual p.c. Het gebruik van virtual pc heeft als voor/nadeel het standaard operatings-
Veilige modus F8 Presentatie door Kick de Wolff op 22 juni 2010 Bij HCC Zoetermeer Kick de Wolff
Windows wordt steeds beter … Zie hier enkele van de nieuwste features.
Operating Systems Informatica.
Copyright 2003 Stg Wireless Leiden Wireless Leiden: een eigen, vrij, snel en goedkoop draadloos computer- netwerk voor Leiden en omgeving.
BIOS en Opstarten.
Win XP alternatieven Nieuwe Laptop of PC Win 8 installeren op oude computer Tablet of i-pad Apple Macintosh Blijven werken met Win XP Linux.
Installatie stappenplan voor Netwerkkaart
stap 1 * Draadloze netwerkkaart installeren * Een van de belangrijkste benodigdheden voor het kunnen ontvangen van draadloos internet is een draadloze.
HjH HjH 2 1.Windows XP, Vista worden niet meer ondersteund. - gevolgen beveiligingsproblemen; denk aan bank! - nieuwe hardware zal.
Installatie Windows 10 woensdag 30 september 2015.
Is Windows 10 geschikt voor mij? Updaten of nieuw kopen.
Windows 10 Ben te Kulve Inhoud Waarom Windows 10 gemaakt? Waarom zal ik het installeren? Veel gestelde vragen. Kan mijn PC dat aan? Wanneer.
WAT IS ER NIET BEHANDELD IN Van BIOS naar UEFI, een zegening of een vloek. WAT IS ER NIET BESPROKEN IN Hoe ziet er een harde schijf uit, de indeling. EN.
Media Players, muziek rippen, CD`s branden, en muziek downloaden woensdag 20 januari 2016.
Windows key uitlezen Op welke manier kunnen we de windows key uitlezen
COMPUTERLES 1 Introductie. Inhoud ■Inleiding ■Wat is een computer? ■Waarom gebruiken we Windows?
WERK-portal Portalfuncties Lesmateriaal van verschillende ontwikkelaars Leerroutes en medialinks Veel gebruik van multimedia.
Systeem Back-up Bedenkingen over de soorten back-up. Naar waar kunnen we een back-up maken. Hoe maken we een systeem back-up en waarom op die manier. Back-up.
EMSE 20 oktober 2015 Verlichting, het Internet of Things en ARM mbed 3.0 Klaas de Waal.
Wat is een Back-up Wat is synchroniseren Wat is een kopie maken Vragen vooraf.
Wat gaan we doen in 2012? We zoeken nieuwe oplossingen. En we vertellen er over.
Wat hebt u nodig? Een geschikte computer Netwerkaansluiting ADSL (ADSL-modem) Kabelaansluiting (kabelmodem) – met ethernetkabel – draadloos (WIFI)
Fletransport via sshd en fliezilla HCC Linuxwerkgroep Breda.
Hardware (2) SGDB Informatica.
Virtualisatie 29 sept 2012 Een wegwerpcomputer met VirtualBox
Operating Systems Informatica.
Windows 10 Creators Update
Wat is het Wat doet het Waar zit een firewall in
Hom Com Ledenvergadering 15/05/2017.
Smartphone via PC bedienen
Alcohol Door: Kirsten de Wit 2VC.
3 Hardware 3.3 Moederbord, slots en bussen.
Het postkantoor van windows
3 Hardware 3.1 De processor en intern geheugen
Besturingssysteem.
Netwerken & Internet 1.
Transcript van de presentatie:

Drivers Wat is het Wat doet het Waar komen ze vandaan

Wat zijn drivers https://nl.wikipedia.org/wiki/Stuurprogramma In het DOS tijdperk moest elk programma zijn plan trekken en de verbinding met de buitenwereld zelf verzorgen. Wie kent er nog de escape codes om matrix printers te sturen De moderne operating systemen praten met een virtuele buitenwereld. De echte computer buitenwereld bestaat dan uit de aangesloten hardware . De verbinding tussen deze virtuele en reële toestellen gebeurd door middel van stukjes software drivers genoemd die de nodige vertaalslag doen.

Wat doet een driver http://editorial.nl.softonic.com/software-clinic-wat-zijn-drivers-of-stuurprogrammas http://www.pcsnellermaken.nl/drivers/wat-is-een-driver/ http://computertotaal.nl/pc/vind-installeer-en-update-de-juiste-drivers-63845 De driver vertaalt de opdrachten van de applicatie die via het operating systeem (de kernel) naar opdrachten die nodig zijn om de specifieke hardware te doen werken. Een driver is dus langs de ene kant specifiek voor een bepaald operating systeem (in ons geval hier windows) en langs de andere kant specifiek voor een bepaald apparaat of serie van apparaten uit een zelfde “familie” .

Waar hebben we een driver voor nodig Voor elk stukje hardware zoals… Grafische kaart Klavier Muis Muispad Printer Scanner Eid lezer Harde schijf en externe harde schijf Geheugen stick Geheugen kaarjes Netwerk LAN WiFi Bluetooth…… En verder alles waar een (usb / pci) stekker aan zit .

Waar komen ze vandaan De fabrikant van de hardware is ook verantwoordelijk voor het leveren van de gepaste driver. De voornaamste drivers worden aan de fabrikant van het operating systeem geleverd zodat bij installatie deze drivers al automatisch aanwezig zijn. Dit zijn meestal universele drivers die een familie aan apparaten van een fabrikant aan kunnen. Bij aankoop van een apparaat wordt dan meestal een specifieke driver meegeleverd.

Drivers updaten Grotere onzin moet nog worden uitgevonden. In sommige reclames (op sites) staat soms “Als uw pc trager wordt.. Zijn uw drivers wel up to date”…. Grotere onzin moet nog worden uitgevonden. Een driver is software en werkt nu zoals ze volgend jaar zal werken en het volgende jaar. Vermoeidheid slaat niet toe. Het enige waar update zinvol voor kan zijn is omdat er fouten verbeterd zijn of extra mogelijkheden zijn ingebouwd. Dus de regel “Dont fix it when it is not broken” gaat zeker op voor drivers. Als je printer scanner of gelijk wat goed werkt… BLIJF ER DAN VAN AF.

Software om drivers te installeren Er bestaan een heleboel programma’s die ontbrekende drivers kunnen installeren op je pc. Deze programma’s kunnen enkel drivers van de officiële fabrikanten verzamelen en leveren. Als een fabrikant een driver niet heeft geüpdatet van bv WinXP naar Win10 dan kunnen deze programma’s dat ook niet. Ondanks het feit dat ze dat in hun reclame wel beweren te doen. Dus de drivers die deze programma’s installeren zijn ook terug te vinden via de site’s van de desbetreffende fabrikanten. Het heeft dus geen zin om een jaarlijks te betalen abonnement voor zo een programma te nemen om iets te installeren wat maar eenmalig nodig is.

Snappy Driver Installer Zijn er ook goede driver installers. Snappy driver https://sdi-tool.org/ is open source en kost dus niets. Heeft net als de commerciële producten een gezonde zak met drivers aan boord. Het programma moet niet worden geïnstalleerd, kan gewoon worden uitgevoerd. Enig probleem is dat de driver bibliotheek vrij groot is (+/- 12 Giga) Ook hier geld weer, Als de fabrikant geen nieuwe driver heeft, dan zal snappy er ook geen kunnen leveren.

Printer niet herkent door Win10 Gedurende de weg van WinXP naar Win10 zijn er aanpassingen gebeurd aan de drivers aan de kant van windows. Dus niet alle WinXP drivers passen nog in Win10. Voornamelijk printers en scanners zijn hierdoor getroffen omdat de printerfabrikanten nalaten om voor de (iets) oudere printers, scanners een update te maken. De enige oplossing voor de gebruiker is dus op b.v. Win 7 blijven of een nieuwe printer kopen. Wat dus de natte droom van de printerfabrikanten is. Je hebt dus een printer gekocht met driver voor b.v. WinXP en thats it Microsoft verwijst naar de fabrikant, en de fabrikant verwijst naar zijn nieuwere modellen (en zegt koop maar een nieuwe). Geen enkel driver update programma kan daar iets aan veranderen.

Wanneer heb je een driver nodig Kijk onder systeem configuratiescherm apparaatbeheer. Hier wordt alle aangesloten hardware getoond. Als er hier geen enkel geel vraagteken staat (?) dan zijn alle drivers aanwezig en is GEEN UPDATE nodig. Eventuele USB apparaten zoals printers moeten wel ingeplugd zijn.