RECEPT VOOR EEN GOEDE EXAMENREGELING

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
informatieavond vwo6, woensdag 19 september 2012
Advertisements

TWEEDE FASE regelingen en aandachtspunten (versie 4 havo, september 2012) A.Hereijgers.
informatieavond havo5, woensdag 19 september 2012
Ouderavond bovenbouw havo-vwo
Ouderavond bovenbouw mavo
Welkom op de voorlichtingsavond vwo- 5. Voorlichtingsavond 2 oktober 2013 vwo-5 * voorlichting Tweede Fase * kennismaking met de mentor.
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
Welkom op de ouderavond van klas 4 Schooljaar
Ouderavond klas 2 25 maart 2014 PTA en examenregelingen
Examenjaar vmbo-t 2010 / Examenvakken (6) CKV, Lichamelijke opvoeding, maatschappijleer (SE) Nederlands (verplicht) Engels (verplicht) Frans Wiskunde.
Examenjaar havo vwo
Examenjaar havo atheneum
4VMBO Het examen. PTA Klas 3 SE110%10% SE210%10% Klas 4SE320%25% SE420%25% SE520%30% SE620% totaal100%100% (Gemidd SE-cijfer + CE-cijfer) /2 = eindcijfer.
3VMBO Het examen. 3 MAVO → 4 MAVO In het eindrapport klas 3 zijn voortgangscijfers, SE1 en SE2 verwerkt. Overgangsregeling: -alle cijfers -gekozen vakkenpakket.
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 06 oktober 2009.
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 11 oktober 2010.
Informatiebijeenkomst examinering leerjaar 3 maandag 24 september 2012.
Van harte welkom Informatie & kennismaking 4tg 1 oktober 2014.
Informatieavond PTA 3e – 4e klas
VSO Het Mozaïek Almelo.
WELKOM informatieavond vwo6, donderdag 25 september 2014.
Programma Toetsing en Afsluiting Lentiz| Het Groene Lyceum Onderzoekend & Ondernemend op weg naar het hbo!
Hartelijk Welkom Informatieavond klas 3 VBK3.
Welkom op de ouderavond havo-4. Ouderavond 7 oktober 2014 havo-4 * voorlichting Tweede Fase * kennismaking met de mentor.
Welkom op de ouderavond vwo-4. Ouderavond 6 oktober 2014 vwo-4 * voorlichting Tweede Fase * kennismaking met de mentor.
Examen 2015 bb, kb.
Examen tl 2015.
VSO Het Mozaïek Almelo. Examenreglement en Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 3 en 4 Eindexamenjaar 2015.
RGO Middelharnis Voorlichtingsavond H4/A4 september 2013.
Informatieavond klas 4 sectorenteam H&A, Z&W en D&C (theater)
Informatiebijeenkomst examenprogramma leerjaar 3 en 4 Maandag 14 september 2015.
Examenvoorlichting Welkom (i.h.b. de ouders van de instromers)
Informatieavond PTA 3e – 4e klas 22 september 2015.
TWEEDE FASE regelingen en aandachtspunten (versie 4 havo, oktober 2015) J.Kieboom.
PTA Programma van toetsing en afsluiting
Het examen mavo Powerpoint staat op de website.
Het examen havo-vwo Cijfers in eindexamenjaar Eindcijfer = Schoolexamencijfer + centraal eindexamen cijfer : 2 PTA = Programma van Toetsing.
DUO-informatieavond H5 en V6 Welkom DUO informatieavond 10 november 2015.
Voorlichtingsavond voor ouders klas 2 dinsdag 31 maart 2015 Het PTA: Programma van Toetsing en Afsluiting.
Eindexamen en PTA Uitleg over het eindexamen en het programma van toetsing en afsluiting voor havo 4.
VOORLICHTINGSAVOND TL 3. PROGRAMMA PLENAIR EXAMENPROGRAMMA PTA VOORBEELDEN VAN PTA VRAGEN VAN OUDERS MENTOREN BEGELEIDING CONTACTEN INDIVIDUELE VRAGEN.
Voorlichtingsbijeenkomst MOER en Regeling studieadvies 5 oktober
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling PTA nieuwe beroepsgerichte programma’s vmbo Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
Informatieavond PTA 3e – 4e klas 26 september 2016.
INFORMATIEAVOND LEERJAAR 4 Leerjaar 3 en 4 examenjaar.
Informatie avond Leerjaar – 2018.
Informatie avond Leerjaar – 2018.
informatieavond vwo6, dinsdag 26 september 2017
Het ideale examenreglement
Voorlichting klas Welkom (i.h.b. de ouders van de instromers)
informatieavond havo5, dinsdag 26 september 2017
Netwerkbijeenkomst ronde 3
Uitleg over het examenprogramma
Programma van toetsing en afsluiting
Voorlichtingsavond 4 mavo
Welkom op de ouderavond
Welkom op de informatieavond leerjaar 3 GTL
Voorlichtingsavond 4 mavo
Uitleg over het examenprogramma
WELKOM BIJ INFORMATIEAVOND LEERJAAR VIER
Agenda Welkom Praktische zaken PTA’s Vakkenpakketkeuze
Het examenjaar Mavo Op naar het diploma
WELKOM BIJ INFORMATIEAVOND LEERJAAR DRIE
WELKOM BIJ INFORMATIEAVOND LEERJAAR VIER
WELKOM BIJ INFORMATIEAVOND LEERJAAR DRIE
Uitleg over het examenprogramma
Informatie examen Leerjaar 4 GTL
Informatie examen Leerjaar 4 BL en KL BWI en PIE
Informatie examen Leerjaar 3 GTL
informatieavond havo-5 / vwo-6
Transcript van de presentatie:

RECEPT VOOR EEN GOEDE EXAMENREGELING De ingrediënten om tot een bruikbare examenregeling te komen. Mevrouw mr. S.M.M. (Sheila) Meijer Congres Plexs 13 maart 2017

Examenreglement Een examenregeling omvat: Een examenreglement Een programma van toetsing en afsluiting (PTA)

Wettelijk kader Artikel 31 lid 1 Examenbesluit: examenreglement Artikel 31 lid 2 Examenbesluit: programma van toetsing en afsluiting Door wie? Het bevoegd gezag.

Verschillen Examenreglement: Organisatie en het proces van Zowel het eindexamen als het schoolexamen Programma van toetsing en afsluiting: Alleen schoolexamen Inhoudelijk (inhoudelijk centraal examen wordt door de overheid geregeld)

Doel Doel van beide documenten: Informeren van ouders/verzorgers, docenten, kandidaten Verantwoording aan de Inspectie Vereisten: Leesbaar Overzichtelijk Niet te omvangrijk

Verplichte ingrediënten examenreglement Maatregelen bij onregelmatigheden! Organisatie van het eindexamen Gang van zaken tijdens het eindexamen Herkansingsmogelijkheden van het schoolexamen Commissie van Beroep, samenstelling en adres

Maatregelen bij onregelmatigheden Op grond van artikel 5 Examenbesluit: Het toekennen van het cijfer 1 voor een toets van het schoolexamen, de rekentoets of het centraal examen. - Het ontzeggen van de deelname of de verdere deelname aan een of meer toetsen van het schoolexamen, de rekentoets of het centraal examen.

Het ongeldig verklaren van een of meer toetsen van het reeds afgelegde deel van het schoolexamen, de rekentoets of het centraal examen. - Het bepalen dat het diploma en de cijferlijst slechts kunnen worden uitgereikt na een hernieuwd examen in door de directeur aan te wijzen onderdelen.

Overig: Let op: scholen mogen leerlingen niet voorwaardelijk over laten gaan naar het examenjaar, aldus Staatsecretaris Dekker naar aanleiding van vragen van het Laks. Fraude, niet alleen onregelmatigheid. Er geldt bij fraude ook een meldingsplicht bij de Onderwijsinspectie. Let op heling van examen: kan ook leiden tot strafrechtelijke vervolging naast sanctie onregelmatigheid (Gerechtshof Den Haag).

Verplichte ingrediënten PTA Welke onderdelen van het examenprogramma in het schoolexamen worden getoetst. De inhoud van de onderdelen van het schoolexamen. De wijze, waarop, en de tijdvakken, waarbinnen de toetsen plaatsvinden. De wijze van herkansen. De regels voor de wijze, waarop het cijfer van het schoolexamen tot stand komt.

Toevoegen naar eigen smaak Benaderingen bij opstellen Alle geldende regels worden overgenomen. Voordeel: volledig Nadeel: omvangrijk, slecht leesbaar Alleen de zaken die volgens de regels moeten worden opgenomen worden opgenomen. Voordeel: beperkte omvang Nadeel: zonder regels ernaast niet te begrijpen

Sommige niet verplichte delen worden opgenomen andere niet. Voordeel: omvang beperkt Nadeel: soms toch regels erop naslaan

Bevoegdheden Welke functionaris heeft welke rol? Wil men bevoegdheden directeur delegeren? Wat is praktisch uitvoerbaar? Probleem: hoe blijft de kwaliteit gewaarborgd? Benodigdheden: delegatie/volmacht besluit

Commissie van Beroep - Bezwaarmogelijk bij de directeur of bevoegd gezag? Bevoegdheden: geschil over maatregel naar aanleiding van vermeende onregelmatigheid

Niet behorend bij de bevoegdheden van de Commissie van Beroep: Klachten over de wijze, waarop examen is afgenomen Onenigheid over beoordeling Onenigheid over de vraag of kandidaat geoorloofd afwezig was Onenigheid over de herkansingsmogelijkheden

Hoe hier mee om te gaan? Bepalen, dat de directeur beslist. Bepalen, dat een examencommissie beslist. Specifieke regels: bijv: tweede conrector. Geschillen over afwezigheid kunnen onder de bevoegdheid van de commissie worden gebracht door deze te kwalificeren als een “onregelmatigheid”.

Serveren De (G)MR moet instemming geven aan het vaststellen van het examenreglement en het programma van toetsing en afsluiting. De (G)MR moet instemming geven aan wijzigingen van het examenreglement en het programma van toetsing en afsluiting. Het examenreglement en het programma van toetsing en afsluiting worden door de directeur vóór 1 oktober toegezonden worden aan de inspectie. Het examenreglement en het programma van toetsing en afsluiting worden door de directeur vóór 1 oktober toegezonden worden aan de kandidaten.

Handig www.examenblad.nl Examenloket van Duo: telefoon 079 323 29 99