De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kennismaking WINDOWS een basis voorstelling voor dummies donderdag 8 december 2011.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kennismaking WINDOWS een basis voorstelling voor dummies donderdag 8 december 2011."— Transcript van de presentatie:

1 Kennismaking WINDOWS een basis voorstelling voor dummies donderdag 8 december 2011

2 Kennismaking WINDOWS presentatie Een computer heeft 2 essentiële onderdelen: • Hardware zijnde de machine zelf • Software is het operatingssysteem en de programma’s Na elke kennismaking met een programma volgt er steeds een praktische demonstratie.

3 Windows van MicrosoftWindows van Microsoft internetverbinding Wat essentieel is, is natuurlijk een uitstekende internetverbinding. Deze toegang tot je internet gebeurt met een USER(gebruiker) en een wachtwoord. Zorg ervoor dat de installateur van (Telenet, Belgacom etc.) je internetaansluiting reeds klaar heeft vóórdat je aan een Windowsinstallatie begint. Na de installatie zal er op het internet gezocht worden naar mogelijk updates.

4 •Hardware −Het geheugen −De harde schijf −Het scherm −De muis −Internetverbinding (netwerk) −Etc. •Software −Het operatingssysteem •WINDOWS −Programma’s •Om teksten te maken •Om te mailen •Om berekeningen te maken •databanken (gegevensopslag) •antivirus programma •Internet Explorer •tekeningen maken/bewerken •Voor fotobewerking •etc.

5 Een voorstelling van de HARDWARE Een vaste computer Een draagbare computer Een router: Vaste en draadloze verbindingen Een modem: Telenet Belgacom Een internet verbinding Een draadloze printer

6 •Een moderne computer is een toestel waarmee op een digitale manier via allerhande elektronica gecommuniceerd wordt. •De pc is dus verbonden met andere toestellen zoals printer, modem, video en andere apparatuur. •Via een internetverbinding ligt het wereldnet open voor U. het World-Wide Web voorgesteld als WWW •Verder gaan wij daar niet op in. Deze materie behoort toe tot een andere voordracht.

7 Om een computer, die een dode massa elektronica bevat, tot leven te wekken hebben wij software nodige. Een operatingssysteem is een groep van programma’s die de communicatie verzorgt tussen de hardware en de software. Op deze wijze wordt onze computer van een dode machine naar een handig toestel opgewaardeerd waarmee gegevens kunnen worden: gemaakt, gelezen, bewerkt, opgeslagen, verzonden etc.

8  Linux of UNIX  Macintosh of APPLE  Windows van Microsoft Windows van MicrosoftWindows van Microsoft enkel dit operatingssystem gaan wij bekijken.

9 Windows van MicrosoftWindows van Microsoft Windows 7 Home Premium De beste entertainmentbelevenis op uw computer Volledige versie kopen Upgrade versie kopen Windows 7 Professional Alles wat u nodig hebt voor thuis en op het werk. Volledige versie kopen Upgrade versie kopen Windows 7 Ultimate Ontworpen voor mensen die alles willen. Volledige versie kopen Upgrade versie kopen Er zijn meerdere versies van Windows 7 Weet u niet zeker of u alleen wilt upgraden of de volledige versie nodig hebt Klik dan op onderstaande links of ga naar de site van Microsoft.be Enkele voorbeelden hierna:

10 Windows van MicrosoftWindows van Microsoft •Het OS start de pc op tot een werkend geheel. •Het OS communiceert met de andere hardware via kleine programmetjes “drivers” genoemd. •voorbeelden 1)Met de videokaart 2)Met de printer 3)Met het netwerk 4)Het geluid 5)USB poorten 6)Harddisk 7)Etc.

11 Windows van MicrosoftWindows van Microsoft •Tot hier worden deze toestellen (pc’s dus) door de leverancier klaar gemaakt voor gebruik. •De leverancier heeft dus de hardware in elkaar gestoken op uw verzoek of je hebt een kant en klare pc gekocht (al dan niet in de winkel of via het internet. 1)M.a.w. het toestel is reeds een pc geworden want het OS is reeds door de winkel geïnstalleerd. 2)Of de Harddisk bevat reeds een voorgedeffiniëerd OS. 3)Eens de pc opstart wordt het installatieprogramma van het OS geladen en wordt Windows geïnstalleerd. Je moet hier nog enkele vragen beantwoorden zoals het land en de taal kiezen. Ook zal je gevraagd worden om al dan niet een wachtwoord in te gegeven.

12 Windows van MicrosoftWindows van Microsoft 1)Om met Windows te kunnen werken heb je tenminste één gebruiker nodig. Deze eerste gebruiker is steeds de Administrator. De M/V die de computer op dat moment aan het installeren is. De Administrator is eigenlijk de persoon die alle bevoegdheden heeft en alles kan wijzigen en/of aanpassen in het OS. 2)Zoals we eerder gezien hebben zijn er verschillende Windows versies. 3)Gebruik op zijn minst 2 gebruikers: A.Eentje die de administrator rechten heeft (om installaties en andere onderhoudswerkzaamheden te doen. B.En ook een gebruiker die enkel gebruiker bevoegdheden heeft. Dit zijn beperkte bevoegdheden t.o.v de administrator. Deze gebruiker gaat op het internet, maakt documenten, foto’s etc. maar sluit uit er dat er ongeoorloofde software (virussen, malware enz.) op je computer wordt geïnstalleerd aangezien deze GÈÈN rechten heeft.

13 Windows van MicrosoftWindows van Microsoft Wat is nu een wachtwoord (pasword)?  Een wachtwoord is uniek.  Kent alleen de gebruiker. (wordt nooit doorgegeven).  Bevat nooit je eigen naam, noch de naam van zoon of dochterlief, zeker niet die van de huisdieren die iedereen kent.  Een wachtwoord moet sterk zijn dit wil zeggen dat er: 1.Minstens één HOOFDLETTER in moet voorkomen, 2.Minsten één cijfer in moet voorkomen, 3.En zeker één speciaal teken. (je moet het natuurlijk ook nog kunnen onthouden) Bij een gekochte voorgeïnstalleerde pc MOET je onmiddellijk het administrator wachtwoord wijzigen. www.testjewachtwoord.nl www.testjewachtwoord.nl

14 Microsoft heeft verschillende hulpprogrammaatjes bijgevoegd bij haar OS. Waaronder: Het OS WindowsHet OS Windows  Windows Defender  De verkenner  Wordpad  Paint  Media center  Windows Media player  Internet Explorer  Etc. In de vorige versies van WINDOWS Vista, XP, 2000 waren er nog andere standaard programmatjes bijgevoegd. Echter van Windows 7 worden deze vanaf het internetnet beheerd. Vandaar dat je moet zorgen voor een goede internetverbinding.

15 Hulpprogrammaatjes van het OS Windows: de Windows Defender Beveiliging tegen spyware en mogelijke ongewenste software. Dit programma is een basis programma dat alle beveiliging bij een installatie procedure controleert. Eenmaal je de pc volledig klaar is, is het sterk aangeraden een antivirus en spyware programma te installeren. “gratis”. Er bestaan heel wat gratis antivirus programma’s. Maar wat koop je voor “gratis”. Zelf raad ik steeds aan om een betalend pakket te komen, teneinde steeds up-to-date te zijn met deze gevaarlijke toestanden op het internet.

16 Hulpprogrammaatjes van het OS Windows: het Verkenner (structuurprogramma) Nu volgt een demo van de Verkenner van Windows. Let op dit is een standaard ingebouwde verdeling per gebruiker.

17 Verkenner (structuurprogramma vervolg)Verkenner (structuurprogramma vervolg) 1.Nu volgt een demo van de Verkenner waarbij een voorbeeld gegeven wordt van een zelfgebouwde opslagstructuur. 2.Dit om u beter inzicht te verschaffen hoe de hiërarchische opbouw kan verwezenlijkt kan worden. 3.Zo een hiërarchische structuur kan zelfs binnen een programma gerealiseerd worden. 4.Kopiëren en/of verplaatsen van bestanden. 5.Gecomprimeerde mappen en/of bestanden

18 Verkenner (structuurprogramma vervolg)Verkenner (structuurprogramma vervolg) 1.Nu volgt een demo van de Verkenner waarbij een voorbeeld gegeven wordt van hoe je een structuur kan opbouwen teneinde een duidelijk overzicht te geven van je documenten en/of bestanden. 2.Hoe moet ik een bestand zoeken. Er bestaan nog andere “Verkenners” maar wij houden ons bij de inbouwde in Windows.

19 •Nu volgt een demo van Wordpad. •Dus wij hebben het grote WORD niet nodig. Hulpprogrammaatjes van het OS Windows: het Wordpad (tekstprogramma)

20 Hulpprogrammaatjes van het OS Windows: Paint Nu volgt een uitgebreide demo van Paint. Voornamelijk de manier van opslagen van een bestandje is belangrijk.

21 Nu volgt een demo van Media center. Ga naar de startknop. Klik erop en kies : Daarna op “Windows Media Center” Hulpprogrammaatjes van het OS Windows:Hulpprogrammaatjes van het OS Windows:

22 Hulpprogrammaatjes van het OS Windows: het Windows Media Center

23 Hulpprogrammaatjes van het OS Windows: het Windows Media Player

24 Hulpprogramma van het OS Windows: de Microsoft Internet Explorer (IE) Met dit programma gaan wij op het internet. www.microsoft.bewww.microsoft.be Dit programma wordt gratis bij het Microsoft OS bijgeleverd. Het gebruik van de IE is een aparte voorstelling die wij bij elke clubavond beetje bij beetje demonsteren. Klik op volgend icon om de IE te starten

25 Het internet van MICROSOFTHet internet van MICROSOFT  Een virusscanner hebben wij zeker nodig (betalend of freeware)  Eigenlijk kunnen wij volledig gratis via Microsoft Live:  E-mails maken, verzenden en ontvangen  Chatten met vrienden  Foto’s mappen aanleggen  Uw contactpersonen bijwerken  En nog veel meer………….. http://explore.live.com/windows-live-get-started

26 Een beginnende gebruiker hoeft eigenlijk geen extra software te installeren ten einde zijne/hare pc op een nuttige en aangename manier te kunnen gebruiken. Een aandachtspunt is wel van zodra de computer volledig geïnstalleerd is, dus gebruiks klaar:  Een installatie cd aan te maken. (om een herinstallatie mogelijk te maken)  Een volledige back-up van alle bestanden te maken.  Dit zal uitgelegd worden in een later clubavond.

27 Het bestuur van de computerclub UPDATE en uw dienaar danken u voor uw aandacht. Tot volgende week dinsdag.


Download ppt "Kennismaking WINDOWS een basis voorstelling voor dummies donderdag 8 december 2011."

Verwante presentaties


Ads door Google