(Toeslagen)depots: smeerolie voor consolidatie?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
7 juni 2005 Vereniging voor Pensioenrecht Henriëtte de Lange
Advertisements

Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
FiDiZ De Pensioenwet 30 januari 2007
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Juridische Aspecten van Duurzaam Beleggen Robert Smits 4 maart 2008.
Kennisplatform pensioenen
Collectief DC Een analyse van De Nederlandsche Bank
Stichting St. St. Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Opzegging van de uitvoeringsovereenkomst en verweesd verder
Stichting Pensioenfonds Aon Groep Nederland
Het nieuwe FTK Jan Koeman Hoofd afdeling Pensioenbeleid
Pensioen ODS De keuze voor PGB 31 Oktober 2013.
Fusie van pensioenfondsen
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Pensioenregeling Stichting pensioenfonds Groothandel Vegro
Collectieve waardeoverdracht en het bereik van artikel 84 PW
VU Lezing Pensioenactualiteiten II
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
Kwalificatie van de “Collectieve DC-regeling”
INTERNATIONALE ASPECTEN VAN HET PENSIOENRECHT 6 maart 2007 R.J.G. Veugelers Vereniging voor Pensioenrecht.
1 Invoering van de Pensioenwet Vereniging voor Pensioenrecht Utrecht, 26 september 2006 Mr. L.H. Blom CPL Pensioenjurist Interpolis Pensioenen.
Pensioenverzekeren over de grens
Afschaffing ziektekostenbijdrage gepensioneerden
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Voorlichting en de Pensioenwet 7 juni 2005 Inleiding voor de Vereniging voor pensioenrecht.
Pitfalls bij liquidatie
Mr. Leo Blom CPL Syntrus Achmea – Beleidsontwikkeling 19 juni 2013
Leeftijdsonderscheid in het pensioenakkoord ? Inleiding op de bijeenkomst van de Vereniging voor Pensioenrecht 6 december 2011.
Juridische aspecten van invaren in nieuwe pensioencontract
1 Mr. Sjoerd Brouwer FFP AEGON Adfis Adviesgroep juridische en fiscale zaken. Seminar de ‘nieuwe’ Pensioenwet De pensioenwet 8 februari 2007.
Stichting Pensioenfonds ODS BV
Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
Geoormerkte gelden Geoormerkte gelden zijn gelden die door derden zijn ingebracht in de OVW, waarbij het het doel is om met name genoemde projecten.
FISCAAL OVERGANGSRECHT Amsterdam, 21 maart 2012 Mr. C.A.H. Luijken Deloitte Pension Advisory.
Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015
De laatste nieuwstjes uit Den Haag
Wet werk en zekerheid stand van zaken Lezing masteropleiding Leiden 10 september 2015.
Cao Stand van zaken cao onderhandelingen Looptijd Pensioenregeling Salaris Functiewaardering Uitbesteding Duurzame Inzetbaarheid.
'Perverse prikkels’ door verslaggeving tav P ensioenen Prof. Dr Mr Gérard W.J.M. Kampschöer RA.
Premieberekeningen werkgroep pensioenen ANN. Pagina 2 Achtergrond  Per 1 januari 2015 is regeling APF versoberd (o.a. 1,875% en aftopping € )
De fiscale aspecten van degressieve opbouw
Pensioenactualiteiten Buitenlandse Zaken Den Haag, S. Jongbloed, Bestuursbureau ABP.
Pensioenactualiteiten Buitenlandse Zaken Den Haag, S. Jongbloed, Bestuursbureau ABP.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
ABP en onze pensioenen Voorlichtingsbijeenkomst VDBZ ABP Bestuursbureau, 28 november 2012.
Informatiebijeenkomst Agrarisch Groen Private aanvulling WW en WGA: wat en hoe? Albert Smolenaers Woerden, 9 juni 2016.
S P E O Stichting Pensioenfonds Elsevier-Ondernemingen UPO bijeenkomst Brigitte van Buuren – hoofd actuariële zaken Amsterdam, 11 mei 2010.
Woningbedrijf Oirschot Privatiseren of handhaven vanuit financieel perspectief 16 januari 2007 Henk van Rens Leon van den Hoogen.
Pensioenactualiteiten Buitenlandse Zaken
Consolidatie van verplichtgestelde bedrijfspensioenfondsen
De toekomst van ons pensioenstelsel
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Verjaring van pensioen
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Inloopbijeenkomst voor deelnemers
Veranderopgave handhaving
VVPJ lezing: Vorming van een APF Friso Foppes
Het perspectief van toezicht
FISCAAL OVERGANGSRECHT
De pensioenregeling SBZ Pensioen.
Pensioenakkoord en het nieuwe pensioencontract tijd om keuzes te maken Amsterdam, 10 oktober 2012 drs. N.M. Winter, KWPS.
VvPJ – werkgroep jurisprudentie
Enkele stellingen voor inbreng pensioendiscussie
Michiel Kamermans Rob van den Berg Bestuursleden HPF
Transcript van de presentatie:

(Toeslagen)depots: smeerolie voor consolidatie? Afscheidsrede mr. Tim Zuiderman als VVP-bestuurslid 12 april 2017

Depots Varianten van depots: Premie egalisatiedepot VPL-premiedepot Toeslagendepot Dan wel combi’s

Toeslagendepot Voor financiering van toeslagen geoormerkte bestemmingsreserve Hoofdregel: voldoen aan nFTK regels voor toekomstbestendige toeslagverlening (artikel 137 PW) Uitzondering: niet voldoen aan nFTK gedurende bepaalde tijd Besluit 13 oktober 2016, Stb 2016, 393

Wanneer kan een toeslagendepot (niet nFTK) worden ingericht? Drie scenario’s: Fusie van pensioenfondsen of collectieve waardeoverdracht bij liquidatie fonds Omzetting van onvoorwaardelijke naar voorwaardelijke toeslagverlening Collectieve wijziging pensioenovereenkomsten naar: CDC; of Premieovereenkomst met directe inkoop pensioenaanspraak

Hoe wordt zo’n toeslagendepot gevuld? In scenario A: uit het verschil in de dekkingsgraad van de betrokken pensioenfondsen In scenario B: door een speciale tijdelijke premie of eenmalige storting van de werkgever In scenario C: door een eenmalige storting van de werkgever

Overige voorwaarden toeslagendepot Aantonen dat vanwege de genoemde scenario’s een verslechtering van het perspectief op toeslagverlening is ontstaan Looptijd depot max 10 jaar vanaf moment dat scenario zich voordeed (depots van voor 1 januari 2015 lopen tot max 1 januari 2025 buiten nFTK) Afgebakende groep (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden Geen toeslagverlening indien dekkingsgraad < MVEV Instelling toeslagendepot via UVO / Uitvoeringsreglement

Positie t.o.v. overige vermogen? Als gezegd: bestemmingsreserve voor financiering van specifieke doelen Echter, geen afgescheiden vermogen (vgl. 123 PW) Valt buiten de dekkingsgraad van het pensioenfonds Dekkingsgraad is verhouding vermogen – technische voorzieningen (1 PW) Aanspraak is nog niet toegekend, dus nog geen opgebouwde verplichting maar Toekomstige nog toe te kennen verplichting tot voorwaardelijke aanspraak, dus niet vrij beschikbaar voor technische voorziening

Hoe kijkt DNB tegen depots aan? Algemeen: Open boek toezicht DNB Q&A 01797 en 01798 Bestemmingsdepots tellen niet mee bij berekenen dekkingsgraad Indien pensioenfonds moet korten ex 134 PW, dan eerst bestaande depot aanspreken om korting te verlagen of voorkomen

Hoe kijkt DNB tegen depots aan (2)? In een concreet geval: “In verband met de wettelijke eis dat de door een pensioenfonds uitgevoerde pensioenregelingen financieel één geheel vormen (artikel 123, eerste lid, Pw) is het niet toegestaan om over te gaan tot het korten van pensioenrechten en/of – aanspraken zolang er nog (een restsaldo in) een depot bij het fonds aanwezig is. Korten is derhalve pas aan de orde als de aanwezige depots volledig zijn aangewend. Als er, na het volledig benutten van de bestaande depots, alsnog gekort moet gaan worden, is het toegestaan om bij het ‘verdelen’ van de korting te differentiëren. Eis daarbij is dat de toe te passen ‘verdeling’ voldoet aan de eis van evenwichtige belangenafweging. Het feit dat voor een bepaalde groep een indexatiedepot bestond dat tot 0 is gereduceerd, zou daarbij een overweging kunnen vormen om voor deze groep een ander kortingspercentage toe te passen dan voor andere groepen. Of voor deze groep uiteindelijk een lager (of ander) kortingspercentage wordt vastgesteld, is echter mede afhankelijk van de eventuele overige overwegingen.”

Wat doet de praktijk? Doorgaans wordt de visie van DNB gevolgd: Eerst depot leegmaken, pas daarna korten van pensioenen De wijze waarop het depot dan wordt aangewend, bepalen sociale partners (omdat zij verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de regeling) Als er een depot is voor de gehele populatie, wordt er gelijk gekort Als er een depot is voor een deelgroep, wordt beleidsvrijheid gehouden om gedifferentieerd te korten “Als we moeten korten, dan hebben we alle potten aan het dansen.”

Hoe zou je dat ook anders kunnen zien? Vier ideeën om een toeslagendepot buiten de korting te houden: 134 Pw: dekkingsgraad is startpunt van korting en herstel 116 Pw en 6 Besluit FTK: toeslagendepot is een nevenactiviteit? Jurisprudentie Eigendomsvraag?

Nevenactiviteit 116 PW 6 Besluit FTK “1. Een pensioenfonds verricht slechts activiteiten in verband met pensioen en werkzaamheden die daarmee verband houden. 2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld ter zake van activiteiten die door pensioenfondsen kunnen worden verricht.” 6 Besluit FTK “De vorming van eigen vermogen ten behoeve van toezeggingen die in de toekomst leiden tot een wijziging van de pensioenovereenkomst en als gevolg daarvan tot een toename van de pensioenverplichtingen, is een activiteit die verband houdt met pensioen en kan overeenkomstig artikel 116 van de Pensioenwet door een pensioenfonds worden verricht.”

Nevenactiviteit (2) “Overigens kan deze reserve niet meetellen ter dekking van de bestaande pensioenverplichtingen en de vereiste buffers. Met andere woorden: de reserve voor toekomstige pensioenaanspraken telt niet mee voor de bepaling van de dekkingsgraad, net zo min als het deel van de bezittingen dat tegenover deze reserve aangehouden wordt. Omdat de reserve bestemd is voor aanspraken die pas in de toekomst het karakter van pensioenaanspraken krijgen, kan deze niet dienen ter dekking van de reeds bestaande pensioenaanspraken. De reserve kan alleen onderdeel zijn van het vrije vermogen.” “In de praktijk kunnen zich situaties voordoen, waarbij (arbeidsvoorwaardelijke) toezeggingen worden gedaan die nog geen deel uitmaken van de pensioenovereenkomst, maar dat in de toekomst wel gaan doen. Een voorbeeld hiervan is de inkoop van pensioen over achterliggende dienstjaren met de mogelijkheid tot maximaal 15 jaar uitstelfinanciering op grond van de Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling. Het op deze wet gebaseerde Uitvoeringsbesluit pensioenaspecten Sociaal Akkoord 2004 maakt het mogelijk om (arbeidsvoorwaardelijke) toezeggingen te doen die op een later moment leiden tot een toename van de pensioenaanspraken. Er is in dit geval dus sprake van een voorspelbare toekomstige toename van de pensioenverplichtingen voor het pensioenfonds. Het feit dat een (arbeidsvoorwaardelijke) toezegging pas in de toekomst onderdeel gaat uitmaken van de pensioenovereenkomst, kan tot de vraag leiden of een pensioenfonds dat reeds reserves vormt met het oog op een toekomstige toename van de pensioenverplichtingen als gevolg van deze toezegging binnen de grenzen van artikel 116 van de Pensioenwet blijft. Er is immers op dat moment nog geen sprake van pensioen. Voor alle duidelijkheid wordt met de onderhavige bepaling aangegeven dat de vorming van reserves door pensioenfondsen ter financiering van een toekomstige toename van de pensioenverplichtingen die voortvloeit uit de toekomstige inhoud van de pensioenovereenkomst, behoort tot de werkzaamheden die verband houden met activiteiten in verband met pensioen als bedoeld in artikel 116 Pensioenwet.”

Psf Slagers Eerste aanleg: Rb R’dam 26-11-15, PJ 2016/5 Hoger beroep: CBb 15-02-17, ECLI:NL:CBB:2017:58 Vpl. bestemmingsreserve kan niet als pensioenvermogen worden gekwalificeerd en blijft dus buiten beschouwing bij vaststelling dg en bij korting

Psf Mercurius Eerste aanleg: Rb A’dam 10-08-’15, PJ 2015/160 Hoger beroep: Hof A’dam 14-02-’17, ECLI:NL:GHAMS:2017:550 Gedifferentieerd korten mag o.b.v. vrijwillige bijstorting dus geen nadeel door het buiten beschouwing laten

Eigendomsvraag Stelling 1: Helpt het verplaatsen van de juridische eigendom naar de werkgever(s)? Stelling 2: Is een aparte – door het pensioenfonds op te richten – (toeslag)stichting een oplossing?

Wat levert dat op? Geen conflict met werkgevers Geen conflict met deelnemers die aanspraak maken op (toeslagen)depot Mogelijk conflict overige deelnemers, maar jurisprudentie

The end Tim Zuiderman Tel: 030 2628052 E-mail: tim.zuiderman@ofblomadvocaten.nl Website: www.ofblomadvocaten.nl