Presentatie voor Artsen zonder Grenzen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Huis opeten? Liever niet!
Advertisements

Erven en Schenken Accountancynieuwsdag 11 oktober 2011
Wat betekent de FLEX BV voor u ? 4 oktober 2012 Mr (H.) Erik Linssen Mr Astrid C.M. Fokkema-Schute Heemraadssingel CD Rotterdam.
UITNODIGING Fokkema Linssen Notarissen
Ga eens na wat je nalaat Uw nalatenschap en de Successiewet.
Mr. Carla de Witte-Willemse KBO Leur, 5 november 2013.
55+ en financiën? Van productverkoop naar een integraal overzicht
Laat uw nabestaanden niet in twijfel achter
Deel I De algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Testamenten & schenkingen)
RB 2011 Mr. J.F.H. van den Belt.
De nieuwe successiewet mr. J.M.J.H. Hendriks PRESENTATIE d.d
Jan Thijs op de Laak NOTARIAAT OP DE LAAK BUDEL
Juridische en fiscale aandachtspunten bij overdracht vermogen
Wedemeijer en Dielissen
Laat uw nabestaanden niet in twijfel achter
Welkom 1.
LEZING ERFRECHT SWOM Op: 15 april 2010
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
W E L K O M.
Hermus Notaris Bibliotheek Dommeldal 20 januari 2011
Notariaat op de Laak Mr. Th.H.J.M. op de Laak
DEEL 1 : een overlijden, wat nu?
De ondernemersvolmacht
Erfrecht Mr. Caroline de Maat Fikkers notarissen BAS Bergen op Zoom
Executele en verklaring van erfrecht
Zaterdag 8 april april 2014.
Executele en verklaring van erfrecht
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Welkom op deze workshop Erfenissen Werven Beuningen 21 mei 2013 i.s.m. Geef Gratis.
KVB Son en Breugel Erfrecht EPN tips 2015
1 De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind Kim Descamps Adviseur Estate Planning 03/10/2015.
Erven, Schenken Enzovoorts. Van Rhijn notarissen Woudenbergseweg 5 Postbus AB Zeist T Marjolein Elings
KVO Son Erfrecht EPN tips 2015 Executele en verklaring van erfrecht Wettelijke verdeling en testamentvormen Verstandig uitkleden voor.
Levenstestament mr. Ton Wolfs Notaris Wolfs | Knops Notarissen Heerlen.
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Dementie en medezeggenschap Themabespreking Cliëntenraad Geriant Enkhuizen, 8 oktober 2009 Eveline Heitink, Alzheimer Nederland.
Erven en schenken en aanverwante zaken Dina van Linge Van Linge en Tillema notarissen Hoogeveen.
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Beperking eigen bijdrage Nu heeft u Voorkom Uw mogelijkheden Testament maken Testament aanpassen Schenken Levenstestament.
Leergang Erfrecht Advocatuur Welkom!. Leergang Erfrecht Advocatuur Na het volgen van de leergang beheerst de cursist de theoretische aspecten van het.
Leergang Erfrecht Advocatuur Welkom!. Leergang Erfrecht Advocatuur College 4: Testeervrijheid en beperkingen in de testeervrijheid Legitieme.
Mr. Th.H.J.M. op de Laak Lezing Soos Den Dissel Asten Wet Langdurige Zorg.
28 oktober Wat betekent de Flex B.V. voor u? 28 oktober 2014 Mr. Peter de Lepper dlb notaris Bergen op Zoom dlb notaris.
Langer thuis blijven wonen
Presentatie VEAN 16 februari 2016 Prof. mr. Tea Mellema-Kranenburg
HET NIEUWE ERFRECHT Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven Presentatie op basis van het wetsvoorstel van 27/01/2017, vatbaar voor amendering.
Rabobank Hart van Brabant
Levenstestament Voor religieuzen.
HET LEVENSTESTAMENT “De regie zelf in handen houden”
Leergang Erfrecht Advocatuur
Het opstellen van wilsverklaringen
Europese estate planning Spanje Erik de Haan Margriet Eerenstein
HET HUIDIGE ERFRECHT (ANNO 2017)
Nut en noodzaak van een (Levens-) Testament
mr G.W.J.M. (George) Hendrikse
Voorbereiden en afwikkelen nalatenschappen
LEVENSTESTAMENT Een presentatie over de juridische, praktische en medische aspecten van het levenstestament.
Het familiebedrijf door
NOOIT TE LAAT?.
Erfrecht in België Overzicht in vogelvlucht
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
De ERFOVEREENKOMST EEN OVEREENKOMST IN HET KADER VAN UW TOEKOMSTIGE NALATENSCHAP PLANNINGSTECHNIEK – IN DE RIJ VAN TESTAMENT = VANGNET HUWELIJKSCONTRACT.
Verhaegen & Peijnenburg Netwerk Notarissen
IN- EN UITSLUITINGSCLAUSULE
Lezing 16 januari 2019 Mr. Theo de Bie, notaris WIJZIGING HUWELIJKSE VOORWAARDEN Mr. Dr. Patricia Konings, notaris TESTAMENT EN LEVENSTESTAMENT De Donk.
EPN actualiteitendag 27 november 2018 Driebergen, Antropia
Actualiteiten Estate Planning
$ $ SCHENKEN & ERVEN © Dia van Berry Hagendijk.
Levenstestamenthousiasme
Financiële planning, met het oog op de toekomst Estate Planning
Transcript van de presentatie:

Presentatie voor Artsen zonder Grenzen het erfrecht en nalaten aan goeden doelen organisaties FOKKEMA LINSSEN NOTARISSEN te Rotterdam Mr. Astrid C.M. Fokkema-Schute notaris te Rotterdam lid: Estate Planners in het Notariaat (EPN)

Te bespreken onderwerpen voor vanmiddag Hoe is het erfrecht geregeld? Het belang van het maken van een testament Wat kunt u zoal regelen in een testament Het aanwijzen van een ‘goed doel stichting’ als erfgenaam Schenken tijdens leven Het belang van een levenstestament

Hoe is het erfrecht geregeld? Voor gehuwden / geregistreerde partners met kinderen is de wettelijke verdeling van toepassing Voor samenwoners met of zonder kinderen is bij wet niets geregeld; zij moeten zelf een regeling treffen in een samenlevings- overeenkomst (verblijvingsbeding) / testament Voor een alleenstaande met kinderen is bij wet geregeld dat de kinderen erfgenaam zijn Voor een alleenstaande zonder kinderen zijn erfgenamen de directe familie (ouders, broers, zusters) etc.

Werking van de wettelijke verdeling De Langstlevende partner wordt van rechtswege enig eigenaar van de gehele nalatenschap De kinderen erven een vordering op de langstlevende partner in geld / wilsrecht De vordering van de kinderen is pas opeisbaar na het overlijden van de langstlevende / faillissement / schuldsanering

Het belang van het maken van een testament Voor gehuwden met kinderen: om af te wijken van de wettelijke verdeling een andere rentevergoeding over de vordering van de kinderen opeisbaarheid van de vordering uitbreiden stiefkind betrekken in de wettelijke verdeling Voor samenwoners: het regelen dat de partner verzorgd achterblijft met als er kinderen zijn ook een regeling voor de kinderen

Waarom een testament Daarnaast kan het voor een ieder van belang zijn om in een testament te regelen: het benoemen/uitsluiten erfgenaam / legitieme portie Het opnemen van een uitsluitingsclausule het regelen van een tweetrapsmaking de benoeming van een executeur het benoemen van een bewindvoerder het opnemen van een voogdij regeling

Een goed doel stichting als erfgenaam In een testament kunt u een ‘goed doel stichting’ aanwijzen als erfgenaam / legataris ANBI instelling is geheel vrij van erf- en schenkbelasting Let op: dit kan niet in een codicil U kunt ook: uw eigen goede doel stichting oprichten (in uw testament) (ANBI voorwaarden) Een fonds op naam creëren – u kunt zelf afspraken maken over de besteding van het geld

executeur Een goed doel stichting kunt u aanwijzen als executeur Het notariaat kent een nauwe samenwerking met: Goede Doelen Nederland (branchevereniging) / overleg Bureau Nalatenschappen van Goede Doelen Nederland (Begeleid de afwikkeling van de nalatenschap)

Schenken tijdens leven Schenken aan eigen kind (2016): Ouder - kind ad € 5.304,-- Ouder - kind (18-40) eenmalig ad € 25.449,-- Ouder - kind (18-40) eigen woning/studie ad € 53.016,-- Ouder - kind (18-40) inhaalschenking ad € 27.570,-- Overige verkrijgers ad € 2.122,-- Schenkingen op papier (notariële akte)

Schenken tijdens leven aan ‘Goed doel Stichting’ Eenmalige gift Periodieke schenking (met of zonder tussenkomst van een notaris) Het creëren van een fonds op naam Gedeeld geven

Het belang van het levenstestament   In het levenstestament kunt u – aan een door u aan te wijzen persoon - een volmacht geven om namens u alleen/ zelfstandig bevoegd te handelen in die situatie dat u zelf niet (meer) in staat bent om uw eigen belangen te behartigen. De volmacht omvat een algemeen-financieel gedeelte én een medisch gedeelte. Het medisch gedeelte bestaat uit mogelijk: een behandelverbod een levenswensverklaring (NPV) een euthanasieverzoek (indien mogelijk ook in geval van dementie )

Levenstestament - giften Aan de gevolmachtigde kan opdracht worden gegeven tot: het voortzetten van de gebruikelijke giften, waaronder giften aan goed doel stichtingen het doen van bovenmatige giften – indien fiscaal voordelig het voortijdig uitkeren van de vorderingen van de kinderen op de langstlevende echtgenoot

levenstestament In het levenstestament kunt u uw persoonlijke wensen kenbaar maken betreffende uw verzorging, begrafenis of crematie etc. De volmacht kan in gaan per direct óf op een later moment, waarbij door een onafhankelijk deskundig arts schriftelijk is vastgesteld dat u, als gevolg van geestelijke- of fysieke gezondheid, niet langer in staat bent om uw wil te bepalen.

Bedankt voor uw aanwezigheid. Meer weten Bedankt voor uw aanwezigheid! Meer weten ? Maak nu een afspraak bij Fokkema Linssen Notarissen Heemraadssingel 131 (parkeren op eigen terrein) 3022 CD Rotterdam Tel. 010 4762688 www.fokkema.linssen.nl E-mail: info@fokkemalinssen.nl